PRAVILNIK
O PROGRAMU POSEBNOG DELA STRUČNOG ISPITA ZA PRIPRAVNIKE I ZAPOSLENE NA POSLOVIMA KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 17/93)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Program posebnog dela stručnog ispita za pripravnike i zaposlene s visokom stručnom spremom koji obavljaju poslove zaštite kulturnih dobara, umetničkog stvaralaštva, bibliotečke i izdavačke delatnosti, zadužbina i fondova, međunarodne i međurepubličke saradnje, informacija, propagande i marketinga, normativno-pravne, inspekcijske i druge upravne poslove i koji su u skladu sa propisima o državnoj upravi obavezni da ga polažu (u daljem tekstu: kandidati).

Član 2

Posebni deo stručnog ispita sadrži proveru praktične obučenosti kandidata za obavljanje poslove za koje se kandidat osposobljava, odnosno na koje je raspoređen.

Član 3

Provera praktične obučenosti kandidata sastoji se iz:

1. Poslovi zaštite kulturnih dobara

1.1. Provera poznavanja i osposobljenosti za primenu Zakona o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture, Zakona o kulturnim dobrima, Zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca i Zakona o osnivanju Muzeja genocida, kao i akata donetih na osnovu Zakona o kulturnim dobrima.

1.2. Provere poznavanja i osposobljenosti za primenu akata o bližim kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuju sredstva za finansiranje rada, održavanje i izvođenje programa odnosno delova programa ustanova i drugih organizacija koje obavljaju poslove u oblasti zaštite kulturnih dobara kojima se ostvaruje opšti interes.

1.3. Pripreme prvostepenih i drugostepenih rešenja u primeni Zakona o kulturnim dobrima.

1.4. Pripreme rešenja o dodeli sredstava ustanovama i drugim organizacijama koje obavljaju poslove u oblasti zaštite kulturnih dobara kojim se ostvaruje opšti interes.

1.5. Uvida u rad jedne od ustanova iz oblasti zaštite kulturnih dobara (zavoda za zaštitu spomenika kulture, muzej, arhiv) i podnošenje izveštaja o stanju i problemima u njoj.

2. Poslovi umetničkog stvaralaštva

2.1. Provera poznavanja i osposobljenost za primenu Zakona o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture, Zakona o kinematografiji s Pravilnikom o markici za video kasetu s filmom i taksi za prikazivanje filmova i Zakona o obavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture.

2.2. Provere poznavanja i osposobljenost za primenu akata o bližim kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuju sredstva za finansiranje rada, održavanje i izvođenje programa, odnosno delova programa preduzeća, ustanova, drugih organizacija, umetnika i njihovih grupa iz oblasti književnosti, književnog prevodilaštva, filmske, dramske, muzičke, scensko-muzičke, likovne i likovno primenjene umetnosti i umetničke fotografije, kao i manifestacija kojima se ostvaruje opšti interes.

2.3. Pripreme zapisnika o utvrđenom stanju u videoteci.

2.4. Pripreme rešenja o zabrani obavljanja delatnosti (vlasniku videoteke).

2.5. Priprema rešenja o dodeli sredstava preduzećima, ustanovama, drugim organizacijama, umetnicima i njihovim grupama koji obavljuju poslove u oblasti umetničkog stvaralaštva kojima se ostvaruje opšti interes.

2.6. Uvida u rad jedne od ustanova i drugih organizacija iz oblasti književnosti, književnog prevodilaštva, filmske, dramske, muzičke, scensko-muzičke, likovne i likovno primenjene umetnosti i umetničke fotografije i pripremanja izveštaja o stanju i problemima u njoj.

3. Poslovi bibliotečke i izdavačke delatnosti, zadužbina i fondova

3.1. Provera poznavanja i osposobljenost za primenu Zakona o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture, Zakona o izdavanju publikacija, Zakona o bibliotečkoj delatnosti, Zakona o zadužbinama, fondacijama i fondovima i Zakona o Matici srpskoj.

