TARIFA
NAKNADA KOJE KORISNICIMA FONOGRAMA NAPLAĆUJE ORGANIZACIJA ZA KOLEKTIVNO OSTVARIVANJE SRODNIH PRAVA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA JUGOSLAVIJE (OFPJU)

("Sl. list SCG", br. 2/2003)

Član 1

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj tarifi imaju sledeća značenja:

Fonogram je zabeleženi zvuk, odnosno određeni niz zvukova na nosaču zvuka. Proizvođač fonograma ima pravo predviđeno Zakonom o autorskom i srodnim pravima (u daljem tekstu: Zakon) za prvi snimak. Pod fonogramom, u skladu sa ovom tarifom, smatra se originalni snimak na kome je zvuk, odnosno slika sa zvukom, snimljen na analogni odnosno digitalni način, audio, video, TV, filmskom, odnosno bilo kojom drugom sadašnjom i budućom tehnikom i postupkom ili kombinacijom tih tehnika i postupaka, zapisan na nosače zvuka, odnosno slike.

Repertoar Organizacije (u daljem tekstu: repertoar) čine fonogrami:

1) domaćih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, članova Organizacije, koji su ugovorom ustupili svoja prava Organizaciji, u skladu sa članom 145 Zakona;

2) domaćih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, čija prava Organizacija štiti u skladu sa članom 162 Zakona;

3) stranih proizvođača fonograma i nosilaca srodnih prava, čija prava Organizacija štiti u skladu sa članom 166 Zakona.

Korisnik je pravno ili fizičko lice koje na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije obavljajući svoju osnovnu ili dopunsku delatnost javno koristi repertoar bez obzira da li sa Organizacijom ima ugovor o njegovom korišćenju.

Po načinu i korišćenja repertoara korisnici su razvrstani u sledeće kategorije:

1) javno emitovanje (u daljem tekstu: emitovanje) - obuhvata radio i TV stanice (analogne i digitalne) uključujući satelitske programe, kablovske radio i TV stanice, kao i simultano emitovanje preko telefona, interneta, i sl. Korišćenje repertoara za emitovanje fonograma putem Interneta ne obuhvata "download" koji je predmet posebnog ugovaranja između nosioca prava i korisnika;

2) javno saopštenje (u daljem tekstu: saopštavanje) - obuhvata korisnike koji obavljajući svoju delatnost koriste repertoar, i to: u objektima u kojima se obavlja poslovna delatnost (noćni klubovi, diskoteke, hoteli, restorani, tržni centri, sportske hale, stadioni, škole i sl.) odnosno individualno korišćenje repertoara za obavljanje delatnosti (učitelji plesa, fitnes centri i sl.).

Obaveza plaćanja naknade za saopštavanje ne zavisi od načina korišćenja koje može biti direktno (korišćenjem uređaja za reprodukciju tonskih nosača) ili indirektno (korišćenjem radio i TV prijemnika i drugih uređaja za reprodukciju repertoara koji se javno emituje).

Po obimu korišćenja repertoara korisnici su razvrstani u sledeće kategorije:

1) redovni - ako koriste repertoar više od dva puta nedeljno;

2) povremeni - ako koriste repertoar najviše dva puta nedeljno.

Svi korisnici koji po načinu korišćenja spadaju u kategoriju emitovanja bez izuzetka smatraju se redovnim korisnicima.

Korišćenje je svako korišćenje fonograma izvan kućnog okruženja i kao takvo podleže obavezi plaćanja naknade. Korišćenje podrazumeva javno emitovanje, javno saopštavanje i druge vrste korišćenja fonograma uključujući i korišćenje na zabavama zatvorenog tipa u klubovima ili drugim javnim mestima, kao i na privatnim zabavama, rođendanima, raznim vrstama proslava, zabavama za članove kluba i sl. Svadba ne podleže obavezi plaćanja naknade.

