ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE REPUBLIKE MAKEDONIJE O NAUČNOTEHNIČKOJ SARADNJI

("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 1/98)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Makedonije o naučnotehničkoj saradnji, potpisan 3. jula 1997. godine u Beogradu, u originalu na srpskom i makedonskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE REPUBLIKE MAKEDONIJE O NAUČNOTEHNIČKOJ SARADNJI

 

Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije i Vlada Republike Makedonije (u daljem tekstu: strane ugovornice),

u težnji da jačaju i razvijaju prijateljske odnose između Savezne Republike Jugoslavije i Republike Makedonije,

priznajući značajnu ulogu međunarodne naučnotehničke saradnje u ekonomskom i društvenom razvoju dve zemlje,

sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Strane ugovornice će doprinositi razvijanju bilateralne naučnotehničke saradnje u oblastima od uzajamnog interesa na osnovu jednakosti i uzajamne koristi u skladu s odredbama ovog sporazuma i važećim zakonodavstvima dve zemlje.

Član 2

Naučnotehnička saradnja između naučnih organizacija, preduzeća i drugih subjekata saradnje iz Savezne Republike Jugoslavije i Republike Makedonije ostvarivaće se u sledećim oblicima:

1. rad na zajedničkim naučnoistraživačkim projektima;

2. razmena istraživača, univerzitetskih profesora i eksperata;

3. razmena naučnotehničkih informacija i dokumentacije;

4. davanje na privremeno korišćenje ili razmena opreme i materijala neophodnih za ostvarivanje saradnje;

5. organizovanje zajedničkih naučnih konferencija, simpozijuma, seminara, izložbi i slično;

6. formiranje zajedničkih naučnoistraživačkih centara i privremenih naučnoistraživačkih timova;

7. drugi oblici naučnotehničke saradnje na osnovu zajedničkih dogovora naučnih organizacija, preduzeća i drugih subjekata koji sarađuju.

Član 3

Na osnovu ovog sporazuma zaključivaće se posebni sporazumi - ugovori i drugi akti o dugoročnoj saradnji između državnih organa, naučnih organizacija, preduzeća i drugih subjekata saradnje iz dve zemlje.

Ugovori iz stava 1 će sadržati:

1. ciljeve, plan i program saradnje, kao i rezultate koji se očekuju;

2. obim finansiranja koji je predviđen za realizaciju plana i programa saradnje u svakoj od zemalja (uzajamne finansijske obaveze);

3. zajedničko korišćenje naučnotehničkih objekata i naučne opreme;

4. korišćenje rezultata naučnotehničke saradnje, uključujući i pitanja podele prava na intelektualnu svojinu koja može da bude rezultat saradnje, kao i način objavljivanja svetskoj javnosti;

5. odgovornost za tačnost informacija i kvalitet materijala i opreme koji se uzajamno daju u procesu saradnje;

6. način učešća u radu lica iz trećih država ili međunarodnih organizacija, finansiranja takvog učešća i korišćenja rezultata istraživanja tih lica ili organizacija.

Član 4

Strane ugovornice će podržavati učešće naučnih organizacija, preduzeća i drugih subjekata saradnje iz dve zemlje u međunarodnim multilateralnim naučnotehničkim programima i projektima.

Naučnici, eksperti i institucije trećih zemalja na osnovu uzajamne saglasnosti strana ugovornica, ukoliko drugačije nije dogovoreno, mogu biti pozvani da učestvuju u aktivnostima koje su predmet ovog sporazuma.

Član 5

Korišćenje prava na intelektualnu svojinu kao rezultat zajedničkog rada u okviru saradnje po ovom sporazumu, ostvarivaće se u skladu sa važećom regulativom u dve zemlje i normama međunarodnog prava.

Član 6

Rezultati naučnih istraživanja, odnosno naučna otkrića koja su dobijena u toku saradnje u okviru ovog sporazuma a koja se ne odnose na industrijsku svojinu i ne sadrže podatke koji se smatraju tajnom u skladu sa važećim propisima, biće dostupni svetskoj naučnoj javnosti na osnovu uzajamnih dogovora koji se zaključuju između subjekata saradnje za svaki projekat posebno.

Član 7

Radi realizacije ovog sporazuma, strane ugovornice će formirati Zajedničku jugoslovensko-makedonsku komisiju za naučnotehničku saradnju (u daljem tekstu: Zajednička komisija).

Rad Zajedničke komisije biće usmeren na stvaranje organizacionih, pravnih i finansijskih uslova za ostvarivanje naučnotehničke saradnje. Zajednička komisija će predlagati, usaglašavati i pratiti realizaciju zajedničkih programa naučnotehničke saradnje.

Zajednička komisija će, po potrebi, formirati stalne ili privremene radne grupe po određenim oblastima naučnotehničke saradnje, kao i angažovati eksperte u svom radu.

Zajednička komisija održavaće svoja zasedanja, po pravilu jedanput godišnje, naizmenično u Saveznoj Republici Jugoslaviji i u Republici Makedoniji.

Za organizaciju svoje aktivnosti Zajednička komisija će utvrditi Poslovnik o radu.

Član 8

Odredbe ovog sporazuma ne utiču na prava i obaveze strana ugovornica koje proističu iz drugih međunarodnih ugovora kojima su one pristupile, potpisale ili ratifikovale.

Član 9

Ovaj sporazum važi pet godina. Po isteku ovog roka biće produžena važnost sporazuma za naredni petogodišnji period ako nijedna strana ugovornica, u pismenoj formi, najkasnije šest meseci pre isteka njegovog važenja, ne najavi drugoj strani o svojoj nameri da ga otkaže.

Izmene i dopune ovog sporazuma ili prestanak njegovog važenja ne mogu da utiču na realizaciju zajedničkih projekata koji se već ostvaruju saglasno ovom sporazumu, a nisu realizovani do trenutka donošenja takvih izmena i dopuna ili do prestanka važenja ovog sporazuma.

Član 10

Ovaj sporazum stupa na snagu datumom poslednje od nota kojima se strane ugovornice međusobno obaveštavaju da su ispunile uslove predviđene nacionalnim zakonodavstvima u svakoj od zemalja, koji su neophodni za njegovo stupanje na snagu.

Potpisano u Beogradu 3. jula 1997. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom i makedonskom jeziku, pri čemu su oba teksta autentična i imaju istu važnost.

Za Saveznu vladu
Savezne Republike Jugoslavije,

Za Vladu
Republike Makedonije

prof. dr. Jagoš Zelenović, s. r.

dr Sofija Todorova, s. r.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ - Međunarodni ugovori".