ODLUKA
O IZVRŠNOM ODBORU SKUPŠTINE GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 9/2000)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizacija i rad Izvršnog Odbora Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Izvršni odbor) i ostvarivanje prava, dužnosti i odgovornosti Izvršnog odbora.

Član 2

Rad Izvršnog odbora dostupan je javnosti.

Javnost rada Izvršnog odbora obezbeđuje se davanjem informacija sredstvima javnog informisanja, održavanjem konferencija za štampu i obezbeđivanjem uslova za nesmetano obaveštavanje javnosti o obavljanju poslova iz svog delokruga.

Javnost u radu Izvršnog odbora može da se ograniči ili isključi samo u slučajevima ako je to zakonom, drugim propisom, Statutom Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Statut Grada) ili drugim aktom nadležnog organa određeno.

Član 3

Izvršni odbor obavlja poslove iz nadležnosti Grada Novog Sada utvrđene Statutom Grada, odlukama i drugim aktima Grada, u skladu sa Ustavom i zakonom.

II ORGANIZACIJA I RAD IZVRŠNOG ODBORA

Član 4

Izvršni odbor ima predsednika, tri potpredsednika i 10 članova koje bira Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada) na način i po postupku utvrđenom Statutom Grada.

Član 5

U vršenju svojih prava i dužnosti Izvršni odbor kolektivno radi i odlučuje.

Izvršni odbor odgovara za svoj rad na principima kolektivne i pojedinačne odgovornosti svakog člana Izvršnog odbora.

Član 6

Predsednik Izvršnog odbora predstavlja Izvršni odbor, stara se o ostvarivanju prava i dužnosti Izvršnog odbora, i o sprovođenju zaključaka Izvršnog odbora, organizuje i ostvaruje saradnju Izvršnog odbora sa preduzećima, ustanovama i drugim oblicima organizovanja u Gradu, saziva sednice Izvršnog odbora i njima predsedava, predlaže dnevni red za sednice Izvršnog odbora, potpisuje akta koja donosi Izvršni odbor, vrši i druga prava i dužnosti utvrđene zakonom, Statutom Grada i drugim propisima Grada.

Član 7

Potpredsednici Izvršnog odbora pomažu predsedniku Izvršnog odbora u obavljanju njegovih funkcija iz oblasti koje im odredi predsednik Izvršnog odbora i zamenjuju predsednika Izvršnog odbora u slučaju njegove odsutnosti, odnosno sprečenosti da ostvaruje svoje funkcije na način na koji to odredi predsednik Izvršnog odbora.

Član 8

Članovi Izvršnog odbora obavljaju poslove koje im odredi predsednik, odnosno Izvršni odbor na predlog predsednika, rukovode radom stalnih radnih tela Izvršnog odbora i ostvaruju funkciju predstavljanja Izvršnog odbora na sednicama Skupštine Grada i njenih radnih tela.

Član 9

Predsednik, potpredsednici i članovi Izvršnog odbora imaju pravo da učestvuju u radu svakog radnog tela Izvršnog odbora i da izlažu svoje mišljenje i predloge o pitanjima o kojima se raspravlja.

Član 10

Članovi Izvršnog odbora odgovorni su za sprovođenje stavova Izvršnog odbora u poslovima koje im poveri Izvršni odbor i za blagovremeno pokretanje inicijative pred Izvršnom odborom za odlučivanje o pitanjima iz nadležnosti Izvršnog odbora.

Član 11

Član Izvršnog odbora je dužan da blagovremeno obaveštava druge članove Izvršnog odbora o svojim aktivnostima, odnosno ima pravo da traži obaveštenja o aktivnostima koje drugi članovi Izvršnog odbora preduzimaju a koje su od značaja za vršenje funkcije Izvršnog odbora i svakog člana Izvršnog odbora.

Svaki član Izvršnog odbora ima pravo da bude blagovremeno obavešten o pitanjima koja se razmatraju u Skupštini Grada i organima Gradske uprave koja su od značaja za ostvarivanje njegove funkcije.

Član 12

Član Izvršnog odbora samoinicijativno ili na zahtev Izvršnog odbora obaveštava Izvršni odbor o izvršavanju zaključaka Izvršnog odbora i drugih zadataka koje mu poveri Izvršni odbor, o stanju u oblastima u kojima vrši prava i dužnosti člana Izvršnog odbora i o sprovođenju propisa i stavova Skupštine Grada i smernica Izvršnog odbora u tim oblastima.

Član 13

Izvršni odbor ima sekretara koji pomaže predsedniku Izvršnog odbora u pripremanju sednica Izvršnog odbora i izvršavanju zaključaka Izvršnog odbora; stara se o izradi zapisnika sa sednica Izvršnog odbora i obezbeđivanju uslova za rad Izvršnog odbora i radnih tela Izvršnog odbora, odgovara Izvršnog odboru za zakonit i efikasan rad službe kojom rukovodi i vrši druge poslove koje mu odredi ili poveri predsednika Izvršnog odbora.

Član 14

Sekretar Izvršnog odbora postavlja Izvršni odbor na predlog predsednika Izvršnog odbora na period od četiri godine, odnosno do isteka mandata Izvršnog odbora i može biti ponovo postavljen.

Za sekretara Izvršnog odbora može da bude postavljeno lice koje ima pravni fakultet, položen stručni ispit za rad u organima državne uprave i najmanje pet godina radnog iskustva.

Sekretar Izvršnog odbora ima zamenika koji se postavlja na način i po postupku utrđenom za sekretara Izvršnog odbora.

