ODLUKA
O KAMATNIM STOPAMA NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 23/2003)

1. Ovom odlukom utvrđuju se kamatne stope po kojima Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu na kredite i druge plasmane iz primarne emisije, kao i na druga potraživanja Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: plasmani Narodne banke Srbije), i kamatne stope po kojima Narodna banka Srbije plaća kamatu na sredstva banaka kod Narodne banke Srbije.

2. Narodna banka Srbije na plasmane Narodne banke Srbije naplaćuje kamatu po opštoj eskontnoj stopi Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: eskontna stopa), ako ovom odlukom ili drugim propisom nije drukčije određeno.

Izuzetno od stava 1 ove tačke, Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu na lombardne kredite date bankama - po kamatnoj stopi koja je za 60% viša od eskontne stope.

3. Na iznos plasmana Narodne banke Srbije koji nije vraćen u ugovorenom roku, odnosno koji se koristi protivno propisima, Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu po kamatnoj stopi u visini od 200% eskontne stope.

4. Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu po kamatnoj stopi u visini od 400% eskontne stope na:

1) iznos razlike između obračunatog iznosa i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu od 11. u mesecu do 10. u narednom mesecu (u daljem tekstu: obračunski period);

2) iznos razlike između propisanog i obračunatog iznosa dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu.

5. Narodna banka Srbije plaća kamatu na iznos ostvarenog prosečnog dnevnog stanja dinarske obavezne rezerve u obračunskom periodu koji ne prelazi iznos obračunate obavezne rezerve - po kamatnoj stopi u visini od 35% eskontne stope.

Narodna banka Srbije na iznos ostvarenog prosečnog dnevnog stanja devizne obavezne rezerve koji ne prelazi iznos obračunate obavezne rezerve plaća kamatu u devizama - po kamatnim stopama u visini od 20% vodeće važeće referentne kamatne stope na SAD dolar, evro i švajcarski franak. Na deviznu obaveznu rezervu koja se izdvaja u ostalim valutama ne plaća se kamata.

6. Kamata u smislu ove odluke naplaćuje se, odnosno plaća i za radne i za neradne dane.

7. Narodna banka Srbije plaća, odnosno naplaćuje kamatu po osnovu kupoprodaje hartija od vrednosti na otvorenom tržištu - po kamatnim stopama koje guverner Narodne banke Srbije utvrđuje na način i pod uslovima predviđenim odlukom kojom Narodna banka Srbije propisuje uslove pod kojima učestvuje na novčanom tržištu.

8. Nominalna vrednost kamatnih stopa koje su ovom odlukom utvrđene u određenom procentu eskontne stope usklađivaće se s promenama eskontne stope.

U skladu sa stavom 1 ove tačke, Narodna banka Srbije će u ugovorima o davanju kredita iz primarne emisije predvideti da će se s promenama eskontne stope menjati i nominalne kamatne stope na te kredite.

9. Način obračuna, naplate i plaćanja kamate na plasmane Narodne banke Srbije i na depozite kod Narodne banke Srbije vrši se prema uputstvu Narodne banke Srbije.

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kamatnim stopama Narodne banke Jugoslavije ("Službeni list SRJ", broj 16/2002).

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".