ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA MENJAČKIH POSLOVA I POSTUPKU KONTROLE MENJAČKIH POSLOVA

("Sl. list SRJ", br. 25/2002, 34/2002, 38/2002 - ispr., 53/2002, 69/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 15/2003)

I OPŠTE ODREDBE

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja menjačkih poslova i postupak kontrole obavljanja tih poslova.

2. Menjački poslovi, u smislu ove odluke, jesu poslovi kupovine od fizičkih lica i prodaje tim licima efektivnog stranog novca (u daljem tekstu: efektiva) i čekova koji glase na stranu valutu i mogu biti unovčeni u stranu valutu.

3. Menjačke poslove mogu obavljati ovlašćene banke, banke, Narodna banka Jugoslavije i rezidenti - pravna lica i preduzetnici koji imaju ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije za obavljanje menjačkih poslova.

4. Pojedini pojmovi, u smislu ove odluke, imaju sledeća značenja:

- banka je ovlašćena banka i banka;

- menjač je ovlašćena banka, banka, Narodna banka Jugoslavije i ovlašćeni menjač;

- ovlašćeni menjač je pravno lice ili preduzetnik koji ima ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije;

- ovlašćenje je pismeno ovlašćenje Narodne banke Jugoslavije koje ona izdaje pravnom licu i preduzetniku za obavljanje menjačkih poslova;

- menjačko mesto je prostorna i organizaciona jedinica u kojoj se obavljaju menjački poslovi a može da sadrži jedno blagajničko mesto ili više blagajničkih mesta;

- blagajničko mesto je deo menjačkog mesta na kome blagajnik obavlja menjačke poslove;

- privremeno menjačko mesto je prostorna i organizaciona jedinica u kojoj se obavljaju menjački poslovi, a može da sadrži jedno blagajničko mesto ili više blagajničkih mesta;

- putujući menjač je radnik banke, Narodne banke Jugoslavije ili ovlašćenog menjača, koji menjačke poslove obavlja u prevoznom sredstvu u međunarodnom putničkom saobraćaju i posluje kao samostalno blagajničko mesto u okviru menjačkog mesta.

II MENJAČKI POSLOVI BANKE, NARODNE BANKE JUGOSLAVIJE I OVLAŠĆENOG MENJAČA

5. Banka i Narodna banka Jugoslavije menjačke poslove obavljaju u svoje ime i za svoj račun, a ovlašćeni menjač u svoje ime a za račun banke, odnosno Narodne banke Jugoslavije.

6. Menjač od rezidenta - fizičkog lica i nerezidenta - fizičkog lica otkupljuje efektivu i čekove za dinare, po kupovnom kursu za efektivu, odnosno po kupovnom kursu za čekove koji važi na dan otkupa.

Menjač rezidentu - fizičkom licu, na njegov zahtev, prodaje efektivu i čekove po prodajnom kursu za efektivu, odnosno po prodajnom kursu za čekove koji važi na dan prodaje.

Menjač nerezidentu - fizičkom licu prodaje efektivu isključivo u visini neutrošenih dinara koji potiču od prethodno prodate efektive, odnosno čekova (retransfer), uz podnošenje potvrde o otkupu te efektive, odnosno tih čekova.

Kupovni i prodajni kurs za efektivu i čekove iz st. 1, 2 i 3 ove tačke, ovlašćen menjač koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun banke utvrđuje u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa za efektivu iz važeće kursne liste banke, pri čemu kupovni kurs za čekove ne može biti manji od kupovnog kursa za efektivu.

Kupovni i prodajni kurs za efektivu i čekove iz st. 1, 2 i 3 ove tačke, ovlašćeni menjač koji menjačke poslove obavlja u svoje ime a za račun Narodne banke Jugoslavije utvrđuje u rasponu između kupovnog i prodajnog kursa za efektivu iz važeće kursne liste Narodne banke Jugoslavije, pri čemu kupovni kurs za čekove ne može biti manji od kupovnog kursa za efektivu.

7. Za obavljanje menjačkih poslova može se od rezidenta - fizičkog lica, kao i od nerezidenta - fizičkog lica naplatiti provizija, koja se primenjuje na dinarsku protivvrednost efektive, odnosno čekova obračunatu po kupovnom, odnosno prodajnom kursu koji važi na dan otkupa, odnosno prodaje.

