ZAKON
O POTVRĐIVANJU AMANDMANA NA ČLAN 1 KONVENCIJE O ZABRANI ILI OGRANIČAVANJU UPOTREBE IZVESNIH VRSTA KLASIČNOG ORUŽJA ZA KOJE SE MOŽE SMATRATI DA IMAJU PREKOMERNE TRAUMATSKE EFEKTE ILI DA DELUJU BEZ RAZLIKE U POGLEDU CILJEVA

("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 3/2003)

ČLAN 1

Potvrđuje se Amandman na član 1 Konvencije o zabrani ili ograničavanju upotrebe izvesnih vrsta klasičnog oružja za koje se može smatrati da imaju prekomerne traumatske efekte ili da deluju bez razlike u pogledu ciljeva, koji je usvojen 21. decembra 2001. godine u Ženevi, u originalu na engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Amandmana na član 1 u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpski jezik glasi:

 

Aneks 1

AMANDMAN
NA ČLAN 1 KONVENCIJE O ZABRANI ILI OGRANIČAVANJU UPOTREBE IZVESNIH VRSTA KLASIČNOG ORUŽJA ZA KOJE SE MOŽE SMATRATI DA IMAJU PREKOMERNE TRAUMATSKE EFEKTE ILI DA DELUJU BEZ RAZLIKE U POGLEDU CILJEVA

Odluka o izmeni člana 1 Konvencije kako bi se proširilo polje njene primene i na oružane sukobe koji nisu međunarodnog karaktera usvojena je od strana ugovornica na Drugoj revizionoj konferenciji, koja je održana od 11. do 21. decembra 2001. godine. Odluka se nalazi u Finalnoj deklaraciji Druge revizione konferencije (CCW/CONF II/2, part II).

(Visoke strane ugovornice Konvencije...)

Odlučile su da izmene član 1 Konvencije, koji će od sada glasiti:

"1. Ova konvencija i priloženi protokoli primenjuju se u situacijama predviđenim u članu 2 koji je zajednički ženevskim konvencijama od 12. avgusta 1949. godine, koje se odnose na zaštitu žrtava rata, uključujući svaku situaciju opisanu u tački 4 člana 1 Dodatnog protokola I uz pomenute konvencije.

2. Ova konvencija i priloženi protokoli se, takođe, primenjuju, pored situacija navedenih u tački 1 ovog člana, i na situacije predviđene u članu 3 koji je zajednički ženevskim konvencijama od 12. avgusta 1949. godine. Ova konvencija i priloženi protokoli se ne odnose na unutrašnje nemire i tenzije, kao što su demonstracije, izolovani i sporadični akti nasilja i drugi akti slične prirode, pošto oni nisu oružani konflikti.

3. U slučaju oružanih konflikata koji nemaju međunarodni karakter a dešavaju se na teritoriji jedne od visokih strana ugovornica, svaka od strana u konfliktu u obavezi je da primenjuje ograničenja i zabrane ove konvencije i priloženih protokola.

4. Ništa u ovoj konvenciji ili priloženim protokolima neće se koristiti u cilju ugrožavanja suvereniteta država ili odgovornosti vlada, da bi se svim legitimnim sredstvima održao ili ponovo uspostavio red i poredak u državi ili da bi se odbranilo nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet države.

5. Ništa u ovoj konvenciji ili priloženim protokolima neće se koristiti kao opravdanje za mešanje, direktno ili indirektno, iz bilo kog razloga, u oružani konflikt ili u unutrašnje ili spoljne poslove visoke strane ugovornice na teritoriji na kojoj se dešava konflikt.

6. Primena odredaba ove konvencije i priloženih protokola strana u konfliktu, a koje nisu visoke strane ugovornice koje su prihvatile ovu konvenciju ili priložene protokole, neće promeniti njihov pravni status ili pravni status sporne teritorije, direktno ili indirektno.

7. Odredbe tač. od 2 do 6 ovog člana ne prejudiciraju dodatne protokole koji su usvojeni posle 1. januara 2002. godine, a koji mogu primeniti, izuzeti ili modifikovati obim primene ovog člana."

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ - Međunarodni ugovori".