UREDBA
O STRUČNOM ISPITU ZAPOSLENIH U ORGANIMA DRŽAVNE UPRAVE

("Sl. glasnik RS", br. 80/92 i 62/2001)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi za polaganje stručnog ispita koje treba da ispunjavaju kandidati, predmeti koji se polažu i način polaganja stručnog ispita zaposlenih u organima državne uprave i zaposlenih u drugim organima, preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama kojima su povereni poslovi državne uprave.

Član 2

Stručni ispit polažu pripravnici sa srednjom, višom i visokom školskom spremom odgovarajućeg smera posle provedenog pripravničkog staža kao i zaposleni koji su u skladu sa članom 20 st. 1 i 2 Zakona o državnoj upravi obavezni da ga polože (u daljem tekstu: kandidati).

Kandidat koji je polagao stručni ispit po programu gradiva za srednju, odnosno višu školsku spremu, pa se u toku rada doškolovao sticanjem više, odnosno visoke školske spreme dužan je da polaže stručni ispit po programu gradiva za onu spremu za koju se doškolovao.

Kandidat koji je sa istim stepenom školske spreme polagao stručni ispit za drugu vrstu poslova u organima državne uprave može se rasporediti na posao ako položi deo ispita koji se sastoji iz izrade i odbrane pismenog rada u okviru poslova na kojima će raditi.

Član 3

Na stručnom ispitu se vrši provera stručne osposobljenosti kandidata za obavljanje poslova za koje se osposobljavao u toku pripravničkog staža, odnosno za praktično obavljanje poslova radnog mesta na koje je raspoređen.

Stručni ispit se sastoji iz opšteg i posebnog dela. Opšti deo stručnog ispita za kandidate sa višim i visokim obrazovanjem sadrži:

1) Ustavno uređenje,

2) Sistem državne uprave,

3) Upravni postupak i upravni spor,

4) Radno zakonodavstvo,

5) Kancelarijsko poslovanje.

Opšti deo stručnog ispita za kandidate sa srednjim obrazovanjem sadrži:

1) Osnove sistema državne uprave i ustavnog uređenja,

2) Upravni postupak,

3) Osnovi sistema radnih odnosa i radni odnosi u organima državne uprave,

4) Kancelarijsko poslovanje.

Posebni deo stručnog ispita sadrži proveru praktične obučenosti kandidata za obavljanje poslova za koje se kandidat osposobljava, odnosno na koje je raspoređen.

Član 4

Program opšteg dela stručnog ispita iz člana 3 st. 2 i 3 ove uredbe propisuje ministar nadležan za poslove uprave, a program posebnog dela stručnog ispita iz člana 3 stav 4 ove uredbe funkcioner koji rukovodi organom državne uprave u oblasti u koju spadaju, poslovi za koje se kandidat osposobljava, odnosno koje obavlja.

Program stručnog ispita sadrži i pregled gradiva, izvora i literaturu za polaganje stručnog ispita.

Član 5

Stručni ispit polaže se pred ispitnom komisijom (u daljem tekstu: komisija), koju obrazuje ministar nadležan za poslove uprave, odnosno funkcioner koji rukovodi pokrajinskim organom uprave nadležnim za poslove uprave - za zaposlene na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Komisija za polaganje stručnog ispita zaposlenih sa visokom i višom školskom spremom ima predsednika i četiri člana, a komisija za polaganje stručnog ispita zaposlenih sa srednjom školskom spremom ima predsednika i tri člana.

Administrativne poslove za komisiju obavlja zapisničar.

Predsednik, članovi komisije i zapisničar imaju zamenike.

Predsednik i članovi komisije su ispitivači za određene predmete. Za pojedine predmete, u slučaju potrebe, mogu se imenovati ispitivači van sastava komisije.

Član 6

Predsednik i članovi komisije, njihovi zamenici i ispitivači ne mogu imati niži stepen školske spreme od školske spreme kandidata koji polaže stručni ispit.

Komisija se obrazuje za period od dve godine.

Član 7

Troškove polaganja stručnog ispita snosi organ državne uprave, odnosno drugi organ ili organizacija koja kandidata upućuje na polaganje stručnog ispita.

Ukoliko kandidata na polaganje stručnog ispita ne upućuje organ državne uprave, odnosno drugi organ ili organizacija, troškove polaganja snosi kandidat.

Troškove ponovnog polaganja stručnog ispita ili popravnog ispita snosi kandidat ako ove troškove ne snose organi, odnosno organizacije iz stava 1 ovog člana.

