SPORAZUM
IZMEĐU FEDERATIVNE NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I REPUBLIKE AUSTRIJE O OBNAVLJANJU IZVESNIH PRAVA FABRIČKIH I TRGOVAČKIH ŽIGOVA

("Sl. list FNRJ - Dodatak", br. 3/56)

Član 1

Ovaj sporazum primenjuje se na fabričke i trgovačke žigove koji su ranije registrovani u Uredu za zaštitu industriske svojine u Beogradu, za industriska i trgovačka preduzeća koja su imala svoje sedište na teritoriji Republike Austrije.

Član 2

Fabrički i trgovački žigovi pomenuti u članu 1-om koji nisu bili istekli 13. marta 1938. ili oni koji su nastali posle ovog datuma do 1. januara 1946. moći će se obnoviti u korist njihovih ranijih vlasnika ili njihovih sledbenika i to na običan zahtev podnet u roku od 6 meseci od stupanja na snagu ovog ugovora. U isto vreme moraće se izvršiti plaćanje anuiteta za protekli period, bez ikakve dopunske takse i penala.

Član 3

Fabrički i trgovački žigovi koji su obnovljeni u smislu prethodnog člana, smatraće se kao da su uvek pripadali njihovim ranijim vlasnicima ili njihovim pravnim sledbenicima.

Član 4

Obnavljanje registrovanja fabričkih ili trgovačkih žigova koji su upisani u smislu člana 1-og Madridskog aranžmana u međunarodni registar na ime preduzeća koja imaju svoje sedište u Austriji, a kojima je redovno trajanje zaštite isteklo posle 3. septembra 1939. ili pre 30. juna 1948. smatraće se kao punovažno sa registrovanim dejstvom počev od dana isteka uobičajenog trajanja pod uslovom da je obnavljanje izvršeno pre 30. juna 1948. godine.

Član 5

Treća lica koja su se koristila fabričkim ili trgovačkim žigovima na teritoriji Federativne Narodne Republike Jugoslavije, obnovljenim u smislu prethodnih članova, ili će nastaviti njihovo korišćenje u roku od 9 meseci od stupanja na snagu ovog sporazuma, neće se smatrati odgovornim za povredu prava na ove žigove, niti će se od njih moći tražiti obeštećenje.

Član 6

Ovaj sporazum stupiće na snagu pošto bude odobren od strane Vlade dveju zemalja potpisnica.

Sačinjeno na francuskom, u dva primerka, u Beogradu 2. novembra 1954.

Za Vladu
Federativne Narodne Republike Jugoslavije
Dr Milan Bartoš, s.r.

Za Vladu
Federalne Republike Austrije,
Dr Valter Vodak, s.r.