UREDBA
O NAČINU I USLOVIMA ZA IZMIRIVANJE OBAVEZA ODREĐENIH PRAVNIH LICA PREMA BANKAMA U STEČAJU ČIJI JE STEČAJNI UPRAVNIK AGENCIJA ZA OSIGURANJE DEPOZITA, SANACIJU, STEČAJ I LIKVIDACIJU BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 37/2003)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se način i uslovi za izmirivanje obaveza preduzeća i drugih pravnih lica koja su započela postupak privatizacije i pravnih lica koja se restrukturiraju u postupku privatizacije (u daljem tekstu: subjekti privatizacije), prema bankama u stečaju čiji je stečajni upravnik Agencija za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka.

Član 2

Obavezama iz člana 1 ove uredbe smatraju se neizmirene obaveze subjekata privatizacije dospele do dana stupanja na snagu ove uredbe, s pripadajućom obračunatom kamatom.

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj uredbi imaju sledeća značenja:

1) Agencija za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka je stečajni, odnosno likvidacioni upravnik banaka u skladu sa Zakonom o sanaciji, stečaju i likvidaciji banaka (u daljem tekstu: Agencija za sanaciju);

2) Agencija za privatizaciju je subjekat nadležan za sprovođenje postupka privatizacije (u daljem tekstu: Agencija za privatizaciju);

3) poverilac je banka u stečaju čiji je stečajni upravnik Agencija za sanaciju, odnosno druga banka u stečaju koja je poverilac subjekta privatizacije iz obligaciono-pravnog odnosa;

4) dužnik je subjekat privatizacije;

5) potraživanje je dospelo a neizmireno dinarsko, odnosno devizno potraživanje poverioca prema dužniku.

Član 4

Poverilac namiruje svoje potraživanje u visini koja je srazmerna potraživanju poverioca u ukupnim obavezama dužnika.

Potraživanje poverioca prema dužniku može se namiriti samo do visine nominalnog iznosa potraživanja, uvećanog za pripadajuće kamate.

Član 5

Agencija za privatizaciju podnosi zahtev za usaglašavanjem stanja i obaveza Agenciji za sanaciju.

Član 6

Agencija za privatizaciju može da postupa i po zahtevu za usaglašavanjem stanja i obaveza, ako zahtev podnese drugo pravno lice kao poverilac.

Ako se zahtev iz stava 1 ovog člana podnese Agenciji za privatizaciju smatra se da postoji interes za regulisanjem obaveza, na način i pod uslovima propisanim ovom uredbom.

Član 7

Zahtev za usaglašavanjem stanja i obaveza sadrži, naročito:

1) firmu i sedište dužnika;

2) ukupan iznos obaveza dužnika prema poveriocu na dan podnošenja zahteva;

3) specifikaciju obaveza dužnika prema poveriocu (npr. pravni osnov, iznos glavnice, iznos kamate, iznos naknada i provizija i dr.).

Član 8

Uz zahtev za usaglašavanjem stanja i obaveza podnosi se, i:

1) isprava Agencije za privatizaciju kojom se dokazuje da je pokrenut postupak privatizacije, odnosno postupak restrukturiranja;

2) overen finansijski izveštaj dužnika za prethodnu poslovnu godinu, sastavljen u skladu sa zakonom.

Član 9

Usaglašavanje stanja i obaveza vrši se u skladu sa Odlukom o utvrđivanju Programa za regulisanje unutrašnjih dugova ("Službeni glasnik RS", broj 31/2001).

Član 10

O usaglašenom stanju i obavezama sačinjava se zapisnik koji potpisuju dužnik i poverilac.

Zapisnik iz stava 1 ovog člana potpisuje se u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o metodu privatizacije, odnosno odluke o restrukturiranju.

Zapisnik o usaglašenom stanju i obavezama poverilac dostavlja, bez odlaganja, Agenciji za privatizaciju.

Član 11

Zapisnik o usaglašenom stanju i obavezama sadrži, naročito:

1) firmu i sedište dužnika;

2) firmu i sedište poverioca;

3) ukupan iznos i specifikaciju obaveza dužnika prema poveriocu, prema zahtevu za usaglašavanje stanja i obaveza;

4) usaglašeni iznos i specifikaciju obaveza dužnika prema poveriocu;

5) obrazloženje;

6) datum i mesto sačinjavanja zapisnika.

Član 12

Potpisani zapisnik o usaglašenom stanju i obavezama čini sastavni deo dokumentacije za privatizaciju.

Član 13

Na osnovu potpisanog zapisnika o usaglašenom stanju i obavezama Agencija za sanaciju, odnosno Agencija za privatizaciju mogu, radi omogućavanja redovnog poslovanja dužnika, stečajnom, odnosno likvidacionom veću da podnesu predlog:

1) za odlaganje sprovođenja izvršnog postupka prema dužniku;

2) kojim se daje nalog nosiocu platnog prometa za odlaganje mera, odnosno radnji kojima se zabranjuje dužniku raspolaganje sredstvima na računu;

3) kojim se povlači predlog za pokretanja postupka stečaja, odnosno likvidacije prema dužniku, za vreme koje ne može da bude kraće od 18 meseci od dana donošenja odluke o metodu privatizacije, odnosno odluke o restrukturiranju.

Član 14

Na osnovu potpisanog zapisnika o usaglašenom stanju i obavezama dužnik sa poveriocem zaključuje ugovor.

Ugovor iz stava 1 ovog člana zaključuje se u roku od 10 dana od dana zaključenja ugovora o prodaji kapitala, odnosno imovine dužnika.

Član 15

Ugovor sadrži, naročito:

1) firmu i sedište dužnika;

2) firmu i sedište poverioca;

3) podatak o kapitalu, odnosno imovini dužnika koji se prodaje u postupku privatizacije izražen u procentima, u odnosu na ukupan kapital;

4) podatak o usaglašenoj obavezi, sa pripadajućom kamatom do dana zaključenja ugovora o prodaji kapitala, odnosno imovine;

5) podatak o delu prodajne cene izražen u procentima ili na drugi način, koji pripada poveriocu, radi namirenja potraživanja;

6) druge podatke od značaja za ugovorne strane.

Član 16

Potraživanja poverioca namiruju se u skladu sa ugovorom.

Ako se ostvarena prodajna cena plaća na rate, potraživanja poverioca namiruju se, u skladu sa ugovorom, iz rata koje prve dospevaju, po izmirivanju javnih prihoda u skladu sa Uredbom o načinu izmirivanja javnih prihoda dospelih za plaćanje do kraja 2001. godine za subjekte koji se privatizuju metodom javne aukcije i metodom javnog tendera ("Službeni glasnik RS", broj 91/2002).

Član 17

Poverilac, u roku od osam dana od dana zaključenja, dostavlja ugovor ministarstvu nadležnom za poslove finansija.

Potraživanja poverioca namiruju se, po okončanju postupka privatizacije, iz sredstava koja se, po izmirivanju troškova prodaje u postupku privatizacije, uplaćuju na uplatni račun budžeta Republike Srbije.

Potraživanja poverioca namiruju se u roku od tri meseca od dana zaključenja ugovora o prodaji kapitala, odnosno imovine dužnika, odnosno u dužem roku, ako se prodajna cena plaća u ratama.

Član 18

Potraživanja poverioca prema dužniku smatraju se izmirenim u potpunosti, ako su izmirena u skladu sa ugovorom.

Član 19

Sredstva obezbeđenja potraživanja na snazi su do namirenja potraživanja banke, odnosno drugog poverioca, u skladu sa ugovorom.

Član 20

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".