ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICA NA KOJE SE PLAĆA DOPRINOS ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZA DOMAĆE DRŽAVLJANE ZAPOSLENE U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 42/2003)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se osnovice na koje se plaća doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: doprinos) za domaće državljane zaposlene u inostranstvu ako za to vreme nisu obavezno osigurani kod stranog nosioca osiguranja, ili ako prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po propisima te države, ne mogu ostvariti ili koristiti van njene teritorije.

Član 2

Osnovicu na koju se plaća doprinos za osiguranike iz člana 1 ove odluke čine iznosi utvrđeni u procentu od prosečne zarade po zaposlenom u Republici u prethodnom kvartalu, i to za:

1. poslove za koje se ne zahteva stručnost i poslove za koje se zahteva osposobljenost u trajanju do godine dana (I stepen), odnosno do dve godine (II stepen)

56%

2. poslove za koje se zahteva stručnost koja se stiče srednjim obrazovanjem u trajanju do tri godine (kvalifikovani rad - III stepen)

81%

3. poslove za koje se zahteva stručnost koja se stiče srednjim obrazovanjem u trajanju od četiri ili više godina (IV stepen)

98%

4. poslove za koje se zahteva stručnost koja se stiče specijalizacijom nakon srednjeg obrazovanja u trajanju od godinu dana (visokokvalifikovani rad - V stepen)

120%

5. poslove za koje se zahteva stručnost koja se stiče višim obrazovanjem (VI stepen)

131%

6. poslove za koje se zahteva stručnost koja se stiče fakultetskim, odnosno visokim obrazovanjem (VII-1 stepen)

173%

7. poslove za koje se zahteva stručnost koja se stiče magistraturom ili specijalizacijom na osnovu fakultetskog, odnosno visokog obrazovanja (VII-2 stepen)

191%

8. poslove za koje se zahteva stručnost stečena doktoratom (VIII stepen)

233%

Nominalne iznose osnovica iz stava 1 ovog člana utvrđuje, na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o prosečnoj zaradi po zaposlenom u Republici za prvi kvartal 2003. godine, direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: direktor Fonda), rešenjem.

Član 3

Osnovice iz člana 2 ove odluke usklađuju se tromesečno prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike o kretanju zarada po zaposlenom u Republici, a primenjuju se od prvog u mesecu po objavljivanju podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike o prosečnoj zaradi po zaposlenom u prethodnom kvartalu.

Nominalne iznose usklađenih osnovica utvrđuje direktor Fonda, rešenjem.

Član 4

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. maja 2003. godine.