ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE REPUBLIKE MAKEDONIJE O SARADNJI U OBLASTI BILJNOG KARANTINA I ZAŠTITE BILJA

("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 1/98)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Makedonije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, potpisan 23. aprila 1997. godine u Skoplju, u originalu na srpskom i makedonskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na srpskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU SAVEZNE VLADE SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE REPUBLIKE MAKEDONIJE O SARADNJI U OBLASTI BILJNOG KARANTINA I ZAŠTITE BILJA

Savezna vlada Savezne Republike Jugoslavije i Vlada Republike Makedonije (u daljem tekstu: Strane ugovornice),

- sagledavajući značaj saradnje u borbi protiv biljnih bolesti, biljnih štetočina i korova koji napadaju bilje i biljne proizvode kao i za sprečavanje njihovog širenja u svetu,

- izražavajući želju i spremnost da ostvare što tešnju saradnju radi zaštite teritorije svojih država od pojave i širenja biljnih bolesti, biljnih štetočina i korova,

sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Strane ugovornice su saglasne, da u okviru svojih ovlašćenja, preduzimaju odgovarajuće mere u cilju sprečavanja pojava, unošenja i širenja biljnih bolesti, biljnih štetočina i korova (dalje u tekstu: štetni organizmi), koji su uključeni u nacionalnu Listu karantinskih štetnih organizama za svaku od zemalja, a koje su date u prilogu broj 1 ovog sporazuma i čine njegov sastavni deo.

Liste karantinskih štetnih organizama, iz stava 1 ovog člana, mogu se izmeniti ili dopuniti, o čemu se Strane ugovornice uzajamno obaveštavaju u roku od 60 dana od dana njihovog stupanja na snagu.

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovom sporazumu označavaju:

- bilje - žive biljke i njihove delove uključujući seme;

- biljni proizvodi - neprerađeni proizvodi biljnog porekla (uključujući zrno) i prerađeni proizvodi biljnog porekla koji po svom poreklu i načinu proizvodnje mogu da stvore rizik širenja štetnih organizama;

- štetni organizmi - svaki živi biljni ili životinjski oblik, odnosno svaki patogeni agens koji nanosi štetu biljkama ili biljnim proizvodima;

- karantinski štetni organizmi - organizmi koji predstavljaju posebnu opasnost za bilje koje napadaju i za zemlju koja je njima ugrožena i koji zahtevaju preduzimanje posebnih mera radi sprečavanja njihovog unošenja;

- ekonomski štetni organizmi - organizmi rasprostranjeni na teritoriji države jedne ili druge Strane ugovornice koje u slučaju prekomerne rasprostranjenosti izazivaju velike štete, pa se moraju povremeno ili svake godine suzbijati.

Strane ugovornice su se sporazumele da redovno sarađuju u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, te da će se ta saradnja sastojati od:

- kontrole poljoprivrednih kultura i šuma za vreme vegetacije i kontrole transporta i skladištenja biljnih proizvoda radi utvrđivanja pojave karantinskih i ekonomski štetnih organizama i sprovođenja mera za suzbijanje istih;

- kontrole biljnih partija i partija biljnih proizvoda namenjenih izvozu, kao i kontrole transportnih sredstava korišćenih u međunarodnom prevozu takvih roba sa ciljem da se spreči prodor karantinskih štetočina na teritoriju susedne zemlje;

- fumigacije i/ili dezinfekcije (po potrebi) za partije bilja ili biljnih proizvoda, ambalaže i transportnih sredstava;

- izdavanje sertifikata o zdravstvenom stanju (u daljem tekstu: fitosanitarni sertifikat) o poreklu biljnih partija i partija biljnih proizvoda, njihovom zdravstvenom stanju, kao i dopunske informacije ili deklaracije (po potrebi).

Fitosanitarni sertifikat važi 14 dana od dana izdavanja.

Fitosanitarni sertifikat izdaju ovlašćena kvalifikovana lica i overavaju ga pečatom državne organizacije u čijoj je nadležnosti posao kontrole.

Fitosanitarni sertifikat izdaje se u originalu na francuskom, nemačkom ili engleskom jeziku. Svaka promena istog, odnosno brisanje, precrtavanje ili nečitak tekst ga čini nevažećim. Pri reeksportu bilja ili biljnih proizvoda, fitosanitarni sertifikat za reeksport prati obavezno originalni fitosanitarni sertifikat države proizvođača ili overena fotokopija originalnog fito sertifikata.

