NAREDBA
O SPREČAVANJU JAVNOG OBAVEŠTAVANJA, RASTURANJA ŠTAMPE I DRUGIH OBAVEŠTENJA O RAZLOZIMA ZA PROGLAŠAVANJE VANREDNOG STANJA I PRIMENI MERA U VREME VANREDNOG STANJA

("Sl. glasnik RS", br. 24/2003 i 83/2004 - odluka USRS)

1. Javno obaveštavanje, rasturanje štampe i drugih obaveštenja o razlozima za proglašavanje vanrednog stanja i primeni mera u vreme vanrednog stanja, osim prenošenja zvaničnih saopštenja nadležnih državnih organa, zabranjuje se rešenjem Ministarstva kulture i javnog informisanja.

2. Ministarstvo kulture i javnog informisanja dostaviće rešenje iz tačke 1 ove naredbe, odmah po njegovom donošenju, licu na koje se rešenje odnosi i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje će sve primerke štampe, odnosno drugih sredstava javnog obaveštavanja oduzeti i zapečatiti.

3. Rešenjem iz tačke 1 ove naredbe kazniće se novčanom kaznom kao upravnom merom:

1) pravno lice na koje se to rešenje odnosi - u visini od 50.000 do 500.000 dinara;

2) odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice na koje se to rešenje odnosi - u visini od 10.000 do 100.000 dinara.

4. Rešenjem iz tačke 1 ove naredbe može se privremeno zabraniti izdavanje javnog glasila, emitovanje određenih radio i televizijskih emisija ili programa i informacija koje emituju agencije, kao i elektronskih i drugih načina javnog obaveštavanja.

5. Protiv rešenja iz tačke 1 ove naredbe ne može se izjaviti žalba i ne može se voditi upravni spor.

6. O prestanku važenja ove mere donosi se naredba odmah po prestanku posebnih razloga za njeno donošenje.

7. Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Odlukom USRS IU br. 93/2003 od 8. jula 2004. godine, koja je objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 83/2004 od 23. jula 2004. godine, utvrđeno je da Naredba o sprečavanju javnog obaveštavanja, rasturanja štampe i drugih obaveštenja o razlozima za proglašavanje vanrednog stanja i primeni mera u vreme vanrednog stanja ("Službeni glasnik RS", broj 24/2003), u vreme važenja nije bila u saglasnosti s Ustavom i zakonom.