PRAVILNIK
O METROLOŠKIM USLOVIMA ZA MERNE SATOVE - KOMPARATERE

("Sl. list SRJ", br. 26/95)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metrološki uslovi koje moraju da ispunjavaju merni satovi koji se upotrebljavaju kao komparateri sa finim pokaznim uređajem, s vrednošću podeljka od 0,5 mm; 1 mm; 2 mm; 5 mm; 10 mm; i 50 mm i mernim opsegom od 0,05 mm do 3 mm (u daljem tekstu: komparater).

Metrološki uslovi iz stava 1 ovog člana označavaju se oznakom MUS. 01MSO203-01.

Član 2

Komparater je merilo dužine kod koga se pomak mernog pipka prenosi preko odgovarajućeg sistema na pokazivač na kome se može očitati pozitivna ili negativna vrednost merenog pomaka u jedinicama dužine.

Član 3

Komparater se koristi za merenje odstupanja od oblika dimenzija predmeta, metodom poređenja.

Član 4

Navedeni izrazi, u smislu ovog pravilnika, imaju sledeća značenja:

1) greška pokazivanja komparatera pri uvlačenju mernog pipka (Ru) jeste zbir apsolutnih vrednosti najvećeg pozitivnog i najvećeg negativnog odstupanja od merene vrednosti na celom mernom opsegu pri uvlačenju mernog pipka komparatera (slika 2);

2) greška pokazivanja komparatera na delu mernog opsega (Rd) jeste zbir apsolutnih vrednosti najvećeg pozitivnog i najvećeg negativnog odstupanja od merene vrednosti na delu mernog opsega od 10 podeljaka pri uvlačenju mernog pipka (slika 3);

3) ukupna greška komparatera (R) jeste zbir apsolutnih vrednosti najvećeg pozitivnog i najvećeg negativnog odstupanja od merene vrednosti dobijenih pri uvlačenju i izvlačenju mernog pipka (slika 2);

4) greška reverzibilnosti komparatera (D) jeste razlika u pokazivanju komparatera iste merene vrednosti pri uvlačenju i pri izvlačenju mernog pipka (slika 2);

5) ponovljivost komparatera (P) jeste rasipanje očitanih vrednosti dobijenih pri više puta ponovljenim merenjima iste vrednosti unutar mernog opsega pri istom smeru kretanja mernog pipka.

Član 5

Granice dozvoljenih grešaka i ponovljivost komparatera zavisno od vrednosti podeljka komparatera, izražene u podeljcima, imaju sledeće vrednosti:

Vrednost podeljka

Ru

Rd

R

D

P

do 1 mm

1

0,7

1,8

0,7

0,5

preko 1 mm

1

0,7

1,2

0,3

0,3

Član 6

Vrednost merne sile za bilo koji položaj mernog pipka ne sme biti veća od 1,5 N niti manja od 0,3 N.

U mernom opsegu razlika najveće i najmanje vrednosti merne sile, pri kretanju mernog pipka u istom smeru, ne sme biti veća od 0,4 N.

Greška reverzibilnosti merne sile, pri promeni smera delovanja sile, u proizvoljnom delu mernog opsega, ne sme biti veća od 0,5 N.

Član 7

Referentni uslovi za koje su propisane granice dozvoljenih grešaka i ponovljivosti komparatera jesu:

1) temperatura 20oC;

2) osa mernog pipka upravna na pravac merenja.

Član 8

Osnovni delovi komparatera (slika 1) jesu:

1) merni pipak;

2) prenosni mehanizam;

3) pokazna jedinica;

4) ganičnici.

Član 9

Merni pipak je deo komparatera koji je u neposrednom dodiru sa mernim predmetom i služi da primi hod (pomak) u pravcu merne ose. Na kraju mernog pipka nalazi se loptasti završetak koji je u toku merenja u neposrednom dodiru s mernim predmetom. Radijus ovog loptastog završetka mora biti najmanje 1,5 mm i mora biti izrađen od materijala otpornog na habanje. Loptasti deo mernog pipka mora biti izmenljiv. Merni pipak treba da ima slobodan hod od najmanje 1 mm preko vrednosti mernog opsega komparatera.

Član 10

Prenosni mehanizam prenosi hod (pomak) mernog pipka u pravcu merne ose na pokaznu jedinicu komparatera.

Član 11

Pokazna jedinica može biti u obliku skale sa podelom i kazaljkom ili sa digitalnim pokazivačem.

Član 12

Pokazna jedinica u obliku skale sa podelom i kazaljkom mora imati zavrtanj za fino podešavanje kazaljke kojim se ona može pomerati za najmanje 10 podeljaka skale.

Crte koje označavaju podelu merne skale treba da budu prave, iste širine, usmerene radijalno i centrično u odnosu na osu kretanja kazaljke. Crte moraju imati vidan kontrast u odnosu na podlogu na koju je naneta skala.

Rastojanje između dve susedne crte, mereno između tačaka, koje doseže vrh kazaljke ne sme biti manje od 1 mm. Širina crte ne sme biti veća od 10% vrednosti podeljka, a odstupanje širine crte ne sme biti veće od 0,02 umnoška vrednosti podeljka.

Kazaljka mora imati istu širinu kao i crte podele. Vrh kazaljke mora se kretati u srednjoj trećini visine najkraće crte podele.

Član 13

Komparater sa digitalnim pokazivačem mora imati na tom pokazivaču odgovarajući broj cifarnih mesta i jedno mesto za znak "+" ili "-", koji označava da li je izmerena vrednost manja ili veća u odnosu na vrednost etalona s kojim se mereni predmet poredi. Cifre digitalnog pokazivača moraju biti jasne i uočljive. Digitalni pokazivač mora imati dugme pomoću kog se za bilo koji položaj mernog pipka ovaj pokazivač može postaviti da pokazuje 0 (nulu).

Član 14

Graničnici se koriste za postavljanje dozvoljenih tolerancija za mereni predmet da bi se lakše odredilo da li merena vrednost odstupa ili ne odstupa od njih.

Član 15

Na komparateru, na uočljivom mestu, moraju biti ispisani sledeći natpisi i oznake:

1) firma ili znak proizvođača;

2) oznaka vrednosti podeljka u obliku ®| |¬ 0,5 mm; ®| |¬ 1 mm; ®| |¬2 mm; ®| |¬ 5 mm; ®| |¬ 10 mm; ®| |¬ 50 mm;

3) identifikacioni broj.

Natpisi i oznake moraju biti jasni, dobro vidljivi u radnim uslovima i ispisani tako da se ne mogu izbrisati ili skinuti.

Član 16

Slike od 1 do 3 odštampane su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".