UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O NAČINU OBAVLJANJA POSLOVA CENTRALNOG REGISTRA, DEPOA I KLIRINGA HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 36/2003)

I OSNOVNE ODREDBE

1. Ovim uputstvom uređuju se način vođenja centralnog registra i centralnog depoa, kao i način obračuna i poravnanja obaveza i potraživanja po osnovu hartija od vrednosti i novčanih sredstava nastalih po osnovu poslova sa hartijama od vrednosti, koje obavlja Narodna banka Srbije - Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar HoV).

2. Centralni registar HoV obavlja sledeće poslove:

- upisuje hartije od vrednosti, odnosno vodi registre tih hartija,

- otvara i vodi emisione račune,

- otvara i vodi račune hartija od vrednosti,

- otvara i vodi novčane račune,

- obračunava i vrši poravnanje obaveza i potraživanja po osnovu hartija od vrednosti i novčanih sredstava po osnovu poslova sa hartijama od vrednosti,

- vrši upis prava trećih lica na hartijama od vrednosti,

- postupa sa hartijama od vrednosti koje je emitovala Narodna banka Srbije,

- obavlja druge poslove u vezi sa hartijama od vrednosti.

Poslove iz stava 1 ove tačke Centralni registar HoV obavlja elektronski - razmenom poruka i podataka sa članovima Centralnog registra HoV (u daljem tekstu: član) korišćenjem SWIFT formata.

Elektronske poruke SWIFT formata MT295, MT296, MT202, MT292, MT900, MT910, MT920 i MT950 (forma i struktura) sastavni su deo korisničke aplikacije Centralnog registra HoV.

II OTVARANJE EMISIONIH RAČUNA I UPIS HARTIJA OD VREDNOSTI

3. Centralni registar HoV otvara emisione račune i vrši upis hartija od vrednosti uknjižavanjem emisije na emisioni račun, na osnovu zahteva emitenta i odobrenja Komisije za hartije od vrednosti, osim ako drugim propisom nije drukčije određeno.

Centralni registar HoV registruje emisiju hartija od vrednosti dodeljivanjem jedinstvene identifikacije emitovanim hartijama od vrednosti, u skladu sa uputstvima Udruženja nacionalnih organizacija za dodeljivanje ISIN i CFI brojeva hartijama od vrednosti (ANNA).

III OTVARANJE I VOĐENJE RAČUNA HARTIJA OD VREDNOSTI

4. Centralni registar HoV otvara račun hartija od vrednosti članu i njegovom klijentu korišćenjem WEB aplikacije Centralnog registra HoV. Posle otvaranja tog računa za klijenta, klijent potpisuje dva primerka dokumenta o otvorenom računu, od kojih jedan zadržava član, a drugi se uručuje klijentu. Član je dužan da ovaj dokument čuva u svojoj dokumentaciji najmanje pet godina.

Član može da otvori račun hartija od vrednosti za svog klijenta i slanjem elektronske poruke Centralnom registru HoV sa podacima o klijentu.

Centralni registar HoV vodi račune hartija od vrednosti i stanje na tim računima za člana i klijenta tog člana.

5. Centralni registar HoV, odnosno član vrši promenu podataka o vlasnicima računa hartija od vrednosti korišćenjem WEB aplikacije Centralnog registra HoV, i to na osnovu zahteva vlasnika - klijenta člana, uz koji se podnosi sledeća dokumentacija:

- ako su promenjeni identifikacioni i drugi podaci klijenta člana - fizičkog lica (ime, prezime, adresa i dr.) - podnosi se dokument kojim se dokazuje promena tih podataka;

- ako su promenjeni identifikacioni i drugi podaci klijenta člana - pravnog lica (naziv, sedište, matični broj i dr.) - podnosi se izvod iz sudskog registra i izvod iz jedinstvene klasifikacije delatnosti preduzeća ili drugi dokument kojim se dokazuje promena tih podataka;

- ako je promenjen broj računa preko koga član, odnosno njegov klijent obavlja poslove platnog prometa - podnosi se potvrda nosioca platnog prometa o otvaranju novog računa;

- ako je promenjen broj poreskog obveznika vlasnika računa - podnosi se potvrda nadležnog poreskog organa o novom računu tog obveznika;

- ako je promenjen broj zastupnika vlasnika računa hartija od vrednosti - podnosi se overeno ovlašćenje za zastupanje.

IV OTVARANJE I VOĐENJE NOVČANIH RAČUNA

6. Centralni registar HoV otvara članu devizni račun u Centralnom registru HoV kao podračun računa Centralnog registra HoV u Narodnoj banci Srbije. Posle polaganja deviznih sredstava člana na račun Centralnog registra HoV - Centralni registar HoV vodi stanje tog deviznog računa i utvrđuje saldo na njemu.

Centralni registar HoV minimum sredstava na deviznom računu člana za sledeći mesec trgovanja određuje na osnovu njegovog prosečnog neto dugovnog salda iz prethodnog meseca i o tome ga pismeno obaveštava. Član je dužan da posle dobijenog obaveštenja izvrši potrebnu doplatu na svoj devizni račun, a ako ima višak sredstava - može da podnese zahtev za povraćaj tog viška.