Obrasci fitosanitarnog sertifikata za izvoz kao i fitosanitarni sertifikati za reeksport za koje su zadužene Strane ugovornice odnosnih država dati su u prilogu broj 2 i broj 3 ovog sporazuma i čine njegov sastavni deo.

Član 3

Strane ugovornice, da bi sprečile prenošenje karantinskih i ekonomski štetnih organizama na teritorije njihovih zemalja imaju pravo da:

- ograniče uvoz ili postave posebne zahteve koji se tiču uvoza bilja i biljnih proizvoda;

- zabrane uvoz bilja ili biljnih proizvoda ako postoji opasnost od unošenja karantinskih i ekonomski štetnih organizama;

- obave zdravstvenu (fitosanitarnu) kontrolu za svaku partiju bilja i biljnih proizvoda, uključujući i one koji su namenjeni za diplomatski kor, na graničnim prelazima, bez obzira na to što poseduju fitosanitarni sertifikat;

- zahtevaju, kada je neophodno, da delovi bilja i biljnih proizvoda budu obrađeni, uništeni ili vraćeni u zemlju izvoza.

Strane ugovornice, u vezi sa sprovođenjem odredbi stava 1 ovog člana obavezuju se da:

- međusobno dostavljaju spiskove štetnih organizama čije prisustvo u bilju i biljnim proizvodima pri uvozu nije dozvoljeno;

- uzajamno dostavljaju nacionalne propise iz oblasti biljnog karantina i zaštite bilja;

- obaveštavaju drugu stranu 30 (trideset) dana pre uvođenja ograničenja, zabrana i zahteva koji se odnose na uvoz bilja ili biljnih proizvoda ili o promenama u Listi karantinski štetnih organizama, izuzev u slučajevima kada postoji opasnost od unošenja karantinskih i ekonomski štetnih organizama;

- odrede (po potrebi) granične prelaze preko kojih je dozvoljen uvoz određenih partija bilja i biljnih proizvoda.

Strane ugovornice su saglasne o zabrani uvoza zemlje (izuzev treseta) i korišćenja slame, sena, pleve, mahovine, kore i slično kao materijala za pakovanje.

Tranzitni provoz partija bilja i biljnih proizvoda je dozvoljen kada roba odgovara fitosanitarnim uslovima države preko čije teritorije se oni transportuju.

Član 4

Kod uvoza i izvoza većih količina bilja i biljnih proizvoda sa teritorije zemalja Strana ugovornica, uz uzajamnu saglasnost, može se organizovati zajednička zdravstvena fitosanitarna kontrola u mestu utovara pošiljaka bilja, od strane nadležnih organa za zaštitu bilja Strana ugovornica. Zemlja na čijoj se teritoriji vrši zajednička zdravstvena (fitosanitarna) kontrola obezbediće službene prostorije, laboratorijsku i drugu opremu, optičke instrumente i ostale materijale neophodne za sprovođenje kontrole.

Za male količine bilja i biljnih proizvoda (do 5 kg), osim semena i sadnog materijala, koje putnici unose za ličnu upotrebu, nije potreban fitosanitarni sertifikat, kao ni fitosanitarna kontrola.

Član 5

Strane ugovornice će saradnju po ovom sporazumu ostvarivati putem:

- uzajamnog informisanja o pojavama i širenju štetnih organizama za koje su zainteresovane;

- dostavljanja informacija o korišćenim sredstvima za zaštitu bilja u borbi sa štetnim organizmima i njihovoj efikasnosti;

- pružanja pomoći u slučaju masovne pojave ili širenja nekog štetnog organizma, na taj način što će na molbu jedne strane druga strana staviti na raspolaganje stručnjake, mašine, aparate, sredstva za zaštitu bilja i druge uređaje i materijale, pod najpovoljnijim uslovima radi preduzimanja mera od obostranog interesa;

- uzajamnog informisanja o naučnotehničkim dostignućima u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, o stručnim časopisima, monografijama i važnim publikacijama.

Informacije iz stava 1 ovog člana ne mogu se davati trećoj strani bez dobijanja saglasnosti od Strane ugovornice koja je istu dala.

