UPUTSTVO
O VOĐENJU MATIČNIH KNJIGA I OBRASCIMA MATIČNIH KNJIGA

("Sl. glasnik SRS", br. 48/90 i "Sl. glasnik RS", br. 22/91)

1. Ovim uputstvom se propisuje način vođenja matičnih knjiga, spisa i registara matičnih knjiga, način izdavanja izvoda iz matičnih knjiga i uverenja iz matičnih knjiga o činjenicama i podacima upisanim u matične knjige, način obnavljanja uništenih ili nestalih matičnih knjiga, način vođenja postupka i sačinjavanja zapisnika o nađenom detetu, način vršenja uvida u matične knjige i spise i bliže uređuje sadržina obrazaca matičnih knjiga, registra matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga i uverenja o činjenicama i podacima upisanim u matične knjige.

I NAČIN VOĐENJA MATIČNIH KNJIGA

2. U matične knjige upisuju se samo činjenice i podaci, propisani zakonom ili drugim propisom donetim na osnovu zakona.

3. Matične knjige vode se u dva primerka. Drugi primerak matičnih knjiga je prepis prvog primerka - izvornika matične knjige.

4. Prvi primerak matičnih knjiga - izvornik ukoričava se u tvrdi povez. Sve stranice, osim prvog i poslednjeg lista, numerišu se. Listovi se prošivaju jemstvenikom, a krajevi jemstvenika povezuju pečatnim voskom na poslednjoj nenumerisanoj stranici. Ispod pečatnog voska stavlja se zabeleška: "Ova matična knjiga ima .... (i slovima) numerisanih stranica". Zabelešku desno overava rukovodilac organizacione jedinice organa nadležnog za vođenje matičnih knjiga, potpisom i pečatom organa, a sa leve strane stavlja se mesto i datum overe.

Na koricama i prvoj nenumerisanoj stranici odštampan je naziv matične knjige: Matična knjiga rođenih; Matična knjiga venčanih; Matična knjiga umrlih. Na prvoj nenumerisanoj stranici ispod naziva matične knjige odštampano je mesto za upisivanje naziva matičnog područja i opštine za koju se vodi matična knjiga, datum prvog upisa sa oznakom prvog tekućeg broja, datum poslednjeg upisa sa oznakom poslednjeg tekućeg broja, mesto za potpis matičara i pečat. Ako se promeni naziv matičnog područja, odnosno opštine, novi naziv upisuje se u produžetku ranijeg naziva, sa datumom kada je promena nastala.

5. Matične knjige zaključuju se na kraju svake kalendarske godine sa 31. decembrom i taj datum se upisuje kao datum zaključenja.

Zaključenje se vrši tako što se na narednom praznom obrascu matične knjige iza poslednjeg upisa u godini upisuje zabeleška: "Zaključeno sa tekućim brojem... (i slovima) u... godini". Ako u toku godine nije bilo upisa činjenice rođenja, zaključenja braka, smrti, zaključenje se vrši upisivanjem zabeleške: "U ovoj knjizi za... godinu nije bilo upisa". Sa leve strane zabelešku potpisuje matičar, a sa desne overava rukovodilac organizacione jedinice organa nadležnog za vođenje matičnih knjiga potpisom i pečatom organa. Ispod potpisa matičara upisuje se datum zaključenja matične knjige: "31. (trideset prvi) decembar... godine".

Prvi upis u narednoj kalendarskoj godini vrši se na narednom praznom obrascu sa tekućim brojem 1.

6. Drugi primerak matičnih knjiga istovetan je sa prvim primerkom - izvornikom.

Drugi primerak vodi se na nepovezanim obrascima, a u matičnim područjima gde ima veliki broj upisa može da se vodi i na povezanim i ukoričenim obrascima.

Podaci o drugom primerku matičnih knjiga identični su podacima u prvom primerku, a sve kasnije nastale promene upisuju se u drugi primerak odmah po prijemu izveštaja.

Drugi primerak matičnih knjiga dostavlja se na čuvanje opštinskom sekretarijatu odnosno odeljenju za unutrašnje poslove najkasnije do 31. januara naredne godine. Odgovorni radnik koji vodi i čuva druge primerke matičnih knjiga dužan je da obrasce i knjige ažurno i uredno vodi i čuva, kao i da redovno unosi sve promene o kojima ga, saglasno zakonu, obaveštavaju matičari.

Pre preuzimanja drugog primerka matične knjige, matičar koji vodi prvi primerak matične knjige i radnik opštinskog organa za unutrašnje poslove koji ga preuzima, sravniće prvi i drugi primerak i utvrditi da su osnovni upisi i naknadni upisi i zabeleške istovetni u prvom i drugom primerku matične knjige. Na prvom praznom obrascu drugog primerka matične knjige upisuje se zabeleška: "U ovom primerku upisane su sve promene iz prvog primerka matične knjige (rođenih, venčanih, umrlih), od tekućeg broja... za... godinu do tekućeg broja... za... godinu". Levo se upisuje datum sravnjenja, desno se potpisuju oba radnika koja su sravnjenje izvršila i overava pečatom organa.

Ako se drugi primerak matične knjige sastoji od fotokopija prvog primerka, fotokopiranje se vrši sa stanjem na dan 31. decembra prethodne godine. Fotokopija drugog primerka matične knjige može biti izrađena samo na hartiji istog ili boljeg kvaliteta od hartije na kojoj su izrađeni obrasci matičnih knjiga i u istoj veličini.

Kada broj listova drugog primerka bude isti broju listova prvog primerka matične knjige, listovi drugog primerka matične knjige se ukoričavaju i povezuju na način propisan tačkom 4. stav 1. ovog uputstva.

Ako je prvi primerak - izvornik matične knjige uništen ili nestao, izvodi i uverenja izdavaće se na osnovu drugog primerka, dok se prvi primerak ne obnovi.

7. Drugi primerak matičnih knjiga može da se vodi na sredstvima za automatsku obradu podataka (u daljem tekstu: AOP).

Drugi primerak matičnih knjiga koji se vodi na sredstvima za AOP sadrži sve relevantne podatke iz prvog primerka - izvornika.

Ako se drugi primerak matičnih knjiga vodi na sredstvima za AOP matičar istovremeno sa upisom podataka u prvi primerak - izvornik, iste podatke unosi u drugi primerak na sredstvima za AOP.

Na isti način matičar vrši unos svakog naknadnog upisa odnosno ispravke podataka u drugi primerak matične knjige koji se vodi na sredstvima za AOP.

Kada se drugi primerak matičnih knjiga vodi na sredstvima za AOP matičar dostavlja na čuvanje opštinskom sekretarijatu odnosno odeljenju za unutrašnje poslove magnetnu traku sa memorisanim sadržajem izvornika za tu godinu, u roku od 3 dana od zaključenja izvornika matične knjige.

Svake naredne godine matičar dostavlja novu magnetnu traku sa memorisanim sadržajem izvornika za istu godinu sa svim naknadnim upisima i ispravkama.

Pre preuzimanja drugog primerka matičnih knjiga koji se vodi na sredstvima za AOP, matičar koji vodi prvi primerak matične knjige i radnik opštinskog sekretarijata odnosno odeljenja unutrašnjih poslova koji ga preuzima, sravniće prvi i drugi primerak i utvrditi da su osnovni upis i naknadni upis i zabeleške istovetni u prvom i drugom primerku i to konstatovati na način propisan u tački 6. stav 5. ovog Uputstva.

1) Upisivanje podataka u matične knjige

8. Upisivanje činjenica i podataka u matične knjige vrši se crnim mastilom za dokumente, otpornim na uticaj vlage i svetlosti.

Činjenice i podaci u matične knjige upisuju se čitko, a brisanje, radiranje, precrtavanje ili prepravljanje upisanih činjenica i podataka nije dozvoljeno.

9. Pre upisa matičar utvrđuje sve činjenice i podatke koje upisuje u matične knjige, saglasno Zakonu o opštem upravnom postupku ("Službeni list SFRJ", broj 47/86 - prečišćen tekst).

Lični podaci roditelja deteta, bračnih drugova i umrlog lica, upisuju se na osnovu podataka iz matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga i lične karte, a za strance iz putne isprave.

10. Upisi u matične knjige vrše se po pravilu, onim redom kako su prispele prijave za upis.

11. Činjenice rođenja, zaključenja braka ili smrti (osnovni upisi) upisuju se u matične knjige pod tekućim brojevima, i to počev od broja 1, zaključno sa poslednjim brojem na kraju kalendarske godine. Ako se u toku kalendarske godine matična knjiga ispuni osnovnim upisima, upisivanje se nastavlja u drugoj matičnoj knjizi pod tekućim brojem koji sledi poslednji tekući broj iz prethodne knjige.

12. Tekući brojevi u matične knjige upisuju se arapskim brojevima pre početka upisa u obrazac matične knjige.

13. Datumi rođenja, zaključenja braka ili smrti, upisuju se tako što se dan upisuje arapskim brojem, počev od 01-31, a u zagradi i slovima, mesec samo slovima, a godina arapskim brojem. Časovi se upisuju brojevima od 00-24, a minuti od 00-60.

14. U matične knjige kao mesto rođenja, zaključenja braka, smrti, prebivališta i boravišta, mogu da se upisuju samo ona naseljena mesta koja su kao takva utvrđena zakonom.

15. O pročitanom upisu činjenice rođenja, zaključenja braka ili smrti prijaviocu odnosno svedocima, u matične knjige, u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis pročitan, nema primedbi (ako ih ima upisati ih)".

16. Greške u matičnim knjigama koje se uoče pre zaključenja osnovnog upisa ispravlja sam matičar. Ispravka se vrši tako što matičar u rubriku "Primedbe" upisuje zabelešku šta se ispravlja, na primer: "Ime deteta je Dejan"; majka je državljanka Republike Austrije"; "mesto prebivališta roditelja je Sopot, Karađorđeva 12".