8. Blagajnički maksimum za efektivu za ovlašćenog menjača utvrđuje se u visini do 30% iznosa efektive otkupljene prethodnog radnog dana, bez obzira na strukturu otkupljene efektive po vrstama valuta.

9. Banka, odnosno Narodna banka Jugoslavije sa ovlašćenim menjačem zaključuje ugovor o obavljanju menjačkih poslova (u daljem tekstu: ugovor), sa rokom važnosti do jedne godine, koji se računa od dana zaključenja ugovora.

10. Ugovorom se, pored ostalog, utvrđuju i materijalno-tehničke pretpostavke koje ovlašćeni menjač mora ispuniti za obavljanje menjačkih poslova.

11. Zahtev Narodnoj banci Jugoslavije za dobijanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova podnosi banka, odnosno ovlašćeni menjač neposredno, ako zaključi ugovor s Narodnom bankom Jugoslavije.

Uz zahtev iz stava 1 ove tačke prilaže se:

- ugovor zaključen između banke i ovlašćenog menjača;

- rešenje iz sudskog registra iz koga se vidi da je pravno lice registrovano za obavljanje menjačkih poslova, a za preduzetnika - rešenje organa nadležnog za obavljanje menjačkih poslova;

- potvrda o izvršenom plaćanju troškova postupka za dobijanje ovlašćenja, u skladu s tarifom koju propisuje Narodna banka Jugoslavije.

Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova Narodna banka Jugoslavije izdaje u roku od 15 dana od dana prijema zahteva iz stava 1 ove tačke.

O primeni podataka iz ove tačke, banka, odnosno ovlašćeni menjač dužan je da obavesti Narodnu banku Jugoslavije - u roku od deset dana od dana nastanka te promene.

12. Ovlašćeni menjač može zaključiti ugovor samo s jednom bankom ili s Narodnom bankom Jugoslavije.

13. Menjač je dužan:

- da na vidnom mestu, ispred prostora u kome se nalazi menjačko mesto, stavi natpis menjačnica, na srpskom jeziku i na jednom od svetskih jezika;

- da menjačko poslovanje knjigovodstveno odvoji od drugog poslovanja koje obavlja;

- da izda potvrdu o izvršenom otkupu i prodaji efektive i čekova i da dnevnik blagajne vodi korišćenjem standardnog softvera;

- da sopstvenu kursnu listu istakne na vidnom mestu;

- da pri otkupu i prodaji primenjuje kurseve iz istaknute kursne liste;

- da na vidnom mestu objavi obaveštenje o visini provizije;

- da se osigura od moguće štete (krađa, požar i sl.).

Ovlašćeni menjač je dužan da, pored obaveza iz stava 1 ove tačke:

- predaje banci, odnosno Narodnoj banci Jugoslavije višak efektive iznad blagajničkog maksimuma za efektivu utvrđenog tačkom 8 ove odluke;

- na blagajničkom mestu u kasi drži isključivo gotovinu u dinarima, efektivu i čekove koji su namenjeni za menjačko poslovanje;

- obezbedi da se gotovina u dinarima, efektiva i čekovi po osnovu menjačkog poslovanja čuvaju odvojeno od sredstava iz drugog poslovanja.

Ovlašćeni menjač koji je sa Narodnom bankom Srbije zaključio ugovor o obavljanju menjačkih poslova dužan je da izda potvrdu o izvršnom otkupu i prodaji efektive i čekova i da dnevnik blagajne vodi korišćenjem standardnog softvera koji odobrava Narodna banka Srbije.

III IZVEŠTAVANJE

14. Ovlašćena banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije elektronski dostavlja podatke o obavljenim menjačkim poslovima, u skladu sa propisom Narodne banke Jugoslavije za sprovođenje odluke kojom se uređuju uslovi i način plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i dinarima.

Banka, kao i ovlašćena banka kojoj Narodna banka Jugoslavije ne potvrdi prijem podataka o obavljenim menjačkim poslovima na način iz stava 1 ove tačke - Narodnoj banci Jugoslavije dostavlja dekadni izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima, najkasnije u roku od tri radna dana od isteka dekade.

Dekadom u smislu stava 2 ove tačke smatra se period od deset dana računajući od prvog dana u mesecu.