Ustupljeno pravo (u daljem tekstu: pravo) je neisključivo pravo na korišćenje fonograma u skladu sa odredbama ove tarife. Ustupljeno pravo ne sadrži u sebi pravo korisnika da bez posebne pismene saglasnosti vlasnika, odnosno nosioca prava iskorišćavanja, koristi fonograme za:

1) snimanje i emitovanje reklamnih poruka;

2) povezivanje sa robnom markom;

3) identifikaciju radio, odnosno TV stanice;

4) premontiravanje snimka (ovo ne isključuje pravo emitovanja dela snimka kao samostalne celine);

5) promociju događaja koji nisu deo emitovanja;

6) emitovanje koje bi moglo biti upotrebljeno kao kleveta izvođača, autora ili producenta.

Korisnik može menjati originalni snimak isključivo uz prethodno dobijenu pismenu saglasnost vlasnika fonograma, odnosno nosioca prava na njegovo iskorišćavanje.

Ugovor je ugovor koji sklapaju Organizacija i korisnik, a kojim su regulisani uslovi korišćenja repertoara, prava i obaveze korisnika. Sklapanjem ugovora korisnik dobija dozvolu za korišćenje repertoara.

Prihod je prihod koji korisnik ostvari po svim osnovama (pretplata, prodaja reklamnog vremena i prostora, prodaja ulaznica, konzumacija jela i pića, rezervacija, kao i prihod od sponzora, donatora i sl.) bez ikakvih umanjenja sa izuzetkom poreza na promet ulaznica.

Trošak je zbir svih napravljenih troškova koje korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar bez obzira da li su plaćeni.

Posetilac je, u slučaju da korisnik ne dostavlja podatke za obračun, obračunska jedinica koju Organizacija samostalno utvrđuje u skladu sa kapacitetom prostora u kome se koristi repertoar.

Muzički rad je kombinacija slike i zvuka za čiju izradu je korišćen fonogram (video klipovi, odnosno video spotovi i sl.). Pravo na proizvodnju muzičkog rada bez prethodne pismene saglasnosti vlasnika fonograma, odnosno nosioca ustupljenog prava, imaju samo TV stanice koje imaju ugovor sa Organizacijom. Pod muzičkim radom isključivo se smatra snimanje izvođenja ili direktni nastup izvođača na TV programu za čiju tonsku podlogu se koristi fonogram na kome je snimljena interpretacija tog izvođača.

Plej bek (play back) je korišćenje fonograma kao tonske osnove za nastup izvođača čija je interpretacija snimljena na fonogramu, uz moguću nadogradnju vokalnim i instrumentalnim izvođenjem uživo preko fonograma sa naplatom ili bez naplate ulaznica. Ovo se ne odnosi na snimanje na TV stanicama za potrebe TV programa (muzički rad).

Član 2

Na osnovu Zakona naknade iz ove tarife pripadaju proizvođačima fonograma i interpretatorima čije se interpretacije nalaze na fonogramima.

Ako ugovorom između proizvođača izdatog fonograma i interpretatora nije drukčije određeno, proizvođač fonograma je obavezan da polovinu naknade iz stava 1 ovog člana preda interpretatorima čije se interpretacije nalaze na njegovom fonogramu.

Član 3

Naknadu naplaćenu na manifestacijama organizovanim u humanitarne svrhe na kojima se koristi repertoar, Organizacija će uplatiti na račun humanitarne organizacije u čiju korist je priredba organizovana, bez odbitka troškova naplate, uz uslov da svi učesnici manifestacije nastupaju besplatno, da je organizator o tome obavestio Organizaciju najmanje sedam dana pre održavanja manifestacije i da je Organizacija u svim najavama navedena kao učesnik, odnosno donator.

Naknada se ne plaća za korišćenje repertoara radi nastave i u obliku nastave kao i na školskim svečanostima, ako se ne naplaćuju ulaznice i ako nema drugih naplata.

Član 4

Naknade za korišćenje repertoara određuju se u zavisnosti od načina korišćenja.

Organizacija i korisnik zaključuju ugovor kojim korisnik stiče pravo korišćenja repertoara.

Član 5

Ako drukčije nije uređeno ovom tarifom, osnovicu za obračun naknade čini prihod koji korisnik ostvaruje obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar.