17. Osnovni upis u matičnoj knjizi zaključuje se upisivanjem datuma upisa i potpisom matičara koji je upis izvršio. Datum se upisuje arapskim brojevima, a matičar se potpisuje punim imenom i prezimenom odmah po upisanom i pročitanom osnovnom upisu.

18. Posle završenog osnovnog upisa sve naknadne promene upisuju se u matične knjige u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške".

Ako su rubrike "Primedbe" i "Naknadni upisi i zabeleške" ispunjene, a zabeleška nije završena ili je potrebno uneti novu, navedene rubrike produžuju se nalepljenim dodatnim listićima od hartije istog kvaliteta. Na listiću se upisuje tekući broj i godina osnovnog upisa, a listić se overava pečatom nadležnog organa, tako što otisak pečata zahvata listić i list matične knjige na koji je listić nalepljen.

19. Ispod zabeleške koja se upisuje, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške", sa leve strane upisuje se dan, mesec i godina unošenja zabeleške arapskim brojevima, a sa desne, zabelešku potpisuje, punim imenom i prezimenom, matičar koji je istu uneo. Ako se u rubriku istovremeno upisuje više zabeležaka, svaka zabeleška upisuje se sa novim redom, a datum i potpis matičara stavlja se samo ispod poslednje zabeleške.

20. Po zaključenom osnovnom upisu, ispravke u matičnim knjigama mogu da se vrše samo na osnovu rešenja nadležnog organa za vođenje matičnih knjiga koji vodi matičnu knjigu u kojoj se ispravka vrši ili pravosnažnih odluka nadležnih organa i izvoda iz matičnih knjiga. Ispravke i promene upisuju se u matične knjige u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške".

21. Ako se po službenoj dužnosti ili na zahtev zainteresovanog lica utvrdi da je upis činjenice rođenja ili smrti izvršen od strane mesno nenadležnog organa mesno nadležan organ za vođenje matičnih knjiga, bez odlaganja pokrenuće postupak, utvrditi činjenično stanje saglasno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i doneti rešenje o upisu činjenice rođenja ili smrti u odgovarajuću matičnu knjigu. Jedan primerak rešenja dostavlja mesno nenadležnom organu kod koga je upis izvršen, koji će po prijemu rešenja bez odlaganja sprovesti postupak i doneti rešenje o poništenju izvršenog upisa činjenice rođenja ili smrti u matičnim knjigama. Upis se poništava tako što se precrtava sa dve unakrsne crte, a rubrika "Naknadni upisi i zabeleške" ne precrtava se, već se u istu upisuje zabeleška: "Ovaj upis je poništen, jer je izvršen od strane mesno nenadležnog organa (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja), a upis je izvršen (naziv matičnog područja i opštine za koju se knjiga vodi)". Mesno nenadležan organ dostavlja jedan primerak rešenja o poništenju izvršenog upisa sa izveštajem mesno nenadležnom organu, koji će po prijemu rešenja i izveštaja izvršiti upis u odgovarajuću matičnu knjigu na osnovu svoga rešenja. U rubriku "Primedbe" upisaće zabelešku: "Raniji upis u matičnu knjigu .... matičnog područja.... opštine.... poništen rešenjem (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja), a ovaj upis izvršen na osnovu rešenja (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)".

Po izvršenom upisu mesno nadležni organ dostaviće izvod iz matične knjige rođenih ili umrlih mesno nenadležnom organu kod koga je upis izvršen, koji će na osnovu istog u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" poništenog upisa upisati zabelešku: "Upis je izvršen u matičnu knjigu (navodi se matična knjiga, tekući broj, godina, mesto i opština upisa)".

Ako je upis činjenice rođenja ili smrti izvršen i u matičnu knjigu rođenih i u matičnu knjigu umrlih istovremeno kod mesno nadležnog i kod mesno nenadležnog organa, mesno nadležni organ čim sazna za ovu činjenicu, dostavlja izvod mesno nenadležnom organu kod koga je upis izvršen, koji postupa na način objašnjen u stavu 1. ove tačke.

22. U drugom primerku matičnih knjiga iza ličnog imena lica koja su se svojeručno potpisala u prvom primerku matične knjige, stavlja se zabeleška: "S.R.".

23. Ako organ nadležan za čuvanje drugog primerka matičnih knjiga utvrdi da činjenice upisane u prvom primerku matičnih knjiga nisu upisane u skladu sa zakonom ili su podaci nepotpuni ili nejasni, vratiće izveštaj matičaru sa uputstvom kako da postupi u konkretnom slučaju, a kada se otklone uočeni nedostaci izvršiće se upis u drugi primerak matične knjige.

24. Ako u toku meseca nije bilo ispravki i promena u prvom primerku matičnih knjiga, organ nadležan za vođenje matičnih knjiga, najkasnije do 5-og u mesecu za protekli mesec o tome dostavlja izveštaj organu nadležnom za čuvanje drugog primerka matičnih knjiga.

25. Izvodi iz matičnih knjiga ne mogu se izdavati građanima kod kojih nisu upisane činjenice o danu, mesecu i godini rođenja. Organ nadležan za vođenje matičnih knjiga odmah po saznanju da u matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih, koje su vođene do 9. maja 1946. godine ili na obrascima propisanim Opštim uputstvima za sastav i vođenje matičnih knjiga ("Službeni list FNRJ", broj 29/46) i Uputstvom o vođenju matične knjige ("Službeni list SFRJ", broj 42/68), nije upisan dan, mesec i godina rođenja, odnosno dan, mesec ili godina rođenja, po službenoj dužnosti sprovešće postupak saglasno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, utvrditi činjenično stanje, doneti odgovarajuće rešenje i upisati ove činjenice u odgovarajuću matičnu knjigu. U rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Dan, mesec i godina rođenja (dan, mesec ili godina) upisan na osnovu rešenja (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)".

2) Matična knjiga rođenih

26. Činjenica rođenja deteta upisuje se u matičnu knjigu rođenih na osnovu prijave. U prijavi o rođenju deteta podaci o roditeljima upisuju se iz lične karte ili iz izvoda iz matične knjige rođenih, odnosno venčanih.

O usmenoj prijavi rođenja deteta sačinjava se zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, a podaci o roditeljima deteta upisuju se u zapisnik iz lične karte ili izvoda iz matične knjige rođenih, odnosno venčanih. Prijavilac rođenja deteta potpisuje se u odgovarajuću rubriku punim imenom i prezimenom.

Dete čiji su roditelji nepoznati upisuje se u matičnu knjigu rođenih na osnovu rešenja nadležnog organa starateljstva. U rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu rešenja (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)".

Ako se podaci o roditeljima upisuju na osnovu odluke nadležnog suda kojom je utvrđeno očinstvo ili materinstvo, podaci o utvrđenom roditelju, odnosno roditeljima upisuju se u odgovarajuće rubrike matične knjige a u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Presudom (naziv i sedište suda, broj i datum presude) utvrđeno je da je otac - majka deteta (upisuje se lično ime roditelja)".

27. Podaci o državljanstvu i promeni državljanstva u matičnu knjigu rođenih upisuju se na način propisan članom 2-7 Pravilnika o načinu vođenja evidencija o državljanstvu, obrascima za vođenje evidencija i obrascu uverenja o državljanstvu ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 46/84).

28. Jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG) upisuje se u odgovarajuću rubriku matične knjige rođenih samo na osnovu izveštaja o određenom i izdatom JMBG, na obrascu MB3 propisanom Pravilnikom o obrascima i načinu vođenja evidencije o jedinstvenom matičnom broju građana ("Službeni glasnik SR Srbije" broj 3/79, 28/80) koji dostavlja nadležni organ za unutrašnje poslove koji ga je odredio.

U matične knjige rođenih, vođene do 9. maja 1946. godine, JMBG upisuje se tako što se u slobodnom prostoru u rubrici "Ime deteta i pol" otvori mala zagrada, potom velikim slovima upisuje skraćenica JMBG, stavlja se znak jednakosti, a u produžetku upisuje određeni JMBG i zatvara mala zagrada, na primer: "(JMBG = 0203926710239)".

U matične knjige rođenih koje su vođene na obrascima propisanim Opštim uputstvima za sastav i vođenje matičnih knjiga i Uputstvom o vođenju matičnih knjiga, određeni JMBG upisuje se u rubriku "Naknadni upisi i pribeleške", na način objašnjen u stavu 2. ove tačke.

Ako je lice kome je određen JMBG u braku, odmah po upisu JMBG u matičnu knjigu rođenih, organ uprave koji vodi matičnu knjigu rođenih obavestiće pismeno nadležni organ uprave koji vodi matičnu knjigu venčanih na sledeći način: "Obaveštavate se (prezime i ime lica kome je određen JMBG; ime oca i majke; dan, mesec i godina rođenja; mesto, opština, republika ili pokrajina rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država rođenja); određen (upisuje se JMBG). Imenovani-a je zaključio-la brak (dan, mesec i godina, mesto i opština zaključenja braka, ime i prezime bračnog druga) koji je upisan u matičnu knjigu venčanih pod tekućim brojem... za... godinu". Odmah po prijemu ovog izveštaja, određeni JMBG upisuje se u matičnu knjigu venčanih, na način objašnjen u stavu 2. ove tačke.

Kada organ nadležan za vođenje matičnih knjiga rođenih primi rešenje o poništenju ranije određenog i upisanag JMBG i određivanju novog JMBG, precrtaće vodoravnom linijom upisani JMBG tako da ostane čitljiv, a iznad ranije upisanog JMBG upisaće se novoodređeni JMBG na način objašnjen u stavu 2. ove tačke. O poništenom i novoodređenom JMBG nadležni organ za vođenje matične knjige rođenih obaveštava nadležni organ za vođenje matične knjige venčanih, na način objašnjen u stavu 4. ove tačke. Poništenje ranije određenog i upisanog JMBG u matičnu knjigu venčanih i upisivanje novoodređenog JMBG, vrši se na isti način kao i u matičnu knjigu rođenih.

