PRAVILNIK
O USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU PREDUZEĆA I DRUGA PRAVNA LICA KOJA SE AKREDITUJU ZA PREGLED RADNIH ETALONA, MERILA ILI UZORAKA REFERENTNIH MATERIJALA

("Sl. list SRJ", br. 35/98)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje u pogledu stručne spreme zaposlenih, opreme i radnih prostorija moraju da ispunjavaju preduzeća i druga pravna lica koja se akredituju za pregled radnih etalona, merila i uzoraka referentnih materijala (u daljem tekstu: pregled).

Član 2

Odgovorni radnik koji vodi i organizuje poslove pregleda i zamenik odgovornog radnika moraju imati najmanje visoku stručnu spremu stečenu na fakultetu čiji program obuhvata odgovarajuću oblast metrologije i radno iskustvo od najmanje tri godine u odgovarajućoj oblasti metrologije.

Član 3

Radnici koje je odgovorni radnik iz člana 2 ovog pravilnika ovlastio da obavljaju preglede, žigosanja i potpisivanja uverenja o ispravnosti i zapisnika o pregledu moraju imati najmanje srednju stručnu spremu stečenu u srednjoj tehničkoj školi mašinskog, elektrotehničkog, hemijskog, tehnološkog ili drugog odgovarajućeg smera ili u drugim školama sa istim ili višim rangom i radno iskustvo od najmanje godinu dana na poslovima pregleda ili izrade i održavanja merila, odnosno na utvrđivanju karakteristika uzoraka referentnih materijala.

Član 4

Radnici iz čl. 2 i 3 ovog pravilnika moraju biti u radnom odnosu na neodređeno vreme u preduzeću ili drugom pravnom licu koje se akredituje i moraju poznavati Zakon o mernim jedinicama i merilima, podzakonske propise (opšteg karaktera) donesene na osnovu tog zakona i važeće metrološke propise iz odgovarajuće oblasti.

Radnici iz člana 3 ovog pravilnika moraju biti osposobljeni za primenu propisanih načina i metoda pregleda iz odgovarajuće oblasti.

Član 5

Preduzeća i druga pravna lica iz člana 1 ovog pravilnika moraju imati odgovarajuće etalone, uzorke referentnih materijala i pomoćnu opremu, koji omogućavaju primenu propisanih načina i metoda pregleda.

Etaloni i uzorci referentnih materijala iz stava 1 ovog člana moraju biti snabdeveni uverenjima o ispravnosti i moraju se čuvati saglasno propisima, odnosno uputstvima proizvođača.

Za svu opremu koja se koristi za preglede mora postojati dokumentacija koja sadrži uputstva za rukovanje, podešavanje i održavanje i evidencija o periodičnim pregledima i eventualnim intervencijama.

Član 6

Vrsta, broj, veličina i položaj radnih prostorija moraju biti takvi da je moguće obavljanje pregleda i preduzimanje radnji neophodnih za izvršavanje pregleda na propisani način.

Član 7

Radna prostorija u kojoj se obavlja pregled mora da bude:

1) uređena tako da se u njoj mogu primeniti propisani načini i metode pregleda kojima se postiže zahtevana tačnost merenja;

2) propisano zaštićena od uticaja nedozvoljenih delovanja toplote, prašine, vibracija, vlage, para, buke, elektromagnetnih smetnji i sl.;

3) dovoljno prostrana da se merno-tehnička oprema može smestiti tako da je izvršiocima merenja omogućeno slobodno kretanje, odnosno da je izbegnut rizik oštećenja merno-tehničke opreme i radnih etalona, merila i uzoraka referentnih materijala koji se pregledaju;

4) opremljena odgovarajućim izvorima energije potrebnim za pregled.

Ako obavljanje pregleda to zahteva, u radnoj prostoriji moraju da budu postavljeni uređaji za održavanje i merenje (po potrebi i registrovanje) uticajnih faktora mikroklime u granicama propisanim za određenu vrstu radnog etalona, merila, odnosno uzorka referentnog materijala.

Član 8

U prostoriji iz člana 7 ovog pravilnika može biti smeštena samo oprema koja se koristi za pregled, raspoređena tako da ne bude izložena direktnom uticaju sunčevog zračenja, zračenja iz veštačkih izvora toplote i drugih vrsta zračenja, kao i uticaju agresivnih gasova, dima, prašine ili drugih agenasa.

U radnoj prostoriji u kojoj se obavlja pregled ne sme se vršiti opravka niti servisiranje merne opreme.

Pristup prostoriji iz stava 1 ovog člana mora da bude kontrolisan na način koji odgovara njenoj nameni, a ulazak u prostoriju posebno regulisan.

Član 9

Izuzetno od odredbe člana 2 ovog pravilnika, do 31. decembra 2000. godine, odgovorni radnik koji vodi i organizuje poslove pregleda hronotahografa i njegov zamenik mogu imati i odgovarajuću višu stručnu spremu stečenu na višoj školi odgovarajućeg smera.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima koje moraju da ispunjavaju preduzeća i druga pravna lica kojima se poverava pregled radnih etalona, merila ili uzoraka referentnih materijala ("Službeni list SRJ", br. 14/95).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".