PRAVILNIK
O REGISTRACIJI KOLEKTIVNIH UGOVORA

("Sl. glasnik RS", br. 22/97)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način i postupak registracije Opšteg kolektivnog ugovora, posebnih kolektivnih ugovora i pojedinačnih kolektivnih ugovora za javna preduzeća čiji je osnivač Republika i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 2

Kolektivni ugovor iz člana 1 ovog pravilnika jedan od učesnika, po zaključivanju, dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove rada (u daljem tekstu: nadležni organ), radi upisa u Registar kolektivnih ugovora (u daljem tekstu: Registar).

Nadležnom organu dostavlja se pet primeraka kolektivnog ugovora radi registracije.

Na način i po postupku utvrđenim ovim pravilnikom u Registar se upisuju i izmene, odnosno dopune registrovanog kolektivnog ugovora.

Član 3

U Registar se upisuju sledeći podaci:

1) redni broj upisa;

2) naziv kolektivnog ugovora;

3) naziv učesnika;

4) datum zaključivanja kolektivnog ugovora;

5) datum registracije;

6) vreme za koje je kolektivni ugovor zaključen;

7) potpis lica koje vodi Registar.

Član 4

O izvršenom upisu u Registar izdaje se rešenje koje se dostavlja učesnicima u zaključivanju kolektivnog ugovora.

Član 5

Po upisu u Registar, ovlašćeno lice nadležnog organa na sve primerke kolektivnog ugovora upisuje redni broj registracije i te podatke overava svojim potpisom i pečatom organa.

Nadležni organ po jedan primerak registrovanog kolektivnog ugovora i rešenje o upisu u Registar zadržava u arhivi, po jedan primerak dostavlja učesnicima u zaključivanju, a jedan primerak dostavlja na objavljivanje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 6

Nadležni organ uz Registar, za svaki kolektivni ugovor otvara dosije, u koji ulaže po jedan primerak registrovanog kolektivnog ugovora, odnosno primerak izmena i dopuna kolektivnog ugovora, kao i rešenja, zaključke, službene beleške i dr.

Član 7

Na početku svake godine, odnosno od početka vođenja Registra, upis u registar počinje sa rednim brojem 1.

Na kraju tekuće godine zaključno sa 31. decembrom Registar se zaključuje.

Član 8

Postupak registracije dostavljenih kolektivnih ugovora u skladu sa Uputstvom o registraciji kolektivnih ugovora ("Službeni glasnik RS", broj 11/90), koji nije okončan do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, okončaće se po odredbama ovog pravilnika.

Ako je, do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, izvršena registracija kolektivnih ugovora na osnovu uputstava iz stava 1 ovog člana, smatra se da je registracija izvršena u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Uputstvo o registraciji kolektivnih ugovora ("Službeni glasnik RS", broj 11/90).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".