PRAVILNIK
O NAČINU I USLOVIMA FINANSIRANJA MERA I AKCIJA KOJE NEPOSREDNO DOPRINOSE SPREČAVANJU I SMANJENJU INVALIDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 38/97, 9/2000, 15/2000 i 21/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava koje obezbeđuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond) za finansiranje mera i akcija koje neposredno doprinose sprečavanju i smanjenju invalidnosti.

Član 2

Sredstva za finansiranje mera i akcija koje neposredno doprinose sprečavanju i smanjenju invalidnosti obezbeđuju se finansijskim planom Fonda, a koristiće se nakon izmirenja obaveza za namene utvrđene članom 113 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Zavisno od raspoloživih sredstava, Upravni odbor Fonda donosi odluke o korišćenju sredstava, određuje njihovu visinu i namenu.

Član 3

Sredstva iz člana 2 ovog pravilnika mogu se koristiti za:

1. učešće u finansiranju mera zaštite na radu;

2. učešća u finansiranju razvoja preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje invalida;

3. učešće u finansiranju troškova prevencije invalidnosti i rehabilitacije u zdravstvenim stacionarnim ustanovama (u daljem tekstu: ustanova) i prirodnim lečilištima.

Sredstva iz člana 2 ovog pravilnika ne mogu koristiti preduzeća, ustanove i prirodna lečilišta koja ne uplaćuju doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Finansiranje mera zaštite na radu

Član 4

Fond učestvuje do 20% u finansiranju programa zaštite na radu kojima se eliminišu, odnosno smanjuju štetni uticaji u uslovima rada i radnoj sredini bilo kroz neposredno otklanjanje uzroka bilo kroz obezbeđenje uređaja kojima se smanjuju štetni uticaji ili vrši prilagođavanje sredstava rada.

Finansiranje razvoja preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje invalida

Član 5

Fond učestvuje u finansiranju razvoja i prestruktuiranja preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje invalida do 30% vrednosti proizvodnih programa kojima se obezbeđuje zapošljavanje invalida i stvaraju uslovi za njihov rad, kroz učešće u finansiranju nabavke opreme, održavanje, proširivanje i prestruktuiranje sredstava rada.

Član 6

Sredstva iz čl. 4 i 5 ovog pravilnika dodeljuju se na osnovu konkursa koji raspisuje Upravni odbor Fonda.

Odluku o izboru između prijavljenih učesnika konkursa donosi Upravni odbor Fonda na predlog direktora Fonda.

Pri odlučivanju o izdvajanju sredstava posebno se vodi računa o ekonomskom položaju preduzeća, stepenu obezbeđenosti sredstava za finansiranje celokupnog programa i zapošljavanju invalida rada po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Finansiranje troškova prevencije invalidnosti i rehabilitacije

Član 7

Fond učestvuje sa 40% od cene beo-dana, u troškovima prevencije invalidnosti i rehabilitacije za zaposlene na radnim mestima sa posebnim uslovima rada, s tim što prvenstvo imaju zaposleni iz neposredne proizvodnje i invalidi II i III kategorije invalidnosti, odnosno osiguranici sa preostalom radnom sposobnošću kod kojih je invalidnost nastupila dok su radili na radnim mestima sa posebnim uslovima rada.

Pod posebnim uslovima rada, u smislu stava 1 ovog člana smatraju se uslovi rada predviđeni Zakonom o zaštiti na radu ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 42/91 i 53/93).

Član 8

Fond učestvuje u troškovima prevencije invalidnosti i rehabilitacije u trajanju od 10 dana u toku kalendarske godine, za osiguranike iz člana 7 stav 1 ovog pravilnika koje uputi nadležni zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenih ili služba medicine rada, odnosno zdravstvena služba koja obezbeđuje zdravstvenu zaštitu zaposlenih u preduzeću.

Član 9

Fond učestvuje sa 60% u troškovima smeštaja obolelih od distrofije, miopatije i drugih neuromišićnih oboljenja u Specijalizovanoj bolnici za lečenje progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti - Novi Pazar.

Član 10

Fond učestvuje u finansiranju troškova iz člana 7 stav 1 ovog pravilnika u sledećim ustanovama i prirodnim lečilištima:

1. Zavod za diskopatiju i posttraumatska stanja "Banja Koviljača" - Banja Koviljača,

2. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju obolelih od degenerativnog reumatizma i posttraumatskih stanja "Vranjska Banja" - Vranjska Banja,

3. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju oboljenja organa za varenje i šećerne bolesti "Vrnjačka Banja" - Vrnjačka Banja,

4. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti perifernih krvnih sudova i vibracionih bolesti "Gamzigradska Banja" - Gamzigradska Banja,

5. Specijalizovani Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju oboljenja tiroidne žlezde "Zlatibor" - Partizanske Vode,

6. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi - Ivanjica,

7. Zavod za plućne i očne bolesti i tuberkulozu "Ozren" - Sokobanja,

8. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatskih, ginekoloških i posttraumatskih stanja "Agens" - Mataruška Banja,

