ODLUKA
O ZADUŽENJU GRADA BEOGRADA ZA REALIZACIJU PROJEKTA OBNOVE GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 7/2003)

Član 1

Grad Beograd zadužuje se kod Evropske investicione banke u iznosu od 90.000.000 evra, na osnovu Ugovora o finansiranju između Zajednice država Srbija i Crna Gora i Evropske investicione banke, a za realizaciju Projekta obnove grada Beograda, koji je sastavni deo ove odluke.

Odobrava se zaključivanje Sporazuma o projektu obnove grada Beograda između Evropske investicione banke (u daljem tekstu: banka), Republike Srbije i grada Beograda.

Član 2

Ukupna vrednost navedenog projekta utvrđuje se na iznos do 182.400.000 evra i finansiraće se iz:

- sredstava budžeta grada u iznosu od 92.400.000 evra i

- sredstava zajma koja je odobrila banka u iznosu do 90.000.000 evra.

Sredstva zajma banka će prenositi na poseban račun Republike Srbije kod Narodne banke Srbije, a Ministarstvo za finansije i ekonomiju Republike Srbije prenosiće ih gradu Beogradu.

Član 3

Iznos do 90.000.000 evra biće raspoređen u najviše 15 tranši, s tim što se zahtevi za dodelu tranši mogu dostaviti najkasnije do 30. juna 2007. godine.

Na osnovu zahteva za dodelu tranše, banka će gradu Beogradu dostavljati kopiju obaveštenja o dodeli sredstava sa iznosom tranše, koji ne može biti manji od 5.000.000 evra, datumom dodele, kamatnom stopom, datumom plaćanja i rokovima otplate, za svaku pojedinačnu tranšu.

Član 4

Grad Beograd će svaku pojedinačnu tranšu otplaćivati u jednakim polugodišnjim ratama glavnice.

Period otplate tranše ne može biti kraći od četiri godine niti duži od 20 godina.

Otplata tranše počeće najkasnije po isteku perioda od pet godina, od datuma njene dodele.

Član 5

Kamatna stopa se utvrđuje na datum obaveštavanja o dodeli tranše u skladu sa principima koje odrede rukovodeća tela banke, za zajmove date u evrima po fiksnoj kamatnoj stopi.

Kamata svake tranše plaća se polugodišnje, na iznos neotplaćene glavnice.

Član 6

Grad Beograd će prilikom donošenja odluke o budžetu grada obezbediti sredstva za blagovremeno i uredno izmirenje obaveza po Sporazumu o projektu.

Član 7

Grad Beograd se obavezuje da licitacioni postupak koji se odnosi na kupovinu robe, obezbeđivanje usluga i naručivanje radova vezanih za Projekat, sprovodi na način odgovarajući za banku.

Član 8

Grad Beograd se obavezuje da, do konačnog izmirenja obaveza po zajmu, osigura sve radove i imovinu koja je sadržana u Projektu.

Član 9

Grad Beograd će, do konačnog izmirenja obaveza po zajmu, obezbediti da se svi radovi i imovina sadržani u Projektu održavaju, opravljaju, da se vrši generalni remont i obnavljanje.

Član 10

Grad Beograd će obezbediti vođenje finansijske evidencije o svim operacijama koje se odnose na finansiranje i izvršenje Projekta.

Član 11

Svi sporovi koji nastanu u vezi sa ovim sporazumom rešavaće se pred Sudom pravde Evropske zajednice, a po zakonima Kneževine Luksemburg.

Član 12

Ovlašćuje se predsednik Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda mr Nenad Bogdanović da, u ime grada Beograda, potpiše Sporazum o projektu sa Evropskom investicionom bankom i Republikom Srbijom.

Član 13

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu grada Beograda".