Ako korisnik ne ostvaruje prihode, osnovicu za obračun naknade čini trošak koji korisnik ima obavljajući delatnost u okviru koje koristi repertoar.

Naknada se obračunava primenom procenta na osnovicu, prema odgovarajućem tarifnom broju.

Član 6

U slučaju da se repertoar koristi na više različitih načina, naknada se obračunava primenom prosečnog procenta koji je utvrđen odgovarajućom tarifnom klasom, odnosno tarifnim brojem.

Član 7

Ako ugovorom nije drukčije regulisano, korisnik koji redovno koristi repertoar dužan je da dostavlja kopije izveštaja o mesečnom prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec. Naknada obračunata na osnovu mesečnih izveštaja o prihodu predstavlja akontaciju do utvrđivanja konačnog obračuna.

Ako ugovorom nije drukčije regulisano korisnik koji koristi repertoar za javno emitovanje fonograma (Tarifna klasa 1, Tarifni broj 1) dužan je da dostavlja kopije računovodstvenih izveštaja, i to polugodišnjeg računa do 15. avgusta tekuće godine i godišnjeg računa do 15. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Organizacija će na osnovu završnog računa korisnika izvršiti konačan obračun naknade za poslovnu godinu. Ugovorom sa korisnikom Organizacija određuje iznos mesečne akontacije na osnovu prethodnog završnog računa, odnosno mesečnih izveštaja o prihodu.

Ako korisnik ne dostavi podatke u predviđenom roku, naknadu će samostalno utvrditi Organizacija, Korisnik ima pravo osporavanja tako utvrđene naknade bez prava odlaganja plaćanja te naknade.

Korisnici iz Tarifne klase 2 koji plaćaju paušalnu naknadu nemaju obavezu dostavljanja podataka za obračun.

Član 8

Korisnik koji povremeno koristi repertoar dužan je da dostavlja Organizaciji podatke o prihodu, odnosno trošku u roku od 15 dana od dana održavanja manifestacije.

Ako korisnik ne dostavi podatke u predviđenom roku ili se osnovica za obračun ne može precizno utvrditi, Organizacija samostalno obračunava naknadu na način predviđen odgovarajućim tarifnim brojem.

Član 9

Vrednost boda iznosi deset dinara. Ako ugovorom nije drukčije regulisano, vrednost boda usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo u prethodnoj kalendarskoj godini prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike.

Član 10

Ako drukčije nije određeno ovom tarifom, odnosno ugovorom, korisnik je dužan da uredno dostavlja Organizaciji podatke o korišćenju repertoara sa nazivima i trajanjem fonograma, kao i imenima autora i interpretatora i to:

1) za korisnike koji redovno koriste repertoar - do petog u mesecu za prethodni mesec;

2) za korisnike koji povremeno koriste repertoar - do 15 dana od dana korišćenja.

U slučaju da korisnik neuredno dostavlja izveštaje njegova obaveza uvećava se za 50%.

Ako se utvrdi da korisnik dostavlja netačne izveštaje njegova obaveza uvećava se za 100%.

Ako korisnik koristi repertoar bez ugovora, njegova obaveza uvećava se za 200%.

Član 11

Korisnik, zakupac prostora i vlasnik prostora solidarno odgovaraju za plaćanje naknade.

Ako je prostor (ugostiteljska radnja, hotel, disko klub, disko bar, noćni klub, noćni bar, kafić, prevozno sredstvo, stadion i sl.) izdat u zakup, zakupodavac je u obavezi plaćanja naknade po Tarifi ako ugovorom o zakupu nije izričito određeno da naknadu plaća zakupac. U slučaju da zakupac ne izvrši ugovorom o zakupu preuzetu obavezu plaćanja naknade za korišćenje repertoara, zakupodavac odgovara solidarno za plaćanje naknade.

U slučaju da zakupodavac nije vlasnik prostora i vlasnik prostora koji se daje u zakup je solidarni dužnik obaveze plaćanja naknade za korišćenje repertoara.

Odredbe ovog člana odnose se i na sredstva za mehaničku reprodukciju, kao i na zakupljene telefonske brojeve.

