ZAKON
O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA

("Sl. glasnik RS", br. 43/2003 i 51/2003 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim zakonom uređuju se republičke administrativne takse (u daljem tekstu: taksa).

Član 2

Za spise i radnje u upravnim stvarima, kao i za druge spise i radnje kod institucija, državnih organa i organizacija, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave u vršenju poverenih poslova i organizacija koje vrše javna ovlašćenja (u daljem tekstu: organi), plaćaju se takse po odredbama ovog zakona u iznosima propisanim Tarifom republičkih administrativnih taksi, koja je sastavni deo ovog zakona (u daljem tekstu: Tarifa).

II OBVEZNIK TAKSE

Član 3

Obveznik takse (u daljem tekstu: obveznik) jeste podnosilac zahteva, odnosno podneska kojim se postupak pokreće, odnosno vrši radnja propisana Tarifom.

Ako za propisanu taksu postoji više obveznika, njihova obaveza je solidarna.

Ako zapisnik zamenjuje zahtev, odnosno podnesak iz stava 1. ovog člana, za koji se plaća taksa, obveznik je davalac izjave na zapisnik.

Član 4

Obveznik koji kod diplomatsko - konzularnog predstavništva Srbije i Crne Gore, podnese zahtev ili podnesak nadležnom organu u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Republika) za pokretanje postupka, odnosno za izvršenje radnje za koju je ovim zakonom propisana obaveza plaćanja takse, taksu plaća kod diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije i Crne Gore u valuti zemlje u kojoj je zahtev, odnosno podnesak podnet.

Organ iz stava 1. ovog člana koji rešava po zahtevu, odnosno podnesku, dužan je da obavesti diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije i Crne Gore, o visini takse koju je obveznik dužan da plati.

Taksa iz stava 1. ovog člana plaća se pre uručenja rešenja ili isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku o izvršenju radnje po podnetom zahtevu, odnosno podnesku, ako ovim zakonom nije drukčije uređeno.

III NASTANAK TAKSENE OBAVEZE

Član 5

Ako Tarifom nije drukčije propisano, taksena obaveza nastaje:

1) za podneske - u trenutku kada se predaju, a za zahteve date na zapisnik - kada se zapisnik sastavi;

2) za rešenja, dozvole i druge isprave - u trenutku podnošenja zahteva za njihovo izdavanje;

3) za upravne radnje - u trenutku podnošenja zahteva za izvršenje tih radnji.

Član 6

Taksa se plaća u trenutku nastanka taksene obaveze, ako ovim zakonom nije drukčije propisano.

IV NAČIN UTVRĐIVANJA VREDNOSTI PREDMETA RADI PLAĆANJA TAKSE

Član 7

Ako je Tarifom propisano da se taksa plaća prema vrednosti predmeta, osnovica za obračun takse je vrednost naznačena u predmetu, odnosno zahtevu ili podnesku kojim se pokreće postupak.

Ako vrednost predmeta nije naznačena u zahtevu, odnosno podnesku ili je naznačena manja vrednost od stvarne, vrednost predmeta iz stava 1. ovog člana utvrdiće rešenjem organ koji vodi postupak.

Član 8

Ako se na zahtev obveznika po podnetom zahtevu, odnosno u postupku izdaje rešenje, isprava, dokument ili pismeno u više primeraka, za drugi i svaki sledeći primerak plaća se taksa kao za prepis, koja ne može biti veća od takse za prvi primerak.

Za primerke isprava koji se povodom zahteva ili podnesaka obveznika sastavljaju, odnosno izdaju za potrebe organa, taksa se ne plaća.

Član 9

Ako u postupku jedan ili više obveznika podnesu više zahteva koji imaju isti pravni osnov, a donosi se jedno rešenje, taksa se plaća za svaki pojedinačni zahtev, ako Tarifom nije drukčije određeno.

V NAČIN PLAĆANJA TAKSE

Član 10

Taksa se plaća u administrativnim taksenim markama (u daljem tekstu: taksene marke) jedinstvene emisije ili u novcu.

Ako je iznos takse propisane Tarifom do 10.000 dinara, taksa se plaća u taksenim markama ili u novcu.

Ako se taksa plaća u novcu, obveznik je dužan da priloži odgovarajući dokaz da je taksu platio.

Član 11

Taksa se plaća u propisanom iznosu.

Pri obračunavanju takse propisane Tarifom u procentu vrši se zaokruživanje tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Član 12

U rešenju ili drugoj ispravi za koju je taksa plaćena, označava se da je taksa plaćena, iznos takse koji je plaćen i tarifni broj po kojem je taksa plaćena.

Član 13

Taksena marka se mora propisno poništiti.

Taksenu marku koja se lepi na zahtev ili podnesak poništava organ nadležan za prijem podneska, a u ostalim slučajevima organ koji donosi ili uručuje obvezniku rešenje ili drugu ispravu.

Taksena marka poništava se pečatom organa iz stava 2. ovog člana ili na drugi propisani način.

Član 14

Ako obveznik koji je dužan da plati taksu, neposredno podnese netaksiran ili nedovoljno taksiran zahtev ili podnesak, odgovorno lice organa nadležnog za prijem zahteva ili podneska zatražiće od obveznika da plati propisanu taksu u roku od deset dana od dana podnošenja zahteva ili podneska i upozoriti ga na posledice neplaćanja takse, o čemu se na podnetom zahtevu, odnosno podnesku sačinjava zabeleška.

Ako netaksiran ili nedovoljno taksiran zahtev ili podnesak, odnosno drugi spis stigne poštom, odgovorno lice organa nadležnog za odlučivanje o zahtevu, odnosno podnesku pozvaće obveznika pismenom opomenom da, u roku od deset dana od dana prijema opomene, plati propisanu taksu i taksu za opomenu i upozoriti ga na posledice neplaćanja takse.

Ako obveznik uplati taksu u roku iz st. 1. i 2. ovog člana, smatra se da je zahtev, odnosno podnesak od početka uredno taksiran.

Ako obveznik ne uplati taksu u roku iz st. 1. i 2. ovog člana naplata takse i opomene iz stava 2. ovog člana vrši se pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku da je radnja izvršena.

Član 15

Naplata takse za zahteve, podneske ili druge spise koji netaksirani ili nedovoljno taksirani stignu poštom iz inostranstva, vrši se pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku da je radnja izvršena.

Član 16

Taksa se uplaćuje na propisani uplatni račun javnih prihoda.

Član 17

U pogledu povraćaja, kamate, prinudne naplate, zastarelosti i ostalog što nije posebno propisano ovim zakonom, shodno se primenjuju propisi kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

VI OSLOBOĐENJA OD PLAĆANJA TAKSE

Član 18

Oslobađaju se plaćanja takse:

1) institucije Srbije i Crne Gore;

2) organi i organizacije Republike, autonomne pokrajine i lokalne samouprave;

3) organizacije obaveznog socijalnog osiguranja;

4) ustanove osnovane od strane Republike, autonomne pokrajine i lokalne samouprave;

5) Crveni krst Srbije;

6) diplomatsko-konzularna predstavništva strane države, pod uslovom uzajamnosti.

Član 19

Ne plaća se taksa za:

1) spise i radnje u postupcima koji se vode po službenoj dužnosti;

2) spise i radnje u postupku za povraćaj više ili pogrešno plaćenih javnih prihoda;

3) spise i radnje u postupku za ispravljanje grešaka u rešenjima, drugim ispravama i službenim evidencijama;

4) prijave za upis u matične knjige;

5) prijave i priloge uz njih za utvrđivanje javnih prihoda, spise i radnje u postupku za utvrđivanje smanjenja katastarskog prihoda zbog elementarnih nepogoda, biljnih bolesti, štetočina i drugih vanrednih događaja, kao i spise i radnje za ostvarivanje zakonom propisanih poreskih podsticaja i oslobođenja kod plaćanja javnih prihoda;

6) spise i radnje za ostvarivanje prava iz socijalnog osiguranja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata;

7) spise i radnje u vezi sa školovanjem učenika i studenata, stručnim usavršavanjem, odnosno prekvalifikacijom;

8) spise i radnje u vezi sa regulisanjem vojne obaveze;

9) spise i radnje u postupku za sahranjivanje;

10) podneske upućene organima za predstavke i pritužbe;

11) spise i radnje u postupku za zasnivanje radnog odnosa i ostvarivanje prava po tom osnovu;

12) podneske javnom tužilaštvu;

13) spise i radnje za koje je oslobođenje od plaćanja takse uređeno međunarodnim ugovorom;

14) molbe za pomilovanje i odluke po tim molbama.

Član 20

Ako je postupak pokrenut na zahtev više obveznika, od kojih su neki oslobođeni plaćanja takse, taksu u tom postupku plaća obveznik koji nije oslobođen plaćanja takse.

Član 21

Strani državljani, pod uslovom uzajamnosti, imaju ista prava u pogledu plaćanja takse kao i državljani Republike.

Član 22

U rešenju, ispravi, dokumentu ili pismenom, koji se izdaje bez plaćanja takse, mora se označiti svrha izdavanja i osnov oslobođenja od plaćanja takse.

VII PRODAJA TAKSENIH MARAKA

Član 23

Vlada Republike Srbije utvrđuje izgled, način izdavanja, način vođenja evidencije, vrednosne apoene, puštanje u opticaj i distribuciju, povlačenje iz upotrebe i zamenu taksenih maraka i ostalo od značaja za izdavanje i korišćenje taksenih maraka.

Član 24

Štampanje, izdavanje i vođenje evidencije o izdatim taksenim markama vrši Narodna banka Jugoslavije, shodno propisima kojima je uređeno izdavanje novca i vrednosnica.

Sredstva za štampanje i izdavanje taksenih maraka obezbeđuju se u budžetu Republike, u visini troškova na koje saglasnost daje Vlada Republike Srbije.

Član 25

Maloprodaju taksenih maraka vrše preduzeća, druga pravna lica, kao i preduzetnici, po dobijanju odobrenja od ministarstva nadležnog za poslove finansija i ekonomije za prodaju taksenih maraka (u daljem tekstu: ovlašćeni prodavci).

Akt iz stava 1. ovog člana može se dobiti pod uslovom da, u periodu od tri godine koji prethodi danu podnošenja zahteva, na teritoriji Republike, odgovorno lice u pravnom licu, odnosno preduzetnik, nije osuđivano na novčanu kaznu ili kaznu zatvora za izvršeno krivično delo nedozvoljene trgovine.

U postupku donošenja akta iz stava 1. ovog člana, posebno se imaju u vidu uslovi za maloprodaju taksenih maraka, a naročito mesto, vreme i način prodaje.

Član 26

Ovlašćeni prodavac je dužan da maloprodaju taksenih maraka vrši u skladu sa aktom iz člana 25. ovog zakona.

Ako ovlašćeni prodavac ne vrši prodaju u skladu sa aktom iz člana 25. stav 1. ovog zakona, ministarstvo nadležno za poslove finansija i ekonomije donosi akt kojim se oduzima odobrenje za prodaju taksenih maraka.

Član 27

Ovlašćenim prodavcima za maloprodaju taksenih maraka pripada provizija od 10% od nominalne vrednosti prodatih taksenih maraka.

