ODLUKA
O OSNOVICAMA OSIGURANJA ZA OSIGURANIKE SAMOSTALNIH DELATNOSTI KOJI SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE I SVEŠTENIKE I VERSKE SLUŽBENIKE

("Sl. glasnik RS", br. 42/2003)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se osnovice za osiguranike samostalnih delatnosti, iz člana 196 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 34/2003, u daljem tekstu: Zakon) koji u skladu sa zakonom, samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture i sveštenike i verske službenike.

Član 2

Osnovice osiguranja za osiguranike iz člana 1 ove odluke čini prihod koji ostvare obavljanjem samostalne delatnosti po osnovu koje su osigurani, s tim da tako određena osnovica ne može biti niža niti viša od osnovica osiguranja iz člana 192 stav 1 Zakona.

Član 3

Nominalni iznos najniže osnovice osiguranja iz člana 2 ove odluke za prvo polugodište 2003. godine utvrđuje se u iznosu od 14.589 dinara.

Usklađivanje nominalnog iznosa osnovice osiguranja iz stava 1 ovog člana vrši se rešenjem direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, koji se objavljuju u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 4

Osiguranici iz člana 1 ove odluke mogu na sopstveni zahtev plaćati doprinos na više osnovice od osnovica utvrđenih u članu 2 ove odluke, ali ne više od najviše osnovice iz člana 192 stav 1 Zakona.

Član 5

Doprinos za osiguranike iz člana 1 ove odluke mogu delimično ili u celini plaćati udruženja ili druga pravna lica u skladu sa ugovorom zaključenim sa Fondom.

Član 6

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".