PRAVILNIK
O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI PRIPADNIKA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE UPRAVE ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA

("Sl. glasnik RS", br. 70/2001)

Član 1

Službena legitimacija pripadnika službe za obezbeđenje Uprave za izvršenje zavodskih sankcija (u daljem tekstu: službena legitimacija), služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva zaposlenog u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.

Član 2

Ministar pravde i lokalne samouprave (u daljem tekstu: ministar) službenu legitimaciju izdaje pripadnicima službe za obezbeđenje i ovlašćenim licima za nadzor nad radom zavoda Uprave za izvršenje zavodskih sankcija (u daljem tekstu: Uprava).

Član 3

Obrazac službene legitimacije veličine 60x90 mm, štampan na zaštićenom papiru, ima gonsku podlogu svetlo plave boje i zaštićen je omotom od plastificirane providne mase.

Prednja strana obrasca legitimacije sadrži: na vrhu, na sredini, natpis: "Republika Srbija", ispod toga, na sredini, natpis: "Ministarstvo pravde i lokalne samouprave", ispod toga, na sredini, natpis: "Uprava za izvršenje zavodskih sankcija", ispod toga, na sredini, crvenim slovima, natpis: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA", ispod toga, sa leve strane, mesto za ime i prezime lica kome je izdata službena legitimacija, a sa desne strane, mesto za fotografiju u boji veličine 25x30 mm; ispod fotografije identifikacioni broj, a sa leve strane hologram veličine 24x13 mm ispod koga je datum izdavanja; ispod toga na sredini natpis: "Ministar" i ispod toga sa leve strane pečat Ministarstva pravde i lokalne samouprave, prečnika 15 mm i mesto za potpis ministra.

Poleđina na službenoj legitimaciji sadrži: na vrhu, na sredini zaštitnu traku sa mikrotekstom, ispod toga, na sredini, natpis: "OVLAŠĆENJE", ispod toga, na sredini tekst: "Imalac ove legitimacije ovlašćen je da postupa u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija".

Član 4

Službenu legitimaciju čine obrazac službene legitimacije i službena značka, koja se nosi u trodelnim kožnim koricama na sklapanje, teget boje, dimenzija 327x78 mm. Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzija 78x55 mm za obrazac službene legitimacije.

Službena značka iz stava 1 ovog člana izrađuje se u zlatno-žutoj boji i čelično-beloj boji.

Pored službene značke iz stava 1 ovog člana, uniformisani pripadnici službe za obezbeđenje nose na levoj strani gornjeg dela uniforme značku koja je istog izgleda kao službena značka, osim što je dimenzija 74x67 mm.

Službena značka je od metala, dimenzija 64x58 mm, u obliku stilizovanog baroknog štita hromirane površine, obrubljena sa dve paralelne linije ispunjene plavim emajlom. U gornjem delu štita je predstavljen glavni ulaz u Ministarstvo pravde i lokalne samouprave, predstavljen kao klasicistička građevina, oslonjen na dva dorska stuba. U sklopu punznovane krovne konstrukcije je horizontalni reljefni polirani natpis: "REPUBLIKA SRBIJA - MINISTARSTVO PRAVDE I LOKALNE SAMOUPRAVE", (ispisan u tri reda) izveden ćiriličkim slovima, visine 2,10 mm. Stubovi građevine stoje oslonjeni na postamentu hromirane polirane površine na kome je ugraviran i crnom bojom obojen četvorocifreni identifikacioni broj. Brojevi identifikacionog broja su visine 5 mm.

Ispod brojeva, a prema rubovima štita radijalno se šire hromirani zraci. Unutrašnjost ulaza u građevinu ispunjena je kobalt plavim transparentnim emajlom. Levo i desno od stubova kao simbola zakona, data je u odsečku nacionalna trobojka koja je ispunjena emajlom crvene, plave i bele boje. U sredini ulaza apliciran je simbol Ministarstva pravde i lokalne samouprave, koji se sastoji od vage pravde, mača u položaju odbrane i buktinje zakona, koji su objedinjeni u jedinstvenu heraldičku figuru dimenzija 23x22 mm. Ova aplikacija je pozlaćena, a plamen buktinje je ispunjen crvenim emajlom.

Član 5

Službena značka ovlašćenih lica za nadzor nad radom zavoda je zlatno-žute boje, a službena značka pripadnika službe za obezbeđenje je čelično-bele boje.

Pripadnik službe za obezbeđenje u statusu pripravnika nema pravo na službenu legitimaciju.

Član 6

Identifikacioni broj (u daljem tekstu: ID broj) služi za identifikaciju lica kojima je izdata službena legitimacija. Ne mogu se izdati dva istovetna ID broja.

ID broj ovlašćenih lica za nadzor, sastoji se od tri cifre i određuje se u rasponu od 001 do 099. ID broj uniformisanih pripadnika službe za obezbeđenje sastoji se od četiri cifre i određuje se u rasponu od 0101 do 2999.

ID broj upisuje se u obrazac službene legitimacije pored natpisa "ID broj", a isti broj se urezuje i na službenu značku i značku uniformisanih pripadnika službe za obezbeđenje.

Član 7

O izdatim službenim legitimacijama i službenim značkama Uprava vodi evidenciju.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama sadrži: redni broj; ime i prezime; ID broj; datum izdavanja; JMBG; oznaku serije i serijski broj službene legitimacije; organizacionu jedinicu, odnosno zavod u kome je zaposleno lice kome je izdata službena legitimacija; fotografiju lica kome je službena legitimacija izdata; datum vraćanja službene legitimacije i rubriku za napomene.

Evidencija o izdatim značkama uniformisanih pripadnika službe za obezbeđenje sadrži: redni broj; ime i prezime; ID broj; datum izdavanja, potpis pripadnika kome je izdata značka i rubriku za napomene.

Član 8

Ako lice kome je izdata službena legitimacija ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela dužno je da o tome odmah pismeno obavesti neposrednog starešinu radi brisanja iz evidencije i izdavanja duplikata službene legitimacije na novom obrascu. Isti postupak je i u slučaju oštećenja ili gubitka službene značke, odnosno kožnih korica.

Lice iz stava 1 ovog člana kome prestane radni odnos ili bude raspoređeno u drugu službu, odnosno organizacionu jedinicu, obavezno je da službenu legitimaciju vrati prilikom prijema rešenja o prestanku radnog odnosa, odnosno rešenja o raspoređivanju.

Zabranjeno je legitimaciju nositi u inostranstvo, dati je drugom na poslugu, poslužiti se tuđom legitimacijom kao svojom ili zloupotrebiti na drugi način.

Član 9

Službena legitimacija izdata po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važi do njene zamene službenom legitimacijom na obrascu propisanom ovim pravilnikom.

Zamena službenih legitimacija izvršiće se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Kada se izda nova službena legitimacija, ranije izdata legitimacija vraća se Ministarstvu pravde i lokalne samouprave.

Vraćena službena legitimacija se uništava komisijski.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o službenoj legitimaciji radnika službe obezbeđenja u ustanovama za izdržavanje kazne zatvora ("Službeni glasnik SRS", br. 30/78 i 44/84).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".