Po upisu JMBG u matičnu knjigu rođenih, odnosno venčanih, na poleđini izveštaja MB-3, izveštaja o obaveštavanju matičara koji vodi matičnu knjigu venčanih, kao i na poleđini rešenja o poništenju ranije određenog i određivanju novog JMBG, upisuje se zabeleška: "Ovaj matični broj upisan je u matičnu knjigu rođenih - venčanih koja se vodi za matično područje ... opština... pod tekućim brojem ... za ... godinu". Zabelešku desno overava matičar potpisom i pečatom organa, a na levoj strani upisuje se dan, mesec i godina kada je upisan JMBG. Potom se izveštaj i rešenja ulažu u spise odgovarajuće matične knjige i čuvaju trajno u skladu sa opštim propisima.

29. Prezime deteta upisuje se u matičnu knjigu rođenih prema prezimenu roditelja.

Ako roditelji deteta imaju različito prezime, saglasnost o određivanju prezimena detetu uzima se na zapisnik po odradbama Zakona o opštem upravnom postupku. Ako roditelji ne postignu saglasnost oko prezimena deteta, zapisnik sa podacima o rođenju deteta ustupa se bez odlaganja nadležnom organu starateljstva, radi određivanja prezimena deteta.

Po prijemu rešenja od nadležnog organa starateljstva upisaće se prezime onako kako je to odredio organ starateljstva, a u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Prezime odredio organ starateljstva (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)".

30. O određivanju imena detetu od roditelja se uzima izjava na zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Ako među roditeljima nema sporazuma o utvrđivanju imena detetu, postupa se na način propisan u tački 29. ovog uputstva.

31. Ako roditelji ne odrede lično ime, ime ili prezime detetu u zakonom određenom roku, nadležni organ za vođenje matičnih knjiga obavestiće o tome nadležni organ starateljstva i dostaviti mu podatke o rođenju deteta radi sprovođenja postupka i određivanja ličnog imena, imena ili prezimena deteta. Po prijemu rešenja od nadležnog organa starateljstva izvršiće se upis na način objašnjen u tački 29. ovog uputstva.

32. Dan, mesec, godina i čas rođenja deteta upisuje se u matičnu knjigu rođenih na osnovu prijave zdravstvene organizacije o rođenju deteta.

Ako dete nije rođeno u zdravstvenoj organizaciji, organ nadležan za vođenje matičnih knjiga utvrđuje ove činjenice saglasno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku. Od prijavioca i lica koja su bila prisutna rođenju deteta uzima se izjava na zapisnik. Ako organ nadležan za vođenje matičnih knjiga nije u mogućnosti da samostalno utvrdi ove činjenice, obratiće se za pomoć organu unutrašnjih poslova na čijem području je dete rođeno ili nađeno.

33. Činjenica rođenja mrtvorođenog deteta upisuje se u matičnu knjigu rođenih isto kao i živog deteta, a ime deteta upisuje se na izričit zahtev roditelja. U rubriku "Primedbe" unosi se zabeleška: "Dete je rođeno mrtvo".

34. Priznanje očinstva ili materinstva deteta upisuje se u matičnu knjigu rođenih na osnovu izjave, koja se uzima na zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku ili druge javne isprave.

Priznanje očinstva vanbračno rođenog deteta upisuje se u matičnu knjigu rođenih na osnovu izjave vanbračnog oca koja se daje na zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku ili druge javne isprave.

Priznanje očinstva vanbračno rođenog deteta upisuje se u matičnu knjigu rođenih samo ukoliko je na isto dala saglasnost majka vanbračnog deteta. Saglasnost se može uzeti na istom zapisniku na kome je priznato očinstvo, tako što se u zapisnik upisuje zabeleška: "Saglasna sam sa izjavom da je (navodi se ime i prezime lica koje je priznalo očinstvo deteta) prirodni otac deteta". Ako se upis podataka o ocu vrši istovremeno sa upisom podataka o detetu, u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "(ime i prezime oca) priznao je dete za svoje na zapisnik (naziv organa, broj i datum), majka deteta saglasila se sa priznanjem očinstva na istom zapisniku". Ako je saglasnost data u posebnoj javnoj ispravi, upisuje se naziv i sedište organa koji je ispravu izdao, naziv isprave, broj i datum. Ako se upis navedenih činjenica vrši posle zaključenog osnovnog upisa, zabeleška se upisuje u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške".

35. Ako nije određeno lično ime detetu, u izjavi o priznanju očinstva roditelji mogu sporazumno odrediti lično ime, ime ili prezime detetu. Ako je lično ime detetu ranije određeno, može mu se odrediti novo lično ime, ime ili prezime. Izjava o priznanju očinstva i određivanju ličnog imena uzima se na zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku. Ako je detetu određeno novo lično ime, ime ili prezime, matičar će o tome obavestiti nadležne organe koji vode evidenciju o prebivalištu, državljanstvu, statistici i dr.

36. Ako je majka deteta označila ko je otac deteta pre priznanja očinstva, od majke se uzima izjava na zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku i čuva u spisima matične knjige rođenih. Ako označeno lice prizna očinstvo, prethodno data izjava majke smatraće se kao saglasnost na priznanje očinstva.

37. Ako roditelji deteta koje je otac priznao za svoje, uz saglasnost majke, ili je očinstvo utvrđeno presudom nadležnog suda, međusobno zaključe brak, matičar će na osnovu uvida u matičnu knjigu venčanih ili u izvod iz ove knjige, po službenaj dužnosti u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisati zabelešku: "Dete je postalo bračno zaključenjem braka između roditelja (datum zaključenja braka, matično područje i opština gde je brak zaključen, tekući broj i godina upisa u matičnu knjigu venčanih)".

Ako roditelji zaključe brak u istom mestu u kome je dete rođeno, matičar će bez odlaganja upisati zabelešku u matičnu knjigu rođenih da je dete postalo bračno i o tome obavestiti roditelje.

38. Ako se presudom nadležnog suda utvrdi da otac deteta nije lice koje je upisano u matičnu knjigu rođenih, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Presudom (naziv i sedište suda, broj i datum presude) utvrđeno je da (lično ime lica koje je u matičnu knjigu rođenih upisano kao otac) nije otac deteta". Ako je istom presudom utvrđeno i očinstvo deteta, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Presudom (naziv i sedište suda, broj i datum presude) utvrđeno je da je (upisuje se lično ime lica i drugi podaci o ocu koji se upisuju u matičnu knjigu rođenih) prirodni otac deteta".

39. Ako je dete usvojeno (obično usvojenje), upis činjenice usvojenja vrši se tako što se u rubriku "Naknadni upis i zabeleške" upisuje zabeleška: "Usvojeno od strane (ime i prezime usvojilaca, naziv i sedište organa starateljstva, broj i datum)".

Ako su usvojitelji prilikom usvojenja odredili novo prezime detetu, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Usvojitelji su odredili novo prezime (upisuje se novo prezime, naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)". O novom prezimenu, određenom po osnovu usvojenja, matičar obaveštava organe koji vode evidenciju o državljanstvu, prebivalištu, statistici i dr.

40. Prestanak usvojenja upisuje se u matičnu knjigu rođenih, tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje zabeleška: "Usvojenje prestalo (naziv i sedište organa, broj i datum odluke)".

41. Činjenica potpunog usvojenja upisuje se kao novi upis, na osnovu rešenja nadležnog organa starateljstva, koje se sa zapisnikom o usvojenju dostavlja matičaru. U rubriku "Primedbe" unosi se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu rešenja (naziv organa starateljstva, broj i datum rešenja, tekući broj i godina ranijeg upisa)".

Na osnovu istog rešenja raniji upis potpuno usvojenog deteta precrtava se u matičnu knjigu rođenih dvema unakrsnim crtama. Rubrika "Naknadni upisi i zabeleške" ne precrtava se, već se u istu upisuje zabeleška: "Upis poništen na osnovu rešenja (naziv i sedište organa starateljstva, broj i datum rešenja, mesto i opština, tekući broj i godina novog upisa)".

42. Upis potpuno usvojenog deteta u matičnu knjigu rođenih po mestu prebivališta usvojilaca može da se izvrši samo u vreme zasnivanja potpunog usvojenja. Odmah po upisu potpunog usvojenja u matičnu knjigu rođenih, nadležni organ uprave koji je izvršio upis potpunog usvojenja dostaviće overenu fotokopiju ili overen prepis rešenja o potpunom usvojenju deteta sa izvodom iz matične knjige rođenih za usvojeno dete nadležnom organu uprave koji vodi matičnu knjigu rođenih u koju je dete bilo upisano pre potpunog usvojenja, koji će raniji upis deteta poništiti saglasno stavu 2. tačke 41. O upisu i brisanju potpuno usvojenog deteta u matičnu knjigu rođenih obaveštavaju se organi koji vode evidenciju o državljanstvu, statistici i dr.

43. Činjenica stavljanja lica pod starateljstvo unosi se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje jedna od zabeleški: "Stavljen-a pod starateljstvo do punoletstva - delimično lišen-a poslovne sposobnosti - potpuno lišen-a poslovne sposobnosti (naziv i sedište organa, broj i datum odluke)".

Prestanak starateljstva, kao i vraćanje poslovne sposobnosti licima koja su delimično lišena poslovne sposobnosti, unosi se u matičnu knjigu rođenih u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje jedna od zabeležaka: "Starateljstvo prestalo - vraćena poslovna sposobnost (naziv i sedište organa, broj i datum odluke)".

44. Produženje roditeljskog prava (staranje) upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Nakadni upisi i zabeleške", upisuje zabaleška: "Produženo roditeljsko pravo (staranje), naziv i sedište suda, broj i datum odluke".

