ODLUKA
O PREMIJI ZA ISPORUČENE KOLIČINE PASTERIZOVANOG MLEKA U BEOGRADU U 2003. GODINI

("Sl. list grada Beograda", br. 5/2003)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi, vreme isplate, način ostvarivanja i visina premije za isporučene količine pasterizovanog i pasterizovanog delimično obranog mleka u Beogradu, u periodu kada je potražnja za mlekom uvećana.

Član 2

Preduzećima mlekarske industrije koja se bave proizvodnjom i preradom kravljeg mleka (u daljem tekstu: mlekare) isplaćuje se premija za sve količine pasterizovanog mleka sa 3,2% mlečne masti i pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8% mlečne masti, koje su isporučene na teritoriji grada Beograda u aprilu, oktobru i novembru 2003. godine, preko maloprodajne mreže trgovinskih preduzeća, ili su isporučene krupnim potrošačima (bolnicama, restoranima društvene ishrane, studentskim restoranima, restoranima u školama, dečjim i zdravstvenim ustanovama i sl.), samostalnim trgovinskim radnjama i preduzećima koja imaju maloprodajnu mrežu u Beogradu za promet prehrambenih proizvoda.

Član 3

Premija iz člana 2 ove odluke iznosi jedan dinar po jednom litru isporučenih količina pasterizovanog mleka sa 3,2% mlečne masti i pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8% mlečne masti.

Član 4

Premija iz člana 3 ove odluke isplaćuje se mlekari ukoliko je ispunila sledeće uslove:

1. da je dostavila Gradskoj upravi - Sekretarijatu za privredu grada Beograda plan isporuke pasterizovanog mleka u Beogradu u 2003. godini na osnovu čega je sačinjen i usvojen bilans potreba osnovnih prehrambenih proizvoda za 2003. godinu,

2. da je u mesecu za koji se ostvaruje premija isporučila u Beogradu pasterizovanog mleka sa 2,8% i 3,2% mlečne masti u količini od minimalno 80% u odnosu na planirane prosečne mesečne obaveze po bilansu potreba za 2003. godinu.

Član 5

Mlekare su dužne da od ostvarenih sredstava premije najmanje 70% usmere u razvoj proizvodnje sirovog mleka, a preostali iznos da usmere u razvoj prerade mleka i da po isteku 2003. godine, odnosno izvršenoj isplati sredstava premije za 2003. godinu, dopisom izveste Sekretarijat za privredu o namenskom utrošku sredstava premije.

Član 6

Sredstva za premije za mleko obezbeđena su u budžetu grada za 2003. godinu.

Isplata premije će se vršiti na zahtev korisnika po isteku meseca za koji se isplaćuje premija do utroška sredstava obezbeđenih u budžetu grada za 2003. godinu za ovu namenu.

Član 7

Zahtev za odobrenje sredstava premije za mleko podnosi se Gradskoj upravi - Sekretarijatu za privredu, najkasnije u roku od 30 dana po isteku meseca za koji se premija isplaćuje.

Uz zahtev za isplatu sredstava premije, mlekare su dužne da dostave specifikaciju faktura o isporučenim količinama pasterizovanog mleka sa 3,2% mlečne masti i pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8% mlečne masti kupcima na teritoriji grada Beograda.

Generalni direktor preduzeća mora da overi specifikaciju faktura koja treba da sadrži: vrstu proizvoda, datum isporuke, broj fakture, cenu mleka i naznaku da se radi o kupcima sa teritorije grada Beograda.

Član 8

Rešenje o isplati sredstava premije donosi sekretar Sekretarijata za privredu.

Kontrolu utroška sredstava vrši Gradska uprava - Sekretarijat za finansije grada Beograda.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".