Član 12

Organizacija zaključuje ugovor o neisključivom ustupanju prava.

Za razliku od ostalih korisnika, TV stanice imaju pravo da:

1) prave reprodukciju koja se u praksi zove dabing "dubbing" za tonske snimke, odnosno da rade "sinhronizaciju" za muzičke radove (video spotovi i sl.);

2) emituju muzičke radove.

Član 13

Prema načinu korišćenja repertoara utvrđuju se sledeće tarifne klase:

Tarifna klasa 1.

EMITOVANJE FONOGRAMA

Tarifni broj 1.

Radio-difuzija

Naknada se plaća mesečno u vidu akontacije do konačnog godišnjeg obračuna.

Naknada se određuje prema zastupljenosti muzičkog repertoara u odnosu na trajanje programa, a u procentu od prihoda korisnika.

Reemitovanje programa druge radio, odnosno TV stanice smatra se emitovanjem.

a) Emitovanje putem radija

Radio stanice plaćaju naknadu prema zastupljenosti muzičkog repertoara, i to:

- za pretežno muzički program 4,50% od prihoda;

- za pretežno informativni program 3,50% od prihoda.

b) Emitovanje putem televizije

TV stanice plaćaju prema zastupljenosti muzičkog repertoara, i to:

- za pretežno muzički program 4,50% od prihoda;

- za pretežno informativni program 3,5% od prihoda.

v) Emitovanje putem satelita

Radio i TV stanice plaćaju naknadu prema zastupljenosti muzičkog repertoara, i to:

- za pretežno muzički program 4,50% od prihoda;

- za pretežno informativni program - 3,50% od prihoda.

Tarifni broj 2.

Kablovska difuzija

Naknada za prenošenje radio i televizijskih programa putem kablovske mreže plaća se mesečno u iznosu od 3% od prihoda.

Naknada se odnosi na paket koji sadrži do deset programa. Za svaki sledeći paket naknada se povećava za dodatnih 1% od prihoda.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec, naknada će se utvrditi po principu dva boda po korisniku kablovske mreže.

Korisnik je dužan da svaka tri meseca dostavlja Organizaciji popis radio i TV stanica koje reemituje.

Tarifni broj 3.

Emitovanje putem telefona

a) emitovanje putem telefona biranjem određenog broja bez mogućnosti izbora fonograma

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 4% od prihoda korisnika.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec, naknada će se utvrditi po principu 20 bodova po telefonskoj liniji s tim što se nadoknada obračunava na minimum 100 telefonskih linija u seriji po broju koji se oglašava.

Korisnik je dužan da dostavi popis korišćenih fonograma do petog u mesecu za prethodni mesec.

b) emitovanje putem telefona tokom čekanja na vezu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 10 bodova po telefonskom aparatu.

Tarifni broj 4.

Interaktivno emitovanje

a) emitovanje fonograma putem Interneta

Naknada se plaća po posebnom sporazumu sa Organizacijom u zavisnosti od prihoda koji korisnik ostvaruje korišćenjem repertoara.

b) emitovanje putem telefona - pristup fonogramima po izboru, biranjem određenog telefonskog broja

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 5% od prihoda korisnika.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec, naknada će se utvrditi po principu 40 bodova po telefonskoj liniji s tim što se naknada obračunava na minimum 100 telefonskih linija u seriji po broju koji se oglašava.

Korisnik je dužan da dostavi popis korišćenih fonograma do petog u mesecu za prethodni mesec.

Tarifna klasa 2.

SAOPŠTAVANJE FONOGRAMA

Tarifni broj 1.

Koncerti i muzički festivali

Naknada za korišćenje repertoara preko binskog ozvučenja (izvođenje na plej bek - ("play back") plaća se u iznosu od 10% od prihoda.

Naknada za korišćenje repertoara koji se preko binskog ozvučenja koristi pre, u pauzi ili posle koncerta (festivala) plaća se u iznosu od 1% od prihoda.

Naknada za korišćenje repertoara preko binskog ozvučenja pre, u toku i posle koncerta, (festivala), plaća se po jedinstvenoj stopi od 10% od prihoda.

