DEKLARACIJA
O SARADNJI SA MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM TRIBUNALOM

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2003)

Polazeći od činjenice da je AP Vojvodina, prijemom u Skupštinu evropskih regija, konstitutivni činilac evropskog i međunarodnog poretka, Skupština AP Vojvodine ovom deklaracijom izražava opšti stav o obavezi saradnje sa Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine (u daljem tekstu: Međunarodni krivični tribunal).

Međunarodni krivični tribunal je bitan činilac međunarodnog pravnog poretka i neizbežna je saradnja sa njim.

Zakonom o saradnji Savezne Republike Jugoslavije sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine ("Službeni list SRJ", broj 18/2002) SR Jugoslavija je prihvatila obavezu saradnje svih nadležnih organa sa Međunarodnim krivičnim tribunalom sa ciljem prevazilaženja negativnog nasleđa prošlosti i utvrđivanja lične, a ne kolektivne odgovornosti.

Odgovornost svih činilaca javnih funkcija je u doslednoj primeni Zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom. Skupština AP Vojvodine ovom Deklaracijom poziva sve nadležne državne organe Republike Srbije, odnosno državne zajednice Srbija i Crna Gora, na potpuno izvršavanje međunarodnih i zakonskih obaveza.

Svako lično ili institucionalno izbegavanje primene Zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom nanosi štetu građanima AP Vojvodine, Republike Srbije i državne zajednice Srbija i Crna Gora, usporava proces evropskih integracija i negativno se odražava na ekonomski oporavak zemlje.

Ovu Deklaraciju objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".