UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O NAČINU I USLOVIMA PRAĆENJA LIKVIDNOSTI I SOLVENTNOSTI PRAVNIH LICA

("Sl. list SRJ", br. 67/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 28/2003)

1. Narodna banka Jugoslavije prati likvidnost i solventnost pravnih lica i evidencije o tome vodi na način propisan Odlukom o načinu i uslovima praćenja likvidnosti i solventnosti pravnih lica.

Narodna banka Jugoslavije vodi evidenciju o podnetim predlozima za pokretanje stečajnog postupka i o toku tog postupka. Ova evidencija vodi se u organizacionim jedinicama Narodne banke Jugoslavije - prema sedištu pravnog lica.

Evidencija iz stava 2 ove tačke sadrži:

 1) redni broj,

 2) broj i datum predloga za pokretanje stečajnog postupka,

 3) naziv, matični i poreski broj dužnika,

 4) brojeve računa dužnika,

 5) datum ispunjenja uslova za pokretanje stečajnog postupka,

 6) naziv suda kome je podnet predlog za pokretanje stečajnog postupka,

 7) rešenje o obustavljanju stečajnog postupka,

 8) rešenje o pokretanju prethodnog postupka,

 9) rešenje o otvaranju stečajnog postupka,

10) rešenje o zaključenju stečajnog postupka,

11) podatke o tome da li je zaključeno prinudno poravnanje,

12) podatke o tome da li je pokrenut postupak likvidacije.

Pre podnošenja predloga o pokretanju stečajnog postupka, Narodna banka Jugoslavije podatke o imenu, prezimenu, adresi i ličnom broju direktora pravnog lica nad kojim je pokrenut taj postupak pribavlja od banke kod koje to pravno lice ima račun.

2. Posle dostavljanja rešenja suda o otvaranju postupka prinudnog poravnanja nad dužnikom, Narodna banka Jugoslavije zastaće sa izvršenjem prinudne naplate po osnovima za prinudnu naplatu primljenim do donošenja rešenja kojim se postupak prinudnog poravnanja odobrava ili obustavlja.

Na način iz stava 1 ove tačke Narodna banka Jugoslavije postupiće i sa nalozima za prinudnu naplatu primljenim od dana oglašavanja otvaranja postupka prinudnog poravnanja nad dužnikom do dana donošenja rešenja kojim se prinudno poravnanje usvaja ili postupak obustavlja, a odnose se na obaveze koje su nastale do dana tog oglašavanja.

Ako sud donese rešenje o određivanju privremene mere obezbeđenja ili obustavi isplatu sa računa dužnika - Narodna banka Jugoslavije, posle prijema tog rešenja, poslaće bankama kod kojih dužnik ima otvoren račun elektronsku poruku SMT 713 (tip blokade 1 - blokirana zaduženja) da, sve dok ta obustava traje, ne izvršavaju nijedan nalog dužnika, ne vrše nijednu isplatu sa računa dužnika i ne otvaraju mu nove račune.

Posle dostavljanja rešenja kojim je odobreno prinudno poravnanje, Narodna banka Jugoslavije će sve osnove za prinudnu naplatu evidentirane do dana usvajanja prinudnog poravnanja vratiti njihovim podnosiocima, izuzev osnova koji su rešenjem o prinudnom poravnanju izuzeti i namiruju se pre drugih potraživanja.

Narodna banka Jugoslavije će o blokadi računa bez odlaganja obavestiti banke kod kojih dužnik ima otvorene račune - elektronskom porukom SMT 713 (poruka o blokadi računa), na osnovu koje su banke obavezne da poveriocima vrate naloge iz člana 47 stav 1 tačka 3 Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002).

3. Kad Narodna banka Jugoslavije primi od suda rešenje o otvaranju postupka stečaja, odnosno likvidacije - prestaje sa sprovođenjem prinudne naplate po nalozima za prinudnu naplatu evidentiranim do dana otvaranja tih postupaka, a na isti će način postupiti i sa nalozima primljenim posle tog dana.

Sve osnove za naplatu i naloge evidentirane posle dobijanja rešenja o otvaranju postupka stečaja ili likvidacije nad dužnikom - Narodna banka Jugoslavije vratiće njihovim podnosiocima.

4. Evidencije iz ovog uputstva koje je Narodna banka Jugoslavije vodila do datuma primene ovog uputstva - nastaviće da vodi i posle tog datuma, u skladu sa Odlukom o načinu i uslovima praćenja likvidnosti i solventnosti pravnih lica i ovim uputstvom.

5. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ", a primenjivaće se od    1. januara 2003. godine.

 

Samostalna odredba Uputstva o izmenama
Uputstva za sprovođenje Odluke o načinu i uslovima praćenja likvidnosti i solventnosti pravnih lica

("Sl. glasnik RS", br. 28/2003)

2. Ovo uputstvo stupa narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".