9. Zavod za paraplegije i hemiplegije "Rusanda" - Melenci,

10. Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti "Niška Banja" - Niška Banja,

11. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja "Zlatar" - Nova Varoš,

12. Specijalizovani zavod za lečenje i rehabilitaciju ortopedskih koštano-zglobnih degenerativnih oboljenja - Ribarska Banja,

13. Specijalizovana bolnica za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti "Sokobanja" - Sokobanja,

14. Zavod za neurološka oboljenja "Borivoje Gnjatić" - Stari Slankamen,

15. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti i povreda lokomotornog aparata, neuroloških i ginekoloških oboljenja "Kuršumlijska Banja" - Kuršumlija,

16. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju hroničnih oboljenja gastrointestinalnog i hepatobilijarnog trakta Bukovička Banja - Aranđelovac,

17. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardioloških, reumatskih, ginekoloških i kožnih bolesti "Vrelo" - Bujanovačka Banja,

18. Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti i stanja lokomotornog aparata, gastrointestinalnog i hepatobilijarnog trakta "Sijerinska Banja" - Sijerinska Banja,

19. Institut za rehabilitaciju - Beograd - radne jedinice Mladenovac i Kotor,

20. Specijalizovani zavod za medicinsku rehabilitaciju i rekreaciju "Kanjiža" - Kanjiža,

21. Zavod za rehabilitaciju "Banja Ilidža" - Peć,

22. Zavod za rehabilitaciju i rekreaciju "Termal" - Vrdnik,

23. Zavod za rehabilitaciju i rekreaciju "Banja Junaković" - Apatin,

24. Prirodno lečilište "Zvonačka Banja" - Pirot,

25. Prirodno lečilište ratnih vojnih invalida "Banjica" - Soko Banja,

26. Prirodno lečilište "Prolom Banja",

27. Centar za rehabilitaciju "Pribojska Banja".

28. Prirodno lečilište "Lukovska Banja" - Kuršumlija.

Član 11

Zdravstvena služba koja obezbeđuje zdravstvenu zaštitu zaposlenih u preduzeću vrši izbor zaposlenih iz člana 7 ovog pravilnika koje će uputiti u ustanovu, odnosno prirodno lečilište.

Član 12

Uput ustanovi, odnosno prirodnom lečilištu ispunjava se u pet primeraka, prema obrascu uputa koji je sastavni deo ovog pravilnika, potpisuje ga nadležni lekar i overava ovlašćeno lice u preduzeću.

Preduzeće dostavlja potpisane i overene primerke uputa i četiri primerka spiska zaposlenih za upućivanje u ustanove i prirodna lečilišta (u daljem tekstu: spisak) Sektoru za ocenu radne sposobnosti Fonda sa zahtevom za davanje saglasnosti za upućivanje zaposlenog u ustanovu ili prirodno lečilište. Spisak se sačinjava prema obrascu spiska koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Sektor za ocenu radne sposobnosti u cilju efikasnog i racionalnog sprovođenja člana 7 ovog pravilnika ostvaruje neposrednu saradnju sa filijalama.

Sektor za ocenu radne sposobnosti Fonda na jednom primerku uputa daje saglasnost za upućivanje zaposlenog u ustanovu, odnosno prirodno lečilište, jedan primerak uputa parafira i sve primerke spiska overava.

Sektor za ocenu radne sposobnosti zadržava parafiran primerak uputa i primerak spiska, jedan primerak spiska dostavlja Sektoru za finansijske poslove Fonda a preostala četiri primerka uputa i dva primerka spiska vraća preduzeću.

Nakon dobijene saglasnosti, preduzeće zadržava jedan primerak uputa i jedan primerak spiska a uput na koji je data saglasnost Sektora za ocenu radne sposobnosti Fonda i dva primerka potpisanog i overenog uputa sa spiskom dostavlja ustanovi, odnosno prirodnom lečilištu u koje je zaposleni upućen.

Član 13

Ustanova i prirodno lečilište su dužni da pruže korisnicima obim, vrstu i kvalitet usluga u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja ("Službeni glasnik RS", broj 77/92).

Član 14

Medicinska služba ustanove, odnosno prirodnog lečilišta dužna je da na propisan način vodi istoriju bolesti za svakog zaposlenog i da na kraju njegovog boravka sačini otpusnu listu sa epikrizom u kojoj obaveštava zdravstvenu službu o bitnim elementima vezanim za tretman, saglasno propisima o ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja.

Ustanova, odnosno prirodno lečilište fakturišu deo svojih usluga (prema ovom pravilniku) Sektoru za finansijske poslove Fonda.

Ustanova i prirodno lečilište su dužni da uz fakturu, nadležnom Sektoru za finansijske poslove Fonda, dostave overen primerak uputa, otpusnu listu sa potpisom upućenog korisnika.

