ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PRIPREMU ZAKONA O NAČINU I POSTUPKU PROMENE USTAVA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 16/2003)

1. Obrazuje se Komisija sa zadatkom da, u skladu sa čl. 132, 133 i 134 Ustava Republike Srbije i članom 65 Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, predloži zakon o načinu i postupku promene Ustava Republike Srbije i proceduru rada Komisije.

2. Komisiju čine predstavnici:

- Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srbije (jedan predstavnik),

- Odbora za pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srbije (jedan predstavnik),

- Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije (jedan predstavnik),

- narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije, proporcionalno njihovom sastavu (15 predstavnika - DOS 6, DSS 3, SPS 2, SRS 2, SSJ 1 i SNS 1),

- Vlada Republike Srbije (tri predstavnika),

- Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine (jedan predstavnik),

- Koalicije "Povratak" (jedan predstavnik),

- Vrhovnog suda Srbije (jedan predstavnik),

- Ustavnog suda Srbije (jedan predstavnik).

3. Komisija će angažovati stručnjake za ustavno pravo i ostvariti saradnju sa međunarodnim organizacijama koje mogu da pruže stručnu pomoć u harmonizaciji sa evropskim pravom i standardima.

4. Organi iz tačke 2 ove odluke, u roku od osam dana od stupanja na snagu ove odluke, odrediće imena svojih predstavnika u Komisiji, o čemu obaveštavaju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

Ako neki od organa iz stava 1 ove tačke ne odredi svog predstavnika, Komisija može da se konstituiše ako je određeno više od polovine njenih članova.

5. Po isteku roka iz tačke 4 stav 1 ove odluke predsednik Narodne skupštine Republike Srbije saziva konstitutivnu sednicu Komisije na kojoj će se izabrati predsednik Komisije i njegov zamenik.

Do izbora predsednika i zamenika predsednika Komisije, konstitutivnoj sednici Komisije predsedava najstariji član Komisije kome u radu pomaže najmlađi član.

6. Komisija je dužna da, u roku od 15 dana od dana konstituisanja, Narodnoj skupštini Republike Srbije dostavi Predlog zakona iz tačke 1 ove odluke.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".