VIII POSEBNE ODREDBE

Član 28

Dinarski iznosi taksi iz Tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjom stopom rasta troškova života, koju objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Vlada Republike Srbije, na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija i ekonomije, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 1. ovog člana.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 29

Novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje vrši prodaju taksenih maraka bez odobrenja ili suprotno dobijenom odobrenju (član 25. stav 1).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara.

Član 30

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik koje vrši prodaju taksenih maraka bez odobrenja ili suprotno dobijenom odobrenju (član 25. stav 1).

Član 31

Novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u organu iz člana 2. ovog zakona ako:

1) ne obavesti diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije i Crne Gore, preko kojeg je zahtev podnet, o visini takse koju je obveznik dužan da plati u tom diplomatsko-konzularnom predstavništvu (član 4. stav 2);

2) ne naplati taksu pre uručenja rešenja ili isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku o izvršenju radnje, po podnetom zahtevu, odnosno podnesku, ako ovim zakonom nije drukčije određeno (član 4. stav 3);

3) u rešenju ili drugoj ispravi, za koju je taksa plaćena, ne označi da je taksa plaćena, iznos takse koji je plaćen i tarifni broj po kojem je taksa plaćena (član 12);

4) taksenu marku propisno ne poništi (član 13);

5) ne obavesti obveznika da je za podneti zahtev, odnosno podnesak, dužan da plati taksu propisanu Tarifom za spise i radnje u određenoj upravnoj radnji, odnosno upravnim stvarima ili taksu ne naplati, odnosno ne obavesti Poresku upravu radi otpočinjanja postupka prinudne naplate (član 14);

6) ne naplati taksu za zahteve, podneske ili druge spise koji, netaksirani ili nedovoljno taksirani, stignu poštom iz inostranstva pre uručenja zatraženog rešenja ili druge isprave, odnosno pre saopštenja obvezniku da je radnja izvršena (član 15);

7) u rešenju, ispravi, dokumentu ili pismenom, koji se izdaju bez plaćanja takse, ne označi svrhu izdavanja i na osnovu kojeg člana ovog zakona, odnosno tarifnog broja je oslobođenje od plaćanja takse ostvareno (član 22).

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Za spise i radnje u upravnim stvarima i za druge spise i radnje organa za taksene obaveze koje su nastale, a nisu plaćene do dana stupanja na snagu ovog zakona, taksa se plaća u skladu sa propisima koji su bili na snazi u vreme nastanka taksene obaveze, ako je to povoljnije za obveznika.

Član 33

Za spise i radnje u nadležnosti organa Republike, koji su predmet taksene obaveze po odredbama ovog zakona, ne plaća se administrativna taksa po odredbama Zakona o saveznim administrativnim taksama ("Službeni list SRJ", br, 81/94, 85/94, 61/95, 63/96, 29/97, 12/98, 59/98, 44/99, 74/99, 73/2000, 21/2001 i 71/2001).

Član 34

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe:

1) Zakon o administrativnim taksama ("Službeni glasnik RS", br. 49/92, 70/92, 37/93, 44/93, 67/93, 28/94, 30/94, 31/95, 53/95, 39/96 i 42/98);

2) odredbe člana 135. st. 4. i 5. i u stavu 6. tačka 6) Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik RS", broj 39/2002).

Član 35

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

TARIFA REPUBLIČKIH ADMINISTRATIVNIH TAKSI

 

Iznos takse

Tarifni broj 1.

 

Za zahtev za:

 

1) molbu i predlog, prijavu i drugi podnesak, ako ovim zakonom nije drukčije propisano

100

2) davanje mišljenja o primeni republičkih propisa

500

NAPOMENA:

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za naknadne podneske kojima obveznik zahteva brže postupanje po ranije podnetom zahtevu, odnosno podnesku.

 

Tarifni broj 2.

 

Za žalbu protiv rešenja koje donosi organ iz člana 2. ovog zakona, ako ovim zakonom nije drukčije propisano

100

NAPOMENA:

 

Ako se u istoj upravnoj stvari podnosi jedna žalba protiv više rešenja od strane više lica obveznika takse, taksa po ovom tarifnom broju plaća se prema broju rešenja koja se osporavaju žalbom.

 

Tarifni broj 3.

 

Za rešenja koja donose organi iz člana 2. ovog zakona, ako ovim zakonom nije drukčije propisano

200

NAPOMENA:

 

Ako se donosi rešenje po zahtevu više lica - obveznika takse, taksa po ovom tarifnom broju plaća se prema broju obveznika takse, kojima se rešenje uručuje.

 

Tarifni broj 4.

 

Za uložene vanredne pravne lekove

1.000

Tarifni broj 5.

 

Za zahtev za:

 

1) otkup stana

300

2) izuzimanje od zabrane raspolaganja nepokretnostima

3.000

Tarifni broj 6.

 

Za zahtev za odobrenje prevoza opasnih materija, izuzev eksplozivnih u drumskom i železničkom saobraćaju

1.000

Tarifni broj 7.

 

Za zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za početak obavljanja delatnosti

500

Tarifni broj 8.

 

Za zahtev za analizu uticaja delatnosti na životnu sredinu

600

Tarifni broj 9.

 

Za zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za:

 

1) proizvodnju ribe, oplođene ikre i mlađi za

 

poribljavanje tj. postojanje objekata i opreme za

 

proizvodnju i obezbeđenje stručnog rukovođenja

 

proizvodnjom

1.500

2) objekat-prodavnicu za promet ribe

1.500

Tarifni broj 10.

 

Za zahtev za izdavanje odobrenja za detaljna istraživanja podzemnih voda, i to:

 

1) obične vode:

 

(1) do 10 l/sekundi

9.000

(2) preko 10 l/sekundi do 100 l/sekundi

12.000

(3) preko 100 l/sekundi

18.000

2) mineralne vode:

 

(1) do 5 l/sekundi

12.000

(2) preko 5 l/sekundi do 10 l/sekundi

18.000

(3) preko 10 l/sekundi

30.000

Tarifni broj 11.

 

Za izdavanje saglasnosti na stratešku procenu uticaja planova i programa na životnu sredinu, za:

 

1) prostorne i urbanističke planove

25.000

2) planove i programe u oblasti vodoprivrede,

 

šumarstva, poljoprivrede, infrastrukturnih

 

sistema, upravljanja otpadom, energetike,

 

saobraćaja, turizma, zaštite prirode i dr.

35.000

Tarifni broj 12.

 

Za zahtev za izdavanje dozvole za održivo korišćenje prirodnih resursa i dobara

3.000

Tarifni broj 13.

 

Za zahtev za dobijanje dozvole za sakupljanje, korišćenje i promet određenih vrsta divlje flore i faune

1.500

Tarifni broj 14.

 

Za zahtev za dobijanje ekološkog znaka

7.500

Tarifni broj 15.

 

Za pregled tehničke dokumentacije po zahtevu za davanje saglasnosti na procenu uticaja projekata na životnu sredinu, osim projekata u prirodnom dobru posebnih vrednosti:

 

1) do 100 m2

15.000

2) preko 100 m2 do 300 m2

20.000

3) preko 300 m2 do 500 m2

25.000

4) preko 500 m2 do 1.000 m2

30.000

5) preko 1.000 m2

50.000

Tarifni broj 16.

 

Za pregled tehničke dokumentacije po zahtevu za davanje saglasnosti na analizu uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu, osim projekata u prirodnom dobru posebnih vrednosti:

 

1) do 100 m2

7.500

2) preko 100 m2 do 300 m2

10.000

3) preko 300 m2 do 500 m2

12.500

4) preko 500 m2 do 1.000 m2

15.000

5) preko 1.000 m2

25.000

Tarifni broj 17.

 

Za rešenja kojima se utvrđuje ispunjenost uslova zaštite životne sredine iz procene uticaja ili analize uticaja zatečenog stanja pre izdavanja upotrebne dozvole za postrojenja i aktivnosti za koje nije propisano izdavanje ekološke dozvole

7.500

Tarifni broj 18.

 

Za zahtev za izdavanje ekološke dozvole

10.000

Tarifni broj 19.

 

Za tehnički pregled postrojenja za koje je propisano izdavanje ekološke dozvole

7.500

Tarifni broj 20.

 

Za zahtev za produženje važenja ekološke dozvole

10.000

Tarifni broj 21.

 

Za zahtev za izdavanje rešenja za određivanje oznake otpada sa:

 

1) Zelene liste otpada i određivanje njegove upotrebne vrednosti

5.000

2) Oker liste otpada i određivanje njegove upotrebne

 

vrednosti

7.000

3) Crvene liste otpada i određivanje njegove upotrebne vrednosti

9.000

Tarifni broj 22.

 

Za davanje saglasnosti na analizu opasnosti od udesa

15.000

Tarifni broj 23.

 

Za rešenja kojima se utvrđuje:

 

1) ispunjenost sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova za lokaciju objekata pod sanitarnim nadzorom i daje sanitarna saglasnost za lokaciju, odnosno za objekte:

 

(1) do 100 m2

3.000

(2) preko 100 m2 do 400 m2

6.000

(3) preko 400 m2

12.000

2) ispunjenost sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova projektno-tehničke dokumentacije za objekte pod sanitarnim nadzorom i daje sanitarna saglasnost na projekte, za objekte:

 

(1) do 100 m2

3.000

(2) preko 100 m2 do 400 m2

6.000

(3) preko 400 m2

12.000

3) da su objekti izgrađeni, odnosno rekonstruisani u skladu sa sanitarno-higijenskim i zdravstvenim uslovima projektno-tehničke dokumentacije na koju je data sanitarna saglasnost i daje sanitarna saglasnost za korišćenje objekata:

 

(1) do 100 m2

3.000

(2) preko 100 m2 do 400 m2

6.000

(3) preko 400 m2

12.000

Tarifni broj 24.

 

Za zahtev za davanje stručnog mišljenja o prostornim i urbanističkim planovima

2.000

Tarifni broj 25.

 

Za rešenja kojima se utvrđuje da zdravstvene:

 

1) i druge organizacije ispunjavaju propisane uslove u pogledu stručnih kadrova, prostorija i opreme za vršenje laboratorijskih ispitivanja (super analiza) uzoraka radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe

9.000

2) organizacije ispunjavaju propisane uslove u pogledu stručnih kadrova, prostorija i opreme, za vršenje laboratorijskih ispitivanja (super analiza) vode koja služi za javno snabdevanje stanovništva kao voda za piće, radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti

9.000

3) organizacije ispunjavaju propisane uslove u pogledu stručnih kadrova, prostorija i opreme, za vršenje laboratorijskih ispitivanja (analiza) vode koja služi za javno snabdevanje stanovništva kao voda za piće, radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti

7.000

4) i druge organizacije ispunjavaju propisane uslove u pogledu stručnih kadrova, prostorija i opreme za vršenje laboratorijskih ispitivanja (analiza) uzoraka radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe

7.000

Tarifni broj 26.

 

Za rešenje kojim se određuju:

 

1) zdravstvene ustanove (referens laboratorije) koje mogu vršiti laboratorijsko ispitivanje uzročnika i prenosilaca zaraznih bolesti i proveravanje laboratorijskih ispitivanja radi utvrđivanja dijagnoze

7.000

2) pravna lica i preduzetnici koji ispunjavaju uslove da vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju

7.000

NAPOMENA:

 

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prema odredbama propisa kojima se uređuje zaštita stanovništva od zaraznih bolesti koje ugrožavaju celu zemlju.