Član 8

Predsedniku i članovima komisije, ispitivačima, zapisničaru i njihovim zamenicima pripada naknada koju rešenjem utvrđuje ministar nadležan za poslove uprave.

Član 9

Prijava za polaganje stručnog ispita podnosi se ministarstvu nadležnom za poslove uprave, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove uprave - za zaposlene na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Prijavu za polaganje stručnog ispita podnosi organ državne uprave, odnosno drugi organ ili organizacija u kojoj kandidat radi.

Prijavu za polaganje stručnog ispita može podneti i kandidat.

Prijava za polaganje stručnog ispita sadrži: ime i prezime kandidata, njegovu školsku spremu i kada ju je stekao, poslove na kojima je radio tokom pripravničkog staža, odnosno za vreme u kome je bio obavezan da položi stručni ispit i koliko je trajao pripravnički staž.

Uz prijavu se prilaže dokaz o ispunjavanju uslova za polaganje stručnog ispita, odnosno rešenje o raspoređivanju na zadatke i poslove i overen prepis diplome o završenoj školi odnosno fakultetu.

Polaganje stručnog ispita odobrava ministarstvo odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove uprave, ako utvrdi da kandidat ispunjava propisane uslove za polaganje stručnog ispita.

O odobravanju polaganja stručnog ispita kandidat se obaveštava preko organa državne uprave, odnosno drugog organa ili organizacije u kojoj kandidat radi.

Uz odobrenje za polaganje stručnog ispita kandidatu se dostavlja i pregled gradiva stručnog ispita iz člana 4 stav 2 ove uredbe.

Član 10

Komisija je dužna da utvrdi rok za polaganje stručnog ispita, koji ne može biti duži od 45 dana od dana prijema prijave u komisiji. O datumu polaganja stručnog ispita komisija je dužna da obavesti kandidata najkasnije 30 dana pre dana određenog za polaganje ispita.

Član 11

Stručni ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela.

Stručni ispit počinje izradom i odbranom pismenog rada.

Zadatak za pismeni rad određuje i pismeni rad ocenjuje član komisije ili ispitivač koga odredi predsednik komisije. Zadatak obuhvata jedno ili više pitanja iz zadataka i poslova za koje se kandidat osposobljava, odnosno na koje je raspoređen.

Zadatak za pismeni rad treba da bude takav da se iz njegove obrade može oceniti u kojoj je meri kandidat ovladao praktičnim i drugim znanjima potrebnim za vršenje zadataka i poslova.

Vreme izrade pismenog rada ne može biti kraće od dva niti duže od četiri sata.

Pri izradi pismenog zadatka kandidat se može služiti samo zakonskim tekstovima bez komentara, odnosno objašnjenja, kao i potrebnom opremom.

Član 12

Posle izrade pismenog rada pristupa se njegovoj odbrani i polaganju predmeta iz člana 3 stav 2 ili 3 i 4 ove uredbe.

Kandidat čiji pismeni rad nije pozitivno ocenjen ne može pristupiti usmenom delu stručnog ispita. Ispitivanje se, po pravilu, završava za jedan dan. Način usmenog ispitivanja utvrđuje komisija. Znanje kandidata pokazano na usmenom ispitu ocenjuje se posebno iz svakog predmeta, odnosno pismenog rada i njegove odbrane ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 13

Posle završetka stručnog ispita komisija ocenjuje celokupan uspeh kandidata na ispitu, imajući u vidu pismeni rad i odgovore na usmenom delu stručnog ispita.

Uspeh kandidata na ispitu ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio".

Ocenom "nije položio" ocenjuje se kandidat koji nije pozitivno ocenjen iz najmanje tri predmeta.

Član 14

Kandidat koji nije pozitivno ocenjen iz najviše dva predmeta upućuje se na ponovno polaganje stručnog ispita iz tih predmeta u roku koji ne može biti kraći od 30 dana ni duži od četiri meseca od dana prethodnog polaganja.

Ako kandidat ne bude pozitivno ocenjen na popravnom ispitu, smatra se da nije položio ispit.

Kandidat može najviše dva puta polagati stručni ispit.

Član 15

Ako kandidat ne preda pismeni rad ili odustane od započetog polaganja, smatra se da ispit nije položio. Kandidatu se može najduže tri meseca odložiti polaganje stručnog ispita zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga, o čemu odlučuje komisija.