3.2. Provera poznavanja i osposobljenost za primenu akata o bližim kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuju sredstva za finansiranje rada, održavanje i izvođenje programa, odnosno delova programa preduzeća, ustanova, drugih organizacija, umetnika i njihovih grupa koji obavljaju poslove u oblasti bibliotečke i izdavačke delatnosti kojima se ostvaruje opšti interes.

3.3. Pripreme rešenja o odobrenju osnivanja zadužbine, fondacije i fonda.

3.4. Pripreme rešenja o dodeli sredstava preduzećima, ustanovama, drugim organizacijama, umetnicima i njihovim grupama koji obavljuju poslove u oblasti bibliotečke i izdavačke delatnosti kojima se ostvaruje opšti interes.

3.5. Uvida u rad jednog od preduzeća, ustanove i druge organizacije, u oblasti bibliotečke i izdavačke delatnosti i pripremanje izveštaja o stanju i problemima u njoj.

4. Poslovi međunarodne i međurepubličke saradnje informacija, propagande i marketinga

4.1. Provere poznavanja i osposobljenost za primenu Zakona o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture.

4.2. Provere poznavanja i osposobljenost za primenu akata o bližim kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuju sredstva za finansiranje rada, održavanje i izvođenje programa, odnosno delova programa preduzeća, ustanova, drugih organizacija, umetnika i njihovih grupa koji obavljaju poslove u međunarodnoj i međurepubličkoj kulturnoj saradnji kojima se ostvaruje opšti interes.

4.3. Pripreme rešenja o dodeli sredstava preduzećima, ustanovama, drugim organizacijama, umetnicima i njihovim grupama koji obavljaju poslove u međunarodnoj i međurepubličkoj kulturnoj saradnji kojima se ostvaruje opšti interes.

4.4. Uvida u rad jednog od preduzeća, ustanove, druge organizacije, umetnika i njihovih grupa koji obavljaju međunarodnu kulturnu saradnju i pripremanje izveštaja o stanju i problemima.

5. Normativno-pravni, inspekcijski i drugi upravni poslovi

5.1. Provere osposobljenosti za pripremu propisa iz oblasti kulture.

5.2. Provere poznavanja i osposobljenosti za primenu propisa iz oblasti kulture.

5.3. Uvida u sprovođenje zakona iz oblasti kulture u jednoj od ustanova, odnosno preduzeća ili drugoj organizaciji i podnošenje izveštaja o tome.

5.4. Izrada informacije o normativnom uređivanju odnosa u jednoj od delatnosti kulture.

5.5. Izrade informacije o obavljenim poslovima i zadacima Ministarstva u određenom periodu.

5.6. Pripreme zapisnika o utvrđenom stanju u videoteci.

5.7. Pripreme rešenja o zabrani obavljanja delatnosti (vlasniku videoteke).

5.8. Uvida u rad jedne od ustanova kulture u okrugu i podnošenje izveštaja o stanju i problemima u njoj.

Pravni izvori i literatura:

- Zakon o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture ("Službeni glasnik RS", broj 49/92);

- Zakon o kulturnim dobrima ("Službeni glasnik SRS", broj 6/90);

- Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca ("Službeni glasnik RS", broj 37/91);

- Zakon o osnivanju Muzeja genocida ("Službeni glasnik RS", broj 49/92);

- Zakon o kinematografiji ("Službeni glasnik RS", broj 46/91);

- Zakon o obnavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture ("Službeni glasnik SRS", br. 30/82, 58/82 i 6/89);

- Zakon o izdavanju publikacija ("Službeni glasnik RS", broj 37/91);

- Zakon o bibliotečkoj delatnosti ("Službeni glasnik SRS", broj 6/90);

- Zakon o zadužbinama, fondacijama i fondovima ("Službeni glasnik SRS", broj 59/89);

- Zakon o Matici srpskoj ("Službeni glasnik RS", broj 49/92);

- Zakon o garanciji za eksponate određenih izložbi koje imaju posebnu kulturnu i umetničku vrednost ("Službeni glasnik SRS", broj 6/77);

- Zakon o objavljivanju spisa, portreta, fotografija, filmova i fonograma ličnog karaktera ("Službeni glasnik SRS", 28/80);

- Zakon o Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka ("Službeni glasnik SRS", broj 81/67 i 30/77).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".