PRAVILNIK
O NADZORU NAD STRUČNIM RADOM U BIBLIOTEKAMA

("Sl. glasnik RS", br. 63/94)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način vršenja nadzora nad stručnim radom biblioteka i organizacionih jedinica drugih organizacija, koje obavljaju bibliotečku delatnost (u daljem tekstu: biblioteka).

Član 2

Nadzor nad stručnim radom biblioteke (u daljem tekstu: stručni nadzor) vrši, u skladu sa zakonom, biblioteka kojoj je povereno obavljanje matičnih funkcija (u daljem tekstu: matična biblioteka).

Član 3

Stručni nadzor vrši se preko lica koje ovlasti direktor matične biblioteke.

Za vršenje stručnog nadzora direktor će ovlastiti lice koje ispunjava propisane uslove.

Lice ovlašćeno za vršenje stručnog nadzora, u okviru ovlašćenja samostalno je u svom radu.

Član 4

Stručni nadzor obuhvata: prikupljanje i čuvanje bibliotečke građe; evidenciju i obradu bibliotečke građe; način vođenja kataloga; reviziju i otpis bibliotečke građe; osposobljavanje pripravnika; stručno usavršavanje za obavljanje bibliotečke delatnosti; način vođenja registra i obavljanja drugih stručnih poslova u bibliotekama.

U vršenju stručnog nadzora ovlašćeno lice: ostvaruje neposredan uvid u rad biblioteke i bibliotečkih radnika; prati primenu savremenih iskustava u razvoju bibliotečko-informaciono-dokumentacione delatnosti i pruža stručnu pomoć bibliotekama; prati i proučava stanje, potrebe i uslove rada u bibliotečkoj delatnosti, priprema izveštaje i informacije o aktuelnim pitanjima iz svoga delokruga; predlaže matičnoj biblioteci i Narodnoj biblioteci Srbije preduzimanje mera za unapređivanje bibliotečke delatnosti i njihovo sprovođenje; predlaže mere za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka.

Član 5

Biblioteka se obaveštava pismeno o danu kada će se izvršiti stručni nadzor.

Biblioteka obezbeđuje licu ovlašćenom za vršenje stručnog nadzora rad, omogućava neposredan nadzor i stavlja na uvid svu raspoloživu dokumentaciju i podatke za vršenje stručnog nadzora i obezbeđuje prisustvo radnika čiji se stručni rad nadzire.

Član 6

O izvršenom stručnom nadzoru lice ovlašćeno za njegovo vršenje sastavlja zapisnik.

Zapisnik o izvršenom nadzoru sadrži: naziv matične biblioteke i ime lica koje je izvršilo stručni nadzor; naziv biblioteke u kojoj je izvršen stručni nadzor; sadržaj stručnog nadzora, vreme kada je on izvršen i imena prisutnih lica; prikaz i ocenu utvrđenog stanja, sadržaj usmeno i pismeno datih uputstava u toku vršenja stručnog nadzora za otklanjanje uočenih nedostataka i nepravilnosti, mere koje treba preduzeti i rok u kojima nedostatke i nepravilnosti treba otkloniti; potpis lica koje je obavilo stručni nadzor.

Član 7

Biblioteka obaveštava matičnu biblioteku o preduzetim merama za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti u stručnom radu.

Ukoliko biblioteka, u roku iz člana 6 stav 2 ovog pravilnika, ne otkloni utvrđene nedostatke i nepravilnosti u stručnom radu, matična biblioteka obaveštava o tome Ministarstvo kulture radi preduzimanja odgovarajućih mera iz njegove nadležnosti.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".