Član 15

Sektor za finansije poslove Fonda, po prijemu fakture i dokaza iz člana 14 stav 3 ovog pravilnika proverava podatke u fakturi, njenu verodostojnost i izvršava isplatu.

Član 16

Fond prihvata nivo cene zdravstvenih usluga, važeće na dan početka korišćenja usluga, koje je za ustanove i prirodna lečilišta utvrdio nadležni organ Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Član 17

U zavisnosti od raspoloživih sredstava utvrđuje se broj korisnika za koje će Fond snositi troškove.

Pri davanju saglasnosti za upućivanje osiguranika u ustanove i prirodna lečilišta posebno treba voditi računa o ravnomernoj zastupljenosti regiona, srazmerno broju radnih mesta sa posebnim uslovima rada, indikacijama ustanova i prirodnih lečilišta i ceni beo-dana.

Član 18

Sektor za ocenu radne sposobnosti Fonda vrši kontrolu korišćenja sredstava iz člana 7 ovog pravilnika u skladu sa njihovom namenom.

Kontrola se sastoji u davanju saglasnosti na podnete zahteve za upućivanje u ustanovu, odnosno prirodno lečilište, kontroli medicinskog tretmana i kontroli realizacije odobrenih beo-dana.

Kada se u postupku kontrole utvrdi da se sredstva ne koriste u skladu sa njihovom namenom, odnosno konstatuje nepravilnost i zloupotreba, Sektor za ocenu radne sposobnosti Fonda obavezan je da odbije finansiranje troškova, a Fond prestaje da koristi usluge ustanove, odnosno prirodnog lečilišta.

Prelazne i završne odredbe

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe čl. 4, 5, 6, 7 i 8 Odluke o bližem uređenju uslova i načina korišćenja sredstava iz člana 40 Statuta Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih ("Službeni glasnik RS", br. 43/93 i 9/95) i Odluka o učešću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih u troškovima korišćenja specijalizovanih zavoda za prevenciju invalidnosti i rehabilitaciju ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 12/95 i 20/96).

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

____________________

 

____________________

 

____________________

 

____________________

 

(štambilj preduzeća)

 

(štambilj zdrav. ustanove)

 

____________________

 

Br. lek. dnevnika _____________

 

____________________

 

Datum: __________________

 

UPUT
ZDRAVSTVENOJ STACIONARNOJ USTANOVI

______________________________________________________

________________
 (mesto)            

Na osnovu Pravilnika o načinu i uslovima finansiranja mera i akcija koje neposredno doprinose sprečavanju i smanjenju invalidnosti ("Službeni glasnik RS", broj 38/97)
______________________________________________________
                                      (ime i prezime)
rođen-a: _____________ iz _______________________________
                                                   (mesto stanovanja, ulica i broj)
lična karta br. _______________ izdata od MUP-a u ____________
mat. broj zaposlenog ____________________________________
na radnom mestu _______________________________________
sa posebnim uslovima rada _______________________________
______________________________________________________
(Navesti elemente posebnosti kao na primer: buka, prašina, gasovi, vibracije i drugo)
______________________________________________________
______________________________________________________
radi profilaktičkog tretmana u cilju prevencije obolevanja i invalidiziranja, u trajanju od _________ dana.
Iz personalne dokumentacije:
Lična anamneza: da li je i gde do sada bio na tretmanu u
zdravstvenoj specijalizovanoj ustanovi ______________________
______________________________________________________
Radna anamneza: ukupni radni staž: ________________________
Staž na radnom mestu sa kog se upućuje: ____________________
Dijagnoza:
______________________________________________________
______________________________________________________

Overa preduzeća

 

Nadležni lekar

______________________

 

______________________

Saglasnost Fonda
_________________________
(M.P.)

SPISAK ZAPOSLENIH KOJI SE UPUĆUJU U ZDRAVSTVENO-STACIONARNE USTANOVE

Filijala: I_ I_ I      RH Centar: I_ I_ I

 

Datum overe: I_ I_ I . I_ I_ I . I_ I_ I_ I_ I 

Podaci o radnoj organizaciji

Naziv radne organizacije:
______________________________________________________________________________________

Matični br.sud.registra: I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

Registarski broj obveznika: I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I 

Ukupan broj zaposlenih: I_ I_ I_ I_ I_ I

Broj zaposlenih na mestima sa posebnim uslovima rada:
I_ I_ I_ I_ I_ I

Podaci o zaposlenima

R.br.

Matični broj

Prezime i ime

Zanimanje

Uk.god.staža

God.staža na mestu sa poseb.uslov.

Šifra obolenja (popunjava Fond)

 

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I 

 

 

I_ I_ I

I_ I_ I

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

 

I_ I_ I

I_ I_ I

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

 

I_ I_ I

I_ I_ I

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

 

I_ I_ I

I_ I_ I

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

 

I_ I_ I

I_ I_ I

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

 

 

I_ I_ I

I_ I_ I

I_ I_ I_ I_ I_ I_ I

OVERIO: ______________