Prestanak roditeljskog prava (staranje) unosi se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje zabeleška: "Roditeljsko pravo (staranje) prestalo, naziv i sedište suda, broj i datum odluke".

45. Ako se upis činjenice rođenja vrši na osnovu izvoda iz matične knjige inostranog organa, u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih (naziv inostranog organa koji je ispravu izdao, sedište i država, broj i datum izdavanja isprave)". U rubriku "Mesto rođenja" upisuje se i naziv strane države.

Ako neki od podataka u inostranom izvodu nedostaje, sprovešće se postupak saglasno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, utvrditi podaci koji nedostaju i upisati u matičnu knjigu rođenih. Ako matičar vodi matične knjige na osnovu kojih može da utvrdi potrebne podatke, upisaće ih istovremeno sa upisom podataka iz inostrane isprave.

46. Činjenica zaključenja braka upisuje se u matičnu knjigu rođenih u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje jedna od zabeleški: "Zaključio-la brak (datum, matično područje i opština zaključenja braka, ime i prezime bračnog druga, tekući broj i godina matične knjige venčanih)". Ako je brak zaključen u diplomatsko-konzularnom predstavništvu SFRJ u inostranstvu, upisuje se naziv predstavništva SFRJ i strane države.

Odmah iza zabeleške o zaključenju braka upisuje se zabeleška o tome kako su se bračni drugovi sporazumeli o budućem prezimenu, i to: "uzeo-la prezime muža - žene"; "zadržao-la svoje prezime"; "svom prezimenu dodao-la prezime bračnog druga"; "uzeo-la prezime muža - žene i tom prezimenu dodao-la svoje prezime".

47. Ako je brak prestao razvodom braka, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "brak zaključen sa (ime i prezime bračnog druga), razveden presudom, naziv i sedište suda, broj i datum presude".

48. Prestanak braka smrću upisuje se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje zabeleška: "Brak prestao smrću bračnog druga (upisuje se ime i prezime umrlog bračnog druga, datum, mesto i opština gde je smrt nastupila, tekući broj i godina upisa u matičnu knjigu umrlih)".

49. Činjenica zaključenja braka pred nadležnim inostranim organom upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške upisuje zabeleška: "zaključio brak (datum, naziv mesta i države u kojoj je brak zaključen, ime i prezime bračnog druga), a činjenica braka upisana je u domaću matičnu knjigu venčanih (matično područje, opština, tekući broj i godina upisa)". Ako su bračni drugovi pri zaključenju braka menjali prezime, upisuje se zabeleška saglasno tački 46. stav 2. ovog uputstva.

50. Bračni drug koji je prilikom zaključenja braka menjao prezime, a posle prestanka braka, proglašenja braka nepostojećim ili poništenja braka, uzeo prezime koje je imao pre zaključenja braka, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "uzeo-la prezime koje je imao-la pre zaključenja braka (upisuje se prezime na koje se bračni drug vraća, naziv organa pred kojim je data izjava, broj i datum)".

51. Promena ličnog imena, imena i prezimena, upisuje se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja) odobrena je promena ličnog imena, imena ili prezimena (navodi se novo lično ime, ime ili prezime)".

52. Ako roditelji deteta ili jedan od roditelja promene lično ime, ime ili prezime, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" matične knjige rođenih upisuje se zabeleška: "Roditelji (otac, majka) deteta promenili (promenio-la) lično ime, ime ili prezime (navodi se novo lično ime, ime ili prezime), naziv i sedište organa, broj i datum rešenja".

53. Ako su roditelji ili jedan od roditelja promenili prezime prilikom zaključenja novog braka u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisa deteta upisuje se zabeleška: "Otac - majka promenio-la prezime prilikom zaključenja novog braka, (a navodi se novo prezime, datum, mesto i opština zaključenja braka, tekući broj i godina upisa u matičnu knjigu venčanih)".

54. Činjenica smrti lica unosi se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" matične knjige rođenih tako što se upisuje zabeleška: "Umro-la (datum, mesto i opština smrti, tekući broj i godina upisa u matičnu knjigu umrlih)".

Ako je odlukom nadležnog suda utvrđeno da je lice umrlo, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Utvrđeno da je lice umrlo (datum smrti, naziv i sedište suda, broj i datum odluke).

O proglašenju nestalog lica za umrlo u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška:

"Proglašen-a umrlim rešenjem (naziv i sedište suda, broj i datum rešenja)".

Ako je odluka o proglašenju lica umrlim ukinuta, u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Rešenje o proglašenju umrlim ukinuto (naziv i sedište suda, broj i datum rešenja)".

3) Matična knjiga venčanih

55. U rubriku "Prezime bračnih drugova" upisuje se prezime bračnih drugova koje su imali pre zaključenja braka.

56. JMBG upisuje se u matičnu knjigu venčanih na osnovu izveštaja organa nadležnog za vođenje matične knjige rođenih, koji se dostavlja i upisuje saglasno st. 2. i 3. tačke 28. ovog uputstva.

Prilikom zaključenja braka JMBG upisuje se na osnovu lične karte ili izvoda iz matične knjige rođenih.

U matične knjige venčanih vođene do 9. maja 1946. godne, JMBG upisuje se na način objašnjen u st. 2. i 3. tačke 28. ovog uputstva. Ako ove matične knjige nemaju u produžetku rubriku "Primedbe", određeni JMBG upisuje se u prostoru rubrike određene za upisivanje ličnog imena verskog predstavnika koji je brak zaključio.

U matične knjige venčanih koje su vođene na obrascima propisanim Opštim načelima za sastav i vođenje matičnih knjiga i Uputstvom za vođenje matičnih knjiga određen JMBG upisuje se u rubriku "Naknadni upisi i pribeleške" na način propisan u st. 2. i 3. tačke 28. ovog uputstva.

57. U rubriku "Izjava bračnih drugova o njihovom prezimenu" upisuje se zabeleška o tome kako su se bračni drugovi sporazumeli o budućem prezimenu, i to: "bračni drugovi su se sporazumeli: da svaki zadrži svoje prezime; da im zajedničko prezime bude prezime muža - žene; da žena uzme prezime muža i tom prezimenu doda svoje prezime; da muž uzme prezime žene i tom prezimenu doda svoje prezime".

58. Ako je za stupanje u brak prethodno izdato odobrenje nadležnog suda radi oslobođenja od neke bračne smetnje ili zabrane u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Stupanje u brak odobreno nevesti - ženiku odlukom (naziv i sedište suda, broj i datum odluke).

59. Bračni drugovi i lica čije je prisustvo pri zaključenju braka obavezno potpisuju se u matičnu knjigu venčanih čitko, ispisujući svoje puno ime i prezime mastilom za vođenje matičnih knjiga.

Bračni drug koji je prilikom zaključenja braka promenio prezime, potpisuje se novim prezimenom.

60. Ako se brak zaključuje preko punomoćnika, na mestu određenom za potpis bračnog druga koga zastupa potpisuje se punomoćnik punim imenom i prezimenom, a iznad potpisa upisuje zabelešku: "Za ženika - nevestu punomoćnik".

61. Ako je zaključenju braka prisustvovao i tumač, u rubriku "Primedbe" unosi se zabeleška: "Brak je zaključen uz prisustvo ovlašćenog sudskog tumača za jezik (upisuje se ime i prezime, prebivalište tumača, kao i ime i prezime bračnog druga koji ne poznaje jezik na kome je brak zaključen)".

"Tumač se potpisuje iznad mesta određenog za potpisivanje svedoka, punim imenom i prezimenom, a iznad potpisa upisuje se reč "Tumač".

62. Činjenica zaključenja braka državljana SFRJ pred inostranim organom upisuje se na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih inostranog organa. U rubriku "Mesto zaključenja braka" pored mesta u kome je brak zaključen upisuje se i država, a u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen dana, na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih (naziv inostranog organa koji je izvod izdao, sedište i država, broj i datum izvoda)".

Ako se iz inostranog izvoda ili akta kojim je izvod dostavljen vidi da su bračni drugovi prilikom zaključenja braka menjali prezime upisuje se zabeleška na način objašnjen u tački 57. ovog uputstva.

63. Ako je činjenica postojanja braka utvrđena odlukom nadležnog suda, u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Postojanje braka utvrđeno (naziv i sedište suda, broj i datum odluke, datum upisa braka)".

64. Promena ličnog imena po zahtevu bračnih drugova ili jednog od njih, upisuje se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja) odobrena je promena ličnog imena, imena ili prezimena bračnim drugovima ženiku - nevesti (upisuje se novo lično ime, ime ili prezime bračnih drugova ili bračnog druga kome je promenjeno)".

65. Prestanak braka razvodom, oglašenje braka nepostojećim ili poništenje braka, upisuje se u rubriku "naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje jedna od zabeleški: "Brak - razveden - oglašen nepostojećim - poništen presudom (naziv i sedište suda, broj i datum odluke)".

66. Prestanak braka smrću jednog od bračnih drugova unosi se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje zabeleška: "brak prestao smrću bračnog druga (upisuje se ime i prezime umrlog bračnog druga; dan, mesec i godina smrti; mesto i opština smrti; tekući broj i godina upisa u matičnu knjigu umrlih)".

67. Organ nadležan za vođenje matične knjige venčanih, o prestanku braka razvodom, oglašenju braka nepostojećim ili poništenju braka, bez odlaganja, obaveštava organ nadležan za vođenje matične knjige rođenih, a o prestanku braka smrću obaveštava i organ koji vodi matičnu knjigu rođenih u kojoj je upisana činjenica rođenja preživelog bračnog druga.

4) Matična knjiga umrlih

68. Činjenica smrti upisuje se u matičnu knjigu umrlih na osnovu usmene odnosno pismene prijave lica, ili na osnovu akta nadležnih organa. O usmenoj prijavi činjenice smrti sačinjava se zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

69. Ako je lice umrlo u zdravstvenoj ustanovi, uz prijavu o smrti lica prilaže se i potvrda o smrti izdata saglasno članu 2. Pravilnika o obrascu potvrde o smrti ("Službeni glasnik SR Srbije, broj 47/76).