Na osnovu dogovora Strana ugovornica, organizovaće se radni susreti eksperata o tekućim zadacima ili problemima od značaja za biljni karantin i zaštitu bilja. Susreti će se održavati naizmenično, u obe zemlje.

U rešavanju pitanja koja se odnose na izvršavanje ovog sporazuma, nadležni organi za zaštitu bilja Strana ugovornica mogu neposredno da sarađuju.

Član 6

U slučaju da nastanu sporna pitanja u primeni ovog sporazuma, i to u njegovom tumačenju i sprovođenju, Strane ugovornice će za međusobno rešavanje ovih spornih pitanja u tumačenju i sprovođenju Sporazuma, a na osnovu uzajamne saglasnosti, imenovati zajedničku komisiju za njihovo rešavanje.

Ako zajednička komisija ne postigne saglasnost, sporna pitanja će se rešavati diplomatskim putem.

Član 7

Ovaj sporazum stupa na snagu na dan kada se Strane ugovornice uzajamno obaveste da su ispunile zakonsku proceduru svojih zemalja za njegovo stupanje na snagu.

Ovaj sporazum se zaključuje sa rokom važenja od pet godina i automatski će se produžavati za naredni period od pet godina, ako ni jedna od Strana ugovornica pismeno ne obavesti drugu Stranu ugovornicu o svojoj nameri da otkaže Sporazum, najkasnije šest meseci pre isteka tog roka.

Sačinjeno u Skoplju dana 23. aprila 1997. godine u dva originala svaki na srpskom i makedonskom jeziku, pri čemu oba teksta imaju podjednaku važnost.

Za Saveznu vladu
Savezne Republike Jugoslavije

Za Vladu
Republike Makedonije,

Nedeljko Šipovac, s. r.

Nikola Parakeov, s. r.

Prilog br. 1

BILJNE BOLESTI, BILJNE ŠTETOČINE I KOROVI KOJI IMAJU KARANTINSKI ZNAČAJ ZA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU

LISTA A
KARANTINSKE BILJNE BOLESTI I ŠTETOČINE KOJE NISU UTVRĐENE NA TERITORIJI SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

Prokarioti

Apricot chlorotic leafroll MLO*

Citrus greening bacterium

Clavibacter michiganenisis ssp. insidiosus

Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

Elm phloem necrosis MLO

Erwinia amylovora

Erwinia chrysanthemi pv. chrysanthemi

Erwina stewartii

Grapevine flavescence doree MLO

Palm lethal yellowing MLO

Peach X disease MLO

Peach phoney bacterium RLO**

Peach rosette MLO

Peach yellows MLO

Pear deciine MLO

Pseudomonas caryophylli

Pseudomonas solanacearum

Strawberry witches broom MLO

Xanthomonas ampelina

Xanthomonas campestris pv. citri

Xanthomonas campestris pv. oryzae

Xanthomonas campestris pv. oryzicola

Xanthomonas fragariae

Xanthomonas populi

Xylella fastidiosa

Gljive

Anqiosorus solani

Apiosporina morbosa

Atropellis spp.

Ceratocystis fagacearum (and its Vectors)

Ceratocystis fimbriata f. sp. platani

Cercoseptoria pini-densiflorae

Chrysomyxa arctostaphyli

Cronartium spp. (non-European)

Didymella liqulicola

Guignardia laricina

Gymnosporangium spp. (non-European)

Hamaspora longissima

Inonotus weirii

Melampsora farlowii

Melampsora medusse

Monilinia fructicola

Mycosphaerella larici-leptolepis

Mycosphaerella populorum

Ophiostoma roboris

Phialophora gregata

Phoma andina

Phyllosticta solitaria

Phytophthora fragariae

Phytophthora megasperma f.sp.glycinea

Puccinia pittieriana

Septoria lycopersici var. malagutii

Tilletia indica

Trechispora brinkmannii

Virusi

Apple mosaic virus in Rubus

Beet leaf crul virus

Cherry rasp leaf virus

Citrus tristeza virus

Peach American mosaic disease

Plum American line pattern virus

Potato spindle tuber viroid

Potato viruses (non-European)

Raspberry leaf curl virus

Strawberry latent C disease

Insekti

Acleris variana

Aleurocanthus woglumi

Amauromyza maculosa, Liriomyza huidodrensis

L. sativae

Anomala orientalis

Anthonomus grandis

Anthonomus signatus

Carposina niponensis

Conotrachelus nenuphar

Cydia prunivora

Diaphlorina citri

Epitrix tuberis

Listronotus bonariensis

Pissodes spp. (non-European)