Ako je neophodno da se u toku meseca uplate sredstva za izvršenje poravnanja, član je obavezan da, odmah nakon dobijanja obaveštenja iz stava 2 ove tačke, izvrši uplatu sredstava koja nedostaju.

Centralni registar HoV otvara i vodi obračunski dinarski račun člana čiji se dinarski račun vodi kod Narodne banke Srbije, odnosno koji se za berzanske posrednike vodi kod banke-člana.

Centralni registar HoV, na način propisan ovim uputstvom, vodi račune garantnog fonda člana, koji se koristi za okončanje poravnanja u slučaju neizvršavanja obaveza člana.

V PREKNJIŽAVANJE, OBRAČUN I PORAVNANJE HARTIJA OD VREDNOSTI

Preknjižavanje hartija od vrednosti sa jednog na drugi račun istog vlasnika

7. Centralni registar HoV vrši preknjižavanje hartija od vrednosti sa jednog na drugi račun istog vlasnika po nalogu člana - u slučaju da klijent promeni člana kod koga se vode njegove hartije od vrednosti. Preknjižavanje se vrši na zahtev klijenta vlasnika hartija od vrednosti. Klijent ili lice koje on ovlasti potpisuje dva primerka naloga za preknjižavanje, od kojih jedan primerak član čuva u dokumentaciji o klijentu, a drugi zadržava klijent. Nalog za preknjižavanje hartija od vrednosti je, kao Obrazac 1, priložen uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

Centralni registar HoV vrši preknjižavanje hartija od vrednosti s jednog na drugi račun istog vlasnika po nalogu člana i u drugim slučajevima (preknjižavanje sa vlasničkog računa na trgovački račun, na založni račun itd.).

Preknjižavanje hartija od vrednosti s računa prethodnog na račun novog vlasnika

8. Centralni registar HoV vrši preknjižavanje hartija od vrednosti s računa prethodnog na račun novog vlasnika po nalogu člana, i to na osnovu overenog ugovora o poklonu, nasleđu i dr. ili na osnovu sudskog rešenja koje klijent podnosi članu. Član u svojoj dokumentaciji zadržava jedan primerak pravnog osnova za preknjižavanje (ugovor ili sudsko rešenje) i jedan primerak potpisanog naloga za preknjižavanje, a jedan primerak naloga za preknjižavanje zadržava klijent.

Član je dužan da dokumentaciju iz stava 1 ove tačke dâ na uvid Centralnom registru HoV, na njegov zahtev.

Preknjižavanje hartija od vrednosti na osnovu trgovanja na berzi - obračun i poravnanje

9. Centralni registar HoV novčani obračun i poravnanje na nivou člana vrši po neto principu, a obračun i poravnanje hartija od vrednosti na nivou klijenta - po bruto principu.

U slučaju trgovanja hartijama od vrednosti, član preknjižava hartije od vrednosti sa vlasničkog na trgovački račun klijenta prodavca hartija od vrednosti, u skladu sa Terminskim planom Centralnog registra HoV, koji je, kao Prilog 1, odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

10. Posle obavljenog trgovanja na berzi i dobijanja zaključnica, na dan T+0, Centralni registar HoV proverava ispravnost podataka iz zaključnica i o neispravnim zaključnicama odmah obaveštava berzanske posrednike - svoje članove, koji su učesnici u transakciji.

Na osnovu ispravnih zaključnica Centralni registar HoV formira elektronske poruke SWIFT formata MT295, koje sadrže sve relevantne podatke iz zaključnice, i dostavlja ih članu čiji je klijent učestvovao u trgovanju.

11. Član šalje Centralnom registru HoV elektronske poruke SWIFT formata MT296 i MT202, kao odgovor na poruku MT295 - najkasnije do 12.00 časova na dan T+1.

Poruku MT296 formira član koji vodi račune klijenata prodavaca i kupaca hartija od vrednosti, kao i član kod koga se nalaze devizni računi prodavaca hartija od vrednosti.

Poruku MT202 formira član kod koga se nalaze devizni računi kupaca hartija od vrednosti.

Član formira poruke MT296 i/ili poruke MT202 po svakoj primljenoj poruci MT295.

Porukama MT296 i MT202 član prihvata ili odbija obavezu poravnanja sa navođenjem razloga odbijanja.

12. U slučaju da član odbije poravnanje, zbog pogrešno unetog naloga (pogrešan iznos na nalogu, greškom unet nalog i sl.), ili napravi grešku pri unosu podataka o identifikaciji člana ili klijenta - dužan je da o tome obavesti Centralni registar HoV, koji će grešku, u zavisnosti od vrste greške, sam ispraviti ili od člana zatražiti da obezbedi pismenu saglasnost ostalih učesnika u transakciji o odustajanju od kupoprodaje, ako grešku nije moguće otkloniti.

