ZAKON
O DRŽAVNOM PEČATU DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJA I CRNA GORA I O PEČATIMA ORGANA UPRAVE SAVETA MINISTARA

("Sl. list SCG", br. 17/2003)

Član 1

Ovim zakonom uređuju se državni pečat državne zajednice Srbija i Crna Gora (u daljem tekstu: državni pečat) i pečati Skupštine Srbije i Crne Gore, predsednika Srbije i Crne Gore, Saveta ministara, ministarstava i drugih organa uprave, upravnih organizacija, Generalnog sekretarijata Saveta ministara i službi (u daljem tekstu: organi uprave Saveta ministara).

Član 2

Pečat služi za potvrđivanje autentičnosti akata na koje se stavlja.

Član 3

Državni pečat stavlja se na originale zakona, na akte kojima se ratifikuju međunarodni ugovori, na akte predsednika Srbije i Crne Gore koji se odnose na predstavljanje Srbije i Crne Gore u inostranstvu, a koje on odredi, i na originale drugih akata za koje je to određeno zakonom.

Član 4

Državni pečat je u obliku kruga, prečnika 50 milimetara, a izrađen je od metala za dobijanje otisaka u pečatnom vosku. Državni pečat sadrži naziv državne zajednice i u sredini grb državne zajednice Srbija i Crna Gora (u daljem tekstu: grb državne zajednice), na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

Član 5

Državni pečat čuva se u Savetu ministara, a za njegovu upotrebu odgovoran je generalni sekretar Saveta ministara.

Član 6

Pečat organa uprave Saveta ministara stavlja se na akte kojima organ uprave Saveta ministara odlučuje ili službeno opšti sa drugim organima, organizacijama i građanima.

Član 7

Pečat organa uprave Saveta ministara je u obliku kruga, a izrađuje se od gume ili drugog odgovarajućeg materijala. Pečat sadrži naziv i sedište organa uprave Saveta ministara i u sredini grb državne zajednice.

Štambilji i druge oznake koje se stavljaju na akte organa uprave Saveta ministara ne mogu biti okruglog oblika.

Član 8

Područna organizaciona jedinica organa uprave Saveta ministara može imati poseban pečat.

Pečat područne organizacione jedinice organa uprave Saveta ministara, pored elemenata iz člana 7 ovog zakona, sadrži i naziv i sedište te organizacione jedinice.

Član 9

Pečat koji upotrebljava diplomatsko ili konzularno predstavništvo Srbije i Crne Gore u inostranstvu sadrži naziv predstavništva, sedište i zemlju u kojoj je predstavništvo i grb državne zajednice u sredini.

Član 10

Organi uprave Saveta ministara dužni su da matrice izrađenih pečata čuvaju ili da ih unište. Matricu uništava komisija koju obrazuje organ uprave Saveta ministara.

Komisija iz stava 1 ovog člana uništava i pečat organa uprave Saveta ministara za čijim je korišćenjem prestala potreba.

Organi uprave Saveta ministara dužni su da generalnom sekretaru Saveta ministara dostave otiske svojih pečata i da prijave nestanak ili gubitak pečata.

Član 11

Generalni sekretar Saveta ministara doneće bliže propise o veličini pečata i čuvanju i upotrebi pečata organa uprave Saveta ministara, kao i propise o štambiljima organa uprave Saveta ministara.

Ministar odbrane doneće bliže propise o obliku, veličini, sadržini i upotrebi pečata jedinice i ustanova Vojske Srbije i Crne Gore.

Generalni sekretar Saveta ministara doneće bliže propise o davanju ovlašćenja pečatoreznicama za izradu državnog pečata i pečata organa uprave Saveta ministara i o radu pečatoreznica u vezi sa izradom tih pečata.

Propisi iz st. 1 do 3 ovog člana doneće se u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 12

Izuzetno od odredaba člana 4 i čl. 7 do 9 ovog zakona, do donošenja zakona kojim će se ustanoviti grb državne zajednice, državni pečat i pečati organa uprave Saveta ministara sadržaće grb koji je u upotrebi do stupanja na snagu ovog zakona.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o državnom pečatu Savezne Republike Jugoslavije i o pečatima saveznih organa ("Službeni list SRJ", br. 36/92).

Član 14

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".