Ako je lice umrlo van zdravstvene ustanove, nadležni organ za vođenje matičnih knjiga obavestiće o tome lekara koga je odredila skupština opštine za utvrđivanje vremena i uzroka smrti i izdavanja potvrde o smrti.

Nepopunjeni obrasci potvrde o smrti ne mogu stajati kod organa nadležnog za vođenje matičnih knjiga, niti matičari iste popunjavati i davati na potpis i overu lekaru određenom za utvrđivanje vremena i uzroka smrti.

70. Ako se činjenica smrti dogodila na saobraćajnom sredstvu na teritoriji druge republike ili pokrajine, a nije upisana u matičnu knjigu umrlih matičnog područja na kome se činjenica smrti dogodila, upisaće se u matičnu knjigu umrlih matičnog područja na kome je lice sahranjeno.

Organ nadležan za vođenje matičnih knjiga umrlih iz stava 1. ove tačke, pre upisa činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih, po službenoj dužnosti pribavlja od organa nadležnog za vođenje matične knjige umrlih po mestu gde je smrt nastupila zapisnik o saobraćajnoj nezgodi u kojoj je smrt nastupila i izveštaj da činjenica smrti nije upisana u matičnu knjigu umrlih.

U rubriku "primedbe" upisuje se zabeleška: "Činjenica smrti nastupila u (upisuje se mesto, opština, SAP, SR, a sahranjen-a u mestu, opština)". U rubriku "Mesto smrti, ulica i broj" upisuje se mesto i opština gde je smrt nastupila.

71. Ako su prilikom upisa neki od podataka koji se upisuju u matičnu knjigu umrlih nepoznati rubrika predviđena za upisivanje tih podataka ostaje prazna, a organ nadležan za vođenje matične knjige umrlih bez odlaganja preduzima mere da se isti pribave i upišu.

72. Određen JMBG upisuje se na osnovu određenog i upisanog JMBG u ličnoj karti, matičnoj knjizi rođenih, odnosno venčanih ili izvodima iz ovih knjiga.

73. Činjenica smrti državljana SFRJ u inostranstvu upisuje se na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih inostranog organa, a u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu izvoda iz matične knjige umrlih (naziv inostranog organa, mesto i država, broj i datum izvoda)". U rubriku "Mesto smrti, ulica i broj", pored mesta upisuje se i naziv strane države.

Ako izvod inostranog organa ne sadrži sve podatke koji se upisuju u matičnu knjigu umrlih, organ nadležan za vođenje matičnih knjiga saglasno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, pribaviće po službenoj dužnosti podatke koji nedostaju i upisati ih u matičnu knjigu umrlih.

74. Ako se činjenica smrti upisuje u matičnu knjigu umrlih po isteku roka, na osnovu rešenja nadležnog organa za vođenje matičnih knjiga u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu rešenja (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)".

75. Ako je činjenica smrti utvrđena od strane nadležnog suda u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen na osnovu (naziv i sedište suda, broj i datum odluke)".

Ako je nestalo lice proglašeno umrlim, u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "upis izvršen na osnovu (naziv i sedište suda, broj i datum odluke)". Ako sud ukine odluku o proglašenju nestalog lica za umrlo, upis se precrtava unakrsnim crtama, a u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Rešenjem (naziv i sedište suda, broj i datum odluke) ukinuto je rešenje o proglašenju lica umrlim".

76. Ako se činjenica smrti upisuje u matičnu knjigu umrlih na osnovu zapisnika o nalasku leša, rubrike određene za unošenje ličnih podataka za umrle se ne popunjavaju, a u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Nađen je leš nepoznatog; muško - ženskog lica, star približno...... godina, visina...... cm (dan, mesec, godina, mesto i opština nalaska). Upis je izvršen na osnovu zapisnika (naziv organa, broj i datum zapisnika)".

Ako se naknadno utvrdi identitet lica čiji je leš nađen, upis podataka u odgovarajuće rubrike izvršiće se po rešenju nadležnog organa za vođenje matičnih knjiga a u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Upis podataka izvršen na osnovu rešenja (naziv i sedište organa, broj i datum rešenja)".

77. Odmah po upisu činjenice smrti, organ koji vodi matičnu knjigu umrlih obaveštava o tome organ koji vodi matičnu knjigu rođenih, a ako je lice bilo u braku obaveštava i organ koji vodi matičnu knjigu venčanih u kojoj je upisano zaključenje braka.

5) Registri matičnih knjiga

78. Odmah po upisu činjenice rođenja, zaključenja braka ili smrti u odgovarajuću matičnu knjigu, lice se upisuje u odgovarajući registar matične knjige.

Upisi u registar se vrše prema početnom slovu prezimena.

Osnovni upisi koji nisu izvršeni iste godine kada se činjenica rođenja, zaključenja braka ili smrti dogodila (upisi izvršeni po prijavama podnetim po isteku roka; na osnovu izvoda iz matičnih knjiga inostranih organa, sudskih odluka o utvrđenju postojanja braka, o utvrđenju smrti ili proglašenju lica za umrlo) upisuju se kako u registar koji se vodi uz matičnu knjigu za godinu u kojoj je osnovni upis izvršen, tako i u registar koji se vodi za godinu kada se činjenica dogodila, a u rubriku "Napomena" upisuje se početno slovo prezimena i redni broj pod kojim je upis izvršen u registru matične knjige u kojoj je činjenica rođenja, zaključenja braka ili smrti upisana ("S-5", "M-18").

Po završetku svake godine, u registru se ostavlja onoliko praznih rubrika koliko se pretpostavlja da bi moglo biti upisa činjenica koje su se ranije dogodile. Ispod ostavljenih praznih rubrika, na sredini stranice, ispisuje se arapskim brojem naredna godina i upisuju se lična imena lica koja su upisana u matične knjige u toj godini. Ukoliko u toku godine nije bilo upisa, takođe se ostavlja nekoliko praznih rubrika.

U registar koji se vodi uz matičnu knjigu venčanih, upisuju se oba bračna druga na prezime koje su imala pre zaključenja braka.

Osnovni upis nepoznatog leša upisuje se u registar pod slovom "N". Ako se naknadno utvrdi identitet, izvršiće se novi upis, prema početnom slovu prezimena, a u rubriku "Napomena" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen pod ličnim imenom (upisuje se prezime i ime)".

II NAČIN IZDAVANJA IZVODA IZ MATIČNIH KNJIGA I UVERENJA IZ MATIČNIH KNJIGA

79. Na osnovu činjenica i podataka koje sadrže matične knjige izdaju se izvodi iz matičnih knjiga.

80. U izvode iz matičnih knjiga ne upisuje se zabeleška o osnovu upisa, ispravkama, o prijaviocu i datumu upisa u matične knjige.

Nepopunjene rubrike u izvodima se precrtavaju.

81. U izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih koji se izdaju saglasno Konvenciji o izdavanju izvesnih izvoda iz matičnih knjiga namenjenih inostranstvu ("Službeni list SFRJ" - dodatak: Međunarodni ugovori i drugi sporazumi, broj 9/67), podaci se upisuju pisaćom mašinom - latinicom, a dan, mesec i godina arapskim brojevima. U rubriku "Opština" upisuje se: naziv opštine i naziv matičnog područja za koje se vodi matična knjiga, tekući broj i godina upisa. Upis podataka u obrasce vrši se u prvoj vertikalnoj liniji, a upisuju se samo podaci koji odgovaraju na pitanja u obrascu, a prazna rubrika se ne popunjava. U rubriku "Matičar", matičar se potpisuje punim imenom i prezimenom, a ispod potpisa upisuje se pisaćom mašinom njegovo puno ime i prezime.

Podaci u izvode upisuju se najčitkije, nijedan podatak ne sme se ispravljati, brisati ili radirati. Ako se prilikom upisivanja podataka u obrasce isti oštete ili pogrešno popune tako da se ne mogu koristiti u svrhu za koju su namenjeni, komisijski se uništavaju.

O izdatim izvodima vodi se evidencija, koja se zaključuje na kraju svake kalendarske godine.

Prilikom popunjavanja obrazaca izrađuje se i kopija izdatog izvoda na običnoj hartiji, obeležava rednim brojem evidencije i čuva kod matičara trajno u skladu sa opštim propisima.

Postupak propisan ovom tačkom primenjivaće se do donošenja bližih propisa o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga namenjenih inostranstvu saglasno ovlašćenju iz člana 6. Zakona o osnovnim podacima za matične knjige ("Službeni list SFRJ", broj 6/73).

1) Izvod iz matične knjige rođenih

82. U izvod iz matične knjige rođenih, u rubriku "Podaci o roditeljima", upisuju se podaci lica koja su upisana kao roditelji deteta, bez unošenja zabeleške po kome su osnovu upisana kao roditelji.

83. Zabeleška o usvojenju nađenog deteta ne upisuje se u izvode iz matične knjige rođenih.

84. Ako je dete potpuno usvojeno, ne upisuje se zabeleška o ranijem upisu niti da je upis izvršen na osnovu rešenja nadležnog organa starateljstva.

85. Ako su maloletnom detetu roditelji, po izmeni njegovog statusa, odredili novo lično ime, ime ili prezime, u izvode se ne upisuje zabeleška o određivanju novog ličnog imena.

86. Zabeleška o promeni ličnog imena deteta i o promeni ličnog imena roditelja ne upisuje se u izvode iz matične knjige rođenih.

87. Za usvojenika koji je po raskidu usvojenja uzeo prezime koje je imao pre usvojenja, izvodi se izdaju na prezime na koje se vratio, bez zabeleške o zasnivanju usvojenja ili o vraćanju na ranije prezime.

