ODLUKA
O PLAĆANJU DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO, PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE SAMOSTALNIH UMETNIKA

("Sl. list grada Beograda", br. 7/2003)

Član 1

Grad Beograd plaća doprinos za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika u cilju obezbeđivanja uslova za njihov rad, pod uslovima i po postupku koji je utvrđen ovom odlukom.

Sredstva za namene iz stava 1 ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Beograda.

Član 2

Grad Beograd plaća doprinos za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: doprinos za osiguranje) za samostalnog umetnika koji:

- obavlja književnu, književno-prevodilačku, filmsku, dramsku, scensko-muzičku, muzičku, likovnu, primenjenu likovnu, dizajnersku ili umetničko-fotografsku delatnost;

- ima status samostalnog umetnika, koji je utvrdilo ovlašćeno umetničko udruženje u skladu sa zakonom;

- ima prebivalište na teritoriji grada Beograda;

- umetničku delatnost obavlja kao jedino ili glavno zanimanje;

- nije osiguran po drugom osnovu;

- nije ostvario ukupan prihod u prethodnoj godini, koji prelazi iznos prosečne godišnje bruto zarade na nivou grada Beograda;

- ne poseduje (ni član porodičnog domaćinstva) nepokretnu imovinu, osim stana - kuće gde stanuje.

Član 3

Samostalni umetnik ima obavezu da dostavi dokaze: potvrdu umetničkog udruženja o statusu samostalnog umetnika; fotokopiju lične karte i radnje knjižice; potvrdu Ministarstva finansija i ekonomije - Poreske uprave - sa područja gradske opštine na kojoj ima prebivalište; o prijavi ukupnog prihoda i o prijavi poreza na nepokretnu imovinu.

Dokazi iz stava 1 ovog člana ne mogu biti stariji od šest meseci.

Član 4

Organ Gradske uprave nadležan za poslove kulture (u daljem tekstu: organ Gradske uprave) objavljuje u jednom od dnevnih listova javni poziv koji traje od 1. do 30. aprila tekuće godine, na koji se prijavljuju samostalni umetnici kojima će grad Beograd, u skladu sa odredbama ove odluke, plaćati doprinose za osiguranje.

Organ Gradske uprave do 1. juna tekuće godine utvrđuje da li su samostalni umetnici, koji su se prijavili na javni poziv, ispunili uslove iz člana 2 ove odluke i o tome ih obaveštava.

Član 5

Po dobijenom obaveštenju iz stava 2 člana 5 ove odluke, samostalni umetnik ima pravo prigovora organu Gradske uprave u roku od osam dana od dana prijema istog.

Član 6

Ukoliko broj samostalnih umetnika koji ispunjavaju uslove za plaćanje doprinosa za osiguranje premašuje iznos planiran u budžetu grada Beograda za te svrhe, prioritet za plaćanje doprinosa imaju umetnici sa dužim stažom osiguranja.

Član 7

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda na predlog organa Gradske uprave, a u okviru sredstava predviđenih budžetom grada Beograda za te namene za tekuću godinu, do 1. jula tekuće godine utvrđuje broj samostalnih umetnika za koje grad Beograd plaća doprinose za osiguranje.

Organ Gradske uprave obaveštava samostalne umetnike koji su ostvarili pravo da im grad Beograd plaća doprinose za osiguranje.

Član 8

Doprinos za osiguranje samostalnih umetnika utvrđen na osnovu ove odluke plaća se za period od 1. jula tekuće godine do 30. juna naredne godine.

Član 9

O plaćanju doprinosa za osiguranje za 2002. godinu za samostalne umetnike koji su podneli zahtev u skladu sa Odlukom o plaćanju doprinosa za zdavstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Beograda", broj 12/2002), odlučivaće organ Gradske uprave u skladu sa ovom odlukom.

Član 10

Prijava na javni poziv u smislu člana 4 ove odluke podnosi se na formularu čiju sadržinu određuje organ Gradske uprave.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Beograda", broj 12/2002).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".