PRAVILNIK
O USLOVIMA, NAČINU I PROGRAMU POLAGANJA STRUČNOG ISPITA ZA OBAVLJANJE STRUČNIH POSLOVA PRI EKSPLOATACIJI MINERALNIH SIROVINA

("Sl. glasnik RS", br. 21/96 i 47/96)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, način i program polaganja stručnog ispita za obavljanje stručnih poslova tehničkog rukovođenja, izrade rudarskih projekata, rukovođenja rudarskim merenjima i izradom rudarskih planova, rukovođenja poslovima zaštite na radu, stručnog nadzora pri eksploataciji mineralnih sirovina, kao i drugih stručnih poslova za čije je obavljanje kao uslov propisano ovlašćenje za obavljanje tih poslova.

Član 2

Stručni ispit polaže se po programu propisanom ovim pravilnikom i sastoji se iz opšteg i posebnog dela.

Opšti deo stručnog ispita polaže se prema jedinstvenom programu.

Posebni deo stručnog ispita polaže se prema posebno utvrđenom programu za određeni stepen školske spreme.

Član 3

Lice koje je položilo stručni ispit predviđen za niži stepen školske spreme, a naknadno završi viši stepen školske spreme, polaže samo posebni deo stručnog ispita predviđen za taj stepen školske spreme.

Lice koje je položilo stručni ispit prema drugim propisima, za obavljanje poslova iz člana 1 ovog pravilnika polaže samo posebni deo stručnog ispita.

Član 4

Stručni ispit prema odredbama ovog pravilnika polažu lica koja imaju visoku školsku spremu, višu školsku spremu i srednju školsku spremu rudarske, geodetske ili druge odgovarajuće tehničke struke, kao i lica sa završenom srednjom školom u trogodišnjem trajanju (KV), petim stepenom stručne spreme (VKV) i višom školom za obrazovanje radnika tehničke struke, za obavljanje poslova nadzornika i poslovođe pri eksploataciji mineralnih sirovina.

Pravo na polaganje stručnog ispita, lica iz stava 1 ovog člana stiču sa najmanje 2 godine radnog iskustva na poslovima eksploatacije mineralnih sirovina.

Član 5

Stručni ispit se polaže pred Komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje ministar nadležan za poslove rudarstva (u daljem tekstu: ministar).

Komisija ima predsednika i dva člana, koji imaju zamenike.

Na predlog predsednika Komisije mogu se za pojedine predmete angažovati ispitivači van sastava Komisije.

O angažovanju ispitivača iz stava 3 ovog člana ministar donosi posebno rešenje.

Predsedniku, članovima Komisije i ispitivaču pripada naknada čija se visina određuje rešenjem o obrazovanju Komisije.

Član 6

Administrativno-stručne i tehničke poslove vezane za polaganje stručnog ispita obavlja Savez inženjera i tehničara Srbije, Beograd.

Ugovorom koji zaključuju ministarstvo nadležno za poslove rudarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo) i organizacija iz stava 1 ovog člana, bliže se uređuju pitanja uslova i načina organizovanja i visine troškova polaganja stručnog ispita.

Član 7

Troškove polaganja stručnog ispita, kao i troškove polaganja popravnog ispita, snosi lice koje polaže stručni ispit (u daljem tekstu: kandidat) ili preduzeće, odnosno drugo pravno lice u kome je kandidat zaposlen.

Član 8

Pismenu prijavu za polaganje stručnog ispita kandidat podnosi organizaciji iz člana 6 stav 1 ovog pravilnika.

Prijava iz stava 1 ovog člana sadrži:

1) ime, očevo ime i prezime kandidata;

2) datum i mesto rođenja kandidata;

3) vrstu školske spreme i smer koji je kandidat završio;

4) naziv preduzeća u kome je kandidat zaposlen, vrstu poslova koje obavlja i godine radnog iskustva;

5) predlog teme za izradu pismenog rada;

6) vrstu ispita za koju se kandidat prijavljuje i u kom ispitnom roku želi da polaže.

