ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA U GOTOVOM NOVCU U DINARIMA ZA PRAVNA LICA I ZA FIZIČKA LICA KOJA OBAVLJAJU DELATNOST

("Sl. list SRJ", br. 65/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 11/2003)

1. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost mogu, bez ograničenja, plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate u gotovom novcu u dinarima sa svog tekućeg računa.

Plaćanje, odnosno isplate iz stava 1 ove tačke vrše se na osnovu originalne dokumentacije, iz koje se mogu utvrditi iznos, osnov i namena tog plaćanja (rešenje, ugovor, račun i dr.), a koja se banci obavezno podnosi na uvid i overu (datum prijema, pečat i potpis).

Izuzetno od stava 2 ove tačke, plaćanja, odnosno isplate do iznosa od 50.000 dinara dnevno vršiće se bez podnošenja na uvid dokumentacije iz tog stava.

Diplomatske i konzularne misije i organizacije u okviru Organizacije ujedinjenih nacija mogu gotov novac podizati sa svog tekućeg računa bez podnošenja dokumentacije iz stava 2 ove tačke.

Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužni su da dokumentaciju o izvršenim isplatama u gotovom novcu čuvaju u rokovima utvrđenim zakonom - radi pružanja na uvid nadležnim organima.

2. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužni su da podizanje gotovog novca u iznosu većem od 600.000 dinara, osim kada su u pitanju isplate zarada i drugih ličnih primanja na koje se, u skladu s propisima, plaćaju porezi i doprinosi - najave banci tri radna dana ranije.

3. Banka je dužna da istog, a najkasnije narednog radnog dana, nadležni organ obavesti o najavljenim isplatama iz tačke 2 ove odluke.

Banka je dužna da, najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec, nadležni organ obavesti o svim pravnim licima i fizičkim licima koja obavljaju delatnost s čijih je računa kod te banke isplaćeno u gotovom novcu više od 600.000 dinara.

4. Pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost dužni su da istog, a najkasnije narednog radnog dana, gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplate na svoj račun kod banke.

Pod gotovim novcem u smislu stava 1 ove tačke ne podrazumeva se iznos dinara koji je neophodan za obavljanje delatnosti ovlašćenog menjača - i to u visini prosečnog iznosa dinara kojima je vršen otkup efektivnog stranog novca u prethodnom mesecu.

5. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2 tačka 10 odredbe pod a) Zakona o platnom prometu.

6. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu plaćanja u gotovom novcu u dinarima za pravna lica i za fizička lica koja obavljaju delatnost ("Službeni list SRJ", br. 29/2002).

7. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o uslovima i načinu plaćanja u gotovom novcu u dinarima za pravna lica i za fizička lica koja obavljaju delatnost

("Sl. glasnik RS", br. 11/2003)

2. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Napomene

Na osnovu čl. 13 i 20 stav 5 Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list Srbije i Crne Gore", br. 1/2003), ova odluka se primenjuje kao opšti akt države Srbije.