88. U izvode se ne upisuju zabeleške o usvojenju, stavljanju pod starateljstvo, produženje roditeljskog prava (staranja), ako je usvojenje, starateljstvo ili produženje roditeljskog prava raskinuto, odnosno prestalo.

89. Za lice koje se nalazi u braku, u izvode se upisuje zabeleška o zaključenom braku. U rubriku "Prezime" upisuje se prezime koje je lice imalo u momentu izdavanja izvoda. Ako je brak prestao, u izvode se upisuje zabeleška o prestanku braka, a ako je više puta bio zaključivan, upisuje se samo zabeleška o prestanku poslednjeg braka.

2) Izvod iz matične knjige venčanih

90. U izvode iz matične knjige venčanih upisuje se lično ime koje bračni drugovi imaju u momentu izdavanja izvoda.

91. U izvode iz matične knjige venčanih ne upisuje se zabeleška da je brak zaključen po odobrenju.

92. U izvode iz matične knjige venčanih ne upisuju se podaci o svedocima, službenom licu, punomoćniku, tumaču i matičaru koji su prisustvovali zaključenju braka.

3) Izvod iz matične knjige umrlih

93. U izvode iz matične knjige umrlih upisuju se poslednji podaci upisani u matičnu knjigu umrlih, izuzev zabeleške o osnovu upisa smrti, ispravkama prijaviocu i datum upisa u matičnu knjigu umrlih.

4) Uverenja

94. Na zahtev zainteresovanog lica, matičar će izdati uverenje o pojedinim činjenicama ili podacima upisanim u matične knjige.

Zainteresovano lice u zahtevu tačno treba da naznači činjenice, odnosno podatke za koje traži uverenje, kao i svrhu za koju se uverenje izdaje.

U uverenje se može uneti samo činjenica, odnosno podatak, koji su upisani u odgovarajuće matične knjige u momentu izdavanja uverenja.

III NAČIN OBNAVLJANJA UNIŠTENIH ILI NESTALIH MATIČNIH KNJIGA

95. Ako je jedan primerak matične knjige uništen ili nestao, organ nadležan za vođenje matičnih knjiga hitno preduzima mere da se što pre izvrši prepisivanje sačuvanog primerka matične knjige i određuje komisiju koja će se starati o zakonitosti pravilnosti i blagovremenosti, prepisivanja sačuvanog primerka.

Na prvoj numerisanoj stranici označava se da je matična knjiga prepisana, navode se podaci o knjizi (da li se prepisuje prvi ili drugi primerak, vrsta knjige, matično područje i opština za koju se knjiga vodi, prepisane stranice, tekući brojevi i godina prepisanih upisa).

Tačnost podataka u prepisanom primerku matične knjige overavaju članovi komisije i starešina organa nadležnog za vođenje matičnih knjiga potpisom i pečatom organa.

96. Ako su oba primerka matične knjige uništena ili nestala, organ nadležan za vođenje matičnih knjiga hitno preduzima mere da se uništene ili nestale matične knjige što pre obnove i u tom cilju donosi rešenje o obnavljanju knjiga i obrazovanju komisije koja će se starati o zakonitosti, pravilnosti i blagovremenosti obnavljanja knjiga. Rešenje o obnavljanju matičnih knjiga objavljuje se na uobičajeni način, u dnevnoj štampi i drugim sredstvima javnog informisanja.

Nadležni organ za vođenje matičnih knjiga preduzeće sve potrebne mere da na osnovu raspoloživih podataka o građanima o kojima se vodi službena evidencija (evidencija o prebivalištu građana, biračkih spiskova, evidencija o vojnim obveznicima, evidencija o određenim jedinstvenim matičnim brojevima i drugo). Ako nadležni organ za vođenje matičnih knjiga ne raspolaže odgovarajućim podacima, niti može da ih pribavi po službenoj dužnosti, pozvaće građane da podnesu zahtev i prilože dokaze kojima raspolažu. Ako podnosioci zahteva ne raspolažu dokazima, u zahtevima treba da navedu kako bi se po službenoj dužnosti mogli utvrditi podaci koji se upisuju u obnovljenu matičnu knjigu.

Za maloletna lica prijavu podnose njihovi roditelji ili lica koja se o njima staraju, a za umrla lica najbliži srodnici.

97. Obnovljena matična knjiga sačinjava se u dva primerka, uz koje se sačinjavaju i registri.

Na prvoj nenumerisanoj stranici obnovljene matične knjige stavlja se zabeleška: "Matična knjiga ....... za matično područje ........, opština ............, za godinu ........., uništena je (nestala). Rešenjem organa nadležnog za vođenje matičnih knjiga ........ (naziv organa, broj i datum rešenja) određeno je da se ova matična knjiga obnovi".

Na kraju obnovljene matične knjige stavlja se zabeleška: "Upisi od tekućeg broja 1 (jedan) do .......... izvršeni su u postupku obnavljanja matične knjige (rođenih, venčanih, umrlih), koji je trajao od ......... do .......... godine".

Tačnost overavaju članovi komisije i starešina organa nadležnog za vođenje matičnih knjiga potpisom i pečatom organa.

98. Ako se posle obnavljanja matičnih knjiga utvrdi da u iste nisu upisane činjenice rođenja, zaključenja braka, smrti, a postoje pismeni dokazi o tome, na zahtev stranke doneće se rešenje o upisu. Upis će se izvršiti u redovne matične knjige za tekuću godinu koja se vodi za odnosno matično područje. U rubriku "Primedbe" unosi se zabeleška: "Upis izvršen ........... na osnovu rešenja ........." (naziv organa, broj i datum rešenja).

Ako podnosilac zahteva ne raspolaže dokazima, a nadležni organ nije u mogućnosti da ih pribavi po službenoj dužnosti, stranka će se uputiti da podnese tužbu nadležnom sudu opšte nadležnosti radi utvrđivanja odgovarajućih činjenica. Kada dobije pravosnažnu sudsku odluku o tome, činjenice će se upisati u odgovarajuću matičnu knjigu za odnosno matično područje, a u rubriku "Primedbe" upisuje se zabeleška: "Upis izvršen dana ........ na osnovu presude .......... (naziv suda, broj i datum presude)".

99. Odluke inostranih organa o izmenama činjenica upisanih u matične knjige mogu da se sprovedu samo ako su priznate od nadležnog suda u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, ako međunarodnim ugovorima nije drukčije regulisano.

U rubriku "Primedbe" unosi se broj i datum rešenja o priznavanju strane odluke i naziv suda koji je rešenje doneo.

100. Matične knjige, spisi i registri čuvaju se u metalnim ormarima koji moraju da imaju ispravne brave za zaključavanje. U toku radnog vremena ne smeju da se ostavljaju bez nadzora. Po završetku radnog vremena prostorije se zaključavaju. Vrata i prozori prostorije moraju biti tako obezbeđeni da onemogućavaju pristup neovlašćenim licima.

Nadležni organi za vođenje matičnih knjiga i matičari dužni su da preduzmu preventivno-tehničke, protivpožarne i druge zaštitne mere za bezbedno čuvanje matičnih knjiga, spisa i registra.

101. Ako su matične knjige oštećene nadležni organ za vođenje matičnih knjiga preduzeće mere da se iste ponovo povežu i ukoriče radi bezbednog čuvanja.

102. Matični spisi evidentiraju se i vode pod tekućim brojevima osnovnih upisa i godine odgovarajuće matične knjige i čuvaju u omotima. Ukoliko za spise matičnih knjiga koje su vođene po ranijim propisima ne postoje posebni omoti, iste odmah formirati saglasno ovom uputstvu.

Za svaki tekući broj formira se poseban omot na kome se upisuje tekući broj i godina upisa, a spisi koji se odnose na isti tekući broj ulažu se u omot. Za svaku matičnu knjigu formira se posebna fascikla za tekuću godinu. Ukoliko je u matičnim knjigama mali broj upisa, u istoj fascikli mogu da se čuvaju i spisi za više godina. Na fascikli se označava vrsta matične knjige i godina za koju se spisi čuvaju.

Kopije izvoda iz matičnih knjiga namenjenih inostranstvu čuvaju se u posebnim fasciklama, zajedno sa evidencijom u koju se upisuju podaci o ovim izvodima.

IV NAČIN VOĐENJA POSTUPKA I SAČINJAVANJA ZAPISNIKA O NAĐENOM DETETU

103. Nadležni organ kome se prijavljuje nalazak deteta čiji su roditelji nepoznati, dužan je bez odlaganja da pokrene postupak radi utvrđivanja činjenica koje se upisuju u matičnu knjigu rođenih. U tom cilju zatražiće od građana i drugih nadležnih organa, da mu pruže podatke o činjenicama za nađeno dete koje se upisuje u matičnu knjigu rođenih.

O nalasku deteta čiji su roditelji nepoznati, nadležni organ odmah po nalasku deteta sačinjava zapisnik po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, u koji se unose podaci lica koje je prijavilo nalazak deteta, i to: ime, ime jednog od roditelja i prezime, mesto prebivališta i adresa, mesto, dan, mesec, godina i čas kad je dete nađeno, okolnosti pod kojima je dete nađeno, pol deteta i verovatnu starost, posebni osobeni znaci, opis odela i ostalih stvari koje su kod deteta nađene, kao i drugi podaci i činjenice koje mogu pomoći da se identifikuju roditelji deteta, naziv ustanove ili podaci o licu kod koga je dete smešteno, podaci o licima koja su prisustvovala nalasku deteta ili im je u vezi sa nalaskom deteta nešto poznato.

V NAČIN VRŠENJA UVIDA U MATIČNE KNJIGE I SPISE

104. Uvid u matične knjige i spise dozvoliće se samo u službenim prostorijama u kojima se vode matične knjige, licima koja ispunjavaju zakonom propisane uslove, i to u prisustvu matičara.

