ODLUKA
O OCENJIVANJU ZAPOSLENIH U POKRAJINSKIM ORGANIMA UPRAVE, ORGANIZACIJAMA, SLUŽBI I DIREKCIJI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2003)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se vrsta ocena, postupak ocenjivanja i način sticanja i oduzimanja zvanja zaposlenih u pokrajinskim organima uprave, organizacijama, službi i direkciji (u daljem tekstu: pokrajinski organi).

Član 2

Zaposleni u pokrajinskom organu pod uslovima utvrđenim ovom odlukom i u skladu sa odredbama Zakona o radnim odnosima u državnim organima, može steći više zvanje ili izgubiti već stečeno zvanje u okviru iste školske spreme.

Član 3

Zvanje se stiče na osnovu ocene koju daje starešina koji rukovodi pokrajinskim organom (u daljem tekstu: starešina).

Član 4

Zaposleni se ocenjuje jednom godišnje, a najkasnije 31. januara tekuće za prethodnu godinu.

Ocenu daje starešina.

Za zaposlene ocene su sledeće:

1. naročito se ističe,

2. ističe se,

3. zadovoljava,

4. ne zadovoljava.

Član 5

Prilikom utvrđivanja ocene zaposlenog ceni se naročito: obim i kvalitet obavljenih poslova i njihov efekat, stručnost, inicijativnost, blagovremenost, kreativnost, odnos prema strankama i odnos prema zaposlenim u organu i zaposlenim u drugim organima s kojima radnik sarađuje u izvršavanju zadataka i poslova, savesnost, urednost u izvršavanju poslova i zadataka, svestranost, odgovornost za izvršavanje poslova i zadataka, koordinacija rada, odnos prema sredstvima za rad i disciplina.

Podatke o činjenicama u vezi sa kriterijumima iz stava 1 ovog člana redovno vodi rukovodilac organizacione jedinice u kojoj zaposleni radi, a u skladu s vrstom i sadržinom poslova pojedinog radnog mesta.

Starešina može tražiti da se vode i drugi podaci ukoliko priroda i karakter poslova u pokrajinskom organu to zahtevaju i ukoliko se time doprinosi potpunijem i adekvatnijem ocenjivanju zaposlenih.

Član 6

Starešina ocenjuje zaposlenog na osnovu predloga pomoćnika koji rukovode odgovarajućim organizacionim jedinicama.

Na osnovu predloga pomoćnika starešina donosi zajedničku listu ocene obavljenih poslova za predhodnu godinu za svakog zaposlenog vrednujući ih ocenom iz člana 4 ove Odluke.

Pomoćnik starešine utvrđuje predlog na osnovu podataka iz člana 5 stav 1 ove odluke i mišljenja rukovodioca unutrašnje organizacione jedinice u kojoj zaposleni radi.

Član 7

Zaposleni može steći neposredno više zvanje, ako u toku dve uzastopne godine dobije jednu od dve najviše ocene,

Zaposleni koji je ocenjen najnižom ocenom gubi zvanje i prelazi u neposredno niže zvanje u okviru iste školske spreme, a ako takvo zvanje ne postoji, prelazi u najviše zvanje u okviru neposredno niže školske spreme.

Zaposleni kome je utvrđeno niže zvanje može biti raspoređen na drugo radno mesto, koje odgovara njegovom zvanju i sposobnostima.

Ako ne postoji odgovarajuće radno mesto na koje se može rasporediti, prestaje mu radni odnos.

Član 8

Rad zaposlenog koji u toku kalendarske godine nije bio na radu duže od šest meseci (odsustvo zbog bolesti, stručnog usavršavanja, plaćenog ili neplaćenog odsustva i drugih razloga) ne ocenjuje se za tu godinu.

Član 9

Zaposleni u pokrajinskom organu vodi mesečnu evidenciju o obavljenim zadacima i poslovima na radnom listu, koji na kraju svakog meseca podnosi neposrednom rukovodiocu ili pomoćniku pokrajinskog sekretara.

Vođenje mesečne evidencije o obavljenim zadacima i poslovima i način ocenjivanja zaposlenog za svaki mesec kao i sadržinu radnog lista propisuje starešina, u zavisnosti od prirode zadataka i poslova koji se u organu obavljaju.

Član 10

Evidencija o izrečenoj godišnjoj oceni vodi se u pokrajinskom organu na način koji propiše starešina pokrajinskog organa.

Član 11

U roku od šest meseci, od dana stupanja na snagu ove odluke može se sprovesti postupak vanrednog ocenjivanja rada zaposlenog, na predlog pomoćnika koji je nadležan za predlaganje ocene rada.

Pomoćnik iz stava 1 ovog člana može predložiti vanredno ocenjivanje ako smatra da zaposleni tri meseca uzastopno nije obavljao poslove na zadovoljavajući način.

Predlog za vanredno ocenjivanje sačinjava se na način na koji se sačinjava predlog za redovno ocenjivanje zaposlenog.

Zaposlenom koji je ocenjen najnižom ocenom prestaje radni odnos.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".