ZAKON
O IZBORU I PRESTANKU MANDATA PREDSEDNIKA SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 8/2003)

Član 1

Ovim zakonom uređuje se postupak izbora i prestanak mandata predsednika Srbije i Crne Gore.

Član 2

Za predsednika Srbije i Crne Gore može biti predložen državljanin Srbije i Crne Gore koji je navršio 18 godina života i koji je poslovno sposoban.

Član 3

Predsednik i potpredsednik Skupštine Srbije i Crne Gore, zajednički, podnose Skupštini Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština) predlog kandidata za izbor predsednika Srbije i Crne Gore, u roku od 15 dana od konstituisanja Skupštine.

Predlog kandidata za predsednika Srbije i Crne Gore podnosi se u pisanoj formi i sadrži ime i prezime kandidata, njegove osnovne biografske podatke, iz koje je države članice i obrazloženje.

Uz predlog kandidata za predsednika Srbije i Crne Gore dostavlja se i pisana izjava kandidata o prihvatanju kandidature.

Član 4

Predlog kandidata za predsednika Srbije i Crne Gore dostavlja se poslanicima u Skupštini.

O predlogu kandidata za predsednika Srbije i Crne Gore otvara se pretres na sednici Skupštine.

Predsednik ili potpredsednik Skupštine, kao podnosioci predloga, mogu na pretresu dati dopunsko obrazloženje predloga kandidata.

Član 5

Predsednik Srbije i Crne Gore bira se javnim glasanjem, prozivkom poslanika.

Član 6

Za predsednika Srbije i Crne Gore izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova od ukupnog broja poslanika, s tim da je za njega glasala i većina od ukupnog broja poslanika iz svake države članice.

Član 7

O sprovedenom glasanju sačinjava se zapisnik, koji sadrži naročito: ukupan broj poslanika, broj poslanika koji su glasali, ukupno i posebno iz svake države članice, broj glasova koje je kandidat dobio, ukupno i posebno iz svake države članice.

Član 8

Ako predsednik Srbije i Crne Gore ne bude izabran u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, postupak izbora se ponavlja sa novim kandidatom, u narednih 30 dana.

Ako predsednik Srbije i Crne Gore ne bude izabran ni na ponovnim izborima, Skupština se raspušta i raspisuju se izbori.

Član 9

Izbor predsednika Srbije i Crne Gore proglašava Skupština.

Član 10

Predsednik Srbije i Crne Gore na dan izbora polaže zakletvu pred Skupštinom.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost predsednika Srbije i Crne Gore vršiti u skladu sa Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora, odgovorno, savesno i čestito."

Član 11

Predlog Skupštini da pokrene postupak za utvrđivanje povrede Ustavne povelje od strane predsednika Srbije i Crne Gore može podneti najmanje 20 poslanika ili skupština države članice.

Predlog iz stava 1 ovog člana mora da sadrži navođenje odredbe Ustavne povelje za koju predlagač smatra da ju je predsednik Srbije i Crne Gore povredio i obrazloženje u čemu se sastoji povreda Ustavne povelje.

Član 12

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede Ustavne povelje predsednik Skupštine odmah dostavlja poslanicima i predsedniku Srbije i Crne Gore.

Predlog iz stava 1 ovog člana može se staviti na dnevni red sednice Skupštine najranije deset, a najkasnije 30 dana od dana njegovog podnošenja.

Član 13

Skupština donosi odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje povrede Ustavne povelje od strane predsednika Srbije i Crne Gore većinom ukupnog broja poslanika, s tim da je za pokretanje postupka glasala i većina ukupnog broja poslanika iz svake države članice.

Predsednik Srbije i Crne Gore ima pravo da iznese svoje tvrdnje u postupku pred Sudom Srbije i Crne Gore.

Član 14

Odluku Suda Srbije i Crne Gore, kojom se utvrđuje da je predsednik Srbije i Crne Gore povredio Ustavnu povelju, predsednik Skupštine odmah dostavlja poslanicima i predsedniku Srbije i Crne Gore.

Povodom odluke Suda Srbije i Crne Gore iz stava 1 ovog člana otvara se pretres na sednici Skupštine.

Predsednik Srbije i Crne Gore ima pravo da se, pre odlučivanja o razrešenju, izjasni o navodima iz odluke Suda Srbije i Crne Gore i navodima iznetim u raspravi na sednici.

Član 15

Po završenom pretresu, Skupština odlučuje o razrešenju predsednika Srbije i Crne Gore.

Odluka iz stava 1 ovog člana donosi se pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika prozivkom, na način da poslanik glasa "za razrešenje", "protiv razrešenja" ili se uzdržava od glasanja.

Predsednik Srbije i Crne Gore razrešen je dužnosti ako je "za razrešenje" glasala većina ukupnog broja poslanika, s tim da je "za razrešenje" glasala i većina ukupnog broja poslanika iz svake države članice.

Član 16

Predsednik Srbije i Crne Gore može podneti ostavku.

Ostavka se podnosi Skupštini u pisanoj formi.

Predsednik Skupštine ostavku iz stava 2 ovog člana odmah dostavlja poslanicima Skupštine.

Skupština, na prvoj sednici, konstatuje ostavku predsednika Srbije i Crne Gore. Konstatovanjem ostavke, predsedniku Srbije i Crne Gore prestaje mandat.

Podneta ostavka može se povući do njenog konstatovanja u Skupštini.

Član 17

U slučaju prestanka mandata predsednika Srbije i Crne Gore razrešenjem ili ostavkom, Skupština bira predsednika u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

Ako novi predsednik Srbije i Crne Gore ne bude izabran u roku iz stava 1 ovog člana, Skupština se raspušta, a izbore raspisuje potpredsednik Skupštine.

Dužnost predsednika Srbije i Crne Gore koji je podneo ostavku ili je razrešen, privremeno, do izbora novog predsednika Srbije i Crne Gore, preuzima potpredsednik Skupštine.

Član 18

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".