 

Tarifni broj 27.

 

Za rešenje o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite u područjima na kojima se nalaze izvorišta

7.000

Tarifni broj 28.

 

Za rešenje o:

 

1) utvrđivanju opšteg interesa za eksproprijaciju nepokretnosti

10.000

2) odobrenju izuzimanja od zabrane raspolaganja nepokretnostima, za:

 

(1) obveznike pravna lica

70.000

(2) obveznike fizička lica

7.000

Tarifni broj 29.

 

Za korišćenje podataka iz evidencije koju Republička direkcija za imovinu Republike Srbije (u daljem tekstu: Direkcija) vodi u skladu sa zakonom, plaća se taksa za:

 

1) korišćenje podataka iz evidencije za svaku nepokretnost

700

2) podnošenje predloga koji se odnosi na pokretanje postupka, za:

 

(1) pribavljanje nepokretnosti

2.100

(2) otuđenje nepokretnosti

3.500

(3) davanje nepokretnosti na korišćenje, odnosno u zakup

1.100

(4) otkaz ugovora o davanju nepokretnosti na korišćenje, odnosno u zakup

1.100

(5) stavljanje hipoteke na nepokretnosti

3.500

(6) razmenu nepokretnosti

3.500

(7) pribavljanje i otuđenje pokretnih stvari

1.400

(8) pripremu i zaključenje ugovora koje po zakonu, u ime Republike, zaključuje direktor Direkcije, odnosno ovlašćeno lice, najkasnije do zaključenja ugovora

4.200

3) za pripremu i zaključenje sporazuma sa pravnim licem o utvrđivanju udela državne svojine u sredstvima koja koristi to pravno lice, za:

 

(1) obveznika veliko preduzeće

42.000

(2) obveznika srednje preduzeće

28.000

(3) obveznika malo preduzeće

14.000

Tarifni broj 30.

 

Za rešenje o:

 

1) davanju saglasnosti na nastavni plan i program viših škola

9.000

2) davanju prethodne saglasnosti na nastavni plan univerziteta, odnosno fakulteta

9.000

3) ispunjenosti uslova za početak rada i obavljanje delatnosti ustanova u oblasti obrazovanja i učeničkog i studentskog standarda i sportske delatnosti

6.000

4) ispunjenosti uslova za izvođenje nastave na stranom jeziku i na jeziku nacionalne manjine

2.100

5) nostrifikaciji, odnosno ekvivalenciji strane školske javne isprave za:

 

(1) osnovno obrazovanje

1.000

(2) srednje obrazovanje

2.000

(3) više i visoko obrazovanje

4.000

6) odobrenju za izdavanje obrazaca evidencije i javnih isprava za osnovne i srednje škole

2.500

Tarifni broj 31.

 

Za zahtev za davanje saglasnosti na elaborat univerziteta, odnosno fakulteta

120.000

Tarifni broj 32.

 

Za rešenje:

 

1) o ispunjenosti uslova za sticanje naučnih zvanja

1.000

2) o ispunjenosti uslova za obavljanje naučnoistraživačkog rada (rešenje o preregistraciji) i upis u registar NIO

5.000

3) prijava naučnoistraživačkih i drugih projekata

1.000

Tarifni broj 33.

 

Za rešenje o:

 

1) upisu sredstva javnog informisanja u registar sredstava javnog informisanja:

 

(1) dnevnih listova i radio-televizijskih programa

15.000

(2) periodičnih listova

9.000

2) upisu promena u registar sredstava javnog informisanja

7.000

3) brisanju iz registra sredstava javnog informisanja

7.000

Tarifni broj 34.

 

Za rešenje o:

 

1) upisu u registar zadužbina, fondacija i fondova

5.000

2) upisu promena u registar zadužbina, fondacija i fondova

1.000

3) brisanju iz registra zadužbina, fondacija i fondova

1.000

Tarifni broj 35.

 

Za rešenje o:

 

1) upisu političke organizacije u registar političkih organizacija

6.000

2) upisu promena u registar političkih organizacija

5.000

3) brisanju iz registra političkih organizacija

5.000

Tarifni broj 36.

 

Za rešenje o:

 

1) naknadnom upisu činjenice rođenja, venčanja i smrti u matičnu knjigu

150

2) promeni ličnog imena

150

3) zaključenju braka preko punomoćnika

150

Tarifni broj 37.

 

Za rešenje o upisu u registar sportskih organizacija i saveza, izmeni činjenica koje se upisuju u registar, kopije i prepise rešenja, kao i izvode iz registra sportskih organizacija i saveza

2.000

Tarifni broj 38.

 

Za rešenje o upisu u registar stalnih veštaka i tumača, koji se vodi pri Ministarstvu pravde

300

Tarifni broj 39.

 

Za rešenje o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza u drumskom saobraćaju

100

Za rešenje o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje prevoza opasnih materija u drumskom i železničkom saobraćaju i upisa u registar prevoznika

300

Za rešenje o izdavanju odobrenja za prevoz opasnih materija, izuzev eksplozivnih u drumskom i železničkom saobraćaju

600

Za rešenje o upisu u registar redova vožnje u međumesnom i međurepubličkom prevozu u drumskom saobraćaju

3.000

Za potvrdu o obavljanju unutrašnjeg prevoza u drumskom saobraćaju

500

Za rešenje koje se donosi na osnovu zahteva za tehničko regulisanje saobraćaja na magistralnom i regionalnom putu

6.000

Za saglasnost za određivanje pravca magistralnog i regionalnog puta kroz grad ili drugo naseljeno mesto

6.000

Za bilateralnu dozvolu domaćem prevozniku za međunarodni javni linijski prevoz putnika za deo relacije preko teritorije Srbije i Crne Gore, za svaku liniju, za prvu dozvolu

12.000

Za dozvolu stranom prevozniku za međunarodni javni linijski prevoz putnika:

 

1) u bilateralnom saobraćaju

6.000

2) u tranzitu, za prvu dozvolu

20.000

Za odobrenje reda vožnje, cenovnika i itinerera za:

 

1) prvi primerak

2.000

2) svaki sledeći primerak

400

Za rešenje o trajnom obustavljanju ili privremenom prekidu prevoza međunarodnog javnog linijskog prevoza putnika, za:

 

1) domaćeg prevoznika

2.400

2) stranog prevoznika

2.400

Za rešenje o odbijanju zahteva za trajno obustavljanje ili privremeni prekid međunarodnog javnog linijskog prevoza putnika, za:

 

1) domaćeg prevoznika

2.400

2) stranog prevoznika

2.400

Za dozvolu za obavljanje vožnje praznog autobusa od mesta polaska do mesta odredišta i prevoz putnika u povratku, dozvolu za obavljanje ostalih povremenih prevoza, kao i dozvolu za obavljanje naizmeničnog prevoza putnika u međunarodnom javnom vanlinijskom prevozu putnika plaća se taksa:

 

1) u bilateralnom saobraćaju, za prvu dozvolu

5.600

2) u tranzitnom saobraćaju, za prvu dozvolu

8.000

Za rešenje o ispunjavanju uslova za autobuske stanice za međunarodni javni prevoz putnika

60.000

Za dozvolu za obavljanje međunarodnog prevoza za sopstvene potrebe

750

Za posebnu dozvolu za bilateralni prevoz u slučaju iz čl. 43. i 47. Zakona o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju

12.000

Za posebnu dozvolu za tranzitni prevoz u slučaju iz čl. 43. i 47. Zakona o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju

2.700

Za rešenje o dodeli strane dozvole za međunarodni javni prevoz stvari domaćem prevozniku

750

Za dozvolu za međunarodni vangabaritni prevoz stvari na teritoriji Srbije i Crne Gore stranom prevozniku, i to:

 

1) u bilateralnom prevozu za prevoz vučnim vozilom

1.200

2) za svako sledeće vučno vozilo po istoj dozvoli

600

3) u tranzitnom prevozu za prevoz vučnim vozilom

2.000

4) za svako sledeće vučno vozilo po istoj dozvoli

600

Za dozvolu za obavljanje kabotaže stranom prevozniku

30.000

NAPOMENA:

 

Taksa za svaku sledeću dozvolu za međunarodni linijski prevoz putnika, za domaće i strane prevoznike plaća se u iznosu propisanom u st. 8. i 9. ovog tarifnog broja umanjenom za 50%.

 

Taksa za svaku sledeću dozvolu za strane prevoznike koji se bave međunarodnim linijskim prevozom putnika u tranzitu plaća se u iznosu propisanom u stavu 9. ovog tarifnog broja umanjenom za 50%.

 

Za spise i radnje iz st. 8-13. ovog tarifnog broja plaća se taksa ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

 

Strano fizičko ili pravno lice oslobađa se plaćanja takse iz st. 8-13. ovog tarifnog broja, pod uslovom uzajamnosti.

 

Taksa za svaku sledeću dozvolu iz stava 13. tač. 1) i 2) plaća se u propisanom iznosu umanjenom za 50%.

 

Taksa pri raspodeli u interventnim slučajevima, za rešenje o dodeli strane dozvole za međunarodni javni prevoz stvari domaćem prevozniku, plaća se u iznosu propisanom u stavu 18. ovog tarifnog broja uvećanom za 50%.

 

Tarifni broj 40.

 

Za rešenje o odobravanju puštanja u probni rad i upotrebu gasovoda, naftovoda ili poduktovoda za međunarodni ili magistralni transport

15.000

Tarifni broj 41.

 

Za davanje dozvole za uvoz, izvoz i tranzit otpada kao sekundarne sirovine

30.000

Tarifni broj 42.

 

Za rešenje o odobrenju lokacije, izgradnje, puštanja u probni rad, puštanja u rad i trajni prestanak rada nuklearnog objekta

15.000

Tarifni broj 43.

 

Za rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za obavljanje poslova projektovanja, odnosno izgradnje gasovoda, naftovoda i produktovoda

18.000

Za zahtev za donošenje rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za obavljanje poslova projektovanja gasovoda, naftovoda i produktovoda

3.000

Za zahtev za donošenje rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova za obavljanje poslova izgradnje gasovoda, naftovoda ili produktovoda

3.000

Tarifni broj 44.

 

Za rešenje o saglasnosti na Program stručnog osposobljavanja lica koja obavljaju poslove rukovanja transportom gasovitih ili tečnih ugljovodonika i poslove održavanja gasovoda, naftovoda i produktovoda

3.000

Tarifni broj 45.

 

Za odobrenje:

 

1) stranom fizičkom ili pravnom licu da može vršiti transport oružja, municije ili eksplozivnih materijala preko granice Republike

100.000

2) preduzeću da može vršiti transport oružja, municije ili eksplozivnih materijala preko granice Republike, odnosno preko teritorije Republike

100.000

3) preduzeću, odnosno drugom pravnom licu da može stavljati u promet eksplozivne materijale na teritoriji Srbije i Crne Gore

45.000

4) za dozvolu za unošenje radi rasturanja ili za rasturanje inostranih štamparskih stvari koje su po svom sadržaju namenjene građanima Republike

3.000

5) za prevoz nuklearnih sirovina i materijala preko granice, odnosno preko teritorije Republike (uvoz, izvoz, tranzit)

5.400

Tarifni broj 46.

