DEKLARACIJA
O PRAVNOM SAVLADAVANJU PROŠLOSTI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2003)

Polazeći od činjenice da su se građani Autonomne Pokrajine Vojvodine na izborima 2000. godine nedvosmisleno odlučili za pravdu, vladavinu prava i demokratiju, Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine ovom deklaracijom izražava opšti stav o obavezi pravnog savladavanja prošlosti.

Elementarno osećanje ispunjenja društvene pravde mora biti osnova i stub pravne države i zato Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine smatra da je pravna odgovornost učesnika, saučesnika i korisnika pogodnosti autoritarne prošlosti, jedini instrument politike kojom se obezbeđuje da nam se prošlost nikada ne ponovi.

Imajući pred sobom istorijska iskustva drugih, nepobitno tvrdimo da izostajanje pravne odgovornosti nikad nije poslužilo savladavanju prošlosti, već naprotiv, ostavljalo je prostor za njeno ponavljanje.

Ovom deklaracijom, smatrajući da su ljudska i građanska prava i njihovo poštovanje suštinski temelj pravne države,

želimo da se otvori društveni dijalog o zloupotrebama nosilaca javnih funkcija i njihovim ogrešenjima o principe slobode, pravde, ravnopravnosti i jednakosti pred zakonom i tražimo donošenje zakona kojim će se odrediti njihova pravna odgovornost.

Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine ovom deklaracijom izražava opšti stav o obavezi donošenja zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava i drugih propisa kojima se na pravni način omogućava savladavanje autoritarne prošlosti i sistema neprava u kojima smo kao društvo bili do 2000. godine

Ovu Deklaraciju objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".