Ako korisnik ne dostavi podatke za utvrđivanje osnovice za obračun naknade u roku od 15 dana od dana održavanja koncerta (festivala), naknada se obračunava u visini od 2 boda po posetiocu.

Tarifni broj 2.

Muzičko-scenske priredbe

(balet, opera, opereta, mjuzikl, pozorište i sl.)

Naknada za korišćenje repertoara u okviru priredbe preko binskog ozvučenja plaća se mesečno, u iznosu 1% od prihoda.

Korisnik je dužan da dostavi mesečni izveštaj koji sadrži naziv predstava, broj izvođenja, kao i izveštaj o broju prodatih ulaznica i ceni ulaznice do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke za utvrđivanje osnovice za obračun naknade, naknada se obračunava u iznosu od 1 boda po posetiocu, po predstavi.

Tarifni broj 3.

Muzičko-zabavne priredbe

(muzičko-plesna takmičenja, revije na ledu, cirkuske i artističke priredbe i sl.)

Naknada za korišćenje repertoara plaća se po priredbi, u iznosu od 5% od prihoda. Ako je ulaz besplatan, naknada se plaća u iznosu od 5% od troška priredbe.

Ako korisnik u okviru priredbe koristi repertoar u kombinaciji sa živom muzikom, plaća naknadu u iznosu 1% od prihoda.

Ako korisnik ne dostavi podatke u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe, naknada se obračunava u iznosu od 1 boda po posetiocu, po priredbi.

Tarifni broj 4.

Zabavne priredbe

Ako se u okviru zabavnih priredbi koristi repertoar, plaća se naknada, i to:

1) za bankete, maturske večeri, maskenbale, promocije, modne revije i sl.

Naknada se plaća po priredbi, u iznosu 5% od prihoda.

Ako korisnik u okviru priredbe koristi repertoar u kombinaciji sa živom muzikom, plaća naknadu u iznosu 1% od prihoda.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u roku od 15 dana od dana održavanja priredbe, naknada se obračunava u iznosu od 1 boda po posetiocu, po priredbi;

2) za doček Nove godine (31. decembar, 1. januar i 13. i 14. januar)

Naknada za korišćenje repertoara plaća se po priredbi, u iznosu 10% od prihoda.

Ako korisnik u okviru priredbe koristi repertoar u kombinaciji sa živom muzikom, plaća naknadu u iznosu 5% od prihoda.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u roku od 15 dana do dana održavanja priredbe, naknada se obračunava u iznosu od 20 bodova po posetiocu, po priredbi.

Tarifni broj 5.

Javne manifestacije

(mitinzi, karnevali, posela, sabori, sportski događaji, javni skupovi povodom državnih ili verskih praznika i sl.)

Naknada se plaća po manifestaciji, u iznosu 5% od prihoda.

Ako korisnik koristi repertoar u kombinaciji sa živom muzikom plaća naknadu u iznosu od 3% od prihoda.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu, odnosno trošku, u roku od 15 dana od dana održavanja manifestacije, naknada se obračunava u iznosu od dva boda po posetiocu.

Tarifni broj 6.

Ugostiteljski objekti

Ako se u okviru ugostiteljskog objekta koristi repertoar, plaća se naknada, i to:

1) za diskoteke i slične objekte naknada se plaća mesečno u iznosu 10% od prihoda.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec, naknada se obračunava u paušalnom iznosu, i to:

a) za redovne korisnike - 20 bodova po posetiocu mesečno;

b) za povremene korisnike - 8 bodova po posetiocu mesečno;

2) za restorane, klubove, barove, kafe barove i druge ugostiteljske objekte, naknada se plaća mesečno, u iznosu 3% od prihoda.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu do petog u mesecu za prethodni mesec, naknada se obračunava u paušalnom iznosu, i to 8 bodova po posetiocu.

Ako se ugostiteljskim objektima repertoar koristi kombinovano sa živom muzikom, plaća se 50% naknade.

Mesečna nadoknada po ovom tarifnom broju srazmerno se umanjuje za svaki dan kada je primenjena tarifa za izvođenje na plej bek.