Ako je Centralni registar HoV otklonio grešku - za korigovanu zaključnicu biće poslata nova ispravna poruka MT295.

Pismenu saglasnost iz stava 1 ove tačke, član faksom dostavlja Centralnom registru HoV do 15.00 časova istog dana. Na osnovu dobijene saglasnosti, Centralni registar HoV storniraće spornu transakciju i svim članovima učesnicima u transakciji poslaće poruku MT292 kao opoziv poruke MT295, najkasnije do 16.00 časova na dan T+1.

U slučaju da poruka MT296, odnosno MT202 ima status odbijanja - obaveza poravnanja prenosi se na člana koji je dao nalog za trgovanje.

Ako član, u slučaju odbijanja poravnanja, ne postupi na način iz stava 1 ove tačke, Centralni registar HoV neće prihvatiti status odbijanja u porukama MT296 i MT202, i ova će transakcija ući u redovnu proceduru poravnanja.

U slučaju, odbijanja poravnanja svih članova porukama MT296 i MT202, Centralni registar HoV izvršiće storno transakcije i formiraće poruku MT292 (opoziv transakcije).

Ako član ne pošalje elektronsku poruku kao odgovor na poruku MT295 na dan T+1 do 16.00 časova - Centralni registar HoV smatraće da je član prihvatio poravnanje i kreiraće odgovarajuće poruke umesto člana.

13. Centralni registar HoV na dan T+2 u 12.00 časova proverava stanje na deviznom računu člana i na računu hartija od vrednosti prodavca koji treba da bude zadužen na dan T+3.

U slučaju da prodavac nema hartije od vrednosti, odnosno da ih nema dovoljno, član kod koga se vodi račun prodavca hartija od vrednosti dužan je da sa svog vlasničkog računa izvrši transfer hartija od vrednosti na račun svog klijenta, tj. izvrši preknjižavanje hartija od vrednosti sa vlasničkog na trgovački račun klijenta. Ako član na svom računu nema hartija od vrednosti ili ih nema dovoljno, dužan je da ih obezbedi i omogući poravnanje.

Centralni registar HoV na dan T+2 u 15.00 časova ponovo vrši proveru stanja na deviznom računu člana i računu hartija od vrednosti prodavca koji treba da budu zaduženi na dan T+3. U slučaju da na tim računima do 15.00 časova nema dovoljno deviznih sredstava ili hartija od vrednosti, Centralni registar HoV upozorava člana da će na dan T+3 aktivirati vanredne procedure za ispravljanje grešaka.

14. Centralni registar HoV na dan poravnanja T+3 u 9.00 časova proverava stanje na deviznom računu člana kod koga kupac ima novčana sredstva i stanje na računu hartija od vrednosti prodavca.

Ako na deviznom računu člana nema dovoljno sredstava za obaveze koje je preuzeo, odnosno nema hartija od vrednosti ili ih nema dovoljno - Centralni registar HoV aktivira vanredne procedure.

Centralni registar HoV na dan T+3 u 14.00 časova vrši preknjižavanje hartija od vrednosti sa računa prodavaca na račune kupaca istovremeno sa prenosom deviznih sredstava (DVP).

Posle izvršenog poravnanja novca i hartija od vrednosti i obračuna provizije, Centralni registar HoV formira poruke MT900 i MT910, kojima obaveštava članove o izvršenom poravnanju.

Posle izvršenog poravnanja, na kraju dnevne obrade, Centralni registar HoV formira izvod, koji dostavlja članu porukom MT950. Istu poruku Centralni registar HoV formiraće i dostaviće članu i na njegov zahtev.

Preknjižavanje hartija od vrednosti na osnovu trgovanja van berze

15. U slučaju trgovanja van berze, član, na osnovu kupoprodajnog ugovora, popunjava odgovarajući nalog (za dinarsko ili devizno plaćanje) za preknjižavanje s računa jednog na račun drugog klijenta - korišćenjem WEB aplikacije.

Centralni registar HoV utvrđuje ispravnost primljenog naloga i postupa na isti način kao i kod poravnanja transakcija zaključenih na berzi.

Za naloge koji su uneti i na koje su članovi odgovorili porukama MT296 i MT202 do 12.00 časova, poravnanje će se izvršiti istog dana, a za one koji su uneti posle 12.00 časova - na dan naznačen u nalogu, ali ne pre dana T+1.

Kao potvrdu izvršenog poravnanja, Centralni registar HoV svim učesnicima u transakciji šalje poruke MT900 i MT910.

Uplata na devizne račune člana

16. Uplata na devizne račune člana vrši se preko računa Narodne banke Srbije - na osnovu naloga člana svojoj poslovnoj banci da sredstva sa njegovog računa prenese na račun Narodne banke Srbije u inostranstvu.

Povraćaj sa deviznih računa člana

17. Devizna sredstva koja se nalaze na deviznom računu člana a on ih neće koristiti za dalju trgovinu hartijama od vrednosti, Centralni registar HoV vraća članu preko računa Narodne banke Srbije - na osnovu naloga koji popunjava član, a preko korisničke WEB aplikacije.

