ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICE, STOPE I NAČINA PLAĆANJA DOPRINOSA ZADRUŽNOM SAVEZU ŠUMADIJSKOG I POMORAVSKOG OKRUGA JAGODINA

("Sl. glasnik RS", br. 16/2003)

Član 1

Zemljoradničke i druge zadruge (osim omladinskih, studentskih i stambenih zadruga) i druga pravna lica koja trajno posluju sa zemljoradnicima (u daljem tekstu: članice saveza) obezbeđuju sredstva za izvršenje poslova i zadataka Zadružnog saveza Šumadijskog i Pomoravskog okruga Jagodina (u daljem tekstu: Savez) plaćanjem doprinosa Savezu po odredbama ove odluke.

Doprinos Savezu po ovoj odluci plaćaju i društva kapitala, preduzeća i delovi preduzeća - članice Saveza čije je sedište na području Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Član 2

Članovi Saveza koji zapošljavaju više od pet radnika obračunavaju i plaćaju doprinose Savezu po stopi od 1% na osnovicu koju čini bruto zarada, s tim da pojedinačna uplata ne može da bude manja od 500,00 dinara.

Članovi Saveza koji zapošljavaju do pet radnika ili nemaju zaposlenih radnika plaćaju doprinos Savezu u paušalnom iznosu od 500,00 dinara mesečno i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Član 3

Doprinos se uplaćuje na tekući račun Zadružnog saveza Šumadijskog i Pomoravskoj okruga Jagodina, broj 205-8070-31 kod Komercijalne banke AD, Beograd, filijala u Jagodini.

Član 4

Članovi Saveza obračunavaju i plaćaju doprinos Savezu prilikom svake isplate bruto zarada ili paušalni iznos dajući nalog za prenos sredstava poslovnoj banci kod koje imaju tekući račun, a koja je dužna da vrši kontrolu obračuna i plaćanja doprinosa, kao i zadružni revizor u postupku revizije.

Ukoliko član Saveza vrši isplatu zarada sa više računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava na ime doprinosa Savezu srazmerno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tih računa.

Poslovna banka kod koje član Saveza vrši isplatu zarada izvršiće, saglasno članu 9 stav 6 Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", broj 3/2002), isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje doprinosa Savezu saglasno ovoj odluci.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2003. godine.

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju osnovice, stope i načina plaćanja doprinosa Zadružnom savezu Šumadijskog i Pomoravskog okruga Jagodina, broj 14/8-2000, od 5. aprila 2000. godine, objavljena u "Službenom glasniku RS", broj 21/2000.