PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU UDŽBENIKA I NASTAVNIH SREDSTAVA NA KOJE SE NE PLAĆA POREZ NA PROMET PROIZVODA

("Sl. glasnik RS", br. 21/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se udžbenici i nastavna sredstva na koja se u skladu sa članom 11 stav 1 tačka 19 Zakona o porezu na promet ("Službeni glasnik RS", br. 22/2001, 73/2001 i 80/2002) ne plaća porez na promet proizvoda.

Član 2

Udžbenikom se u smislu člana 1 ovog pravilnika, smatra:

1) knjiga koja je osnovno nastavno sredstvo za upotrebu u osnovnoj i srednjoj školi, čiji je sadržaj utvrđen nastavnim planom i programom i planom udžbenika, a koja je, u skladu sa Zakonom o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima - "Službeni glasnik RS", broj 29/93 (u daljem tekstu: Zakon), odobrena za upotrebu kao udžbenik;

2) knjiga koja je, u skladu sa Zakonom, odobrena za upotrebu u višoj školi, fakultetu i univerzitetu, kao osnovni ili pomoćni udžbenik.

Izdavač, odnosno prodavac na veliko udžbenika iz stava 1 ovog člana u fakturi o prodaji navodi broj i datum akta na osnovu kojeg je knjiga odobrena kao udžbenik.

Član 3

Nastavnim sredstvima se, u smislu člana 1 ovog pravilnika smatraju:

 1) lektira;

 2) zbirke zadataka, priručnici i praktikumi;

 3) rečnici;

 4) školski globusi i školske zidne karte;

 5) geografski i istorijski atlasi;

 6) dijapozitivi;

 7) grafički prikazi (grafofolije, sheme, skice i sl.);

 8) dijaprojektor;

 9) episkop;

10) grafoskop;

11) plastelin;

12) kreda;

13) boje (drvene, voštane, vodene i tempere);

14) šestari, lenjiri, trouglovi i uglomeri;

15) crtaći sto za učenike;

16) džepni kalkulatori.

Lektira, zbirke zadataka, priručnici i praktikumi, rečnici, školski globusi i školske zidne karte, geografski i istorijski atlasi, dijapozitivi, grafički prikazi (grafofolije, sheme, skice i sl.) koji su u skladu sa Zakonom odobreni za upotrebu u osnovnoj i srednjoj školi, smatraju se nastavnim sredstvom.

Izdavač, odnosno prodavac na veliko nastavnih sredstava iz stava 2 ovog člana u fakturi o prodaji navodi broj i datum akta na osnovu kojeg je nastavno sredstvo odobreno za upotrebu u osnovnoj i srednjoj školi.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".