PRAVILNIK
O TROŠKOVIMA POSTUPKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2000, 26/2000, 4/2001, 3/2002 i 1/2003)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i način naplate i isplate troškova u postupcima koje sprovodi Gradska uprava grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradska uprava) u upravnim stvarima, kao i naknade za izvršene poslove i usluge Gradske uprave.

Član 2

Troškovi postupka obuhvataju: putne troškove za službena lica; izdatke za svedoke, veštake, tumače i prevodioce; troškove uviđaja; troškove za izradu i objavljivanje oglasa; izdatke koje Gradska uprava ima prema drugim organima i organizacijama, a koji su u vezi sa utvrđivanjem činjeničnog stanja; troškove Gradske uprave u vezi sa korišćenjem vozila i drugih tehničkih sredstava i opreme; troškove za izradu fotografskih snimaka, crteža i drugih grafičkih prikaza, propisanih obrazaca, legitimacija i drugih sličnih isprava i posebnih oznaka; izdatke za izvršavanje službenih radnji van službenih prostorija koje nemaju karakter uviđaja i druge slične troškove.

Član 3

U pogledu obaveze snošenja troškova postupka, načina određivanja njihove naplate, odnosno isplate, oslobođenja od plaćanja troškova postupka i drugih pitanja vezanih za troškove postupka, neposredno se primenjuju odgovarajuće odredbe Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", broj 33/97).

Član 4

Službeno lice koje vodi postupak dužno je da u spisima predmeta vodi poseban popis troškova postupka koji se uzimaju u obzir prilikom odlučivanja o troškovima postupka.

II NAKNADA TROŠKOVA U VEZI SA SVEDOČENJEM, VEŠTAČENJEM I TUMAČENJEM

Član 5

Svedocima, veštacima i tumačima pripada naknada troškova i izdataka koja obuhvata putne troškove i troškove ishrane i prenoćišta, kao i druge stvarne izdatke koji su učinjeni u vezi sa svedočenjem, veštačenjem i tumačenjem.

Pored naknade svedocima, veštacima i tumačima pripada naknada izgubljene zarade koju usled vršenja ovih dužnosti gube na svom radnom mestu, odnosno u vršenju samostalne delatnosti.

Veštacima i tumačima, pored naknade iz st. 1 i 2 ovog člana, pripada i nagrada koja obuhvata naknadu za izvršeni rad i troškove koji su učinjeni u izvršenju tog rada.

Član 6

Ako je svedoku zbog bolesti, telesnih mana ili starosti potreban pratilac, a službeno lice koje vodi postupak nađe da je njegov dolazak radi saslušanja neophodan, pratiocu pripada naknada iz člana 5 ovog pravilnika, kao i svedoku.

a) Putni troškovi

Član 7

Putni troškovi obuhvataju naknadu za prevoz redovnim saobraćajnim sredstvima (voz, brod, autobus i avion), odnosno naknadu za odlazak od mesta prebivališta, odnosno boravišta do mesta gde treba da se izvrši radnja postupka, kao i za povratak u mesto prebivališta, odnosno boravišta, u visini cene prevozne karte.

Član 8

Izuzetno, priznaju se troškovi prevoza sopstvenim vozilom pod uslovom da na relacijama za odlazak od mesta prebivališta, odnosno boravišta do mesta gde treba da se izvrši radnja postupka, kao i za povratak u mesto prebivališta, odnosno boravišta, ne saobraća redovno saobraćajno sredstvo, ili ne saobraća u pogodno vreme, ili ako se iz drugih razloga nije moglo da koristi.

Naknada troškova prevoza iz stava 1 ovog člana obračunava se prema pređenoj kilometraži, tako što se broj pređenih kilometara množi sa cenom prevoza po kilometru koju primenjuju prevoznici putnika u javnom prevozu.

b) Troškovi za ishranu i prenoćište

Član 9

Troškovi za ishranu i prenoćište (dnevnica) nadoknađuju se svedoku, veštaku i tumaču ako je zbog odazivanja na poziv Gradske uprave morao da provede van svog mesta prebivališta, odnosno boravišta više od 12 časova, računajući u to vreme i vreme potrebno za dolazak najkraćim putem u mesto gde treba da se izvrši svedočenje, veštačenje ili tumačenje, kao i za povratak najkraćim putem u mesto prebivališta, odnosno boravišta.