Radi prenošenja sredstava na način iz stava 1 ove tačke, Centralni registar HoV formira poruku MT295, a na osnovu odgovora člana porukom MT202 - formira nalog i dostavlja ga Narodnoj banci Srbije, koja na osnovu njega devizna sredstva prenosi na račun naznačen u nalogu.

Vanredne procedure

18. Ako na dan T+3 do 9.00 časova nema dovoljno sredstava na deviznom računu člana za obaveze koje je preuzeo - Centralni registar HoV kontaktira člana telefonom ili faksom. Član je dužan da do 11.00 časova istog dana obezbedi sredstva na svom deviznom računu kako bi se izvršilo poravnanje. Ako do predviđenog roka član ne obezbedi potrebna devizna sredstva, Centralni registar HoV daje nalog da se, radi izvršenja poravnanja, sredstva sa računa garantnog fonda člana prenesu na njegov devizni račun.

U slučaju aktiviranja sredstava garantnog fonda, član je dužan da u roku od narednih 48 sati nadoknadi iskorišćeni deo garantnog fonda - do kog roka se njegove hartije od vrednosti blokiraju i on ne može učestvovati u trgovanju hartijama od vrednosti.

U slučaju da sredstva garantnog fonda člana nisu dovoljna za pokriće njegovih obaveza, Centralni registar HoV izdaje nalog da se sredstva koja nedostaju, u jednakim iznosima, prenesu sa računa garantnog fonda ostalih članova u korist deviznog računa tog člana, kako bi se izvršilo poravnanje (solidarna odgovornost).

Član koji nije obezbedio potrebna devizna sredstva, pa su zbog toga korišćena sredstva garantnog fonda ostalih članova - dužan je da u roku od 48 sati od trenutka njihovog korišćenja ostalim članovima nadoknadi iznos tih sredstava. U suprotnom, Centralni registar HoV aktiviraće menice na teret računa tog člana, i to u visini dinarske protivvrednosti iznosa koji nedostaje, obračunate po prodajnom kursu koji važi na dan aktiviranja menica iz važeće kursne liste Narodne banke Srbije.

Ako se ni aktiviranjem menica ne nadoknade korišćena sredstva garantnog fonda - Centralni registar HoV prodaće blokirane hartije od vrednosti člana.

19. Ako na dan T+2 do 15.00 časova na trgovačkom računu prodavca nema hartija od vrednosti ili ih nema dovoljno, Centralni registar HoV obaveštava člana telefonom ili faksom o mogućoj tzv. prisilnoj kupovini hartija od vrednosti (buy in procedura) - i to narednog dana, odnosno na dan T+3.

Ako na dan T+3 do 9.00 časova na računu prodavca nema hartija od vrednosti ili ih nema dovoljno, Centralni registar HoV obaveštava člana faksom (na Obrascu PK, koji je sastavni deo ovog uputstva), o aktiviranju procedure prisilne kupovine, koja će početi u 10.00 časova istog dana. Obaveštenje sadrži datum i vreme poziva za podnošenje ponuda, kao i seriju i količinu hartija od vrednosti koje se prisilno kupuju.

Član svoju ponudu dostavlja Centralnom registru HoV faksom (na Obrascu PK 1, koji je sastavni deo ovog uputstva), u vremenu od 10.00 do 10.30 časova istog dana. Centralni registar HoV rangira pristigle ponude najkasnije do 11.00 časova istog dana. Prednost u rangiranju imaju ponude sa nižom cenom, ili, ako su cene iste, ponude koje su pristigle ranije. Centralni registar HoV obaveštava člana učesnika u prisilnoj kupovini o prihvaćenoj ponudi - na Obrascu PK 2, koji je sastavni deo ovog uputstva.

Ako se prisilnom kupovinom ne obezbedi potrebna količina hartija od vrednosti, Centralni registar HoV, u 11.30 časova istog dana, ponovo oglašava prisilnu kupovinu, koja će trajati od 12.00 do 12.30 časova, sa rangiranjem ponuda i obaveštavanjem članova do 13.00 časova istog dana.

Na osnovu prihvaćenih ponuda, Centralni registar HoV formira naloge za preknjižavanje hartija od vrednosti sa računa koji je član naznačio u svojoj ponudi na račun za koji je vršena prinudna kupovina, istovremeno sa prenosom deviznih sredstava sa deviznog računa člana kod koga se vodi račun klijenta (prodavca) za koga se vrši prinudna kupovina na devizni račun člana čija je ponuda prihvaćena. Ako na deviznom računu člana za koga se vrši prinudna kupovina nema dovoljno sredstava - aktivira se garantni fond, na način utvrđen u tački 18 ovog uputstva.

