ZAKON
O POSEBNIM USLOVIMA I NAČINU IZMIRIVANJA DOSPELIH OBAVEZA PO OSNOVU JAVNIH PRIHODA

("Sl. glasnik RS", br. 48/99 i 17/2003 - odluka USRS)

Član 1*

Neizmirene obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda na lična primanja, prihoda od samostalne delatnosti, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, poreza na dobit preduzeća, poreza na imovinu (osim poreza na prenos apsolutnih prava i poreza na nasleđe i poklon), akciza, poreza na promet i ostalih obaveza koje se obračunavaju i plaćaju kod prometa proizvoda i usluga, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, komunalne takse na istaknutu firmu i posebnih naknada propisanih zakonom, dospele do 31. decembra 1998. godine mogu, pod uslovima i na način koji su propisani ovim zakonom, izmiriti obveznici - pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: obveznici):

1) koji su razvrstani u privrednu delatnost (oblast 01 - 10 prema Odluci o jedinstvenoj klasifikaciji delatnosti "Službeni list SFRJ", br. 34/76, 62/77, 72/80, 77/82, 71/83, 68/84, 76/85, 28/86, 72/86, 78/87, 63/88, 6/89, 29/90 i 47/90) i

2) koji su u 1999. godini izmirili tekuće obaveze za 1999. godinu.

Obaveze izmirene pod uslovima i na način utvrđen ovim zakonom smatraju se izvršenim odgovarajućim obavezama u celini.

Član 2

Obveznici iz člana 1 ovog zakona koji do 31. decembra 1999. godine na propisane račune javnih prihoda uplate 50% osnovnog duga (bez obračunate a neplaćene kamate), dospelog do 31. decembra 1998. godine, oslobađaju se plaćanja preostalog osnovnog duga i obračunate kamate.

Član 3

Obveznicima iz člana 2 ovog zakona koji na propisane račune javnih prihoda uplate manje od 50% osnovnog duga, umanjiće se preostali deo osnovnog duga, uz oslobođenje od obračunate a neplaćene kamate i produženje roka plaćanja preostalog duga do kraja juna 2000. godine, tako što će se obveznicima koji uplate:

1) 40% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 40%;

2) 30% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 30%;

3) 20% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 20%;

4) 10% osnovnog duga čije odlaganje plaćanja traže, ostatak duga umanjiti za 10%.

Član 4

Javna i druga preduzeća čija se sanacija, odnosno konsolidacija sprovodi po posebnom programu Vlade Republike Srbije obaveze iz člana 1 ovog zakona izvršiće se pod uslovima i na način koji utvrdi Vlada Republike Srbije.

Član 5

Obveznici iz člana 3 ovog zakona podnose zahtev za produženje roka plaćanja, sa dokazima da su ispunjeni uslovi za izmirenje obaveza po ovom zakonu, Republičkoj upravi javnih prihoda - Odeljenju za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda nadležnom prema sedištu obveznika, odnosno odeljenju kod koga se zadužuje obavezama čije odlaganje plaćanja traže.

Zahtev sa dokazima o ispunjavanju uslova za izmirivanje obaveza po ovom zakonu podnosi se do 31. decembra 1999. godine, a nadležno odeljenje Republičke uprave javnih prihoda donosi rešenje o produženju roka plaćanja u roku od 30 dana od podnošenja zahteva.

Član 6

Na obaveze čiji je rok plaćanja produžen na tri mesečne rate koje obveznik izmiri u rokovima određenim rešenjem nadležnog poreskog organa, ne plaća se kamata.

Na obaveze čiji je rok plaćanja produžen rešenjem nadležnog poreskog organa na više od tri mesečne rate obračunava se i plaća kamata.

Obvezniku kome je u skladu sa ovim zakonom produžen rok plaćanja naplata preostalog duga, bez umanjenja sa kamatom, izvršiće se jednokratno prinudnim putem ako u utvrđenim rokovima ne plati dve mesečne rate duga, odnosno ako redovno ne izmiruje obaveze po osnovu javnih prihoda.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Odlukom Ustavnog suda Republike Srbije, IU broj 200/99 od 23. januara 2003. godine, utvrđeno je da odredba člana 1 ovog zakona, u delu koji glasi: "doprinose za obavezno socijalno osiguranje", u vreme važenja nije bila saglasna sa Ustavom.