Uz prijavu kandidat prilaže:

1) izvod iz matične knjige rođenih;

2) overen prepis diplome ili svedočanstvo o završenoj školi;

3) potvrdu preduzeća o vrsti poslova na kojima je kandidat radio i o radnom iskustvu.

Član 9

Kandidatu koji je priložio propisane dokaze Komisija u obaveštenju o ispunjenosti uslova za polaganje stručnog ispita određuje temu i rok za dostavljanje pismenog rada. Temu za izradu pismenog rada može predložiti kandidat ili preduzeće u kome je kandidat zaposlen.

Iz opravdanih razloga, a na pismeni zahtev kandidata, rok za dostavljanje pismenog stručnog rada može se produžiti, s tim što se pismeni rad mora dostaviti najkasnije 15 dana pre polaganja stručnog ispita.

Član 10

Pismeni rad ocenjuje ispitivač.

Kandidat može polagati usmeni deo ispita i opšti deo ispita ako je pismeni rad pozitivno ocenjen od strane ispitivača.

Član 11

Kandidat se na stručnom ispitu ocenjuje za opšti deo jednom ocenom, a za posebni deo iz svakog predmeta posebno.

Konačan uspeh kandidata na stručnom ispitu utvrđuje Komisija.

Uspeh kandidata na stručnom ispitu ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio".

Ocenom "nije položio" ocenjuje se kandidat koji nije pokazao dovoljan uspeh iz opšteg dela i jednog predmeta iz posebnog dela ispita, ili ako nije pokazao dovoljan uspeh iz dva predmeta posebnog dela.

Član 12

Kandidat koji nije pokazao dovoljan uspeh iz opšteg dela ili iz jednog predmeta posebnog dela može polagati popravni ispit u roku koji ne može biti kraći od tri meseca od dana kada je ispit polagao.

Član 13

Ako kandidat ne pristupi polaganju stručnog ispita ili pre početka polaganja stručnog ispita izjavi da odustaje od ispita, smatraće se da nije ni polagao ispit.

Član 14

Ako kandidat neopravdano odustane od započetog polaganja stručnog ispita, smatraće se da ispit nije položio.

Započeto polaganje stručnog ispita može se odložiti ako je kandidat zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga bio sprečen da nastavi polaganje stručnog ispita.

Zahtev za odlaganje ispita iz stava 2 ovog člana kandidat podnosi Komisiji.

Član 15

O polaganju stručnog ispita vodi se zapisnik koji sadrži: ime i prezime kandidata; stepen stručne spreme; naziv preduzeća ili drugog pravnog lica u kome je kandidat zaposlen; sastav Komisije; ime i prezime ispitivača; datum i mesto polaganja stručnog ispita: temu pismenog rada; postavljena pitanja; ocenu iz svakog predmeta i zaključak o odlaganju ili neodlaganju stručnog ispita ili o upućivanju na ponovno polaganje ispita iz jednog predmeta.

Zapisnik potpisuju predsednik, članovi Komisije i ispitivač.

Član 16

Na osnovu zapisnika o polaganju stručnog ispita kandidatu se izdaje uverenje o položenom stručnom ispitu.

Uverenje iz stava 1 ovog člana sadrži:

1) naziv Ministarstva;

2) propis na osnovu koga se izdaje uverenje;

3) ime, prezime i mesto rođenja kandidata;

4) vrstu poslova za čije obavljanje je kandidat položio stručni ispit;

5) registarski broj evidencije;

6) datum izdavanja uverenja;

7) potpis predsednika Komisije i ovlašćenog lica Ministarstva.

Uverenje iz stava 1 ovog člana overava se pečatom Ministarstva.

Član 17

Evidenciju lica koja su polagala stručni ispit vodi organizacija iz člana 6 ovog pravilnika i po okončanju ispitnog roka, sa primerkom uverenja, dostavlja je Ministarstvu.