 

Za dozvolu za izvoz robe

3.300

Za dozvolu za uvoz robe

5.000

Za rešavanje o dodeli kvote za izvoz robe

3.000

Tarifni broj 47.

 

Za rešenje koje donosi Uprava carine o utvrđivanju evidencionog broja carinskog obveznika

1.200

Za izdavanje potvrda koje se daju po zahtevu stranaka:

 

1) o izvršenim uplatama

2.000

2) za liste o neplaćenim računima (lista dugovanja)

2.000

3) za podatke iz oblasti statistike (o uvozu, izvozu i sl.)

2.000

Tarifni broj 48.

 

Za rešenje kojim se utvrđuju veterinarsko-sanitarni uslovi za uvoz ili provoz pošiljaka životinja i proizvoda, sirovina i otpadaka životinjskog porekla

2.600

Za rešenja kojima se utvrđuju veterinarsko-sanitarni uslovi za privremeni uvoz, izvoz ili provoz životinja namenjenih za sportska takmičenja, sajmove i izložbe (konji, psi, mačke, ptice, ribe i sl.)

500

Za davanje saglasnosti za privremeni uvoz životinja za priplod i semena i drugih organa biljaka za razmnožavanje

3.000

Za fitosertifikat, odnosno zdravstveno uverenje za reeksport pošiljaka bilja koje se izvoze ili reeksportuju iz Srbije i Crne Gore, ako to zahteva zemlja uvoznica ili zemlja preko koje se pošiljka prevozi

3.000

Za zahtev za pregled pošiljke (namirnica, odnosno predmeta opšte upotrebe) radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti robe koja se uvozi

400

Za rešenje kojim se utvrđuje da pošiljka iz stava 5. ovog tarifnog broja u pogledu zdravstvene ispravnosti odgovora uslovima koji su za takve namirnice, odnosno predmete opšte upotrebe propisani u Srbiji i Crnoj Gori

2.600

Tarifni broj 49.

 

Za rešenje:

 

1) kojim se utvrđuje da izvozna klanica i drugi izvozni objekti ispunjavaju uslove za izvoz pošiljka mesa i proizvoda, sirovina i otpadaka životinjskog porekla

3.600

2) kojim se utvrđuje da izvozni objekti ispunjavaju uslove za izvoz riba, pernate živine za priplod i jaja za priplod (reprodukciju)

3.600

Tarifni broj 50.

 

Za izdavanje rešenja o vodoprivrednoj dozvoli za objekte za koje postoji obaveza pribavljanja vodoprivredne saglasnosti

10.800

Tarifni broj 51.

 

Za rešenje o:

 

1) izdavanju odobrenja za stavljanje u promet leka i pomoćnog lekovitog i medicinskog sredstva za upotrebu u medicini, veterinarstvu, stomatologiji i zaštiti bilja (fitomedicina)

1.800

2) produženju odobrenja za stavljanje u promet leka i pomoćnog lekovitog i medicinskog sredstva za upotrebu u medicini, veterinarstvu, stomatologiji i zaštiti bilja (fitomedicina)

1.800

Za rešenje za:

 

1) odobrenje za stavljanje u promet novog leka

30.000

2) odobrenje za stavljanje u promet novog oblika leka

12.500

3) obnovu odobrenja za stavljanje u promet leka

12.500

4) odobrenje za stavljanje u promet pomoćnog lekovitog i medicinskog sredstva

9.000

 

 

5) odobrenje za kliničko ispitivanje leka

15.000

6) određivanje ATC klasifikacije leka u odobrenju za njegovo stavljanje u promet

3.000

 

 

Tarifni broj 52.

 

Za saglasnost kojom se odobrava uvoz, odnosno izvoz lekova, pomoćnih lekovitih i medicinskih sredstava, lekovitih supstancija i mešavina, lekovitih supstancija (poluproizvoda) za proizvodnju gotovih lekova, pomoćnih lekovitih i medicinskih sredstava, za upotrebu u medicini, veterinarstvu, stomatologiji i zaštiti bilja (fitomedicina)

1.800

Za potvrdu da se lekovi i pomoćna lekovita sredstva ne proizvode u Republici

1.500

Za potvrdu da se pojedine bolesti ne mogu lečiti u zemlji

700

Za izdavanje potvrda za uvoz specifične opreme, uređaja i instrumenata za zdravstvo, kao i rezervne delove i potrošni materijal radi opremanja preduzeća u skladu sa programom razvoja zdravstva u Republici

700

Za rešenje, odnosno mišljenje o načinu plaćanja uvoza lekova, medicinskih sredstava i medicinske opreme

800

Tarifni broj 53.

 

Za rešenje:

 

1) o davanju ovlašćenja za vršenje laboratorijskih, farmakološko-toksikoloških i kliničkih ispitivanja lekova i pomoćnih lekovitih i medicinskih sredstava za upotrebu u medicini, veterinarstvu, stomatologiji i zaštiti bilja (fitomedicina)

5.400

2) o utvrđivanju uslova za proizvodnju, promet i ispitivanje lekova i pomoćnih lekovitih i medicinskih sredstava, bioloških i dijagnostičkih preparata za upotrebu u medicini, veterinarstvu, stomatologiji i zaštiti bilja (fitomedicina)

5.400

Tarifni broj 54.

 

Za uverenje (sertifikat) o primeni dobre proizvođačke prakse u proizvodnji i kontroli lekova za upotrebu u medicini, veterinarstvu, stomatologiji i zaštiti bilja (fitomedicina)

2.700

Tarifni broj 55.

 

Za rešenje:

 

1) kojim se određuju pravna lica i preduzetnici za proizvodnju i promet otrova, odnosno pravna lica za vršenje kontrole otrova

9.000

2) o određivanju pravnog lica koje ispunjava propisane uslove za Centar za kontrolu trovanja

7.500

Tarifni broj 56.

 

Za zahtev za razvrstavanje otrova u grupe

2.000

Za zahtev za odobrenje stavljanja u promet otrova za održavanje javne higijene

2.000

Za rešenja za stavljanje u promet sredstava za javnu higijenu

3.000

Za odobrenje za uvoz-izvoz sredstava opšte upotrebe i sredstava za javnu higijenu

2.000

Za rešenje kojim se odobrava uvoz, izvoz, odnosno tranzit otrovnih materija preko teritorije Republike

4.000

Za rešenje o davanju ovlašćenja pravnim licima koja utvrđuju toksikološku ocenu otrova

2.500

Za rešenje za razvrstavanje u grupe otrova (rešenja komisije za otrove)

3.000

Za rešenje o davanju ovlašćenja pravnim licima koja utvrđuju ocenu efikasnosti otrova

2.500

Za uverenje (sertifikat) o primeni dobre proizvođačke prakse u proizvodnji i kontroli otrova

6.000

Za dopise i stručna mišljenja

500

Tarifni broj 57

 

Za rešenja kojim se određuju pravna lica koja vrše sistematsko ispitivanje sadržaja radionuklida u životnoj sredini, odnosno koja vrše propisana merenja radi najave vanrednog događaja

5.000

Za rešenje kojim se određuju pravna lica i preduzetnici koji mogu da proizvode, vrše promet i koriste izvore jonizujućih zračenja

2.000

Za rešenje kojim se određuju pravna lica koja ispunjavaju propisane uslove za vršenje merenja radi procene stepena izloženosti jonizujućim zračenjima lica koja rade sa izvorima zračenja, pacijentima i stanovništva

5.000

Za rešenja kojima se određuju pravna lica koja ispunjavaju uslove za obavljanje dekontaminacije

5.000

Za dozvolu za uvoz i izvoz supstanci koje oštećuju ozonski omotač

2.500

Tarifni broj 58.

 

Za rešenje - odobrenje za istraživanja podzemnih voda

3.000

Za rešenje - potvrdu o utvrđivanju i overi razvrstanih rezervi podzemnih voda

30.000

Tarifni broj 59.

 

Za rešenje kojim se određuju zdravstvene, veterinarske ustanove i ustanove za zaštitu bilja koje mogu vršiti laboratorijsko istraživanje uzročnika zaraznih bolesti, odnosno koje mogu vršiti laboratorijsko ispitivanje uzročnika i prenosilaca zaraznih bolesti i proveravanje laboratorijskih ispitivanja radi utvrđivanja dijagnoze

3.500

Za rešenje kojim se određuju pravna lica i preduzetnici koji mogu da vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju

3.500

Tarifni broj 60.

 

Za izdavanje odgovarajućeg dokaza o deratizaciji, odnosno izdavanje dokaza o oslobođenju od deratizacije

1.500

Tarifni broj 61.

 

Za odobrenje za proizvodnju opojnih droga

3.600

Za dozvolu za uvoz, odnosno izvoz opojnih droga

2.700

Za odobrenje za gajenje maka koji je namenjen za proizvodnju opojnih droga

1.800

Za rešenje kojim se određuju pravna lica koja se mogu baviti proizvodnjom, odnosno prometom opojnih droga

3.500

Tarifni broj 62.

 

Za dozvolu o stavljanju u promet u komercijalne svrhe ugroženih vrsta divlje flore i faune:

 

1) domaćem pravnom i fizičkom licu

7.000

2) stranom pravnom i fizičkom licu

14.000

Tarifni broj 63.

 

Za potvrdu o davanju podataka iz kaznene evidencije radi osiguranja prava u inostranstvu

200

Tarifni broj 64.

 

Za izdavanje izvoda iz kaznene evidencije

150

Tarifni broj 65.

 

Za rešenje o upisu u registar koji se vodi kod organa Republike nadležnog za poslove upisa društvene organizacije i udruženja građana

3.000

Za upis promene u registru iz stava 1. ovog tarifnog broja

1.500

Za izvod iz registra iz stava 1. ovog tarifnog broja

1.500

Tarifni broj 66.

 

Za uverenje o važenju propisa koji se izdaje radi upotrebe u inostranstvu

600

Tarifni broj 67.

 

Za zahtev za potvrđivanje rezidentstva fizičkim i pravnim licima za potrebe primene ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja zaključenih između Srbije i Crne Gore i drugih zemalja, na obrascima tih zemalja za:

 

1) fizička lica Republike Srbije

600

2) pravna lica Republike Srbije

1.500

Tarifni broj 68.

 

Za zahtev za vršenje kontrole kvaliteta određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u spoljnotrgovinskom prometu

200

Za uverenje o kvalitetu (sertifikat), odnosno rešenje o odbijanju zahteva uvoznika za izdavanje uverenja o kvalitetu određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u spoljnotrgovinskom prometu

300

Tarifni broj 69.

 

Za zahtev pravnog lica za dobijanje ovlašćenja za vršenje kontrole kvaliteta određenih proizvoda

5.000

Tarifni broj 70.

 

Za rešenje o izdavanju dozvole za osnivanje berze

5.000

Za rešenje o izdavanju dozvole za rad robne berze i mešovite berze koje izdaje republički organ nadležan za osnivanje robne berze

6.000

Tarifni broj 71.