VI UPIS PRAVA TREĆIH LICA NA HARTIJAMA OD VREDNOSTI

20. Za pravni posao koji je osnov za nastanak prava trećih lica na hartiji od vrednosti (pravo zaloge, pravo preče kupovine i dr.), član otvara založni, odnosno odgovarajući račun zalogodavca i vrši preknjižavanje hartija od vrednosti sa vlasničkog računa zalogodavca na njegov založni račun - na osnovu ugovora o zalozi.

Upisom založnog prava na hartijama od vrednosti blokira se stanje tih hartija na založnom, odnosno odgovarajućem računu i one se ne mogu preknjižavati bez saglasnosti zalogodavca i zalogoprimca.

VII POSTUPANJE SA HARTIJAMA OD VREDNOSTI KOJE JE EMITOVALA NARODNA BANKA SRBIJE

21. Centralni registar HoV uknjižava hartije od vrednosti Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: hartije od vrednosti NBS) na osnovu odluke kojom Narodna banka Srbije emituje hartije od vrednosti, koju Centralnom registru HoV dostavlja Narodna banka Srbije - Sektor za poslove monetarnog sistema i politike (u daljem tekstu: Sektor za poslove monetarnog sistema i politike).

Na osnovu odluke iz stava 1 ove tačke, Centralni registar HoV otvara Narodnoj banci Srbije emisioni račun (za emisiju u toku), na kome vodi hartije od vrednosti NBS - po vrsti, serijama, količini, nominalnoj vrednosti i rokovima dospeća.

Centralni registar HoV vrši preknjižavanje hartija od vrednosti NBS u slučaju:

- trgovanja hartijama od vrednosti NBS na berzi,

- promene vlasništva na hartijama od vrednosti NBS van berze (trgovanje, posebni ugovori, pravno sledbeništvo itd.).

Trgovanje hartijama od vrednosti NBS na berzi vrši se preko trgovačkog računa člana Centralnog registra HoB.

Berzanski posrednik daje berzi nalog za trgovanje kada utvrdi da na računu klijenta - prodavca ima dovoljno hartija od vrednosti NBS za prodaju.

Posle završenog trgovanja, berza Centralnom registru HoV dostavlja zaključnice o kupoprodaji hartija od vrednosti NBS, koji proverava ispravnost podataka iz tih zaključnica, kao i stanje trgovačkog računa prodavca ovih hartija.

O neispravnim zaključnicama Centralni registar HoV odmah obaveštava berzu i berzanske posrednike koji su učestvovali u trgovanju.

22. Centralni registar HoV vrši preknjižavanje hartija od vrednosti NBS na osnovu zaključnica o kupoprodaji hartija od vrednosti koje primi od berze, kao i na osnovu izveštaja o izvršenom prilivu sredstava na novčani račun prodavca hartija od vrednosti, koji dostavlja taj prodavac.

Centralni registar HoV vrši poravnanje hartija od vrednosti NBS i novčanih sredstava na dan T+0.

Centralni registar HoV vrši preknjižavanje s vlasničkog računa prodavca na vlasnički račun kupca po osnovu kupoprodaje hartija od vrednosti NBS koja je zaključena van berze po nalogu prodavca preko člana - na Obrascu 1, uz koji se dostavlja ugovor o kupoprodaji.

Način prenosa vlasništva utvrđen u stavu 3 ove tačke primenjuje se i u slučaju poslova sa hartijama od vrednosti NBS koji nisu posledica trgovanja, s tim što se u tom slučaju Centralnom registru HoV, uz obrazac iz tog stava, dostavlja i ugovor kojim se dokazuje sticanje vlasništva na tim hartijama.

Promena vlasništva na hartijama od vrednosti NBS po osnovu pravnog sledbeništva vrši se na zahtev pravnog sledbenika, a na osnovu rešenja suda o upisu statusne promene u sudski registar. Preknjižavanje hartija od vrednosti NBS vrši se na račun koji pravni sledbenik već ima ili ga otvori kod člana.

Na postupak preknjižavanja hartija od vrednosti NBS u slučaju da Narodna banka Srbije organizuje trgovanje tim hartijama shodno se primenjuju odredbe o postupku preknjižavanja hartija od vrednosti koje se odnose na trgovanje hartijama od vrednosti na berzi.

Preknjižavanje hartija od vrednosti NBS na osnovu pravnosnažne odluke suda, Centralni registar HoV vrši na dan prijema te odluke.

Preknjižavanje hartija od vrednosti NBS vrši se na račun hartija od vrednosti koji novi vlasnik već ima ili ga otvori u Centralnom registru HoV.

Ako to sud zahteva svojom odlukom, Centralni registar HoV blokira stanje na računima hartija od vrednosti NBS.

Preknjižavanje hartija od vrednosti NBS s vlasničkog računa na račun klijenta kod člana, i obrnuto, kao i preknjižavanje tih hartija između računa istog vlasnika kod više članova - vrši se na osnovu naloga koji vlasnik tog računa da članu Centralnog registra HoV na Obrascu 1.

