UREDBA
O POSTUPKU ZA PROCENU VREDNOSTI IMOVINE IZUZETE OD VRAĆANJA SOPSTVENIKU PO ČL. 3 ZAKONA O POSTUPANJU SA IMOVINOM KOJU SU SOPSTVENICI MORALI NAPUSTITI U TOKU OKUPACIJE I IMOVINOM KOJA IM JE ODUZETA OD STRANE OKUPATORA I NJEGOVIH POMAGAČA

("Sl. list FNRJ", br. 77/49)

Član 1

Procena vrednosti imovine koja se izuzima od vraćanja sopstveniku po čl. 3 i 4 Zakona o postupanju sa imovinom koju su sopstvenici morali napustiti u toku okupacije i imovinom koja im je oduzeta od strane okupatora i njegovih pomagača izvršiće se shodno odredbama Uredbe o postupku za procenu vrednosti i utvrđivanju naknade za nacionalizovanu imovinu ("Službeni list FNRJ", br. 98/47), ukoliko ovom uredbom nije drukčije propisano.

Član 2

Kad Vrhovni sud FNRJ ili vrhovni sud narodne republike usvoji zahtev da se odnosna imovina izuzme od vraćanja njenom sopstveniku, dostaviće ceo predmet okružnom sudu na čijem se području nalazi imovina.

Član 3

Okružni sud, izuzetno od čl. 2 Uredbe o postupku za procenu vrednosti i utvrđivanju naknade za nacionalizovanu imovinu, ne mora u svakom slučaju odrediti posebnu stručnu komisiju.

Član 4

Uz pismeni izveštaj u smislu čl. 5 Uredbe o postupku za procenu vrednosti i utvrđivanju naknade za nacionalizovanu imovinu, komisija će pored pregleda aktive sastaviti i pregled svih obaveza (dugovanja) bivšeg sopstvenika imovine prema trećim licima, ukoliko raspolaže podacima o tome. Ako je u pitanju privredno preduzeće, komisija će uneti u pregled samo one obaveze koje su proistekle iz poslovnog odnosa preduzeća, a ne i druge obaveze bivšeg sopstvenika.

Član 5

Kad okružni sud primi izveštaj stručne komisije i pošto postupi u smislu čl. 8 Uredbe o postupku za procenu vrednosti i utvrđivanju naknade za nacionalizovanu imovinu, dostaviće ceo predmet Vrhovnom sudu FNRJ odnosno vrhovnom sudu narodne republike.

Vrhovni sud FNRJ odnosno vrhovni sud narodne republike utvrdiće vrednost čiste aktive i visinu naknade u smislu čl. 4 Zakona o postupanju sa imovinom koju su sopstvenici morali napustiti u toku okupacije i imovinom koja im je oduzeta od strane okupatora i njegovih pomagača, i odluku o tome dostaviće bivšem sopstveniku i Ministarstvu finansija FNRJ odnosno ministarstvu finansija narodne republike, prema tome da li je zahtev podneo nadležni ministar Vlade FNRJ ili nadležni ministar vlade narodne republike.

Član 6

Bliže propise, za sprovođenje ove uredbe doneće Ministar pravosuđa FNRJ u sporazumu sa Ministrom finansija FNRJ.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".