ZAKON
O POTVRĐIVANJU DOPUNSKOG PROTOKOLA UZ KONVENCIJU O ZABRANI ILI OGRANIČAVANJU UPOTREBE IZVESNIH VRSTA KLASIČNOG ORUŽJA ZA KOJE SE MOŽE SMATRATI DA IMAJU PREKOMERNE TRAUMATSKE EFEKTE ILI DA DELUJU BEZ RAZLIKE U POGLEDU CILJEVA

("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 3/2003)

ČLAN 1

Potvrđuje se Dopunski protokol uz Konvenciju o zabrani ili ograničavanju upotrebe izvesnih vrsta klasičnog oružja za koje se može smatrati da imaju prekomerne traumatske efekte ili da deluju bez razlike u pogledu ciljeva, koji je stupio na snagu 30. jula 1998. godine, u originalu na engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Dopunskog protokola u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpski jezik glasi:

 

DOPUNSKI PROTOKOL
UZ KONVENCIJU O ZABRANI ILI OGRANIČAVANJU UPOTREBE IZVESNIH VRSTA KLASIČNOG ORUŽJA ZA KOJE SE MOŽE SMATRATI DA IMAJU PREKOMERNE TRAUMATSKE EFEKTE ILI DA DELUJU BEZ RAZLIKE U POGLEDU CILJEVA

Član I

Dodatni protokol

Sledeći protokol prilaže se Konvenciji o zabrani ili ograničavanju upotrebe izvesnih vrsta klasičnog oružja za koje se može smatrati da imaju prekomerne traumatske efekte ili da deluju bez razlike u pogledu ciljeva ("Konvencija") kao Protokol IV:

PROTOKOL O OSLEPLJUJUĆEM LASERSKOM ORUŽJU

Član 1

Zabranjena je upotreba laserskog oružja posebno namenjenog, po njegovom jedinom borbenom delovanju ili po jednom od njegovih borbenih delovanja, za nanošenje trajnog slepila licima sa normalnim vidom, odnosno samom oku ili oku sa pomagalima za korekciju vida. Visoke strane ugovornice neće prenositi takvo oružje bilo kojoj državi ili nedržavnom entitetu.

Član 2

Pri upotrebi laserskih sistema, visoke strane ugovornice preduzeće sve moguće mere opreza kako bi se izbeglo nastupanje trajnog slepila kod lica sa normalnim vidom. Takve mere opreza uključuju obuku njihovih oružanih snaga i ostale svrsishodne mere.

Član 3

Oslepljivanje kao slučajna ili uzgredna posledica zakonite vojne upotrebe laserskih sistema, uključujući i laserske sisteme koji deluju protiv optičke opreme, nije obuhvaćeno zabranom iz ovog protokola.

Član 4

U smislu ovog protokola "trajno slepilo" znači nepovratni i nepopravljiv gubitak vida koji uzrokuje teški invaliditet bez mogućnosti oporavka. Teški invaliditet odgovara vidnoj sposobnosti manjoj od 20/200 mereno na oba oka po Snellen-ovim tablicama.

Član II

Stupanje na snagu

Ovaj protokol stupa na snagu kako je određeno u st. 3 i 4 člana 5 Konvencije.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ - Međunarodni ugovori".