UREDBA
O OCENJIVANJU ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM ORGANIMA

("Sl. glasnik RS", br. 80/92)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se vrste ocena, postupak ocenjivanja zaposlenih u državnim organima (u daljem tekstu: zaposleni), način sticanja i oduzimanja zvanja.

Član 2

Zaposleni se ocenjuju jednom godišnje, najkasnije do 31. januara tekuće za prethodnu godinu.

Ocene daje funkcioner koji rukovodi državnim organom ili službom iz člana 1 stav 1 Zakona o radnim odnosima u državnim organima (u daljem tekstu: funkcioner).

Član 3

Za zaposlene ocene su sledeće:

1) naročito se ističe,

2) ističe se,

3) zadovoljava,

4) ne zadovoljava.

Član 4

Prilikom utvrđivanja ocene zaposlenog ceni se naročito: obim i kvalitet obavljenih poslova i njihov efekat, stručnost, incijativnost, blagovremenost, kreativnost, odnos prema strankama i odnos prema zaposlenim u organu i zaposlenim u drugim organima s kojima radnik sarađuje u izvršavanju zadataka i poslova, savesnost i disciplina.

Podatke o činjenicama u vezi sa kriterijumima iz stava 1 ovog člana redovno vodi rukovodilac organizacione jedinice u kojoj zaposleni radi, a u skladu s vrstom i sadržinom poslova pojedinog radnog mesta.

Funkcioner može tražiti da se vode i drugi podaci ukoliko priroda i karakter poslova u državnom organu to zahtevaju i ukoliko se time doprinosi potpunijem i adekvatnijem ocenjivanju zaposlenih.

Član 5

Zaposlenom koji je ocenjen najnižom ocenom u toku dve uzastopne godine funkcioner rešenjem utvrđuje neposredno niže zvanje, u okviru njegove školske spreme.

Funkcioner može zaposlenom iz stava 1 ovog člana rešenjem utvrditi najviše zvanje u okviru neposredno niže školske spreme ako ne postoji niže zvanje u okviru njegove školske spreme.

Član 6

Funkcioner ocenjuje zaposlene na osnovu predloga svojih pomoćnika koji rukovode odgovarajućim organizacionim jedinicama.

Pomoćnik funkcionera utvrđuje predlog na osnovu podataka iz člana 4 stava 2 ove uredbe i mišljenja rukovodioca unutrašnje organizacione jedinice u kojoj zaposleni radi.

Ocena se unosi u radni list zaposlenih.

Član 7

Rad radnika koji u toku kalendarske godine nije bio na radu duže od šest meseci (odsustvo zbog bolesti, stručnog usavršavanja, plaćenog ili neplaćenog odsustva i drugih razloga) ne ocenjuje se za tu godinu.

Član 8

Funkcioneri koji rukovode državnim organima utvrdiće radi sprovođenja ove uredbe, koji se podaci u smislu člana 4 ove uredbe vode.

Član 9.

Prvo ocenjivanje zaposlenih po odredbama ove uredbe izvršiće se za 1993. godinu.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".