Uvid u matične knjige ostvaruje se na osnovu pismenog ili usmenog zahteva. O usmenom zahtevu sačinjava se zabeleška u kojoj se upisuju podaci o podnosiocu zahteva, razlozima za uvid u matične knjige, i ista se overava potpisom službenog lica i pečatom organa. O odbijanju zahteva za uvid u matične knjige i spise donosi se rešenje po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Uvid u matične knjige i spise vrši se tako što matičar licu kome je dozvoljen uvid u matične knjige pokazuje upis, odnosno spis odgovarajuće matične knjige. O svakom uvidu u matične knjige, odnosno spise sastavlja se službena zabeleška u kojoj se upisuje svrha i datum uvida, u koje je matične knjige odnosno spise uvid vršen, kao i podaci iz lične karte za lice koje je uvid izvršilo.

VI OBRASCI MATIČNIH KNJIGA, REGISTRA MATIČNIH KNJIGA, IZVODA I UVERENJA IZ MATIČNIH KNJIGA

105. Matične knjige, registri matičnih knjiga, izvodi iz matičnih knjiga, i uverenja o činjenicama i podacima upisanim u matične knjige izdaju se na obrascima, koji su odštampani uz ovo uputstvo i čine njegov sastavni deo.

1) Obrasci matičnih knjiga i registra matičnih knjiga

106. Matične knjige se izrađuju i vode na posebnim obrascima. Na jednoj stranici matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, vrši se jedan upis.

Obrasci matičnih knjiga izrađuju se od specijalne 100-gramske hartije bele boje.

Matične knjige izrađuju se od 100 i 250 listova.

107. Matična knjiga rođenih vodi se na obrascu broj 1 veličine 29x42 cm, svetlo zelene boje, sa grbom Republike Srbije na sredini stranice, a sadrži mesto na kome se upisuje: tekući broj;

1. podaci o rođenju, i to: ime, prezime i pol deteta; dan, mesec, godina i čas rođenja; mesto rođenja, ulica i broj, a ako je dete rođeno u inostranstvu i država; jedinstveni matični broj građana; državljanstvo;

2. podaci o roditeljima deteta, i to: ime i prezime (za majku i devojačko prezime); jedinstveni matični broj građana; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja; državljanstvo; prebivalište i adresa stana;

3. primedbe, ime i prezime prijavioca, odnosno naziv i sedište zdravstvene organizacije; potpis prijavioca, odnosno broj i datum akta zdravstvene organizacije; datum upisa; potpis matičara; naknadni upisi i zabeleške.

108. Matična knjiga venčanih vodi se na obrascu broj 2, veličine 29x42 cm, svetlo plave boje, sa grbom Republike Srbije na sredini stranice, i sadrži mesto na kome se upisuje: tekući broj;

1. podaci o zaključenju braka, i to: dan, mesec i godina zaključenja braka, mesto zaključenja braka; ime i prezime bračnih drugova; jedinstveni matični broj građana; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država; državljanstvo; prebivalište i adresa stana;

2. ime i prezime roditelja bračnih drugova; ime i prezime i prebivalište svedoka pri zaključenju braka; ime i prezime službenog lica koje sudeluje pri zaključenju braka; ime i prezime matičara koji prisustvuje zaključenju braka; izjava bračnih drugova o prezimenu;

3. primedbe; potpis bračnih drugova, potpis svedoka; potpis službenog lica; potpis matičara; naknadni upisi i zabeleške.

109. Matična knjiga umrlih vodi se na obrascu broj 3, veličine 29x42 cm, svetlo žute boje, sa grbom Republike Srbije na sredini stranice, i sadrži mesto na kome se upisuje: tekući broj;

1. podaci o smrti, i to: dan, mesec, godina i čas smrti; mesto smrti, ulica i broj; ime i pol umrlog; prezime i prezime pre zaključenja braka ako je lice bilo u braku; jedinstveni matični broj građana, dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja a ako je lice rođeno u inostranstvu i država; državljanstvo; prebivalište i adresa stana;

2. bračno stanje; ime, prezime i prezime bračnog druga pre zaključenja braka, ako je bio u braku; ime i prezime roditelja; ime i prezime prijavioca, odnosno nadležnog organa; prebivalište prijavioca, odnosno sedište nadležnog organa; primedbe; potpis prijavioca, odnosno broj i datum akta nadležnog organa; datum upisa; potpis matičara; naknadni upisi, i zabeleške.

110. Pored matičnih knjiga, kao i posebnu evidenciju, matičar vodi istovremeno i azbučni registar, posebno za matičnu knjigu rođenih, matičnu knjigu venčanih i matičnu knjigu umrlih.

Registar iz stava 1. ove tačke vodi se u obliku knjige, na obrascu broj 4, veličine 29,5x21 cm, koji sadrži mesto na koje se upisuje: redni broj; prezime i ime; tekući broj upisa; godina upisa; strana; napomena.

2) Obrasci izvoda i uverenja iz matičnih knjiga

111. Na osnovu podataka upisanih u matične knjige rođenih, venčanih i umrlih izdaju se izvodi iz matičnih knjiga.

112. Izvod iz matične knjige rođenih izdaje se na obrascu broj 5, veličine 21x29 cm, svetlozelene boje, koji sadrži natpis: "Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija"; "Socijalistička Republika Srbija"; "Izvod iz matične knjige rođenih" i mesto na kome se upisuje: naziv opštine; naziv matičnog područja za koje se vodi matična knjiga; tekući broj; godina u kojoj je upis izvršen;

1. podaci o rođenju; ime; prezime; pol; dan, mesec, godina i čas rođenja; mesto rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država; jedinstveni matični broj građana; državljanstvo;

2. podaci o roditeljima; ime; prezime (za majku i devojačko prezime); jedinstveni matični broj građana; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja; državljanstvo; prebivalište i adresa stana;

3. naknadni upisi i zabeleške; broj; mesto i datum izdavanja izvoda; potpis matičara, mesto za pečat organa.

113. Izvod iz matične knjige venčanih izdaje se na obrascu broj 6, veličine 21x29 cm, svetloplave boje, koji sadrži natpis: "Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija"; "Socijalistička Republika Srbija"; "Izvod iz matične knjige venčanih" i mesto na kome se upisuje: naziv opštine; naziv matičnog područja za koje se vodi matična knjiga venčanih; tekući broj; godina upisa;

1. podaci o zaključenju braka; mesto zaključenja braka; dan, mesec i godina zaključenja braka; ime; prezime; jedinstveni matični broj građana; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država; državljanstvo; prebivalište i adresa stana; ime i prezime roditelja bračnih drugova; prezime koje su bračni drugovi uzeli pri zaključenju braka;

2. naknadni upisi i zabeleške; broj; mesto i datum izdavanja izvoda; potpis matičara; mesto za pečat organa.

114. Izvod iz matične knjige umrlih izdaje se na obrascu broj 7, veličine 21x29 cm, svetložute boje, koji sadrži natpis: "Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija"; "Socijalistička Republika Srbija" i "Izvod iz matične knjige umrlih" i mesto na kome se upisuje naziv opštine; naziv matičnog područja za koje se vodi matična knjiga; tekući broj; godina upisa;

1. podaci o umrlom; ime i pol; prezime i prezime pre zaključenja braka, ako je lice bilo u braku; jedinstveni matični broj građana; dan, mesec, godina i čas smrti; mesto i opština gde je smrt nastupila; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja; a ako je lice rođeno u inostranstvu i država; državljanstvo; prebivalište i adresa stana;

2. bračno stanje umrlog; ime i prezime bračnog druga pre zaključenja braka, ako je lice bilo u braku; ime i prezime roditelja umrlog; naknadni upisi i zabeleške; broj, mesto i datum izdavanja izvoda; potpis matičara; mesto za pečat organa.

115. O činjenicama i podacima upisanim u matične knjige izdaju se uverenja.

U uverenja se mogu unositi samo činjenice i podaci koji su upisani, u matične knjige.

116. Uverenja se izdaju na obrascu broj 8, veličine 29x21 cm, bele boje, koji sadrži natpis: "Socijalistička Republika Srbija"; naziv "Uverenje"; mesto na kome se upisuje naziv opštine; naziv matičnog područja; broj; datum izdavanja; mesto izdavanja; pravni osnov; ime i prezime podnosioca zahteva i mesto prebivališta, odnosno naziv i sedište državnog organa, preduzeća i druge organizacije ili zajednice. Navodi se svrha za koju se uverenje izdaje; takseni iznos i propis po kome je naplaćena; potpis matičara; mesto za pečat organa.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

117. Činjenice i podaci unose se u matične knjige, registre matičnih knjiga, izvode i uverenja iz matičnih knjiga, na jeziku naroda i narodnosti, u skladu sa važećim propisima.

118. Obrasci matične knjige rođenih, izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja iz matičnih knjiga, utvrđeni ranije važećim propisima mogu se upotrebljavati dok se njihove zalihe ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 1990. godine.

119. Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaju da važe: Pravilnik o obrascima i vođenju matičnih knjiga ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 53/79) i Uputstvo o načinu vođenja matičnih knjiga ("Službeni glasnik SRS", broj 6/80).

120. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1.

MATIČNA KNJIGA ROĐENIH

Strana _______

 

 

___________
Tekući broj

 

__________________________________________________________
(Ime, prezime i pol deteta)

Naknadni upisi i zabeleške:

_________________________________________________________________________
(Dan, mesec, godina i čas rođenja)

 

_________________________________________________________________________
(Mesto rođenja, ulica i broj, a ako je dete rođeno u inostranstvu i država)

Jedinstveni matični broj građana

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Državljanstvo _______________________________

Podaci o roditeljima deteta

Podaci o ocu

Podaci o majci

Ime

 

 

Prezime (za majku i devojačko prezime)

 

 

Jedinstveni matični broj građana

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Dan, mesec i godina rođenja

 

 

Mesto i opština rođenja

 

 

Državljanstvo

 

 

Prebivalište i adresa stana

 

 

Primedbe

 

 

Ime i prezime, prijavioca, odnosno naziv
i sedište zdravstvene organizacije
_________________________________________________

Potpis prijavioca, odnosno broj i datum akta
zdravstvene organizacije
________________________________________________________

Datum upisa

19

_____________________

 

 

Potpis matičara

 

Obrazac broj 2.