23. Centralni registar HoV, na osnovu ugovora o zalozi hartija od vrednosti NBS i naloga zalogodavca (Obrazac 1), vrši upis založnog prava preknjižavanjem hartija od vrednosti NBS sa vlasničkog računa na založni račun zalogodavca.

Centralni registar HoV otvara založni račun odmah posle prijema naloga iz stava 1 ove tačke ili na dan naveden u tom nalogu.

Centralni registar HoV odbiće nalog iz ove tačke:

- ako se podaci navedeni u nalogu ne slažu sa podacima Centralnog registra HoV, ako su netačni ili nepotpuni;

- ako na dan upisa založnog prava nema na računu dovoljno hartija od vrednosti NBS.

O izvršenju, odnosno odbijanju naloga iz ove tačke, Centralni registar HoV obaveštava davaoca naloga.

Upisom založnog prava na hartijama od vrednosti NBS blokira se stanje tih hartija na založnom računu i one se ne mogu preknjižavati bez saglasnosti zalogodavca i zalogoprimca, osim u slučaju iz stava 7 ove tačke.

Centralni registar HoV evidentira prestanak založnog prava na osnovu naloga za preknjižavanje (Obrazac 1), koji popunjavaju zalogoprimac i zalogodavac i vrši preknjižavanje hartija od vrednosti NBS na račun koji je naveden u tom nalogu.

Ako je potraživanje Narodne banke Srbije obezbeđeno zalogom hartija od vrednosti NBS, a založni dužnik nije izvršio svoju obavezu prema založnom poveriocu (Narodnoj banci Srbije), Centralni registar HoV, na osnovu naloga Narodne banke Srbije, izvršiće preknjižavanje hartija od vrednosti NBS sa založnog računa zalogodavca na vlasnički račun Narodne banke Srbije.

24. Najmanje jedan radni dan pre dana dospeća hartija od vrednosti NBS, Centralni registar HoV podatke o vlasnicima tih hartija dostavlja Sektoru za poslove monetarnog sistema i politike.

Sektor za poslove monteranog sistema i politike obaveštava Centralni registar HoV o izvršenim isplatama hartija od vrednosti NBS u roku njihovog dospeća.

Posle prijema obaveštenja iz stava 2 ove tačke, Centralni registar HoV vrši preknjižavanje hartija od vrednosti sa vlasničkog računa kupca na račun Narodne banke Srbije za okončanu emisiju.

VIII POSTUPANJE SA HARTIJAMA OD VREDNOSTI KOJE SE PRIMARNO PRODAJU AUKCIJOM I KOJE EMITUJE REPUBLIKA SRBIJA

25. Centralni registar HoV uknjižava hartije od vrednosti Republike Srbije na osnovu akta nadležnog organa kojim Republika Srbija emituje hartije od vrednosti i koji dostavlja Centralnom registru HoV.

Na osnovu akta iz stava 1 ove tačke, Centralni registar HoV otvara Republici Srbiji emisioni račun na kome vodi hartije od vrednosti po vrsti, serijama, količini, nominalnoj vrednosti i rokovima dospeća. Posle prodaje na primarnom tržištu, hartije od vrednosti se preknjižavaju na vlasničke račune člana.

26. Primarna prodaja hartija od vrednosti organizuje se preko jedinstvenog informacionog sistema (aukcijska platforma Centralnog registra HoV), na način predviđen ovim uputstvom.

Na osnovu javnog poziva koji ministar finansija i ekonomije Republike Srbije upućuje svim zainteresovanim domaćim pravnim i fizičkim licima, Centralni registar HoV obaveštava člana o vremenu održavanja aukcije u skladu sa javnim pozivom, koja se obavlja u skladu sa terminskim planom Centralnog registra HoV za postupanje sa hartijama od vrednosti koje emituje Republika Srbija (u daljem tekstu: terminski plan).

Ponude za kupovinu hartija od vrednosti (u daljem tekstu: ponude) člana dostavljaju se u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan aukcije, a preko elektronske datoteke čiji su opis i struktura sastavni deo korisničkog uputstva Centralnog registra HoV. Ponude dostavljene posle vremena utvrđenog terminskim planom ne uzimaju se u razmatranje. Sadržaj ponuda nakon što se dostave Centralnom registru HoV ne može se menjati.

Da bi ponude člana bile prihvaćene na aukciji, neophodno je da na novčanom računu člana u Centralnom registru HoV koji je depozitar novca, i to do vremena utvrđenog terminskim planom, bude uplaćen iznos sredstava propisan aktom iz tačke 25. ovog uputstva. Uplate izvršene posle vremena utvrđenog terminskim planom ne uzimaju se u obzir.

Ako je na novčanom računu iz stava 4 ove tačke uplaćen manji iznos od iznosa koji je propisan aktom iz tačke 25. ovog uputstva, ponude člana ne uzimaju se u razmatranje.

27. Ministar finansija i ekonomije Republike Srbije ili lice koje on ovlasti odlučuje o najmanjoj ceni, odnosno o najvećoj diskontnoj stopi koju ponuda treba da sadrži da bi bila prihvaćena i o ukupnoj nominalnoj vrednosti emisije koja će biti prodata na aukciji, i akt o tome dostavlja Centralnom registru HoV.