 

Za carinsku ispravu koja se koristi za prijavljivanje robe i za sprovođenje mera carinskog nadzora nad robom

200

NAPOMENA:

 

Pod ispravama iz ovog tarifnog broja smatraju se: Carinska isprava za prijavljivanje robe (CIPR) i Jedinstvena carinska isprava (JCI).

 

Ispravama iz ovog tarifnog broja ne smatraju se karnet TIR, karnet ATA i druga isprava koja je propisana međunarodnim ili međudržavnim sporazumom koji je potvrdila Srbija i Crna Gora.

 

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prema broju podnetih carinskih isprava.

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za carinsku ispravu kojom se prijavljuje roba koja se prevozi preko carinskog područja Srbije i Crne Gore.

 

Tarifni broj 72.

 

Za rešenje koje donosi carinarnica u upravnom postupku, kojim se:

 

1) odobrava otvaranje, proširenje ili preseljenje carinskog skladišta, konsignacionog skladišta, slobodne carinske prodavnice, centralnog skladišta i specijalizovanog skladišta strane robe i robe domaće proizvodnje

1.300

2) odobrava otvaranje, proširenje ili preseljenje carinskog smestišta

900

3) odobrava privremeni izvoz ili uvoz robe radi oplemenjivanja i ugradnje

700

4) odobrava privremeni izvoz opreme u zakup, radi korišćenja u procesu proizvodnje i pružanju usluga

700

5) odlučuje o zahtevu za izmenu podataka u Jedinstvenoj carinskoj ispravi od kojih zavisi obračun carine i drugih uvoznih dažbina

700

6) odlučuje o zahtevu za oslobođenje od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina na uvoz određene robe

700

7) odobrava da drumsko vozilo može da vrši prevoz robe pod carinskim obeležjem (TIR)

700

8) odobrava prevozniku da može da obavlja prevoz pod karnetom TIR

360

9) odobrava kontejner za prevoz robe pod carinskim obeležjem, shodno odredbama Priloga 4. i 5. Konvencije o kontejnerima

1.300

Za ostala rešenja koja carinarnica donosi u upravnom postupku

360

Za rešenje koje donosi carinarnica u skraćenom upravnom postupku:

 

1) kojim se obrazuje komisija po zahtevu za utvrđivanje carinske osnovice

240

2) kojim se odobrava produženje roka ležanja carinske robe u železničko-carinskom magacinu, carinskom skladištu, carinskom smestištu ili drugim prostorijama i prostorima

240

3) o obrazovanju komisije za utvrđivanje stanja robe po prigovoru podnosioca Jedinstvene carinske uprave

240

4) o stavljanju pod carinski nadzor privremeno uvezenih motornih vozila

240

5) o stavljanju pod carinski nadzor privremeno uvezenih jahti, jedrilica i drugih plovnih objekata

240

6) kojim se odobrava vraćanje neocarinjene robe u inostranstvo

240

7) za ostala rešenja koja carinarnica donosi u skraćenom postupku

240

NAPOMENA:

 

Pod proširenjem carinskog skladišta, carinskog smestišta, konsignacionog skladišta, slobodne carinske prodavnice, centralnog skladišta i specijalizovanog skladišta strane robe i robe domaće proizvodnje u smislu ovog tarifnog broja, smatra se i povećanje asortimana i povećanje, odnosno smanjenje vrednosti robe u tim prostorijama.

 

Taksa iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog tarifnog broja naplaćuje se samo ako se pre donošenja rešenja vrši komisijski pregled prostorija.

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za rešenja koja se odnose na robu u provozu preko carinskog područja Srbije i Crne Gore.

 

Tarifni broj 73.

 

Za odobrenje za podizanje robe iz carinarnice bez potpune dokumentacije

480

Tarifni broj 74.

 

Za jedinstvenu carinsku ispravu kad se koristi u postupku carinjenja robe, kao i za obračun uvoznih dažbina za robu koju putnici nose sa sobom

160

NAPOMENA:

 

Za Jedinstvenu carinsku ispravu kad se koristi u postupku izvoznog carinjenja robe, taksa iz ovog tarifnog broja plaća se umanjena za 50%.

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se uz izjavu na osnovu koje se roba podiže ispod carinskog nadzora bez potpune dokumentacije.

 

Tarifni broj 75.

 

Za postupak po Jedinstvenoj carinskoj ispravi po kojoj se vrši carinjenje robe koja se izvozi, odnosno uvozi plaća se taksa prema masi robe, i to:

 

1) do 100 kg

150

2) preko 100 kg na svakih daljih 1000 kg do 10.000 kg

60

3) za svakih daljih 1.000 kg preko 10.000 kg

30

Za robu čija se količina ne može iskazati u kilogramima plaća se taksa po jedinici mere

30

NAPOMENA:
Pod masom se podrazumeva bruto-masa spakovane robe ili robe u rasutom stanju, zavisno od toga kako je prispela.

 

Jedinicom mere, u smislu stava 2. ovog tarifnog broja, smatra se:

 

1) za električnu energiju - megavat-čas;

 

2) za robu u tečnom stanju - hektolitar;

 

3) za naftu i naftne derivate - tona.

 

Za postupak po Jedinstvenoj carinskoj ispravi na osnovu koje se carine poštanske pošiljke za građane i za postupak po obračunu uvoznih dažbina za robu koju putnici nose sa sobom taksa iz tačke 1) ovog tarifnog broja, plaća se umanjena za 50%.

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se:

 

1) u slučajevima u kojima je carinskim propisima dato oslobođenje od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina;

 

2) za privremeni uvoz, odnosno izvoz robe i povratak privremeno uvezene robe, osim za privremeni uvoz i izvoz robe na oplemenjivanje, preradu i doradu, kao i uvoz i izvoz robe po poslovima posredovanja u spoljnotrgovinskom prometu.

 

Carinska stopa "Slobodno" u Carinskoj tarifi ili rešenju o carinskom kontingentu ne smatra se oslobođenjem od plaćanja carine i drugih uvoznih dažbina u smislu stava 4 ove napomene.

 

Tarifni broj 76.

 

Za carinsku ispravu koja se koristi za upućivanje, odnosno naknadno upućivanje robe pod carinski nadzor

200

NAPOMENA:

 

Ispravom iz ovog tarifnog broja smatra se:

 

1) Carinska isprava za prijavljivanje robe (CIPR);

 

2) Jedinstvena carinska isprava (JCI).

 

Carinskom ispravom iz ovog tarifnog broja ne smatra se karnet TIR, karnet ATA ili druga isprava koju je Srbija i Crna Gora potvrdila.

 

Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se za svako prijavljivanje robe carinarnici.

 

Ako se carinskom ispravom uplaćuje poštanska pošiljka pod carinskim nadzorom, ne plaća se taksa iz ovog tarifnog broja.

 

Tarifni broj 77.

 

Za izdavanje uverenja o direktnoj pošiljci i uverenja o poreklu robe EUR 1 i EUR 2

600

Tarifni broj 78.

 

Za uverenje o ispunjenju uslova za sprovođenje mera carinskog nadzora radi početka rada slobodnih zona

1.500

Tarifni broj 79.

 

Za razduženje ATA karneta (regulaciona taksa)

1.800

NAPOMENA:

 

Shodno članu 9. Carinske konvencije o ATA karnetima za privremeni uvoz robe, carinski organi naplatiće taksu za razduženje ATA karneta (regulacionu taksu).

 

Carinski organi će naplatiti regulacionu taksu shodno članu 9. Carinske konvencije o ATA karnetima u slučaju kad ATA karnet nije propisno razdužen i kad se kao dokaz o izvozu robe prihvate podaci o uvozu ili ponovnom uvozu koje su carinski organi druge strane ugovornice unele u ATA karnet, ili potvrdu koju su izdali carinski organi na osnovu podataka iz kupona (vaučer) otkinutog sa karneta prilikom uvoza ili ponovnog uvoza na njihovu teritoriju, ili na osnovu bilo kog drugog dokaza kojim se potvrđuje da se roba nalazi izvan zemlje uvoza (slučajevi obuhvaćeni stavom 2. član 8. Carinske konvencije o ATA karnetima).

 

Tarifni broj 80.

 

Za izdavanje uverenja (sertifikata) da drumsko motorno vozilo ispunjava tehničke uslove da se može koristiti za prevoz robe na osnovu karneta TIR

3.000

Tarifni broj 81.

 

Za rešenje kojim se odobrava carinski kontingent

3.000

Za rešenje kojim se odobrava uvoz robe bez plaćanja carine, odnosno po stopi koja je za 50 % niža od stope određene u Carinskoj tarifi radi realizacije ugovora o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji

4.500

NAPOMENA:

 

Za upravne radnje u vezi sa smeštajem i kontrolom robe u slobodnim carinskim prodavnicama na graničnim prelazima, na aerodromima, lukama i pristaništima za međunarodni saobraćaj, gde je obezbeđena carinska i pasoška kontrola, plaća se taksa u devizama u visini od 10% od prodajne cene te robe izražene u devizama.

 

Taksa iz stava 1. ovog tarifnog broja obračunava se svakog dana prema dnevnom prometu robe, a plaća se u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

 

Tarifni broj 82.

 

Za zahtev za izdavanje potvrde o tehničkim uslovima koje ispunjava vozilo za međunarodni i javni prevoz u drumskom saobraćaju

1.500

Tarifni broj 83.

 

Za zahtev za izdavanje dozvole za radio-stanicu

1.500

Za dozvolu za radio-difuznu stanicu, prema maksimalno izraženoj snazi:

 

1) do 100 W

3.000

2) od 100 W do 1 kW

6.000

3) od 1 kW do 10 kW

12.000

4) od 10 kW do 100 kW

24.000

5) od 100 kW do 1.000 kW

45.000

6) preko 1.000 kW

60.000

Za privremenu dozvolu za radio-difuznu stanicu:

 

1) do 1 kW

6.000

2) preko 1 kW

15.000

Za dozvolu i privremenu dozvolu za radio-stanicu u funkcionalnom sistemu radio-veza po jednoj radio frekvenciji, za:

 

1) baznu radio-stanicu (repetitor)

2.300

2) fiksnu radio-stanicu

1.600

3) mobilnu i ručnu radio-stanicu

600

Za dozvolu i privremenu dozvolu za radio-stanicu u javnom sistemu radio-veza, po jednoj radio-frekvenciji za:

 

1) baznu radio-stanicu (repetitor)

6.000

2) fiksnu radio-stanicu

3.500

3) mobilnu i ručnu radio-stanicu

1.200

Za dozvolu za radio-stanicu na:

 

1) vazduhoplovu

10.000

2) brodu

10.000

3) plovilu koje ima samo "VHF" stanicu

2.500

4) lokomotivi

5.000

Za dozvolu i privremenu dozvolu za radio-stanicu:

 

1) u višekanalnom radio-relejnom sistemu radio-veza, o jednoj radio-frekvenciji

10.500

2) za dozvolu i privremenu dozvolu za radio stanicu za WLL radio-mrežu sa realizacijom bežičnih internet mreža po baznoj radio stanici

260.000

Za široko pojasne sisteme koji koriste ceo ili deo namenjenog opsega frekvencije za dozvolu za radio-stanicu prema zauzetom opsegu frekvencija:

 

1) do 1 MHz

3.000

2) preko 1 MHz do 5 MHz

4.500

3) preko 5 MHz do 10 MHz

6.000

4) preko 10 MHz do 20 MHz

7.500

5) preko 20 MHz do 40 MHz

10.000

6) preko 40 MHz do 80 MHz

20.000

7) preko 80 MHz

25.000

Za dozvolu za radio-stanicu koja radi u fiksnoj i mobilnoj satelitskoj službi, za:

 

1) zemaljsku satelitsku stanicu

100.000

2) mobilnu satelitsku stanicu

20.000

NAPOMENA:

 

Za dozvolu za radio-stanicu koja je registrovana za pružanje usluga plaća se taksa u iznosu petostruko većem od iznosa utvrđenog u stavu 11. i 12. ovog tarifnog broja.

