PRAVILNIK
O DAVANJU U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA - ATELJEA NA KOME JE NOSILAC PRAVA KORIŠĆENJA GRAD BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda, br. 7/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se način i postupak davanja u zakup poslovnog prostora - ateljea na kome je nosilac prava korišćenja grad Beograd, a koji je poveren na upravljanje Direkciji za poslovni prostor grada Beograda.

Član 2

Atelje, u smislu odredaba ovog pravilnika, jeste poslovni prostor koji se koristi isključivo kao radni prostor umetnika (u daljem tekstu: atelje).

Član 3

Postupak davanja u zakup ateljea sprovodi Komisija za izbor umetnika za dodelu ateljea na korišćenje, koju čine predsednik i četiri člana (u daljem tekstu: Komisija), a rešenje o davanju u zakup ateljea donosi Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

Komisiju iz stava 1 ovog člana imenuje Izvršni odbor Skupštine grada Beograda na period od dve godine.

Član 4

Komisija sprovodi postupak davanja u zakup ateljea, po odredbama ovog pravilnika.

Umetnička udruženja formiraju rang-liste za dodelu ateljea u zakup u skladu sa pravilnicima udruženja. U svakom pojedinačnom slučaju davanje u zakup ateljea, umetničko udruženje dostavlja Komisiji obrazloženi predlog za dodelu ateljea na razmatranje.

Komisija u svakom pojedinačnom slučaju razmatra predlog umetničkog udruženja o dodeli ateljea u zakup.

Komisija neće uzeti u razmatranje predlog za dodelu ateljea članu organa ili radnog tela umetničkog udruženja.

Član 5

Komisija donosi odluke u formi predloga.

Predlog iz stava 1 ovog člana punovažan je ako je za njega glasala većina od ukupnog broja članova Komisije.

Član 6

Izuzetno od postupka predviđenog ovim pravilnikom, Komisija može predložiti Izvršnom odboru Skupštine grada Beograda da se atelje dâ u zakup u sledećim slučajevima:

- kada zakupac prestane da obavlja svoju delatnost usled smrti, a zaključenje ugovora traži bračni drug ili dete, pod uslovom da su članovi umetničkog udruženja i da se nalaze na rang-listi umetničkog udruženja;

- kada zakupac nudi zamenu prava zakupa većeg ateljea za manji, upražnjen atelje;

- kada je umetnik član umetničkog udruženja, a ima više bodova, prema pravilniku umetničkog udruženja, od umetnika koga je umetničko udruženje predložilo za dodelu ateljea u zakup.

Član 7

O radu Komisije vodi se zapisnik koji sadrži: datum sednice, imena prisutnih članova Komisije, podatke o predlogu umetničkog udruženja (Udruženja likovnih umetnika Srbije ili Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), podatke o ateljeu koji je predmet dodele, predlog odluke o izboru zakupca ateljea, kao i podatke o načinu glasanja i odlučivanja.

Član 8

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda donosi rešenje o davanju u zakup ateljea na osnovu predloga iz člana 5 ovog pravilnika.

Član 9

Na rešenje Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda može se podneti pismeni prigovor donosiocu rešenja, u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Rešenje Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda po prigovoru je konačno.

Član 10

Na rešenje iz člana 9 ovog pravilnika saglasnost daje Republička direkcija za imovinu Republike Srbije u skladu sa odredbama člana 8 stav 3 Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 53/95, 3/96, 54/96 i 32/97).

Član 11

Nakon pribavljanja saglasnosti Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, direktor Direkcije za poslovni prostor grada Beograda zaključuje sa umetnikom ugovor o zakupu ateljea.

Ugovor iz stava 1 ovog člana zaključuje se na period od četiri godine i može biti raskinut i pre isteka navedenog roka, u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima, posebno ukoliko se prostor koristi nenamenski, odnosno ukoliko lice koje ga je dobilo u zakup prestane da obavlja umetničku delatnost.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".