MATIČNA KNJIGA VENČANIH

Strana ________

 

___________
(Tekući broj)

___________________________________________
(Dan, mesec i godina zaključivanja braka)

_______________________
(Mesto zaključivanja braka)

 

IME I PREZIME BRAČNIH DRUGOVA

ŽENIKA

NEVESTE

Naknadni upisi i zabeleške:

 

 

Jedinstveni matični broj građana

 

 

Dan, mesec i godina rođenja

 

 

Mesto i opština rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država

 

 

Državljanstvo

 

 

Prebivalište i adresa stana

 

 

Ime i prezime roditelja bračnih drugova

oca

 

 

majke

 

 

Ime, prezime i prebivalište svedoka pri zaključenju braka

1.

 

2.

 

Ime i prezime službenog lica koje sudeluje pri zaklj. braka

 

 

Ime i prezime matičara koji prisustvuju zaključ. braka

 

 

Izjava bračnih drugova o prezimenu:

 

 

Primedbe:

 

 

Potpis bračnih drugova
1. ___________________
2. ___________________

 

Potpis svedoka:
1. __________________
2. __________________

________________________
(Potpis službenog lica)

 

________________________
(Potpis matičara)

 

Obrazac broj 3.

MATIČNA KNJIGA UMRLIH

Strana ________

 

___________
(Tekući broj)

____________________________________
(Dan, mesec i godina i čas smrti)

_____________________
(Mesto smrti, ulica i broj)

 

Ime i pol umrlog

 

Naknadni upisi i zabeleške:

Prezime i prezime pre zaključenja braka, ako je lice bilo u braku

 

Jedinstveni matični broj građana

 

Dan, mesec i godina rođenja

 

Mesto i opština rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država

 

Državljanstvo

 

Prebivalište i adresa stana

 

Bračno stanje

 

Ime, prezime i prezime bračnog druga pre zaključenja braka, ako je bio u braku

 

Ime i prezime roditelja

oca

 

majke

 

Ime i prezime prijavioca, odnosno naziv zdravstvene organizacije druge organizacije ili zajednice, državnog organa ili ustanove

 

Prebivalište prijavioca, odnosno sedište zdravstvene organizacije, druge organizacije ili zajednice, državnog organa ili ustanove

 

PRIMEDBE:

___________________________________________________________
(Potpis prijavioca odnosno broj i datum akta zdravstvene organizacije
druge organizacije ili zajednice, državnog organa ili ustanove)

________________________

 

_____________________

(Datum upisa) 

 

(Potpis matičara)

 

Obrazac broj 4

REGISTAR MATIČNE KNJIGE

Strana _______

 

Redni broj

Prezime i ime

Tekući broj upisa

Godina upisa

Strana

NAPOMENA

1

2

3

4

5

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 5.

IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH

SOCIJALISTIČKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA
SOCIJALISTIČKA REPUBLIKA SRBIJA

OPŠTINA __________________________

IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH

U matičnu knjigu rođenih koja se vodi za matično područje _________________________ pod tekućim brojem _______________ za godinu ______________ izvršen je upis rešenja:

Ime

 

 

______
(pol)

Prezime

 

 

Dan, mesec, godina i čas rođenja

 

 

Mesto rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država

 

 

Jedinstveni matični broj građana

 

 

Državljanstvo

 

 

Podaci o roditeljima

oca

majke

Ime

 

 

Prezima (za majku i devojačko prezime)

 

 

Jedinstveni matični broj građana

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Dan mesec i godina rođenja

 

 

Mesto i opština rođenja

 

 

Državljanstvo

 

 

Prebivalište i adresa stana

 

 

Naknadni upisi i zabeleške:

 

 

 

Broj _____________________________
U ______________________________
Dana ___________________________

(M.P.)

_____________________

 

 

(potpis matičara)

 

Obrazac broj 6.

IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE VENČANIH

SOCIJALISTIČKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA
SOCIJALISTIČKA REPUBLIKA SRBIJA

OPŠTINA __________________________

IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE VENČANIH

U matičnu knjigu venčanih koja se vodi za matično područje _________________________ pod tekućim brojem _______________ za godinu ______________ izvršen je upis zaključenje braka:

Mesto zaključenja braka

 

 

Dan, mesec i godina zaključenja braka

 

 

Ime

ženika

neveste

 

 

Prezime

 

 

Jedinstveni matični broj građana

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Dan, mesec i godina rođenja

 

 

Mesto i opština rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država

 

 

Državljanstvo

 

 

Prebivalište i adresa stana

 

 

Ime i prezime roditelja bračnih drugova

oca

 

 

majke

 

 

Prezime koje su bračni drugovi uzeli pri zaključenju braka

 

 

Naknadni upisi i zabeleške:

 

 

 

Broj _____________________________
U ______________________________
Dana ___________________________

(M.P.)

_____________________

 

 

(potpis matičara)

 

Obrazac br. 7.

IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE UMRLIH

SOCIJALISTIČKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA
SOCIJALISTIČKA REPUBLIKA SRBIJA

OPŠTINA ________________________________

IZVOD IZ MATIČNE KNJIGE UMRLIH

U matičnu knjigu umrlih koja se vodi za matično područje __________________________ pod tekućim brojem ________________ za godinu _____________ izvršen je upis smrti:

Ime i pol

 

Prezime i prezime pre zaključenja braka, ako je lice bilo u braku

 

Jedinstveni matični broj građana

|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Dan, mesec, godina i čas smrti

 

Mesto i opština smrti

 

Dan, mesec i godina rođenja

 

Mesto i opština rođenja, a ako je lice rođeno u inostranstvu i država

 

Državljanstvo

 

Prebivalište i adresa stana

 

Bračno stanje umrlog

 

Ime, prezime i prezime bračnog druga pre zaključenja braka, ako je lice bilo u braku

 

Ime i prezime roditelja umrlog

oca

 

majka

 

Naknadni upisi i zabeleške

 

 

 

 

Broj _____________________________
U ______________________________
Dana ___________________________

(M.P.)

_____________________

 

 

(potpis matičara)

 

Obrazac br. 8.

UVERENJE

 

SOCIJALISTIČKA REPUBLIKA SRBIJA
OPŠTINA _______________________________________
MATIČNO PODRUČJE ___________________________
BROJ ___________________________________________
DATUM ________________________________________
MESTO IZDAVANJA ____________________________

Na osnovu člana 34. stav 2. Zakona o matičnim knjigama ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 15/90) i člana 171. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SFRJ", broj 47/86 - prečišćen tekst) a na zahtev ___________________________________________
   (ime, prezime i prebivalište podnosioca zahteva
______________________________________________________________________
odnosno naziv i sedište državnog organa i preduzeća i druge organizacije ili zajednice)

izdaje se:

UVERENJE

da je _______________________________________________________________________________________
 (ime, prezime i prebivalište podnosioca zahteva, odnosno naziv i seidšte državnog organa, preduzeća i druge

___________________________________________________________________________________________
organizacije ili zajednice)
__________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________________________
(navode se činjenice odnosno podaci koji se potvrđuju uverenjem)

Ovo uverenje izdaje se na osnovu podataka upisanih u matičnu knjigu:
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________

u svrhu ________________________________________________________________________________________
(naziv matične knjige, naziv matičnog područja i opštine, tekući broj upisa i godina za koju se vodi matična knjiga i svrha)

Taksa po tarifnom broju _____________ opštinske odluke o administrativnim taksama, u iznosu od ______________ din, plaćena je i poništena na zahtevu.

 

(M.P.)

_____________________

 

 

(potpis matičara)

Napomene

1. U obrascima javnih isprava propisanim republičkim zakonima i drugim propisima donetim pre 28. septembra 1990. godine naziv: "Socijalistička Republika Srbija" menja se i glasi: "Republika Srbija", u odgovarajućem padežu - videti Uredbu o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 34/99).
2. U obrascima javnih isprava propisanim saveznim zakonima i drugim propisima donetim pre 27. aprila 1992. godine, naziv savezne države i njen grb menjaju se tako da odgovaraju sadašnjem nazivu savezne države, odnosno izgledu njenog grba - videti Uredbu o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. list SRJ", br. 49/99).
3. U obrascima javnih isprava propisanim republičkim zakonima i drugim republičkim propisima donetim pre 4. februara 2003. godine i u obrascima javnih isprava propisanim saveznim zakonima i drugim saveznim propisima donetim pre 4. februara 2003. godine, a koji se saglasno Zakonu za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora primenjuju kao republički propisi, reči: "Savezna Republika Jugoslavija" zamenjuju se rečima: "Srbija i Crna Gora" - videti Uredbu o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 19/2003).
4. U obrascima javnih isprava koji su propisani zakonima i drugim propisima, a koji sadrže reči: "Srbija i Crna Gora" i reči: "Republika Srbija", reči: "Srbija i Crna Gora" brišu se.
U obrascima javnih isprava koji su propisani zakonima i drugim propisima, koji sadrže reči: "Srbija i Crna Gora", a ne sadrže reči: "Republika Srbija", reči: "Srbija i Crna Gora" zamenjuju se rečima: "Republika Srbija" - videti Uredbu o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006).
5. U obrascima izvoda iz matičnih knjiga propisanim ovim uputstvom, u delu natpisa reči: "Srbija i Crna Gora", brišu se, a ispred reči: "Republika Srbija", unosi se grb Republike Srbije - videti Uputstvo o načinu sprovođenja izmene sadržaja obrazaca izvoda iz matičnih knjiga ("Sl. glasnik RS", br. 79/2006).