 

Za dozvolu za radare

50.000

Za dozvolu za amatersku i ručnu radio-stanicu "CB", radio-stanicu stranom fizičkom licu, kad zahtev podnosi neposredno organu Republike nadležnom za poslove radio-veza

1.500

Za dozvolu za radio-stanicu diplomatskom - konzularnom predstavništvu, ako ne postoji uzajamnost, i stranom pravnom licu koje ostvaruje poslovno-tehničku, informativnu, naučnu, kulturnu, sportsku i drugu saradnju u zemlji, kad zahtev podnosi neposredno organu Republike nadležnom za poslove radio veza za:

 

1) zemaljsku satelitsku stanicu

180.000

2) baznu radio-stanicu (repetitor)

12.000

3) fiksnu radio-stanicu

9.000

4) mobilnu radio-stanicu

2.400

5) ručnu radio-stanicu

1.200

6) mobilnu i prenosivu satelitsku stanicu

30.000

NAPOMENA:

 

Za dozvolu i privremenu dozvolu za radio-stanicu u funkcionalnom sistemu radio-veza za pozivanje lica (PAGING) i u sistemu za upravljanje elektro-energetskim sistemom (RTK) po jednoj radio-frekvenciji za baznu i fiksnu radio-stanicu (repetitor) plaća se taksa u iznosu petostruko većem od iznosa utvrđenog u stavu 4. ovog tarifnog broja.

 

Za "PAGING" i "RTK" prijemnike ne plaća se taksa utvrđena u stavu 4. ovog tarifnog broja.

 

Za dozvolu za radio-stanicu u funkcionalnom sistemu radio-veza koji je registrovan za pružanje usluga plaća se taksa u iznosu dvostruko većem od iznosa utvrđenog u stavu 4. ovog tarifnog broja.

 

Za radio stanice kod pretplatnika ne plaća se taksa, utvrđena u stavu 7. ovog tarifnog broja.

 

Ako iznos ukupne takse koju korisnik treba da plati prema broju izdatih dozvola za radio-stanice prelazi iznos plaćen za zahtev, ukupan iznos takse plaća se u roku od deset dana od dana prijema pismenog obaveštenja organa Srbije i Crne Gore nadležnog za poslove radio-veza.

 

Za izmenu uslova u dozvoli, kad je zakonom predviđeno da se vrši po zahtevu korisnika, plaća se pun iznos takse predviđene ovim tarifnim brojem.

 

Za duplikat dozvole plaća se 50% od takse propisane za prvi primerak.

 

Tarifni broj 84.

 

Izdavanje odobrenja za izgradnju prototipa železničkih voznih sredstava - 0,3% od predračunske vrednosti projekta.

 

Izdavanje dozvole za korišćenje u saobraćaju novih tipova železničkih voznih sredstava - 0,6% od vrednosti vozila.

 

Izdavanje dozvole za korišćenje novih tipova delova i opreme za železnička vozila - 0,6% od vrednosti novih tipova delova i opreme za železnička vozila.

 

Izdavanje dozvole za korišćenje novih tipova uređaja, delova i opreme za železničku infrastrukturu - 0,6% od vrednosti novih tipova uređaja, delova i opreme za železničku infrastrukturu.

 

Tarifni broj 85.

 

Za upis pravnog ili fizičkog lica u registar civilnih vazduhoplova Srbije i Crne Gore, kao vlasnika, odnosno korisnika, za:

 

1) vazduhoplov transportne kategorije

6.000

2) vazduhoplov opšte kategorije

3.000

3) vazduhoplov posebne kategorije

1.500

Za upisivanje pravnog ili fizičkog lica u Evidenciju letilica kao vlasnika, odnosno korisnika

900

Za izdavanje ili produženje uverenja o plovidbenosti vazduhoplova:

 

1) transportne kategorije

3.000

2) opšte kategorije

2.000

Za izdavanje ili produženje potvrde o plovidbenosti vazduhoplova

1.500

Za dozvolu za upotrebu vazduhoplova posebne kategorije

1.000

Za rešenje koje se izdaje pravnom ili fizičkom licu:

 

1) brisanje iz registra Srbije i Crne Gore civilnih vazduhoplova na zahtev vlasnika, odnosno korisnika vazduhoplova

1.800

2) brisanje iz Evidencije letilica na zahtev vlasnika, odnosno korisnika vazduhoplova

450

3) upis vlasništva aerodroma u Upisnik aerodroma na zahtev vlasnika, odnosno korisnika

3.600

4) upis letilišta u Upisnik letilišta na zahtev vlasnika, odnosno korisnika

1.800

5) upis terena u Evidenciju terena na zahtev vlasnika, odnosno korisnika

900

6) promena podataka u Upisniku aerodroma

1.800

7) promena podataka u Upisniku letilišta

900

8) promena podataka u Evidenciji terena

450

9) brisanje aerodroma iz Upisnika aerodroma na zahtev vlasnika, odnosno korisnika aerodroma

1.800

10) brisanje letilišta iz Upisnika letilišta na zahtev vlasnika, odnosno korisnika letilišta

900

11) brisanje terena iz Evidencije terena

450

12) promena podataka u registru Srbije i Crne Gore civilnih vazduhoplova, Evidenciji letilica i Registru vazduhoplovnog ovlašćenog osoblja

1.500

13) upis založnog prava

1.500

Za izvod ili prepis dokumenata iz:

 

1) registra civilnih vazduhoplova Srbije i Crne Gore

1.500

2) Evidencije letilišta

900

3) Upisnika aerodroma

1.800

4) Upisnika letilišta

1.800

5) Registra vazduhoplovno ovlašćenog osoblja

500

Za uverenje o:

 

1) jačini buke

1.500

2) emisiji gasova pri sagorevanju

1.500

Za izdavanje dozvole za upotrebu padobrana za spasavanje

300

Za odobrenje programa tehničkog održavanja vazduhoplova, za:

 

1) transportnu kategoriju

9.000

2) opštu kategoriju

1.800

3) posebnu kategoriju

1.800

4) motor, elisu, opremu i padobran

900

Za odobrenje ugovora o uzimanju ili davanju vazduhoplova u zakup

1.500

Za uverenje o tipu transportne kategorije za:

 

1) vazduhoplov

90.000

2) motor

30.000

3) elisu

20.000

4) vazduhoplovni proizvod kojem se mimo vazduhoplova utvrđuje tip

20.000

Za uverenje o tipu opšte kategorije, za:

 

1) vazduhoplov

30.000

2) motor

20.000

3) elisu

10.000

4) vazduhoplovni proizvod kojem se mimo vazduhoplova utvrđuje tip

10.000

Za uverenje o tipu posebne kategorije, za:

 

1) vazduhoplov

10.000

2) motor

5.000

3) elisu

4.000

4) vazduhoplovni proizvod kojem se mimo vazduhoplova utvrđuje tip

4.000

Za uverenje o priznavanju dokumenata o tipu transportne kategorije, za:

 

1) vazduhoplov

30.000

2) motor

20.000

3) elisu

2.000

4) vazduhoplovni proizvod kojem se mimo vazduhoplova utvrđuje tip

10.000

Za uverenje o priznavanju dokumenata o tipu opšte kategorije, za:

 

1) vazduhoplov

20.000

2) motor

15.000

3) elisu

5.000

4) vazduhoplovni proizvod kojem se mimo vazduhoplova utvrđuje tip

5.000

Za uverenje o priznavanju dokumenata o tipu posebne kategorije, za:

 

1) vazduhoplov

5.000

2) motor

2.500

3) elisu

2.000

4) vazduhoplovni proizvod kojem se mimo vazduhoplova utvrđuje tip

2.000

Za uverenje o ispunjenosti uslova za proizvodnju, ispitivanje radi utvrđivanja tipa i održavanje, za:

 

1) vazduhoplov transportne kategorije

50.000

2) motor i elisu

20.000

3) dvomotorni vazduhoplov opšte kategorije

20.000

4) jednomotorni vazduhoplov opšte kategorije

15.000

5) vazduhoplov posebne namene

3.000

6) padobran

3.000

Za uverenje o priznavanju stranog dokumenta o osposobljenosti za proizvodnju i ispitivanje, radi utvrđivanja tipa i održavanje, za:

 

1) vazduhoplov transportne kategorije

15.000

2) motor i elisu

7.500

3) dvomotorni vazduhoplov opšte kategorije

7.500

4) jednomotorni vazduhoplov opšte kategorije

3.600

5) vazduhoplov posebne kategorije

900

6) padobran

900

Za odobrenje strancu da može biti član posade vazduhoplova Srbije i Crne Gore, koji se koristi u javnom avio-transportu

3.000

Za izdavanje duplikata dozvole za vazduhoplovno ovlašćeno osoblje

300

Za izdavanje dozvole za:

 

1) uspostavljanje linije u međunarodnom redovnom aviotransportu

9.000

2) obavljanje čarter letova

9.000

Za odobrenje:

 

1) rute za panoramsko letenje

5.000

2) priručnika o operativnim postupcima prevoza za sopstvene potrebe

9.000

3) priručnika o organizaciji letačkih aktivnosti

9.000

Za davanje saglasnosti za organizaciju takmičenja sportskog i amaterskog letenja

100

Tarifni broj 86.

 

Za rešenje o izdavanju dozvole za:

 

1) rad organizacije za osiguranje

30.000

2) preregistraciju organizacije za osiguranje

15.000

Tarifni broj 87.

 

Za rešenje o promeni dozvole za rad organizacije za osiguranje

5.000

Tarifni broj 88.

 

Za rešenje o izdavanju dozvole za:

 

1) rad agencije za pružanje drugih usluga u osiguranju

10.000

2) preregistraciju agencije za pružanje drugih usluga o osiguranju

5.000

Tarifni broj 89.

 

Zahtev za izdavanje rešenja o dozvoli za rad preduzeća, odnosno preduzetnika za pružanje računovodstvenih usluga

6.000

Tarifni broj 90.

 

Za zahtev za izdavanje rešenja o dozvoli za rad preduzeća za reviziju

14.000

Tarifni broj 91.

 

Za zahtev za upis u registar preduzeća za reviziju kod organa nadležnog za poslove finansija

1.700

Tarifni broj 92.

 

Za zahtev za upis u registar preduzeća, odnosno preduzetnika za pružanje računovodstvenih usluga kod organa nadležnog za poslove finansija

1.700

Tarifni broj 93.

 

Za svako prijavljivanje polaganja ispita za sticanje zvanja:

 

1) ovlašćeni revizor - po predmetu

2.000

2) ovlašćeni računovođa - po predmetu

1.300

3) samostalni računovođa - po predmetu

1.300

4) računovođa - po predmetu

1.300

Tarifni broj 94.

