ZAKON
O POREZU NA FINANSIJSKE TRANSAKCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 26/2001, 35/2002 i 43/2003)

Član 1

Ovim zakonom uvodi se porez na finansijske transakcije koje se obavljaju u platnom prometu (u daljem tekstu: porez na finansijske transakcije).

Član 2

Porez na finansijske transakcije plaća se na sve isplate preko računa, na kompenzaciju, kao i na svaku drugu isplatu sredstava sa računa, na promenu poverioca (cesiju), odnosno na promenu dužnika u određenom obligacionom odnosu (asignaciju).

Računima iz stava 1 ovog člana smatraju se računi otvoreni u skladu sa zakonom kojim se uređuje platni promet kod Narodne banke Jugoslavije, Uprave za javna plaćanja, banaka i Poštanske štedionice i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banka).

Član 3

Obveznik poreza na finansijske transakcije iz člana 2 stav 1 ovog zakona je pravno lice i preduzetnik (u daljem tekstu: obveznik poreza).

Član 4

Osnovicu poreza na finansijske transakcije iz člana 2 stav 1 ovog zakona čini iznos, odnosno vrednost sredstava naznačen u nalogu za plaćanje, ugovoru, odnosno drugom instrumentu na osnovu kojeg se izvršava svaki pojedinačni posao platnog prometa, odnosno svaka finansijska transakcija.

Član 5

Poreska obaveza nastaje u momentu vršenja usluge platnog prometa, odnosno u momentu vršenja finansijske transakcije.

Član 6

Porez na finansijske transakcije iz člana 2 stav 1 ovog zakona plaća se po stopi od 0,22%.

Član 7

Porez na finansijske transakcije iz člana 2 stav 1 ovog zakona ne plaća se na:

1) uplate poreza, doprinosa, taksa i drugih javnih prihoda utvrđenih u skladu sa zakonom;

2) prenos sredstava:

(1) na konsolidovane račune trezora i sa konsolidovanih računa trezora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem;

(2) na račun i sa računa fondova i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, koji koriste sredstva sa konsolidovanog računa trezora;

(3) po osnovu prometa akcija;

(4) po osnovu kupovine kapitala, odnosno imovine preduzeća u postupku privatizacije, u smislu zakona kojim se uređuje privatizacija;

(5) po osnovu kupovine udela iz portfelja Akcijskog fonda Republike Srbije;

(6) po osnovu kredita i hartija od vrednosti između banaka i između banaka i Narodne banke Jugoslavije;

(7) po osnovu odobravanja i vraćanja sredstava kredita banaka i drugih finansijskih organizacija pravnim i fizičkim licima;

(8) po osnovu kupoprodaje hartija od vrednosti koje emituje Republika Srbija, odnosno Narodna banka Jugoslavije;

(9) sa računa banke i računa ovlašćenog menjača, za obavljanje menjačkih poslova za potrebe Narodne banke Jugoslavije;

(10) po osnovu kupoprodaje deviza i efektivnog stranog novca između banaka i između banaka i Narodne banke Jugoslavije, kao i po osnovu kupoprodaje deviza između banaka i pravnih lica;

(11) donacija i kredita, dobijenih po osnovu međunarodnog ugovora odnosno sporazuma, odnosno u smislu zakona kojim se uređuju donacije i humanitarna pomoć;

3) uplate propisanih obaveza javnim preduzećima;

4) uplate i isplate penzija, plata, odnosno zarada i drugih primanja po osnovu radnog odnosa isplaćenih bezgotovinski, kao ni na realizaciju čekova građana i platnih kartica od strane učesnika u platnom prometu kod nosilaca platnog prometa;

5) isplate sredstava za realizaciju i u skladu sa socijalnim programom Vlade Republike Srbije u procesu restrukturiranja preduzeća i pripreme za privatizaciju, stečaj i likvidaciju, koji je odobrilo ministarstvo nadležno za poslove rada i zapošljavanja.

Član 8

Obračun poreza na finansijske transakcije iz člana 2 stav 1 ovog zakona vrše obveznici poreza na finansijske transakcije na koje se ovaj porez plaća.

Plaćanje poreza iz stava 1 ovog člana, obveznici poreza vrše podnošenjem jednog naloga za plaćanje poreza na finansijske transakcije, i to:

1) za finansijske transakcije izvršene od 1. do 15. u tekućem mesecu - do 20. dana u tom mesecu;

2) za finansijske transakcije izvršene od 15. do kraja tekućeg meseca - do 5. dana u narednom mesecu.

Uplata poreza na finansijske transakcije vrši se na propisani uplatni račun javnih prihoda.

Član 9

Od plaćanja poreza na finansijske transakcije izuzimaju se finansijske transakcije po osnovu:

1) prenosa novčanih sredstava sa jednog na drugi račun istog pravnog lica, kao i prenosa novčanih sredstava po osnovu obaveznih rezervi banaka kod Narodne banke Jugoslavije, deponovanja i povlačenja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Jugoslavije, odnosno povlačenja i vraćanja kredita od strane banaka Narodnoj banci Jugoslavije za održavanje dnevne likvidnosti banaka;

2) komisionih poslova preduzeća PTT saobraćaja i banaka po osnovu novčanih doznaka građana.

Član 10

(Brisan)

Član 11

Obveznici poreza dužni su da, u roku od deset dana po isteku meseca, podnesu nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave poresku prijavu o finansijskim transakcijama izvršenim u prethodnom mesecu i o obračunatom i plaćenom porezu na te transakcije.

Oblik i sadržinu poreske prijave iz stava 1 ovog člana propisuje ministar nadležan za poslove finansija i ekonomije.

Član 11a

U pogledu kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog, što nije posebno propisano ovim zakonom, primenjuju se propisi kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 12

Novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - obveznik poreza, ako ne obračuna i ne uplati porez propisan ovim zakonom, ili ako nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave ne podnese poresku prijavu.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu - obvezniku poreza, novčanom kaznom u iznosu od 500 do 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i fizičko lice - preduzetnik, obveznik poreza novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 100.000 dinara.

Član 13

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o obezbeđenju sredstava za otklanjanje posledica zemljotresa u Kolubarskom okrugu ("Službeni glasnik RS", broj 36/98), Zakon o obezbeđivanju sredstava za obnovu zemlje ("Službeni glasnik RS", broj 33/99) i član 1 stav 2 tačka 2) Zakona o obezbeđivanju sredstava za sprovođenje socijalnog programa Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 44/98 i 48/99).

Član 14

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Zakona o izmenama i dopunama
Zakona o porezu na finansijske transakcije

("Sl. glasnik RS", br. 35/2002)

Član 8 [s1]

Do otvaranja konsolidovanog računa trezora nosioci platnog prometa dužni su da obračunati porez na finansijske transakcije uplaćuju na propisani uplatni račun Republike, u rokovima iz člana 7 ovog zakona.

Član 9 [s1]

Do zatvaranja računa direktnih korisnika budžetskih sredstava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, otvorenih kod nosioca platnog prometa, odnosno do otvaranja konsolidovanih računa trezora, porez na finansijske transakcije ne plaća se na prenos i raspoređivanje sredstava na račune i sa računa direktnih korisnika budžetskih sredstava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 10 [s1]

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".