Dekadni izveštaj iz stava 2 ove tačke obuhvata i dekadni promet efektive i čekova po osnovu menjačkih poslova ovlašćenih menjača s kojima je zaključen ugovor.

15. Ovlašćeni menjač koji je zaključio ugovor s bankom, odnosno s Narodnom bankom Jugoslavije dužan je da Narodnoj banci Jugoslavije svakodnevno dostavlja izveštaj o obavljenim menjačkim poslovima.

16. Ovlašćeni menjač je dužan da otkupljene čekove dostavlja banci, odnosno Narodnoj banci Jugoslavije u roku i na način koji su utvrđeni ugovorom.

IV PUTUJUĆI MENJAČ

17. Putujući menjač je dužan da poseduje službenu legitimaciju.

Ako je putujući menjač uključen u menjačko mesto ovlašćenog menjača, u ugovoru, pored podataka utvrđenih za svako blagajničko mesto, mora biti utvrđeno i gde putujući menjač obavlja menjačke poslove.

Izveštaj putujućeg menjača uključuje se u izveštaj menjača čiji je on deo.

V PRIVREMENO MENJAČKO MESTO

18. Na privremenom menjačkom mestu menjački poslovi se obavljaju u vreme većih privrednih, turističkih ili sličnih manifestacija.

VI POSTUPAK KONTROLE MENJAČKIH POSLOVA

19. Narodna banka Jugoslavije vrši kontrolu obavljanja menjačkih poslova.

Banke vrše kontrolu obavljanja menjačkih poslova kod ovlašćenih menjača s kojima su zaključile ugovor.

Banke i ovlašćeni menjači su dužni da ovlašćenim licima Narodne banke Jugoslavije omoguće uvid u menjačko poslovanje i da im, na njihov zahtev, stave na raspolaganje tražene podatke i dostave potrebnu dokumentaciju.

20. Ako u vršenju kontrole banke ili ovlašćenog menjača Narodna banka Jugoslavije ili drugi nadležni državni organ utvrde da banka, odnosno ovlašćeni menjač menjačke poslove obavlja suprotno propisima, naložiće toj banci, odnosno ovlašćenom menjaču da utvrđenu nepravilnost otkloni u roku od tri radna dana od dana utvrđivanja nepravilnosti.

Ako u roku iz stava 1 ove tačke banka, odnosno ovlašćeni menjač ne otkloni utvrđenu nepravilnost, Narodna banka Jugoslavije će prema toj banci primeniti mere predviđene zakonom, a ovlašćenom menjaču oduzeće ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

21. Zahtev za dobijanje ovlašćenja Narodne banke Jugoslavije za obavljanje menjačkih poslova, ovlašćeni menjač podnosi u roku od petnaest dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Do izdavanja ovlašćenja iz stava 1 ove tačke, ovlašćeni menjač menjačke poslove obavlja na osnovu Odluke o uslovima obavljanja menjačkih poslova ("Službeni list SRJ", br. 25/2000, 57/2000, 69/2000, 9/2001, 19/2001, 36/2001, 62/2001, 7/2002 i 15/2002) i uputstva za njeno sprovođenje.

22. Odredba tačke 13 stav 1 alineja treća ove odluke primenjivaće se od 20. februara 2003. godine, a do tada će se izdavanje potvrde o izvršenom otkupu i prodaji efektive i čekova i vođenje dnevnika blagajne vršiti na način korišćen do dana stupanja na snagu ove odluke.

23. Guverner Narodne banke Jugoslavije donosi uputstvo za sprovođenje ove odluke.

24. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima obavljanja menjačkih poslova ("Službeni list SRJ", br. 25/2000, 57/2000, 69/2000, 9/2001, 19/2001, 36/2001, 62/2001, 7/2002 i 15/2002).

25. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova i postupku kontrole menjačkih poslova

("Sl. list SRJ", br. 69/2002)

6. Ovlašćeni menjač koji je sa Narodnom bankom Jugoslavije zaključio ugovor do dana stupanja na snagu ove odluke - dužan je da zaključe novi ugovor, u skladu sa tom odlukom.

Ovlašćeni menjač koji je sa bankom zaključio ugovor do dana stupanja na snagu ove odluke - dužan je da zaključeni ugovor uskladi sa tom odlukom.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.