ODLUKA
O NAGRADI GRADA BEOGRADA ZA STVARALAŠTVO MLADIH

("Sl. list grada Beograda", br. 5/2003)

Član 1

Grad Beograd ustanovljava Nagradu grada Beograda za stvaralaštvo mladih koja se dodeljuje za najvrednija ostvarenja u naučnom i umetničkom radu učenika i studenata.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih (u daljem tekstu: nagrada) dodeljuje se svake godine povodom svečanosti grada Beograda - Dani Beograda od 16. do 19. aprila.

Član 2

Nagrađen može biti učenik ili student, koji se posebno ističe u naučnom i umetničkom radu.

Kao naučni i umetnički rad u smislu stava 1 ovog člana smatraju se samostalni radovi koji predstavljaju doprinos određenoj oblasti nauke, originalno tumačenje nekog problema, delimično ili potpuno novo rešenje praktične primene određenih naučnih rezultata, ili umetničko dostignuće koje se po vrednosti posebno ističe.

Nagradu može dobiti državljanin zajednice Srbije i Crne Gore, koji je učenik beogradske škole, odnosno student Beogradskog univerziteta.

Član 3

U jednoj godini dodeljuju se dve nagrade, i to jedna za naučni, a druga za umetnički rad mladih.

Član 4

Nagrada može biti dodeljena pojedincu ili grupi ako su određeni rezultati postignuti grupnim radom.

Nagrada se može dodeliti istom licu više puta.

Nagrada je nedeljiva.

Član 5

Predloge za nagradu mogu podneti stručna tela univerziteta, fakulteta, viših škola, srednjih škola i osnovnih škola, stručne i naučne institucije, ustanove i preduzeća ukoliko je rad koji se predlaže za nagradu nastao u njima ili na određeni način povezan sa njihovom delatnošću i pojedinci.

Predlozi se dostavljaju u pisanoj formi, sa obrazloženjem, podacima o kandidatu, stvaralaštvu, opisu rada i postignutim rezultatima.

Rad koji se dostavlja uz predlog, vraća se predlagaču posle odlučivanja o nagradi.

Član 6

Odluku o dodeljivanju nagrade donosi Komisija za dodelu nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih, u skladu sa ovom odlukom.

Predsednik Komisije, odluku o dodeli nagrade saopštava na svečanoj sednici Skupštine grada Beograda.

Član 7

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Predsednika i članove Komisije imenuje Skupština grada Beograda iz sastava stručnjaka u obrazovno-vaspitnom radu, na vreme od dve godine.

Član 8

Konkurs - obaveštenje o uslovima za dodelu nagrade objavljuje se u najmanje jednom dnevnom listu koji izlazi u Beogradu, najkasnije do 20. decembra godine koja prethodi godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Predlozi za nagrade dostavljaju se Sekretarijatu za obrazovanje, najkasnije do 20. februara u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Lista predloženih kandidata za nagradu objavljuje se u najmanje jednom dnevnom listu koji izlazi u Beogradu, najkasnije do 15. marta u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Predlozi se razmatraju u periodu 20. februar - 10. april, nakon čega se vrše pripreme za uručenje.

Član 9

Nagrada se dodeljuje u vidu diplome.

Uz diplomu dodeljuje se i novčani iznos nagrade.

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda svake godine utvrđuje visinu nagrada u okviru sredstava utvrđenih budžetom grada za nagrade u godini u kojoj se nagrada dodeljuje.

Član 10

Oblik i sadržina diplome utvrđuju se na osnovu Konkursa za idejno rešenje, o čijem se sprovođenju stara organ Gradske uprave nadležan za poslove kulture.

Član 11

Komisija podnosi izveštaj o svom radu Skupštini grada Beograda u roku od 30 dana od dana dodele nagrade.

Član 12

Komisija je samostalna u radu.

Rad Komisije je javan, omogućava se pravo uvida kandidata i ostalih predlagača u dostavljenu dokumentaciju koja je od značaja za dodelu nagrade.

Komisija donosi odluke većinom glasova od ukupnog broja članova Komisije.

Komisija donosi poslovnik o svom radu.

Član 13

Skupština grada Beograda obrazovaće Komisiju u roku od 30 dana od dana donošenja Odluke.

Član 14

Administrativne i druge stručne poslove za potrebe Komisije obavlja Sekretarijat za obrazovanje.

Član 15

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Oktobarskoj nagradi grada Beograda za stvaralaštvo mladih ("Službeni list grada Beograda", broj 9/96).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".