ODLUKA
O PRIHVATANJU SPORAZUMA DRŽAVA ČLANICA O DEFINISANJU KONAČNOG STATUSA ORGANA I ORGANIZACIJA IZ ČLANA 15 ZAKONA ZA SPROVOĐENJE USTAVNE POVELJE DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA

("Sl. glasnik RS", br. 35/2003)

1. Sledeći organi i organizacije nastavljaju da obavljaju poslove kao organi i organizacije državne zajednice Srbija i Crna Gora:

1) Savezni zavod za standardizaciju;

2) Jugoslovensko akreditaciono telo (JUAT);

3) Savezni zavod za intelektualnu svojinu;

4) Savezni zavod za mere i dragocene metale;

5) Savezni zavod za statistiku;

6) Arhiv Jugoslavije;

7) Muzej vazduhoplovstva Jugoslavije;

8) Nacionalni savet Savezne Republike Jugoslavije za saradnju sa Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine;

9) Koordinacioni centar Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju.

Organi i organizacije iz stava 1 ove tačke nastavljaju rad u skladu sa propisima na osnovu kojih su obrazovani, a do donošenja odgovarajućih propisa državne zajednice Srbija i Crna Gora.

2. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da radi Savezni hidrometeorološki zavod.

3. Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Crne Gore formiraće Direktorat za civilno vazduhoplovstvo i Agenciju za kontrolu letenja u periodu od 90 dana. Do formiranja navedenih institucija poslove Sektora za vazdušni saobraćaj Saveznog ministarstva saobraćaja i telekomunikacija, Savezne uprave za kontrolu letenja i Saveznog vazduhoplovnog inspektorata preuzima ministarstvo Republike Srbije nadležno za poslove saobraćaja i telekomunikacija, uz saglasnost ministarstva Republike Crne Gore nadležnog za poslove pomorstva i saobraćaja.

4. Savezni zavod za biljne i životinjske genetičke resurse postaje organ države članice Srbije i nastavlja rad u skladu sa propisima na osnovu kojih je obrazovan, a koji će se primenjivati na teritoriji države članice Srbije do donošenja odgovarajućih propisa države članice Srbije.

5. Plov-put Beograd i Jugoslovenski registar brodova Beograd postaju organi države članice Srbije i nastavljaju rad u skladu sa propisima na osnovu kojih su obrazovani, a koji će se primenjivati na teritoriji države članice Srbije do donošenja odgovarajućih propisa države članice Srbije.

6. Muzej istorije Jugoslavije postaje organizacija države članice Srbije i nastavlja rad u skladu sa propisima na osnovu kojih je obrazovan, a koji će se primenjivati na teritoriji države članice Srbije do donošenja odgovarajućih propisa države članice Srbije.

7. Plov-put Bar, Jugoslovenski registar brodova Tivat i lučke kapetanije i ispostave postaju organi države članice Crne Gore i nastavljaju rad u skladu sa propisima na osnovu kojih su obrazovani, a koji će se primenjivati na teritoriji države članice Crne Gore do donošenja odgovarajućih propisa države članice Crne Gore.

8. Ova odluka stupa na snagu danom njenog usvajanja u istovetnom tekstu u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini Republike Crne Gore.