 

Za prijavu povodom oglasa za upis u Registar stalnih veštaka i tumača

300

Tarifni broj 95.

 

Za rešenja (radne dozvole) za zapošljavanje stranih državljana u Srbiji

5.000

Tarifni broj 96.

 

Za izdavanje isprave o sticanju zvanja:

 

1) ovlašćeni revizor

2.000

2) ovlašćeni računovođa

1.300

3) samostalni računovođa

1.300

4) računovođa

1.300

Za upis u imenik stručnih zvanja:

 

1) ovlašćeni revizor

1.000

2) ovlašćeni računovođa

1.000

3) samostalni računovođa

1.000

4) računovođa

1.000

Tarifni broj 97.

 

Za izdavanje putne isprave, turističke propusnice, putnog lista i viza za strane državljane i za lica bez državljanstva, za:

 

1) izdavanje putnog lista za strance

1.300

2) izdavanje putne isprave za lica bez državljanstva

3.000

3) izdavanje putne isprave za izbeglice

1.500

4) ulazno-izlaznu vizu (na graničnom prelazu)

6.500

5) izlaznu vizu (na graničnom prelazu)

3.600

6) tranzitnu vizu (na graničnom prelazu)

1.800

7) turističku propusnicu (na graničnom prelazu)

3.000

8) izlazno-ulaznu vizu za jedno putovanje

1.100

9) izlazno-ulaznu vizu za više putovanja

2.100

10) izlazno-ulaznu vizu za neograničen broj putovanja

4.500

11) izlaznu vizu

1.300

12) privremeni boravak do tri meseca

4.200

13) privremeni boravak preko tri meseca

6.300

14) produženje putnog lista

850

15) poslovnu vizu (do jedne godine)

12.600

16) ostala odobrenja strancima koja izdaju organi za koja nije ovim zakonom drukčije propisano

2.520

17) odobrenja za izvođenje letova iznad graničnog pojasa

2.500

NAPOMENA:

 

Za svaku novu vizu plaća se odgovarajuća taksa.

 

Taksu za novu vizu i za dozvolu za privremeni boravak ne plaćaju strani državljani koji u Republici borave radi školovanja i usavršavanja kao stipendisti Vlade Republike kao i državljani onih zemalja sa kojima je zaključen ugovor o ukidanju viza i takse za privremeni boravak.

 

Taksu za novu izlaznu vizu ne plaćaju strani državljani koji su pod zaštitom Visokog komesara za izbeglice Organizacije ujedinjenih nacija a nemaju nacionalni pasoš.

 

Taksu po ovom tarifnom broju, osim taksi iz tač. 15) i 17) ne plaćaju strani državljani koji organizovano preko domaćih zvaničnih humanitarnih organizacija dolaze u Republiku radi pružanja humanitarne pomoći.

 

Taksu po ovom tarifnom broju, osim taksi iz tač. 15) i 17) po zahtevima koje u zemlji podnesu strani državljani koji su u braku sa državljanima Srbije i Crne Gore, plaćaju u iznosu od 50% od propisane takse.

 

Takse iz tač. 6) i 7) po ovom tarifnom broju ne plaćaju strani državljani koji organizovano preko turističkih agencija i turističkih organizacija prolaze kroz Republiku, odnosno dolaze u Republiku.

 

Taksu po ovom tarifnom broju za izdatu vizu na graničnom prelazu na zajednički (kolektivni) pasoš, plaća svako upisano lice.

 

Taksu po ovom tarifnom broju za izdatu vizu na graničnom prelazu na putnoj ispravi u koju su upisani članovi porodice lica kome je izdata putna isprava, plaća lice kome je izdata putna isprava, za svakog upisanog člana porodice koji putuje sa nosiocem putne isprave, umanjenu za 50%.

 

Taksu po ovom tarifnom broju za izdatu turističku propusnicu na osnovu putne isprave u koju su upisani članovi porodice, plaća lice kome je izdata putna isprava, za svakog upisanog člana porodice koji putuje sa nosiocem putne isprave, umanjenu za 50%.

 

Tarifni broj 98.

 

Za izdavanje odobrenja:

 

1) za nabavljanje vatrenog oružja sa olučenom cevi

2.100

2) za nabavljanje vatrenog oružja sa neolučenom cevi

1.000

3) za nabavljanje posebnog oružja

650

4) za nabavljanje oružja sa tetivom

650

5) za nabavljanje kombinovanog oružja

1.000

6) za nabavljanje delova za oružje

450

7) za nabavljanje municije

200

8) za promet oružja i municije

14.000

9) preduzećima i radnjama za popravljanje i prepravljanje oružja

12.500

10) za prevoz oružja, delova za oružje i municije

2.100

NAPOMENA:

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, delova za oružje i municije za potrebe streljačke organizacije.

 

Tarifni broj 99.

 

Za izdavanje:

 

1) oružnog lista za oružje sa olučenim cevima

2.100

2) oružnog lista za oružje sa neolučenim cevima

1.000

3) oružnog lista za posebno oružje

650

4) oružnog lista za oružje sa tetivom

650

5) oružnog lista za kombinovano oružje

1.000

6) odobrenja za držanje trofejnog oružja

300

7) odobrenja za držanje oružja za poslove fizičkog obezbeđenja i zaštite objekata

850

NAPOMENA:

 

Za izdavanje duplikata oružnog lista u slučaju gubitka plaća se taksa od 25% od iznosa koji se plaća za izdavanje oružnog lista.

 

Za izdavanje duplikata oružnog lista u slučaju dotrajalosti ili oštećenja plaća se taksa iz tarifnog broja 1. tačka 1) i tarifnog broja 3. ove tarife.

 

Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se za oružje koje se nalazi kod streljačkih organizacija i streljačkih klubova.

 

Tarifni broj 100.

 

Za izdavanje i produženje vozačke dozvole i za izdavanje potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa

200

Za izdavanje duplikata vozačke dozvole

400

Za prijavu vozača u evidenciju

200

Za zamenu inostrane vozačke dozvole važećom Srbije i Crne Gore

3.500

Za izdavanje potvrde o pravu na upravljanje vozilom od strane vozača koji je izgubio vozačku dozvolu

400

Za žalbu na prvostepeno rešenje o odbijanju zahteva za izdavanje isprava iz st. 1, 2. i 4. ovog tarifnog broja kao i za žalbu na rešenje o oduzimanju vozačke dozvole i upućivanju na kontrolni zdravstveni pregled

100

Za izdavanje, produženje važnosti i izdavanje duplikata dozvole za vozača - instruktora

400

Tarifni broj 101.

 

Zahtev za registraciju, privremenu registraciju, produženje registracije i odjavljivanje vozila

350

Zahtev za izdavanje duplikata i zamenu saobraćajne dozvole i potvrda o registraciji, izdavanje probnih tablica i treće tablice i izdavanje "L" tablice za samostalno obučavanje kandidata za vozače

200

Zahtev za zamenu tablica, kada se ne vrši produženje registracije (nova registracija)

950

Za izdavanje i produženje saobraćajne dozvole

400

Za izdavanje i produženje potvrde o privremenoj registraciji vozila

850

Za izdavanje potvrde o privremenoj registraciji vozila koja se odvoze iz zemlje

850

Za izdavanje i produženje važnosti saobraćajne dozvole za vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava

850

Za izdavanje i produženje saobraćajne dozvole za vozila službenika diplomatsko-konzularnih predstavništava koji nemaju diplomatski status

400

Za izdavanje i produženje važnosti saobraćajne dozvole za vozila stranih trgovinskih predstavništava

30.000

Za izdavanje i produženje važnosti saobraćajne dozvole za vozila stranih kulturnih predstavništava i stranih dopisništava

5.000

Za izdavanje i produženje saobraćajne dozvole i potvrde o privremenoj registraciji vozila stranaca

1.250

Za izdavanje duplikata i zamenu dokumenata koji su predviđeni ovim tarifnim brojem

850

Za izdavanje potvrde o registraciji traktora i radnih mašina

850

Za izdavanje potvrde o registraciji motokultivatora i bicikla sa motorom

400

Tarifni broj 102.

 

Za izdavanje saglasnosti na nastavni plan i program za obuku kandidata za vozače motornih vozila i vozače traktora

2.100

Za rešenje o ispunjenju uslova za rad centra za obuku vozača

35.000

Za žalbu na rešenje iz ovog tarifnog broja

200

Tarifni broj 103.

 

Za zahtev za dobijanje ovlašćenja za vršenje tehničkih pregleda vozila

200

Za izdavanje rešenja o ovlašćenju za vršenje tehničkih pregleda vozila

5.000

Za zahtev za davanje ovlašćenja za vršenje ispitivanja vozila

2.100

Za izdavanje rešenja o ovlašćenju za vršenje ispitivanja vozila

4.200

Za izdavanje odobrenja i uputa za utiskivanje brojeva motora ili šasija vozila

700

Tarifni broj 104.

 

Za izdavanje zapisnika o uviđaju

350

Za izdavanje odobrenja za održavanje sportskih i drugih priredbi na putevima

2.100

Za izdavanje odobrenja za probnu vožnju

1.000

Za izdavanje uverenja iz službenih evidencija u oblasti bezbednosti saobraćaja

100

Za odobrenje za izdavanje probnih tablica

2.500

Tarifni broj 105.

 

Za rešenja iz oblasti zaštite od požara koja se donose:

 

1) na osnovu zahteva za odobrenje lokacija objekata

10.500

2) na osnovu zahteva za odobrenje - davanje saglasnosti na investiciono-tehničku dokumentaciju

10.500

3) na osnovu zahteva za tehnički prijem objekata, instalacija i uređaja

10.500

4) na osnovu zahteva za bavljanje poslovima proizvodnje eksplozivnih materija

305.000

5) na osnovu zahteva za bavljenje poslovima prometa eksplozivnih materija

210.000

6) na osnovu zahteva za bavljenje poslovima prometa eksplozivnih materija za sopstvene potrebe

105.000

NAPOMENA:

 

Taksa po ovom tarifnom broju propisana pod tač. 1), 2) i 3) plaća se i po času i računa za svaki ceo ili započeti radni čas svakog inspektora koji učestvuje u procesu rada 900 dinara.

 

Tarifni broj 106.

 

Za rešenje:

 

1) koje se donosi na osnovu zahteva za davanje ovlašćenja za vršenje poslova unapređenja zaštite od požara

12.000

2) koje se donosi na osnovu zahteva za vršenje organizovane stručne nastave za polaganje stručnih ispita u oblasti zaštite od požara

10.000

3) koje se donosi na osnovu zahteva za vršenje organizovane stručne nastave za polaganje stručnih ispita u oblasti prevoza opasnih materija

15.000

4) koje se donosi na osnovu zahteva za odobrenje višekratne nabavke eksplozivnih materija

3.500

5) koje se donosi na osnovu zahteva za odobrenje pojedinačne nabavke eksplozivnih materija

2.100

6) koje se donosi na osnovu zahteva za prevoz eksplozivnih materija

2.100

7) koje se donosi na osnovu zahteva za bavljanje poslovima servisiranja opreme u oblasti protivpožarne zaštite

12.000

8) koje se donosi po osnovu žalbe na prvostepena rešenja iz ovog tarifnog broja

1.000

9) za izdavanje sertifikata za prevoz opasnih materija (domaćem licu)

400

10) za izdavanje duplikata sertifikata za prevoz opasnih materija

300

NAPOMENA:

 

Za proširenje zahteva po tač. 1) i 7) ovog tarifnog broja.