Popillia japonica

Premnotrypes spp. (Andean)

Scolytidea (non European)

Spodoptera littoralis

Spodoptera litura

Thrips palmi

Toxoptera citricida

Tryoza erytreae

Trypetidae (non-European)

Trogoderma granarium

Nematode

Aphelenchoides besseyi

Bursaphelenchus xylophilus (and its Vectors)

Globodera pallida

Globodera rostochiensis

Heterodera glycines

Nacobbus aberrans

Radopholus citrophilus

Radopholus similis

Xiphinema americanum

Parazitne cvetnice

Arceuthobium spp (non-European)

LISTA B
KARANTINSKE BILJNE BOLESTI I ŠTETOČINE KOJE SU UTVRĐENE NA OGRANIČENOM PODRUČJU

Prokarioti

Apple proliferation MLO

Clavibacter michiganensis ssp. michiqanensis

Curtobacterium flaccumfaciens pv.

flaccumfaciens

Pseudomonas syringae pv. pisi

Xanthomonas campestris pv. phaseoli

Virusi

Plum pox virus

Tomato ringspot virus

Gljive

Cryphonectria parasitica

Synchitrium endobioticum

Tilletia controversa

Insekti

Cacoecimorpha pronubana

Ceratitis capitata

Epichoristodes acerbella

Liriomyza trifolii

Quadraspidiotus perniciosus

LISTA EKONOMSKI ŠTETNIH BILJNIH BOLESTI I BILJNIH ŠTETOČINA

Bakterije

Aqrobacterium tumefaciens

Pseudomonas savastanoi

Pseudomonas tomato

Pseudomonas tabaci

Streptomyces scabies

Xanthomonas campestris pv. phaseoli

Xanthomonas malvacearum

Xanthomonas capestris pv. vesicatoria

Virusi

Vinova loza: Grapevine fanleaf virus, Leafroll virus

Citrusi: Citrus exocortis viroid

Duvan i paradajz: Tomato spotted wilt virus. Tobacco mosaic virus, Tobacco ringspot virus, Tobacco necrosis virus

Krompir: Potato virus X, Potato virus Y, Potato virus A, Potato leaf roll virus, Aucuba virus, Tobacco mosaic virus, Tomato spotted wilt virus, Tomato ringspot virus

Krastavac: Cucumber mosaic virus

Lucerka: Alfalfa mosaic virus

Smokva: Fig mosaic virus

Paprika: Cucumber mosaic virus, Tobacco mosaic virus, Alfalfa mosaic virus

Gljive

Alternaria spp.

Ascochyta spp.

Botrytis cinerea

Ceratocistis spp.

Cercospora spp.

Claviceps purpurea

Colletotrichum spp.

Coryneum cardinale

Cronartium spp.

Dothiostoma pini

Erysiphe spp.

Helminthosporium spp.

Lophodermium pinastri

Lophodermium seditiosum

Marssonina brunnea,

Mycosphaerella spp.

Naemaciclus spp.

Nectria spp.

Peronospora spp.

Phoma spp.

Phomopsis spp.

Phytophthora spp.

Plasmopara spp.

Podosphaera leucotricha

Pseudoperonospora humuli

Puccinia spp.

Rhizoctonia solani

Scleroderris lagerbergii

Sclerotinia spp.

Septoria spp.

Sphaerotheca pannosa

Sphaeropsis sapinea

Sponqospora subterranea

Taphrina spp.

Tiletia spp.

Uncinula necator

Ustilago spp.

Venturia spp.

Verticillium spp.

Parazitne cvetnice

Cuscuta spp.

Orobanche spp.

Insekti

Achididae

Anarsia lineatella

Argyresthia fundella

Bothynoderes punctiventris

Calliptamus italicus

Ceroplastes rusci

Contarinia medicaqinis

Dacus cleae

Dioryctria abietella

Diprion pini

Dociostaurus maroccanus

Doryphora (Leptinotarsa) decemlineata

Elateridae

Eriosoma lanigerum

Eurygaster spp.

