PRAVILNIK
O NAČINU OBELEŽAVANJA POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA DOBIJENIH OD GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA

("Sl. list SCG", br. 6/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način obeležavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dobijenih od genetički modifikovanih organizama koji se stavljaju u promet.

Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na proizvode koji su dobijeni upotrebom genetički modifikovanih organizama ili delova genetički modifikovanih organizama, u čiji sastav ne ulaze genetički modifikovani organizmi ili delovi genetički modifikovanih organizama.

Član 2

Proizvodi dobijeni od genetički modifikovanih organizama iz člana 1 ovog pravilnika su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji su proizvedeni od genetički modifikovanih organizama ili sadrže genetički modifikovane organizme ili kombinaciju genetički modifikovanih organizama, a koji se u celini sastoje ili kao komponentu sadrže jedan ili više genetički modifikovanih organizama ili deo genetički modifikovanog organizma bez obzira na prisustvo modifikovane dezoksiribonukleinske kiseline, i za koje je dato odobrenje nadležne savezne organizacije za stavljanje u promet.

Član 3

Proizvođač, odnosno uvoznik poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dobijenih od genetički modifikovanih organizma (u daljem tekstu: proizvođač ili uvoznik) obavezan je da u deklaraciju unese tekst sledeće sadržine: "Ovaj proizvod sadrži genetički modifikovan organizam". Navedeni tekst ispisuje se jasno uočljivim slovima i stavlja se na vidno mesto gde se nalazi i naziv proizvoda.

Proizvođač, odnosno uvoznik obavezan je da ambalažu, pakovanje, nalepnicu i privesnicu proizvoda iz stava 1 ovog člana označi logom odgovarajuće veličine u obliku jednakostraničnog trougla. Trougao je oivičen debelom linijom crvene boje. Unutrašnje polje je žuto a u sredini polja je jasno uočljivim ćiriličnim ili latiničnim slovima crne boje ispisana reč: "ГМО" ili "GMO". Ako deklaracija nije štampana kolor tehnikom, umesto žute, unutrašnje polje je bele boje.

 

Član 4

Proizvođač, odnosno uvoznik obavezan je da u deklaraciji proizvoda iz člana 1 ovog pravilnika, u listi sastojaka, nazive sastojaka koji su dobijeni od genetički modifikovanih organizama dopuni tekstom "genetički modifikovan". Tekst mora biti odštampan slovima koja su najmanje iste veličine kao i slova koja se koriste za ispisivanje naziva samog sastojka.

Član 5

Obeležavanje iz čl. 3 i 4 ovog pravilnika ne odnosi se na proizvode koji sadrže do 0,9 % (računajući procenat na neto masu proizvoda) primesa genetički modifikovanih organizama i primesa poreklom od genetički modifikovanih organizama, koje su tokom procesa proizvodnje proizvoda nastale usled tehnološki neizbežne kontaminacije, pod uslovom da kontaminirajući genetički modifikovani organizam odgovara odredbi člana 2 ovog pravilnika.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".