Ako se u okviru ugostiteljskog objekta koristi repertoar za izvođenje na plej bek u okviru nastupa izvođač, "u živo" plaća se naknada, i to:

1) za diskoteke i slične objekte, naknada se plaća u iznosu 10% od prihoda po izvođenju;

2) za restorane, klubove, barove, kafe barove i druge ugostiteljske objekte, naknada se plaća u iznosu 5% od prihoda po izvođenju.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u roku od 15 dana od izvođenja, naknada se obračunava u iznosu od 10 bodova po posetiocu po izvođenju.

Odlukom upravnog odbora Organizacije korisnici iz ovog tarifnog broja mogu biti oslobođeni obaveze dostavljanja popisa korišćenih fonograma.

Tarifni broj 7.

Bioskopi

Naknada za korišćenje repertoara pre i posle prikazivanja filma plaća se mesečno u iznosu 1,50% od prihoda.

Ako korisnik dostavi podatke za utvrđivanje osnovice za obračun naknade u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu od 50 bodova po predstavi.

Tarifni broj 8.

Ostali korisnici

1) hoteli, odmarališta, planinarski domovi i sl.

Naknada se plaća mesečno, za korišćenje muzike u holovima i zajedničkim prostorijama prema kategoriji, i to:

a) za objekte de luxe kategorije:

- za centralno ozvučenje - 500 bodova;

- po zvučnoj kutiji - 30 bodova;

- za svaki radio aparat i TV aparat (po sobama) - 30 bodova;

- za svaki radio aparat i TV aparat (u zajedničkim prostorijama) - 100 bodova;

b) za objekte sa pet i četiri zvezdice;

- za centralno ozvučenje - 400 bodova;

- po zvučnoj kutiji - 20 bodova;

- za svaki radio aparat i TV aparat (po sobama) - 20 bodova;

- za svaki radio aparat i TV aparat (u zajedničkim prostorijama) - 50 bodova;

v) za objekte sa tri i manje zvezdica - 300 bodova.

Naknada za izvođenje, odnosno saopštavanje javnosti fonograma u hotelskim restoranima, barovima, diskotekama i sl., plaća se u visini i na način predviđenim odgovarajućom tarifnom klasom, odnosno brojem.

2) pozorišta

Naknada se plaća mesečno, za korišćenje muzike pre, u pauzi i na kraju predstave, i to:

a) za centralno ozvučenje - 100 bodova;

b) po zvučnoj kutiji - 10 bodova.

3) sportsko-rekreativni centri (bazeni, kupališta, klizališta, fitnes klubovi, aerobik sale i sl.)

Naknada se plaća mesečno i to:

a) za centralno ozvučenje - 300 bodova;

b) po zvučnoj kutiji - 20 bodova;

v) po aparatu (radio aparat, TV aparat, CD plejer i sl.) - 100 bodova.

4) plesne škole

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 500 bodova.

5) stadioni, sportske hale i sl.

Naknada se plaća po održanoj sportskoj manifestaciji za korišćenje muzike pre početka, u pauzi ili posle sportske manifestacije, i to za korisnike:

a) do 5.000 sedišta - 300 bodova;

b) od 5.000 do 10.000 sedišta - 400 bodova;

v) od 10.000 do 30.000 sedišta - 500 bodova;

g) više od 30.000 sedišta - 600 bodova;

6) trgovine (butici, prodavnice, tržni centri, robne kuće, samoposluge i sl.)

Naknada se plaća mesečno i to:

a) za centralno ozvučenje - 200 bodova;

b) po zvučnoj kutiji - 20 bodova;

v) po aparatu (radio aparat, TV aparat, kasetofon, CD, DVD i sl.) - 50 bodova.

7) zanatske radnje (frizerski saloni, kozmetički saloni, solarijumi i sl.)

Naknada se plaća mesečno, po aparatu (radio aparat, TV aparat, CD, DVD i sl.) u iznosu od 30 bodova.

8) internet kafei

Naknada se plaća mesečno, po računaru u iznosu od 50 bodova.

