PRAVILNIK
O VOĐENJU EVIDENCIJE O USVOJENIM LICIMA

("Sl. glasnik SRS", br. 37/81)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način vođenja evidencije o usvojenim licima.

Član 2

Podaci koje sadrži evidencija o usvojenim licima koriste se za potpuno i jedinstveno evidentiranje usvojenih lica, njihovo jedinstveno statističko praćenje, predlaganje potrebnih mera u oblasti usvojenja i za potrebe naučnog istraživanja u ovoj oblasti.

Član 3

Evidencija o usvojenim licima vodi se u Knjizi evidencije usvojenih lica.

Knjigu evidencije usvojenih lica vodi i čuva organ starateljstva kod koga je zasnovano usvojenje.

Član 4

U Knjigu evidencije usvojenih lica upisuju se podaci: o usvojeniku pre i posle usvojenja; usvojenikovim roditeljima i usvojiocima; o tome ko usvaja (bračni drugovi zajedni, bračni drug na koga je prošireno usvojenje, jedan bračni drug, lice koje nije u braku); o vrsti srodstva između usvojioca i usvojenika (krvno srodstvo, očuh, maćeha i drugi srodnici po tazbini); o obliku zasnovanog usvojenja (broj i datum zapisnika o usvojenju); o prestanku usvojenja (raskid i poništaj) i nosiocu obaveze izdržavanja posle prestanka usvojenja.

Član 5

Knjiga evidencije usvojenih lica vodi se na obrascu veličine 1 25 x 35 cm, i to u obliku tvrdo ukoričene i prošivene knjige sa označenim stranicama i overene od organa starateljstva.

Naslovna strana Knjige evidencije usvojenih lica sadrži naziv "Knjiga evidencije usvojenih lica", naziv opštine za koju se vodi i godinu upisa usvojenja.

Obrazac 1 sastavni je deo ovog pravilnika.

Član 6

Upisivanje podataka u Knjigu evidencije usvojenih lica vrši se na osnovu zapisnika o usvojenju, javnih isprava i drugih dokumenata kojima se dokazuje da su ispunjeni uslovi za zasnivanje usvojenja.

Organ starateljstva i radnici koji unose podatke u Knjigu evidencije usvojenih, lica, odgovorni su za potpunost i tačnost podataka upisanih u ovu knjigu.

Član 7

Podaci u Knjigu evidencije usvojenih lica upisuju se odmah po zasnivanju usvojenja, odnosno kad rešenje o prestanku usvojenja postane pravosnažno.

Član 8

Organ starateljstva koji je sproveo postupak proširenje usvojenja na bračnog druga usvojioca dužan je, da posle upisa podataka u Knjigu evidencije usvojenih lica, zapisnik o usvojenju dostavi organu starateljstva koji je ranije zasnovao usvojenje, radi unošenja ovog podatka u rubriku "napomene" (naziv organa starateljstva, koji je proširio usvojenje na bračnog druga usvojioca, broj i datum novog zapisnika o usvojenju, uz konstataciju da je usvojenje prošireno).

Član 9

Organ starateljstva koji je zasnovao potpuno usvojenje na osnovu člana 190 Zakona o braku i porodičnim odnosima dužan je da, po upisu podataka o zasnovanom potpunom usvojenju, zapisnik o usvojenju dostavi organu starateljstva koji je ranije zaključio usvojenje, radi unošenja podataka o prerastanju tog oblika usvojenja u potpuno, neraskidivo usvojenje, u rubriku "napomene".

Član 10

Ako je isti organ starateljstva zasnovao, pa kasnije proširio usvojenje na bračnog druga usvojioca ili je ranije zasnovano usvojenje zasnovao kao potpuno na osnovu člana 190 Zakona o braku i porodičnim odnosima, dopuniće upis u Knjizi evidencije usvojenih lica, a podatak da je izvršena odgovarajuća dopuna uneće u rubriku "napomene" (broj i datum novog zapisnik o usvojenju).

Član 11

Nadležni organ starateljstva dužan je da pravosnažno rešenje o prestanku usvojenja odmah po pravosnažnosti dostavi organu starateljstva kod koga je zasnovano i evidentirano ovo usvojenje, radi upisa podataka o prestanku usvojenja.

Član 12

Knjiga evidencije usvojenih lica i druge isprave na osnovu kojih se zasniva usvojenje predstavlja službenu tajnu i čuvaju se kao dokumenti trajne vrednosti.

Član 13

Knjiga evidencija usvojenih lica zaključuje se svake godine unošenjem beleške "Zaključno s rednim brojem - upisa u godini", a ispisuje se brojkama i u zagradi slovima.

Prvi upis u sledećoj kalendarskoj godini vrši se na prvoj sledećoj stranici Knjige evidencije usvojenih lica pod rednim brojem 1.

Ako u kalendarskoj godini nije bilo upisa u Knjizi evidencije usvojenih lica u tu knjigu unosi se beleška "U ovu knjigu za godinu _______ nije bilo upisa".

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Obrazac 1
format 25x35

 

KNJIGA EVIDENCIJE USVOJENIH LICA

Redni broj

 


 1

USVOJENIK

Pre usvojenja

Prezime i ime

 

 2

Godina i mesto rođenja

 

 3

Državljanstvo

 

 4

Posle usvojenja

Prezime

 

 5

Adresa prebivališta

 

 6

USVOJENIKOVI RODITELJI

Majka

Prezime i ime, godina rođenja, zanimanje

 

 7

Prebivalište

 

 8

Državljanstvo

 

 9

Otac

Prezime i ime, godina rođenja, zanimanje

 

10

Prebivalište

 

11

Državljanstvo

 

12

USVOJIOCI

Usvoji-

teljica

Prezime i ime, godina rođenja, zanimanje

 

13

Prebivalište

 

14

Državljanstvo

 

15

Usvojitelj

Prezime i ime, godina rođenja, zanimanje

 

16

Prebivalište

 

17

Državljanstvo

 

18

Usvajaju

Bračni drugovi zajedno

 

19

Bračni drug na koga je prošireno usvojenje

 

20

Jedan bračni drug

 

21

Lice koje nije u braku

 

22

Vrsta srodstva sa usvojenikom

 

23

BROJ I DATUM ZAPISNIKA O USVOJENJU

Potpuno usvojenje

 

24

Potpuno usvojenje - čl. 190 ZBPO

 

25

Usvojenje sa širim dejstvom

 

26

Usvojenje sa užim dejstvom

 

27

PRESTANAK USVOJENJA (Naziv organa, broj i datum akta o prestankuusvojenja)

Raskid

 

28

Poništaj

 

29

Nosilac obaveze izdržavanja

 

30

NAPOMENA