Zamenik sekretara Izvršnog odbora pomaže sekretaru Izvršnog odbora u obavljanju poslova iz njegovog delokruga i zamenjuje ga u slučaju odsutnosti ili privremene sprečenosti da obavlja svoje poslove.

Član 15

Za razmatranje, pripremanje i davanje predloga o pitanjima iz nadležnosti Izvršnog odbora, preduzimanja odgovarajućih mera na usklađivanju rada, organa i organizacija u procesu pripreme odluka i drugih akata i materijala za sednicu Izvršnog odbora, praćenje izvršenja svojih akata i zaključaka Izvršni odbor može da obrazuje stalna i povremena radna tela.

Član 16

Stalna radna tela, obrazuju se Poslovnikom o radu Izvršnog odbora, kojim se utvrđuje njihov delokrug, sastav i način rada i vreme na koje se biraju.

Izvršni odbor posebnim aktom može da obrazuje povremena radna tela, radi razmatranja određenih pitanja ili obavljanja određenih zadataka iz njegove nadležnosti.

Aktom o obrazovanju povremenih radnih tela određuju se njihovi zadaci, sastav i način rada.

Član 17

Izvršni odbor ima pravo i dužnost da putem svojih predstavnika učestvuje u radu Skupštine Grada i njenih radnih tela i da izlaže svoje stavove o pitanjima koja su na dnevnom redu tih sednica kao i da daje objašnjenja prilikom pretresanja odluka i drugih opštih akata koje je podneo Skupštini Grada i može da predloži pretresanje određenog pitanja i o njemu zauzme stav ili da predloži da se odloži donošenje određenog akta dok Izvršni odbor o tom aktu ne zauzme stav, odnosno do prve naredne sednice Skupštine Grada.

Izvršni odbor određuje svoje predstavnike iz reda članova Izvršnog odbora koji učestvuju u radu Skupštine Grada i njenih radnih tela i imaju ovlašćenja da izlažu stav Izvršnog odbora u Skupštini Grada kao i da predlažu amandmane i da se izjašnjavaju o predloženim amandmanima u ime Izvršnog odbora.

Za poverenika, Izvršni odbor određuje predstavnike organa Gradske uprave, odnosno drugo stručno lice koje je učestvovalo u pripremi opšteg akta čiji je predlagač Izvršni odbor radi davanja stručnog objašnjenja predloga odluka i drugih opštih akata kao i o drugim pitanjima koja su na dnevnom redu Skupštine Grada i njenih radnih tela.

Član 18

Izvršni odbor radi i odlučuje o poslovima iz svog delokruga na sednicama.

Izvršni odbor može da odlučuje ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Izvršni odbor odlučuje većinom glasova prisutnih članova ako ovom odlukom nije za pojedina pitanja predviđena druga većina.

O utvrđivanju predloga Statuta Grada, programa razvoja Grada, generalnom planu Grada i budžetu Grada, Izvršni odbor odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Član 19

Sednicu Izvršnog odbora saziva predsednik Izvršnog odbora po potrebi.

Predsednik Izvršnog odbora je dužan da sednicu sazove kada to zatraži predsednik Skupštine Grada ili najmanje jedna trećina članova Izvršnog odbora.

Ako predsednik ne sazove sednicu u slučaju iz stava 2 ovog člana sednicu može da sazove predsednik Skupštine Grada ili jedna trećina članova Izvršnog odbora na način utvrđen Poslovnikom o radu Izvršnog odbora.

Član 20

Na sednicu Izvršnog odbora mogu da se pozovu starešine organa Gradske uprave, odnosno zaposleni koga starešina organa Gradske uprave ovlasti i drugo stručno lice koje je učestvovalo u pripremi nacrta odluke ili drugog opšteg akta odnosno drugog materijala koji se razmatra na sednici Izvršnog odbora radi davanja stručnog objašnjenja i učešća u raspravi.

Na sednicu Izvršnog odbora mogu da se pozovu i predstavnici javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća, ustanova i drugih oblika organizovanja kao i istaknuti stručnjaci koji svojim predlozima mogu da doprinesu rešavanju određenih pitanja.

Član 21

U okviru svojih ovlašćenja Izvršni odbor donosi uputstva, pravilnike, rešenja i zaključke.

Postupak donošenja akata Izvršnog odbora bliže se uređuje Poslovnikom o radu.

Član 22

Izvršni odbor može da naloži organu Gradske uprave da u određenom roku pripremi nacrt odluke ili drugog opšteg akta ili da preduzme radnju za koju je ovlašćen ili da podnese izveštaj o pojedinim pitanjima sa odgovarajućim predlozima za rešavanje određenih problema u oblastima iz delokruga svoga rada.

Član 23

Organi Gradske uprave podnose Izvršnom odboru izveštaj o svom radu kada to Izvršni odbor zatraži, a najmanje jedanput godišnje.

Član 24

Sekretar Izvršnog odbora dužan je da nadležne organe, organizacije i službe Gradske uprave blagovremeno obaveštava o aktima Izvršnog odbora, a po ovlašćenju predsednika Izvršnog odbora može od tih organa, organizacija i službi da traži obaveštenje o sprovođenju akata Izvršnog odbora.

Organizacija, delokrug i zadaci službe koja obavlja stručne i druge poslove za Izvršni odbor uređuje se odlukom o Gradskoj upravi.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Izvršnom odboru Skupštine grada Novog Sada ("Službeni list grada Novog Sada", br. 14/92, 5/93, 10/93 i 5/96).

Član 26

Ova odluka stupa na snagu i primenjivaće se od sprovođenja narednih izbora za odbornike Skupštine Grada.

Član 27

Ova odluka će se objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".