9) sajmovi

Naknada se plaća za svaki dan održavanja sajma u iznosu od 1.000 bodova dnevno.

10) galerije, muzeji i sl.

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 50 bodova.

11) prevozna sredstva

Naknada se plaća mesečno, po aparatu (radio aparat, TV aparat kasetofon, CD, DVD i sl.) u iznosu, i to:

a) u autobusu - 50 bodova;

b) u avionu - 200 bodova;

v) u vozu (po ozvučenom vagonu) - 50 bodova;

g) na brodu - 100 bodova;

d) u vozilu koje se daje u najam sa naplatom najamnine (rent a car) - 10 bodova.

12) saloni zabave (igrice, fliperi, bilijar sale, kladionice i sl.)

Naknada se plaća mesečno, u iznosu od 300 bodova.

13) zabavni parkovi

Naknada se plaća po danu, u iznosu od 30 bodova.

14) javni prostori (čekaonice, parkirališta, železničke, autobuske i metro stanice, pristaništa, aerodromi, liftovi i sl.)

Naknada se plaća mesečno, i to:

a) za centralno ozvučenje - 200 bodova;

b) po zvučnoj kutiji - 20 bodova;

v) po aparatu (radio aparat, TV aparat, kasetofon, CD, DVD i sl.) - 100 bodova.

15) Vojska Jugoslavije

Naknada za korišćenje repertoara u službene svrhe Vojske Jugoslavije (u kasarnama, garnizonima, na vojnim paradama i sl.), plaća se prema posebnom sporazumu sa Organizacijom.

Ako se repertoar ne koristi u službene svrhe, naknada će se obračunati prema odgovarajućoj tarifnoj klasi, odnosno tarifnom broju ove tarife.

Tarifna klasa 3.

DAVANJE U ZAKUP PRIMERAKA FONOGRAMA

Tarifni broj 1.

Davanje u zakup primeraka fonograma

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 10% od prihoda korisnika.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u predviđenom roku, naknada se obračunava u paušalnom iznosu, u iznosu od 1 boda po mogućem brojem iznajmljenih fonograma koji samostalno utvrđuje Organizacija.

Tarifni broj 2.

Davanje u zakup primeraka fonograma na videogramu

Naknada se plaća mesečno, u iznosu 10% od prihoda, odnosno 5% ako korisnik u isto vreme i na istom mestu iznajmljuje i video kasete sa filmovima.

Korisnik je dužan da dostavi podatke o prihodu, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke o prihodu u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu od 2 boda po mogućem broju iznajmljenih videograma koji samostalno utvrđuje Organizacija.

Tarifna klasa 4.

Posebna naknada

Posebnu naknadu od prodaje tehničkih uređaja koji su podobni za umnožavanje fonograma, kao i nesnimljenih nosača zvuka (audio kasete, CD, DVD i sl.) plaća prodavac.

Naknada za uređaje koji su podobni za umnožavanje fonograma plaća se mesečno. Prodavac uređaja plaća naknadu u iznosu od 1% od veleprodajne cene uređaja.

Naknada za nesnimljene nosače zvuka koji su podobni za umnožavanje fonograma plaća se mesečno. Prodavac nosača zvuka plaća naknadu u iznosu od 5% od veleprodajne cene nosača zvuka.

Korisnik koji se bavi veleprodajom ili maloprodajom uređaja pogodnih za umnožavanje fonograma, odnosno nesnimljenih nosača zvuka, dužan je da dostavlja izveštaje o prodaji, do petog u mesecu za prethodni mesec.

Ako korisnik ne dostavi podatke u predviđenom roku, naknada se obračunava u iznosu:

1) 100 bodova po uređaju:

1) 1/2 boda po nesnimljenom nosaču zvuka.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Korisnici koji do 30. juna 2003. godine sa Organizacijom sklope ugovor o korišćenju repertoara plaćaju do kraja 2003. godine 50% propisane naknade.

Korisnici koji iz bilo kog razloga ne potpišu ugovor sa Organizacijom podležu obavezi plaćanja naknade pod uslovima iz ove tarife.

Član 15

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".