Euproctis chrysorrhoea

Euxoa temera

Hyphantria cunea

Icerya purchasi

Laspeyresia (Carpocapsa, Cydia, Grapholitha) spp.

Leucoma salicis

Mamestra brassicae

Megastiqmus spp.

Melolontha spp.

Neodiprion sertifer

Operophtera brumata

Ostrinia (Pyrausta) nubilalis

Paranthrene (Sciapteron) tabaniformis

Phytodecta fornicata

Pissodes spp.

Porthetria (Lymantria) dispar

Prays oleae

Pseudococcus citri

Psylla spp.

Rhyacionia buoliana

Reseliella piceae

Sacchipanthes spp.

Scotia seqetum

Scolytidae

Saperda spp.

Thaumatopoea pityocampa

Tortrix viridana

Thrips spp.

Harmful Rodents and Mites in the Field

Harmful insects, Mites and Rodents in

Agricultural Products Storehouses

Nematode

Anguina tritici

Aphelenchoides fragariae

Heterodera schachti

Ditylenchus dipsaci

Meloidogyne spp.

Xiphinema index

 

Prilog br. 2

LISTA
KARANTINSKIH I EKONOMSKI ŠTETNIH BILJNIH BOLESTI I ŠTETOČINA

LISTA A
KARANTINSKIH BILJNIH BOLESTI I ŠTETOČINA KOJE NISU UTVRĐENE NA TERITORIJI REPUBLIKE MAKEDONIJE

Prokarioti

Apricot chlorotic leafroll MLO

Citrus greening bacterium

Clavibacter michiganensis ssp. insidiosus

Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

Elm phloem necrosis MLO

Erwinia amylovora

Erwinia chrysanthemi pv. chrysanthemi

Erwinia stewartii

Grapevine flavescence doree MLO

Palm lethal yellowing MLO

Peach X disease MLO

Peach phoney bacterium RLO

Peach rosette MLO

Peach yellows MLO

Pear deciine MLO

Pseudomonas caryophylli

Pseudomonas solanacearum

Strawberry witches broom MLO

Xanthomonas ampelina

Xanthomonas campestris pv. citri

Xanthomonas campestris pv. oryxae

Xanthomonas campestris pv. oryzicola

Xanthomonas fragariae

Xanthomonas populi

Xylella fastidiosa

Gljive

Angiosorus solani

Apiosporina morbosa

Atropellis spp.

Ceratocystis fagacearum (and its Vectors)

Ceratocystis fimbriata f.sp. platani

Cercoseptoria pini-densiflorae

Chrysomyxa arctostaphyli

Cronartium spp. (non-European)

Didymella ligulicola

Guignardia laricina

Gymnosporangium spp. (non-European)

Hamaspora longissima

Inonotus weirii

Melampsora farlowii

Melampsora medusse

Monilinia fructicola

Mycosphaerella larici-leptolepis

Mycosphaerella populorum

Ophiostoma roboris

Phialophora gregata

Phoma andina

Phylloslicta solitaria

Phytophthora fragariae

Phytophthora megasperma f.sp.glycinea.

Puccinia pittieriana

Septoria lycopersici var. malagutii

Tilletia indica

Trechispora brinkmannii

Virusi

Apple mosaic virus in Rubus

Beet leaf crul virus

Cherry rasp leaf virus

Citrus tristeza virus

Peach American mosaic disease

Plum American line pattern virus

Potato spindle tuber viroid

Potato viruses (non-European)

Raspberry leaf curl virus

Strawberry latent C disease

Insekti

Acleris variana

Aleurocanthus woglumi

Amauromyza maculosa, Liriomyza huidodrensis

L. sativae

Anomala orientalis

Anthonomus grandis

Anthonomus signatus

Carposina niponensis

Conotrachelus nenuphar

Cydia prunivora

Diaphlorina citri

Epitrix tuberis

Listronotus bonariensis

Pissodes spp. (non-European)

Popillia japonica

Premnotrypes spp. (Andean)

Scolytidea (non European)

Spodoptera littoralis

Spodoptera litura

Thrips palmi

Toxoptera citricida

Tryoza erytreae

Trypetidae (non-European)

Trogoderma granarium

Nematode

Aphelenchoides besseyi

Bursaphelenchus xylophilus (and its Vectors)

