ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICE I STOPE I NAČINU PLAĆANJA DOPRINOSA ZADRUŽNOM SAVEZU SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 21/2003)

Član 1

Zemljoradničke zadruge i druga pravna lica koja trajno posluju sa zemljoradnicima (u daljem tekstu: članice Zadružnog saveza Srbije), obezbeđuju sredstva za izvršenje poslova i zadataka Zadružnog saveza Srbije (u daljem tekstu: Savez) plaćanjem doprinosa Savezu po odredbama ove odluke.

Doprinos Savezu po odredbama ove odluke plaćaju i organizacije dobrovoljno udružene u Savez.

Član 2

Osnovicu za obračunavanje doprinosa kojim članice Saveza obezbeđuju sredstva za rad Saveza čini ostvarena bruto zarada bez umanjenja po osnovu oslobađanja i olakšica.

Član 3

Članice Saveza plaćaju doprinos po stopi od 1% na bruto zarade bez odbitaka.

Članice Saveza koje zapošljavaju pet i manje lica ili nemaju zaposlene plaćaju doprinos u godišnjem paušalnom iznosu od 6.000,00 dinara i to po jednu dvanaestinu svakog meseca prilikom isplate zarade zaposlenih, odnosno do 15. u mesecu oni koji nemaju zaposlene.

Član 4

Doprinos iz člana 1 Odluke uplaćuje se na tekući račun Zadružnog saveza Srbije broj 205-2566-53, šifra plaćanja 251, koji se vodi kod Komercijalne banke AD, Beograd, prilikom isplate zarade i uplate poreza i doprinosa iz zarada.

Član 5

Članovi Saveza iz člana 1 ove odluke obračunavaju i plaćaju doprinos Savezu prilikom isplate zarade zaposlenih, dajući nalog za prenos sredstava u visini obračunate članarine, poslovnoj banci kod koje ima tekući račun sa kojeg se vrši isplata zarade.

Ukoliko član Saveza vrši isplatu zarada sa više računa dužan je da izda nalog za prenos sredstava na ime doprinosa srazmerno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tekućeg računa.

Poslovna banka kod koje član Saveza vrši isplatu zarade izvršiće saglasno članu 9 stav 6 Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", broj 3/2002) isplatu zarade uz podnošenje naloga za plaćanje doprinosa Zadružnom savezu Srbije saglasno ovoj odluci.

Član 6

Ovlašćuje se Upravni odbor Skupštine Zadružnog saveza Srbije da po potrebi donosi bliža objašnjenja za sprovođenje odredaba ove odluke.

Član 7

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju osnovice i stope za obračunavanje i načinu plaćanja doprinosa članica za finansiranje Zadružnog saveza Srbije objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 79/91 i Odluka o izmeni Odluke o utvrđivanju osnovice i stope i načinu plaćanja doprinosa Zadružnom savezu Srbije objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 6/94.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".