Visina naknade iz stava 1 ovog člana određuje se po propisima organizacije kod koje se svedok, veštak ili tumač nalazi na radu, a za ostala lica - po propisima koji se primenjuju na zaposlene u Gradskoj upravi.

v) Naknada za izgubljenu zaradu

Član 10

Svedocima, veštacima i tumačima koji su u radnom odnosu, pripada naknada za izgubljenu zaradu u visini prosečne zarade koju je zaposleni ostvario za poslednji mesec, srazmerno vremenu odsustvovanja sa posla zbog vršenja dužnosti svedoka, veštaka ili tumača.

Licima iz stava 1 ovog člana ne pripada naknada ako im se po propisima organa, preduzeća ili druge organizacije ne umanjuje akontacija zarade zbog vršenja dužnosti svedoka, veštaka ili tumača.

Član 11

Naknada za izgubljenu zaradu licima koja obavljaju umetničku ili drugu kulturnu, advokatsku ili profesionalnu delatnost, zemljoradnicima i drugim preduzetnicima, određuje se prema prosečnoj zaradi koju ostvaruju zaposleni odgovarajuće stručne spreme, odnosno kvalifikacije, na području grada Novog Sada.

g) Nagrada i naknada troškova i izdataka veštacima i tumačima

Član 12

Veštaku, odnosno tumaču pripada nagrada za davanje nalaza i mišljenja, odnosno za izvršeno tumačenje.

Visina nagrade veštaku utvrđuje se prema obimu i složenosti predmeta, uloženom trudu i utrošenom vremenu, uzimajući u obzir i prosečnu zaradu zaposlenih odgovarajuće struke. Ako je visina nagrade za veštačenje utvrđena posebnim propisom, nagrada veštaku određuje se prema tom propisu.

Visina nagrade tumaču određuje se po propisima o stalnim sudskim tumačima.

Nagrada za tumačenje pripada i kada se putem tumača saslušavaju gluvonemi, gluvi ili samo nema lica.

Član 13

Kada je veštačenje povereno preduzeću, odnosno drugoj organizaciji, troškovi veštačenja nadoknađuju se prema tarifi koju propisuje preduzeće, odnosno organizacija.

Ako tarifa iz stava 1 ovog člana nije propisana, troškovi se nadoknađuju prema odredbama člana 12 ovog pravilnika.

d) Naplata i isplata naknade troškova izdataka, izgubljene zarade i nagrade

Član 14

Naknade troškova izdataka i izgubljene zarade svedocima, veštacima i tumačima, odnosno nagrade veštacima i tumačima naplaćuju se od stranaka ili ih snosi Gradska uprava.

Član 15

Prilikom postavljanja zahteva za naknadu troškova izdataka, izgubljenu zaradu i nagradu, svedoci, veštaci i tumači su dužni da, na zahtev službenog lica koje vodi postupak, podnesu dokaze o nastalim troškovima i o visini izgubljene zarade.

Član 16

Na zahtev svedoka, veštaka i tumača, službeno lice koji vodi postupak može odrediti da se iz unapred položenog potrebnog iznosa za pokriće troškova postupka, isplati predujma na ime naknade troškova.

Kada se naknada troškova isplati iz predujma koji je položila stranka, po izvršenom obračunu troškova preostala suma se vraća stranci koja je predujam položila.

Član 17

Ako je stranka oslobođena od plaćanja troškova postupka, naknada troškova, izdataka, izgubljene zarade i nagrade svedoku, veštaku i tumaču isplaćuje se iz sredstava Gradske uprave.

III OSTALI TROŠKOVI POSTUPKA

Član 18

Ostali troškovi postupka obuhvataju troškove za: uviđaj, oglase, propisane obrasce, usluge drugih organa i organizacija, upotrebu vozila, izradu fotografija, snimaka, crteža i drugih grafičkih prikaza, obavljanje službenih radnji koje se po zahtevu stranke vrše van službenih prostorija i druge slične troškove.