Globodera pallida

Globodera rostochiensis

Heterodera glycines

Nacobbus aberrans

Radopholus citrophilus

Radopholus similis

Xiphinema americanum

Parazitne cvetnice

Arceuthobium spp. (non-European)

LISTA B
KARANTINSKIH BILJNIH BOLESTI I ŠTETOČINA KOJE SU UTVRĐENE NA OGRANIČENOM PODRUČJU

Prokarioti

Apple proliferation MLO

Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis

Curtobacterium flaccumfaciens pv.

flaccumfaciens

Pseudomonas syringae pv. pisi

Xanthomonas campestris pv. phaseoli

Virusi

Plum pox virus

Gljive

Cryphonectria parasitica

Tilletia controversa

Insekti

Cacoecimorpha pronubana

Ceratitis capitata

Epichoristodes acerbella

Liriomyza trifolii

Quadraspidiotus perniciosus

LISTA EKONOMSKI ŠTETNIH BILJNIH BOLESTI I ŠTETOČINA

Bakterije

Agrobacterim tumefaciens

Pseudomonas savastanoi

Pseudomonas tomato

Pseudomonas tabaci

Streptomyces scabies

Xanthomonas malvacearum

Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

Virusi

Grapevine fanleaf virus

Citrus exocortis viroid

Tomato spotted wilt virus, Tobacco

mosaic virus, Tobacco ringspot virus, Tobacco

necrosis virus

Solanaceae (Potato virus X, Potato virus Y,

Potato virus A, Potato leafroll virus, Aucuba

virus, Tobacco mosaic virus, Tomato sported

wilt virus)

Cucumber mosaic virus

Alfalfa mosaic virus

Eig mosaic virus

Cucumber mosaic virus, Tobacco mosaic virus,

Alfalfa mosaic virus

Leafroll virus

Gljive

Alternaria spp.

Ascochyta spp.

Botrytis cinerea

Ceratocystis spp.

Cercospora spp.

Claviceps purpurea

Colletotrichum spp.

Coryneum cardinale

Cronartium spp.

Dothiostoma pini

Erysiphe spp.

Helminthosporium spp.

Lophodermium pinastri

Lophodermium seditiosum

Marssonina brunnea

Mycosphaerella spp.

Naemaciclus spp.

Nectria spp.

Peronospora spp.

Phoma spp.

Phomopsis spp.

Phytophthora spp.

Plasmopara spp.

Podosphaera leucotricha

Pseudoperonospora humuli

Puccinia spp.

Rhizoctonia solani

Scleroderris lagerbergii

Sclerotinia spp.

Septoria spp.

Sphaerothesa pannosa

Sphaeropsis sapinea

Spongospora subterranea

Taphrina spp.

Tiletia spp.

Uncinula necator

Ustilago spp.

Venturia spp.

Verticillium spp. .

Parazitne cvetnice

Cuscuta spp.

Orobanche spp.

Insekti

Achididae

Anarsia lineatella

Argyresthia fundella

Bothynoderes punctiventris

Calliptamus italicus

Ceroplastes rusci

Contarinia medicaginis

Dacus cleae

Dioryctria abietella

Diprion pini

Dociostaurus maroccanus

Doryphora (Leptinotarsa) decemlineata

Elateridae

Eriosoma lanigerum

Eurygaster spp.

Euproctis chrysorrhoea

Euxoa temera

Hyphantria cunea

Icerya purchasi

Laspeyresia (Carpocapsa. Cydia, Grapholitha)

spp.

Leucoma salicis

Mamestra brassicae

Megastigmus spp.

Melolontha spp.

Neodiprion sertifer

Operophtera brumata

Ostrinia (Pyrausta) nubilalis

Paranthrene (Sciapteron) tabaniformis

Phytodecta fornicata

Pissodes spp.

Porthetria (Lymantria) dispar

Prays oleae

Pseudococcus citri

Psylla spp.

Rhyacionia buoliana

Reseliella piceae

Sacchipanthes spp.

Scotia seqetum

Scolytidae

Saperda spp.

Thaumatopoea pityocampa

Tortrix viridana

Thrips spp.

Harmful Rodents and Mites in the Field

Harmful insects, Mites and Rodents in

Aqricultural Products Storehouses

Nematode

Anguina tritici

Aphelenchoides fragariae

Heterodera schachti

Ditylenchus dipsaci

Meloidogyne spp.

Xiphinema index

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ - Međunarodni ugovori".