Ministar finansija i ekonomije Republike Srbije ili lice koje on ovlasti, i to u vremenu utvrđenom terminskim planom, Centralni registar HoV obaveštava o prihvaćenim ponudama (zaključnice) koje ulaze u redovnu proceduru saldiranja, a preko elektronske datoteke čiji su opis i struktura sastavni deo korisničkog uputstva.

Nakon sprovedenog postupka iz st. 1 i 2 ove tačke, Centralni registar HoV obaveštava člana o prihvatanju, o delimičnom prihvatanju, odnosno o neprihvatanju ponuda koje je član poslao preko elektronske datoteke čiji su opis i struktura sastavni deo korisničkog uputstva.

28. Ako je ukupna vrednost prihvaćenih ponuda manja od novčanog iznosa koji je član imao na svom novčanom računu u Centralnom registru HoV do vremena utvrđenog terminskim planom na dan aukcije - razlika između ove dve vrednosti mu se nakon saldiranja vraća.

Ako je ukupna vrednost prihvaćenih ponuda do vremena utvrđenog terminskim planom veća od uplaćenog iznosa, član je dužan da razliku između ove dve vrednosti uplati na svoj novčani račun u Centralnom registru HoV do vremena utvrđenog terminskim planom na dan aukcije.

Ako član na svom računu u Centralnom registru HoV nema dovoljno novčanih sredstava u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan aukcije - transakcija se stornira.

29. Nakon okončanja saldiranja, Centralni registar HoV prenosi sredstva sa novčanog računa Republike Srbije u Centralnom registru HoV na poseban račun Republike Srbije.

30. Dospele hartije od vrednosti Republike Srbije Centralni registar HoV isplaćuje tako što sa novčanog računa Republike Srbije u Centralnom registru HoV prenosi nominalnu vrednost tih hartija na novčane račune člana kod koga vlasnici dospelih hartija od vrednosti imaju račune hartija od vrednosti.

Sredstva iz stava 1 ove tačke Republika Srbija prenosi u skladu sa terminskim planom. Novčani iznos koji se članu po tom osnovu uplaćuje ulazi u neto obračun novčanih pozicija člana ako je aukcija zakazana na dan isplate.

31. Transakcije hartija od vrednosti u sekundarnom prometu saldiraće se na način predviđen ovim uputstvom.

IX OSTALI POSLOVI CENTRALNOG REGISTRA HoV

32. Član je dužan da, na zahtev svog klijenta, izdaje izvod o stanju na njegovim računima hartija od vrednosti - korišćenjem WEB aplikacije Centralnog registra HoV.

33. Član je dužan da svakodnevno vrši kontrolu naloga koje unosi kroz korisničku WEB aplikaciju Centralnog registra HoV i kontrolu naloga koji se formiraju elektronskom razmenom podataka.

Član je dužan da korišćenjem WEB aplikacije prati stanje hartija od vrednosti na računima svog klijenta i stanje svog novčanog računa.

34. Centralni registar HoV vrši blokadu računa hartija od vrednosti člana ili klijenta na osnovu odluke suda ili drugog nadležnog organa.

35. Centralni registar HoV naplaćuje od svojih članova naknade za korišćenje usluga tog registra u skladu sa odlukom kojom se naplaćuju naknade za usluge koje vrši Narodna banka Srbije.

Naknade iz stava 1 ove tačke Centralni registar HoV naplaćuje za svaku transakciju, a porukom MT295 obaveštava člana o proviziji koju je dužan da plati berzi i berzanskim posrednicima.

36. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Odluke o načinu obavljanja poslova Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti ("Službeni list SRJ", broj 2/2003).

37. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Obrazac 1

NARODNA BANKA SRBIJE

CENTRALNI REGISTAR HOV

Vrsta transakcije ___________________

NALOG ZA PREKNJIŽAVANJE HARTIJA OD VREDNOSTI


Nalogodavac ______________________________1
                            (naziv pravnog lica)

              __________________________________2
                                 (sedište)

Zastupnik    _______________________________3
                             (ime i prezime)

MB nalogodavca

4

 

 

 

 

MB zastupnika

5

 

 

 

 

Broj računa

6

 

 

 

 

M.P            ___________________________7
         (potpis nalogodavca)

 

 

 

 


ISIN broj

 

 

 

8

 

Iznos

 

 

 

9

 



U korist     ________________________________10
                             (naziv pravnog lica)

MB

 

 

 

11

 

Broj računa

 

 

 

12

 

 

 

 

Broj pravnog osnova

_____________        _______________13

 

                       M.P.

_______________14     ________________________15
 (potpis korisnika)       Datum pravnog osnova/prestanka

 

 

 

__________________________16                                 _________________________17
          (mesto i datum)                                                             (potpis ovlašćenog lica)

Prilog 1

TERMINSKI PLAN CENTRALNOG REGISTRA HoV

T+0

1. Centralni registar HoV formira poruke MT295 na dan T+0.

T+1

1. Član formira poruke MT296 i MT202 do 12.00 časova, sa statusom prihvatanja (1) ili odbijanja (2, 3, 4 ili 5).