Troškovi iz stava 1 obračunavaju se i naplaćuju prema sledećim kriterijumima:

1) za uviđaj se naplaćuju troškovi prevoza službenog lica od sedišta organizacione jedinice Gradske uprave do mesta na kojem se vrši uviđaj i povratka, a obračunavaju se prema broju pređenih kilometara pomnoženih sa cenom po kilometru koju primenjuju prevoznici putnika u javnom saobraćaju, a ovom se dodaje i iznos za angažovanje službenog lica koje vrši uviđaj, koji se obračunava tako što se broj sati provedenih za vreme uviđaja množi sa iznosom prosečne satnice zaposlenog u upravi, ostvarene u prethodnom mesecu;

2) za izvode iz registra radnji, za svaki odštampani red 1,00 dinar, a za podatke na magnetnom medijumu 800,00 dinara;

3) za oglase se naplaćuje stvarni trošak izrade i objavljivanja oglasa;

4) za propisane obrasce naplaćuje se stvarni trošak;

5) za usluge drugih organa i organizacija u vezi sa pribavljanjem dokaza, naplaćuju se u visini isplaćenih troškova tih organima, odnosno organizacijama;

6) za upotrebu vozila za obavljanje službenih radnji troškovi se obračunavaju prema pređenom broju kilometara, uz primenu cene po kilometru koju u vreme izvršenja radnje primenjuju prevoznici u javnom saobraćaju;

7) za izradu fotografija, snimaka, crteža i drugih grafičkih prikaza naplaćuju se stvarni troškovi njihove izrade;

8) za obavljanje službene radnje koja se po zahtevu stranke vrši van službenih prostorija, a nema karakter uviđaja, troškovi se obračunavaju tako što se svaki sat obavljanja službene radnje množi sa prosekom plate službenih lica odgovarajućeg nivoa stručne spreme ostvarenog u prethodnom mesecu u Gradskoj upravi, pri čemu se vreme službene radnje računa od vremena polaska do vremena povratka službenog lica;

9) za razgledanje i prepisivanje završenih službenih spisa u predmetima iz okvira poverenih poslova od strane Republike Srbije, za uvid u matične knjige, javne evidencije i dr. za svaki započet sat 40,00 dinara.

Za ostale manipulativne i druge troškove u postupcima koji nisu posebno predviđeni u stavu 2 ovog člana, troškovi se određuju u paušalnom iznosu od 40,00 dinara.

Ako donošenje upravnog akta zahteva određene radove, angažovanje posebnih organizacija, sredstava, opreme i sl., a ovo nije predviđeno u st. 2 i 3 ovog člana, troškovi se određuju u visini stvarnih troškova.

IV TROŠKOVI POSTUPKA KOJI SE ODREĐUJU U PAUŠALNOM IZNOSU

Član 19

Troškovi postupka u paušalnom iznosu određuju se i naplaćuju:

 

dinara

1) Za rešenje o tehničkom regulisanju saobraćaja

300

2) Za rešenje o pravu prolaska motornih vozila ulicama gde je zabranjen saobraćaj

200

3) Za rešenje za korišćenje obale i vodenog prostora u saobraćajne svrhe

300

4) Za rešenje za određivanje linija javnog prevoza putnika i vozila rekom Dunav

250

5) Za izdavanje potvrde za obavljanje prevoza za sopstvene potrebe na reci Dunav i kanalima

250

6) Za rešenje o upisu radnje u registar, privremeni i trajni prestanak obavljanja delatnosti, kao i za ostala rešenja u vezi sa promenama u poslovanju radnje

500

7) Za rešenje kojim se odobrava promena namene poljoprivrednog zemljišta

500

8) Za prijavu, odnosno odjavu osiguranja preduzetnika

80

9) Za izdavanje urbanističke dozvole

400

10) Za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju, dogradnju ili nadogradnju individualnog stambenog objekta i pretvaranje zajedničkih prostorija u stambeni ili poslovni prostor

400

11) Za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju individualnog stambenog objekta

200

12) Za izdavanje upotrebne dozvole

400

13) Za izdavanje informacija o radovima za koje nije potrebno odobrenje za građenje i o tekućem održavanju objekta

200

14) Za uvid i korišćenje dokumentacije iz tehničke arhive

200

15) Za otkup stana iz društvene svojine

200

16) Za utvrđivanje prava preče gradnje

200

17) Za vraćanje zemljišta u svojinu

200

18) Za rešenje o eksproprijaciji i deposedaciji

400

19) Za davanje mišljenja po zahtevu za postavljanje privremenih objekata

100

20) Za zaključenje braka u službenim prostorijama

200

21) Za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga namenjenih:

 

a) u zemlji

40

b) za inostranstvo (inostrani obrazac)

100

22) Za rešenje o naknadnom upisu u matične knjige

100

23) Za rešenje o utvrđivanju državljanstva

100

24) Za uverenje o državljanstvu

50

25) Za žalbu na akta koja su doneta po zahtevu stranke iz okvira poverenih poslova od strane Republike Srbije

100

26) Za overu punomoći

40

27) Za uzimanje zahteva stranke na zapisnik, odnosno za sastavljanje zapisnika po zahtevu stranke po stranici

50

28) Za opomenu kojom se stranka poziva da plati troškove postupka

100

29) Za službeni obrazac podneska

20

30) Za overu pozivnog pisma

150

31) Za uverenje na osnovu evidencije koja se vodi po propisima iz okvira poverenih poslova od strane Republike Srbije

100

32) Za uverenje o činjenicama koje se utvrđuju u dokaznom postupku

150

33) Za overu prepisa, potpisa, fotokopije, izjava i druge overe po stranici

20

34) Za izdavanje duplikata upravnog akta

100

35) Za pregled prostorija i donošenje rešenja u pogledu ispunjenosti uslova za zaštitu životne sredine za obavljanje određenih delatnosti

1200

36) Za komisijski pregled za kategorizaciju sobe za iznajmljivanje, odnosno kuće i stana za odmor

600.

Troškovi iz stava 1 ovog člana naplaćuju se prilikom podnošenja zahteva.

U slučajevima iz stava 1 ovog člana ne naplaćuju se troškovi iz člana 18 ovog pravilnika.

Primena odredaba stava 3 ovog člana ne isključuje naplatu troškova nastalih u vezi sa svedočenjem, veštačenjem i tumačenjem.

Član 20

U postupcima u kojima je naplaćena gradska administrativna taksa ne naplaćuju se troškovi iz člana 18 ovog pravilnika.

Podnosioci zahteva za koje su, prema odredbi stava 1 člana 19, određeni paušalni troškovi oslobodiće se plaćanja ovih troškova u slučajevima i pod uslovima pod kojima su oslobođeni od plaćanja republičke, odnosno gradske administrativne takse.

V TROŠKOVI POSTUPKA PREMA VREDNOSTI RADOVA

Član 21

Troškovi postupka prema vrednosti radova određuju se:

1) Za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju komunalne i saobraćajne infrastrukture, poslovnih, poslovno-stambenih i stambenih objekata više porodičnog stanovanja i za nadziđivanje istih zgrada

0,2%

2) Za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju objekta iz tačke 1 ovog člana

0,1%.

VI NAKNADE ZA IZVRŠENE POSLOVE GRADSKE UPRAVE

Član 22

Naknada za izvršene poslove Gradske uprave određuju se i naplaćuju:

 

dinara

1) Naknada za izlazak službenog lica za zaključenje braka van službenih prostorija

4000

2) Za izlazak Komisije za popis i procenu imovine iza umrlih lica u vanparničnom postupku

400

3) Za mišljenje o primeni gradskih propisa

400.

Naknada iz stava 1 tačka 1 ovog člana ne naplaćuje se kada za zaključenje braka van službenih prostorija postoje opravdani razlozi propisani Pravilnikom o radu matičara u postupku zaključenja braka.

VII NAKNADE ZA IZVRŠENE USLUGE GRADSKE UPRAVE

Član 23

Naknade za izvršene usluge Gradske uprave određuju se i naplaćuju:

 

dinara

1) Za prevode tekstova na mađarski, slovački i rusinski jezik i sa ovih jezika na srpski jezik - po stranici

300

2) Za usluge fotokopiranja po stranici

1.

VIII NAPLATA TROŠKOVA POSTUPKA I NAKNADA ZA IZVRŠENE POSLOVE

Član 24

Troškovi postupka i naknada za izvršene poslove i usluge naplaćuje se uplatom putem banke, pošte ili druge organizacije platnog prometa. Sredstva se uplaćuju u korist Budžeta grada Novog Sada.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Na zahteve podnete pre stupanja na snagu ovog Pravilnika primenjivaće se odredbe Pravilnika o troškovima postupka ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/98).

Član 26

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o troškovima postupka ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 14/98).

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".