Član 16

O toku stručnog ispita vodi se zapisnik koji naročito sadrži podatke o: sastavu ispitne komisije, kandidatu, sadržini polaganja ispita i dobijenoj oceni kandidata.

Pismeni rad kandidata se prilaže uz zapisnik. Zapisnik potpisuju predsednik, članovi komisije i zapisničar.

Član 17

Ukoliko kandidat nije zadovoljan sa uspehom na stručnom ispitu ili radom komisije ima pravo prigovora u roku od 48 časova nadležnom ministru, a ako je polagao pred komisijom u AP Vojvodini - funkcioneru koji rukovodi pokrajinskim organom uprave nadležnim za poslove uprave.

Rešenje doneto povodom prigovora je konačno u upravnom postupku.

Član 18

Na osnovu zapisnika o toku ispita kandidatu se izdaje uverenje da je ispit položio, po obrascu koji se nalazi u prilogu i čini sastavni deo ove uredbe.

Član 19

Ministarstvo odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove uprave vodi evidenciju lica koja su polagala stručni ispit.

Evidencija sadrži podatke o kandidatu (ime i prezime, godinu i mesto rođenja, kad je ispit polagao i podatke o uspehu na ispitu).

Podatke unete u evidenciju overavaju predsednik komisije i zapisničar.

Član 20

Ministar nadležan za poslove uprave će u roku od tri meseca od stupanja na snagu ove uredbe doneti Pravilnik o programu opšteg dela stručnog ispita iz njenog člana 4 stav 1.

Funkcioner koji rukovodi organom državne uprave u roku od tri meseca od stupanja na snagu ove uredbe doneće Pravilnik o programu posebnog dela stručnog ispita iz njenog člana 4.

Ministar, odnosno drugi funkcioner organa državne uprave u roku od tri meseca obrazovaće komisiju za polaganje stručnog ispita.

Stručni ispit po programu iz st. 1 i 2 ovog člana polagaće se od dana njegovog objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Do isteka roka iz st. 1, 2 i 4 ovog člana kandidat će polagati stručni ispit po propisima o programu polaganja stručnog ispita radnika organa državne uprave.

Član 21

Odredbe ove uredbe odnose se i na zaposlene u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, sudovima, javnim tužilaštvima, javnim pravobranilaštvima i organima za prekršaje.

Član 22

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

REPUBLIKA SRBIJA
______________________________________________________
MINISTARSTVO ____________________

- ISPITNA KOMISIJA -

UVERENJE
O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU

______________________________________________________
(ime i prezime kandidata)
ZAVRŠIO-LA _________________________________________
(vrsta - naziv škole)
______________________________________________________
(radno mesto kandidata)

POLAGAO-LA je stručni ispit po _________________________ pred ISPITNOM KOMISIJOM ZA RADNIKE SA SREDNJOM ŠKOLSKOM SPREMOM dana _________ 19_______ godine, i ispit je POLOŽIO-LA.

Uverenje se izdaje na osnovu člana ______ Uredbe o stručnom ispitu zaposlenih u organima državne uprave.

Broj: 152 __________

M.P.

Predsednik Ispitne komisije

Beograd _______________

 

___________________

 

REPUBLIKA SRBIJA
______________________________________________________
MINISTARSTVO ____________________

- ISPITNA KOMISIJA -

UVERENJE
O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU

______________________________________________________
(ime i prezime kandidata)
ZAVRŠIO-LA _________________________________________
(naziv fakulteta - škole)
______________________________________________________
(radno mesto kandidata)

POLAGAO-LA je stručni ispit po _________________________ pred ISPITNOM KOMISIJOM ZA RADNIKE SA VISOKOM I VIŠOM ŠKOLSKOM SPREMOM dana _________ 19_______ godine, i ispit je POLOŽIO-LA.

Uverenje se izdaje na osnovu člana ______ Uredbe o stručnom ispitu zaposlenih u organima državne uprave.

Broj: 152 __________

M.P.

Predsednik Ispitne komisije

Beograd _______________

 

___________________

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o stručnom ispitu zaposlenih u organima državne uprave

("Sl. glasnik RS", br. 62/2001)

Član 4

Prijave kandidata zaposlenih na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine kojima do stupanja ove uredbe na snagu nije odobreno polaganje stručnog ispita, ministarstvo nadležno za poslove uprave dostaviće pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove uprave u roku od osam dana od stupanja ove uredbe na snagu.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".