2. U slučaju statusa odbijanja (2, 3 ili 4), član je dužan da obezbedi ispravne podatke i dostavi ih faksom do 15.00 časova:

1) Centralni registar HoV, posle dobijanja ispravnih podataka, formira poruke MT295 i MT292 - do 16.00 časova,

2) član formira poruke MT296 ili MT202 kao odgovor na MT295 - do 12.00 časova.

3. U slučaju statusa odbijanja (5), član je dužan da obezbedi saglasnost ostalih članova o odustajanju od transakcije - do 15.00 časova:

1) u slučaju dobijanja saglasnosti od svih članova o storniranju transakcije, Centralni registar HoV formira poruku MT292 do 16.00 časova,

2) ako član ne pošalje elektronsku poruku kao odgovor na poruku MT295 na dan T+1 do 16.00 časova, Centralni registar HoV smatraće da je član prihvatio poravnanje i kreiraće odgovarajuće poruke umesto člana.

T+2

1. Centralni registar HoV vrši proveru deviznog računa i računa hartija od vrednosti u 12.00 časova.

2. Centralni registar HoV vrši proveru novčanog računa i računa hartija od vrednosti u 15.00 časova i upozorava o aktiviranju vanrednih procedura na dan T+3.

T+3

1. Centralni registar HoV vrši proveru novčanog računa i računa hartija od vrednosti u 9.00 časova.

2. Centralni registar HoV vrši proveru novčanog računa u 11.00 časova i, u slučaju potrebe, aktivira garantni fond.

3. Aktiviranje procedure prisilne kupovine je od 10.00 časova.

4. Rangiranje ponuda je u 11.00 časova.

5. Oglašavanje naredne procedure prisilne kupovine je u 11.30 časova.

6. Aktiviranje naredne procedure prisilne kupovine je od 12.00 časova.

7. Rangiranje ponuda je u 13.00 časova.

8. Poravnanje je u 14.00 časova.

 

Obrazac PK

OBAVEŠTENJE O AKTIVIRANJU PRISILNE KUPOVINE HARTIJA OD VREDNOSTI
(buy in procedura)

Popunjava Centralni registar HoV

Podaci o trgovanju

Broj poziva na aukciju:

Datum i vreme poziva na podnošenje ponuda:

Datum i vreme početka aukcije:

Datum i vreme završetka aukcije:

Oznaka HoV - TIKER

Ukupna količina hartija od vrednosti

Napomena

 

 

 

 

 

 

 

 

Potpis ovlašćenog lica
  Centralnog registra HoV
M.P.                                                       

 

Obrazac PK 1

NALOG PONUDE ZA PRISILNU KUPOVINU
HARTIJA OD VREDNOSTI

Popunjava član Centralnog registra HoV

Podaci o trgovanju

Broj poziva na aukciju (iz Obrasca PK):

Član Centralnog registra HoV

Računi sa kojih
se prodaju hartije
od vrednosti:

xxxxx - 919 - xxxxxxxx
xxxxx - 919 - xxxxxxxx
xxxxx - 919 - xxxxxxxx

Datum i vreme podnošenja naloga:

Oznaka HoV - TIKER

Količina

Pojedinačna cena

 

 

 

 

Potpis ovlašćenog lica
M.P.                                                   

 

Popunjava Centralni registar HoV

Primljeno

Datum i vreme primanja naloga:

Broj naloga prema Knjizi naloga Centralnog registra HoV:

Provera naloga

Odluka

o Nalog uredan
o Nalog nije uredan - izuzet iz postupka

Provera postupka

Ponuda prihvaćena

o NE               o DA

      - količina ______

Potpis ovlašćenog lica
  Centralnog registra HoV
M.P.                                                       

 

Uputstvo za popunjavanje naloga ponude za
prisilnu kupovinu hartija od vrednosti

Broj poziva na aukciju - broj iz obaveštenja Centralnog registra HoV o aktiviranju prisilne kupovine hartija od vrednosti.

Količina - količina hartija od vrednosti koja se prihvata.

Pojedinačna cena - cena po jednoj hartiji od vrednosti.

Nalog mora da sadrži pečat i potpis ovlašćenog lica da bi ga Centralni registar HoV prihvatio.

 

Obrazac PK 2

OBAVEŠTENJE O PRIHVAĆENOJ PONUDI

Popunjava Centralni registar HoV

Podaci o trgovanju

Broj poziva na aukciju:

Datum i vreme održane aukcije:

Član Centralnog registra HoV

Kupac hartija od vrednosti

Oznaka HoV - TIKER

Ukupna
količina

Vreme
primljene
ponude

Cena

Napomena

 

 

 

 

 

Potpis ovlašćenog lica
  Centralnog registra HoV
M.P.