Evidencija sadrži podatke o kandidatu i to: ime i prezime, godinu i mesto rođenja, prebivalište, vreme polaganja stručnog ispita, kao i podatke o uspehu na ispitu.

Član 18

Opšti deo stručnog ispita obuhvata sledeće gradivo:

1) Ustavno uređenje - Osnovi ustavnog uređenja Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije; karakter savezne države i Republike Srbije; slobode, prava i dužnosti čoveka i građanina (po Ustavu Savezne Republike Jugoslavije i Ustavu Republike Srbije); ekonomsko i socijalno uređenje; nadležnost Savezne Republike Jugoslavije i prava i dužnosti Republike Srbije; organi Savezne Republike Jugoslavije i organi Republike Srbije; ustavnost i zakonitost; teritorijalna organizacija Republike Srbije; donošenje i promena saveznog i republičkog ustava.

2) Radni odnosi - Zasnivanje radnog odnosa. - Raspoređivanje radnika. - Prava radnika za čijim je radom prestala potreba. - Radno vreme. - Odmori i odsustva. - Zarade i naknade. - Zaštita radnika. - Odgovornost radnika. - Prestanak radnog odnosa. - Zaštita prava radnika. - Poslovodni organ preduzeća. - Organizovani prekid rada zaposlenih (štrajk).

3) Upravni postupak - Načela upravnog postupka. - Stvarna i mesna nadležnost. - Stranka u upravnom postupku. - Pokretanje upravnog postupka (po zahtevu stranke i po službenoj dužnosti). - Dokazivanje u upravnom postupku. - Dostavljanje. - Rokovi. - Rešenja (sastavni delovi, rokovi za donošenje rešenja). - Žalba i postupak po žalbi. - Pojam konačnog, izvršnog i pravosnažnog rešenja. - Izvršenje rešenja. - Troškovi upravnog postupka.

Pravni izvori i literatura:

1) Ustav Savezne Republike Jugoslavije ("Službeni list Savezne Republike Jugoslavije", broj 1/92);

2) Ustav Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 1/90);

3) Zakon o radnim odnosima ("Službeni glasnik RS", br. 45/91, 70/91, 18/92, 34/94, 48/94, 49/95 i 53/95);

4) Zakon o opštem upravnom postupku ("Službeni list SFRJ", broj 47/86).

Član 19

Posebni deo stručnog ispita obuhvata:

1) Pismeni deo ispita:

- izrada pismenog stručnog rada odnosno projekta.

2) Usmeni deo ispita:

- odbrana stručnog rada;

- provera poznavanja zakona, tehničkih propisa, normativa, standarda i drugih propisa iz oblasti iz koje kandidat polaže stručni ispit;

- propise iz oblasti zaštite na radu pri eksploataciji mineralnih sirovina.

Član 20

Pismeni rad kandidat izrađuje pod nadzorom ispitivača iz čije oblasti je tema pismenog rada i u zavisnosti od stepena školske spreme, sastoji se od izrade:

1) za visoku školsku spremu - glavnog i dopunskog rudarskog projekta;

2) za višu školsku spremu - tehničkog ili uprošćenog rudarskog projekta;

3) za srednju školsku spremu - uprošćenog rudarskog projekta;

4) za treći stepen obrazovanja (KV) peti stepen stručne spreme (VKV) i višu školu za obrazovanje radnika tehničke struke - uprošćenog rudarskog projekta, ili izvođačkog projekta za delove tehnološkog procesa, rekonstrukcije ili remonta.

Član 21

Usmeni deo ispita za kandidate rudarske struke obuhvata:

1) odbranu pismenog stručnog rada;

2) proveru poznavanja zakona, tehničkih propisa, normativa, standarda i drugih propisa iz oblasti iz koje kandidat polaže stručni ispit;

3) provera poznavanja propisa iz oblasti zaštite na radu pri eksploataciji mineralnih sirovina.

Usmeni deo ispita za kandidate drugih tehničkih struka obuhvata odbranu i proveru znanja iz stava 1 tač. 1 i 2 ovog člana.

Pravni izvori i literatura:

1) Zakon o rudarstvu ("Službeni glasnik RS", broj 44/95);

2) Zakon o zaštiti na radu ("Službeni glasnik RS", broj 42/91);

3) Zakon o zaštiti od požara ("Službeni glasnik SRS", br. 37/88, 53/93, 67/93 i 48/94);

4) Uredba o merama zaštite od požara pri izvođenju radova zavarivanja, rezanja i lemljenja ("Službeni glasnik SRS", broj 50/79);

5) Pravilnik o sadržini rudarskih projekata ("Službeni glasnik SRS", broj 10/84);

6) Pravilnik o merama zaštite pri rukovanju eksplozivnim sredstvima i miniranju u rudarstvu ("Službeni list SFRJ", broj 9/67);

7) Pravilnik o tehničkim normativima za podzemnu eksploataciju uglja ("Službeni list SFRJ", br. 4/89 i 54/90);

8) Pravilnik o tehničkim normativima za površinsku eksploataciju ležišta mineralnih sirovina ("Službeni list SFRJ", broj 4/86);

9) Pravilnik o tehničkim normativima za površinsku eksploataciju arhitektonsko građevinskog kamena (ukrasnog kamena) tehničkog kamena, šljunka i peska i preradu arhitektonskog građevinskog kamena ("Službeni list SFRJ", broj 11/86);

10) Pravilnik o tehničkim normativima pri rukovanju eksplozivnim sredstvima i miniranju u rudarstvu ("Službeni list SFRJ", broj 26/88);

11) Pravilnik o tehničkim normativima pri izgradnji jamskih magacina eksplozivnih sredstava u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom mineralnih sirovina ("Službeni list SFRJ", broj 12/88);

12) Pravilnik o tehničkim normativima za električna postrojenja, uređaje i instalacije u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom ("Službeni list SFRJ", broj 21/88);

13) Pravilnik o tehničkim normativima za električna postrojenja i uređaje u rudnicima sa površinskom eksploatacijom mineralnih sirovina ("Službeni list SFRJ", broj 66/87);

14) Pravilnik o tehničkim normativima pri prevozu ljudi i materijala oknima rudnika ("Službeni list SRJ", broj 18/92);

15) Pravilnik o tehničkim normativima za mašine sa dizel motorima koje se koriste pri podzemnim rudarskim radovima u nemetanskim jamama ("Službeni list SFRJ", broj 66/78);

16) Pravilnik o tehničkim normativima za istraživanje, dobijanje i pripremu nuklearnih mineralnih sirovina ("Službeni list SFRJ", broj 39/85);

17) Pravilnik o tehničkim normativima za pripremanje mineralnih sirovina - ruda obojenih metala ("Službeni list SFRJ", broj 36/79),

18) Pravilnik o tehničkim normativima pri istraživanju i eksploataciji nafte, zemnih gasova i slojnih voda ("Službeni list SFRJ", br. 43/79, 41/81 i 15/82),

19) Pravilnik o tehničkim normativima za podzemnu eksploataciju metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina ("Službeni list SFRJ", broj 24/91),

20) Pravilnik o tehničkim normativima pri prevozu ljudi u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom mineralnih sirovina horizontalnim i kosim prostorijama ("Službeni list SFRJ", broj 34/89),

21) Pravilnik o tehničkim normativima za prevoz transporterima sa trakom u rudarstvu ("Službeni list SFRJ", broj 5/73),

22) Propisi o tehničkim merama i zaštiti na radu pri rudarskim podzemnim radovima ("Službeni list SFRJ", broj 11/67),

23) Standardi iz protiveksplozivne zaštite izdati od Zavoda za standardizaciju grupe JUS N.S. 8.000 - N.S. 8.999

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".