2.000

Tarifni broj 107.

 

Za odobrenje strancu za držanje i nošenje lovačkog oružja za vreme lova

1.000

Za odobrenje za iznošenje oružja i municije iz zemlje

200

Za dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu

200

Za odobrenje za nastanjenje u graničnom pojasu

1.000

Za odobrenje za kretanje stranaca odvojeno od grupe na osnovu kolektivne putne isprave

400

Za odobrenje za osnivanje udruženja stranaca

2.100

Za odobrenje strancu da može sazivati i održavati javni skup

2.100

NAPOMENA:

 

Svaka izmena sadržine prijave javnog skupa kojim se traži odobrenje iz stava sedam ovog tarifnog broja smatra se podnošenjem nove prijave.

 

Tarifni broj 108.

 

Za odobrenje za izgradnju objekta na području graničnog prelaza i u graničnom pojasu plaća se taksa u visini od 5% od predračunske vrednosti objekta

 

NAPOMENA:

 

Za primenu ovog tarifnog broja važe odredbe iz tarifnog broja 136. stav 2. ovog zakona.

 

Tarifni broj 109.

 

Za rešenje kojim se odobrava prvi upis plovnog objekta unutrašnje plovidbe u registar, i to:

 

1) za sve brodove i ploveće naprave sa sopstvenim pogonom preko 150 kW kao i brodove i ploveće naprave bez sopstvenog pogona preko 300 tona nosivosti

18.000

2) za ostale plovne objekte izuzev čamaca i plovećih postrojenja koji se koriste u sportske i rekreativne svrhe

3.600

3) za čamce i ploveća postrojenja koji se koriste u sportske i rekreativne svrhe

900

Tarifni broj 110.

 

Za rešenja o:

 

1) nautičkim uslovima za splav-restoran i marine

4.000

2) izvođenju radova na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju hidrotehničkih objekata i regulaciji na unutrašnjim vodama i obalama, kao i radova na izgradnji svih vrsta vodova i kablova koji premošćavaju plovne puteve

10.000

3) posebnom rečnom transportu

10.000

4) javnom prevozu u rečnom saobraćaju

1.000

5) upisu broda

5.000

6) brisanju broda

3.000

7) upisu javnih čamaca

2.500

8) brisanju javnih čamaca

1.500

9) promeni vlasništva nad brodom

2.000

10) izmeni u Upisniku brodova

2.000

11) minimalnom broju članova posade broda

1.000

12) nautičkim uslovima za deponiju

10.000

13) predlogu sudu-Dnevnik upisnika brodova

1.000

14) izdavanju brodskog svedočanstva

1.000

15) pristajanju plovila van graničnog prelaza

3.000

Za rešenje kojim se određuje pozivni znak čamca:

 

1) domaćem pravnom ili fizičkom licu

1.000

2) stranom pravnom ili fizičkom licu

2.000

Za dozvolu stranom ovlašćenom licu da može vaditi potonulu stvar na unutrašnjim vodama

60.000

Za rešenje kojim se izvođaču radova odobrava vađenje potonulih stvari na unutrašnjim vodama

10.000

Tarifni broj 111.

 

Za rešenje kojim se određuje ime, oznaka, kapetanija upisa i pozivni znak broda:

 

1) domaćem pravnom ili fizičkom licu

2.400

2) stranom pravnom ili fizičkom licu

4.800

Tarifni broj 112.

 

Za odobrenje stranom pravnom ili fizičkom licu za uplovljenje u plovne puteve u unutrašnjim vodama

16.000

Tarifni broj 113.

 

Za odobrenje stranom pravnom ili fizičkom licu za upis broda u upisnik pomorskih brodova:

 

1) 5000 NT

24.000

2) preko 5000 do 15.000 NT

30.000

3) preko 15.000 do 30.000 NT

40.000

4) preko 30.000 do 50.000 NT

80.000

5) preko 50.000 NT

90.000

Tarifni broj 114.

 

Za odobrenje stranom pravnom ili fizičkom licu za upis broda u upisnik brodova unutrašnje plovidbe:

 

1) do 500 KW

25.000

2) preko 500 KW do 1.000 KW

36.000

3) preko 1.000 KW

50.000

Za odobrenje stranom pravnom ili fizičkom licu za upis broda u upisnik brodova unutrašnje plovidbe:

 

1) do 500 TN

12.000

2) preko 500 TN do 1.000 TN

18.000

3) preko 1.000 do 2.000 TN

60.000

4) preko 2.000 TN

80.000

Tarifni broj 115.

 

Za dozvolu stranom pravnom ili fizičkom licu da može vršiti kabotažni prevoz putnika i stvari na unutrašnjim vodama

40.000

Tarifni broj 116.

 

Za zahteve za:

 

1) uvid u katastar istražnih prava i eksploatacionih polja, knjigu isprava i evidenciju preduzeća kojima je dato odobrenje za eksploataciju

1.000

2) izdavanje odobrenja za uvoz naftnih derivata

5.000

3) utvrđivanje i overu rezervi mineralnih sirovina

15.000

Tarifni broj 117.

 

Za rešenja iz oblasti geologije i rudarstva koja se donose na osnovu zahteva:

 

1) za izdavanje odobrenja za istraživanje

5.000

2) za produžetak istražnog prava

3.000

3) za izdavanje odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina

30.000

4) za ispiranje plemenitih metala

3.000

5) zahteva za izvođenje rudarskih radova

30.000

6) za izvođenje radova po uprošćenom rudarskom projektu

15.000

7) kojim se odobrava upotreba rudarskog objekta (upotrebna dozvola)

20.000

8) o ispunjenosti uslova za obavljanje poslova održavanja gasovoda i unutrašnjih gasnih instalacija

6.000

Tarifni broj 118.

 

Za uverenja koja izdaju organi, ako ovim zakonom nije drukčije propisano

100

Tarifni broj 119.

 

Za izvode iz matičnih knjiga:

 

1) na domaćem obrascu

50

2) na međunarodnom obrascu

150

Tarifni broj 120.

 

Za duplikat javne isprave koju izdaje osnovna ili srednja škola

300

Za novu javnu ispravu koju izdaje ustanova u oblasti višeg i univerzitetskog obrazovanja

300

Tarifni broj 121.

 

Za overu potpisa, prepisa ili autentičnosti rukopisa (od svakog polutabaka originala)

150

Za overu prevoda plaća se 40% od takse iz tačke 1) ovog tarifnog broja

 

NAPOMENA:

 

Polutabakom, u smislu ovog zakona, smatra se list hartije od dve strane normalnog kancelarijskog formata ili manjeg.

 

Ako je rukopis, odnosno prepis, čija se overa vrši, pisan na stranom jeziku, plaća se dvostruka taksa iz ovog tarifnog broja.

 

Tarifni broj 122.

 

Za uverenja koja se izdaju iz matičnih knjiga:

 

1) o slobodnom bračnom stanju

300

2) ostala uverenja

150

Tarifni broj 123.

 

Za overu ugovora plaća se taksa od 0,003% na osnovicu koju čini vrednost iz ugovora

 

Tarifni broj 124.

 

Za overu punomoćja

100

NAPOMENA:

 

Ako organ uprave vrši prevod i overu prevoda plaća se, pored takse po ovom tarifnom broju i taksa po tarifnom broju 127. ove tarife.

 

Tarifni broj 125.

 

Za overu geodetskog plana

700

Tarifni broj 126.

 

Za overu heliografske kopije plana (crteža) plaća se od celog i započetog kvadratnog metra

1.000

Tarifni broj 127.

 

Za prepisivanje službenih akata koje se vrši kod organa

150

Za prepisivanje akata ili drugih dokumenata na stranom jeziku od polutabaka originala

150

Tarifni broj 128.

 

Za overu prevoda sa jednog na drugi jezik:

 

1) ako tekst originala ne sadrži više od 100 reči

150

2) ako tekst originala sadrži više od 100 reči, plaća se od svakog celog ili započetog polutabaka

200

Tarifni broj 129.

 

1) za overu kopije plana veličine polutabaka (format 22/35 cm)

150

NAPOMENA:

 

Za overu kopije plana veličine preko jednog polutabaka plaća se osim osnovne takse za jedan polutabak, još onoliko puta po 30 dinara za koliko je polutabaka ta kopija veća od jednog polutabaka.

 

2) za overu prepisa i izvoda iz katastarskog operata i terenskog elaborata premera, plaća se taksa prema broju tabaka obrasca korišćenog za prepis, i to:

 

(1) za prvi tabak (katastarski obrazac)

200

(2) za svaki dalji tabak

100

NAPOMENA:

 

Započeti polutabak kopije plana, odnosno započeti tabak (katastarski obrazac) elaborata premera računa se kao ceo.

 

3) za odobrenje planova koje izrađuju pravna i fizička lica ovlašćena za vršenje geodetskih radova plaća se taksa po tački 1) ovog tarifnog broja.

 

NAPOMENA:

 

Za overu plana po ovom tarifnom broju ne plaća se taksa po tarifnom broju 125. ove tarife.

 

Tarifni broj 130.

 

Za tehnički pregled mašinskih, elektromašinskih, plinskih i drugih postrojenja, kao i radio-stanica koja po postojećim propisima podležu obaveznom pregledu radi dobijanja odobrenja za upotrebu, plaća se po radnom času

300

NAPOMENA:

 

Taksa po ovom tarifnom broju računa se za svaki ceo ili započeti radni čas svakog radnika koji u tehničkom pregledu učestvuje.

 

Tarifni broj 131.

 

Za donošenje rešenja o promenama u katastarskom operatu po ispravama, bez uviđaja na licu mesta, i to:

 

1) u katastru nepokretnosti

200

2) u katastru zemljišta

100

NAPOMENA:

 

Taksu plaća podnosilac zahteva prilikom podnošenja zahteva organu nadležnom za geodetske poslove.

 

Tarifni broj 132.

 

Za donošenje rešenja o promenama u katastarskom operatu za koje je potrebno izvršiti uviđaj na licu mesta, i to:

 

1) u katastru nepokretnosti

300

2) u katastru zemljišta

200

NAPOMENA:

 

Taksu plaća podnosilac zahteva prilikom podnošenja zahteva organu nadležnom za geodetske poslove.

 

Tarifni broj 133.

 

Za izdavanje potvrde o kontroli temelja građevinskih objekata i kontroli osovina saobraćajnica

600

NAPOMENA:

 

Taksu plaća podnosilac zahteva prilikom podnošenja zahteva organu nadležnom za geodetske poslove.

 

Tarifni broj 134.

 

Za rešenje koje donosi organ u vršenju poverenih poslova kojima se odobrava izgradnja objekta (stalnog ili privremenog) plaća se taksa, i to:

 

1) za svaki ekonomski objekat u poljoprivredi

100

2) za ostale građevinske objekte

300

NAPOMENA:

 

Za rešenje kojim se na postojećem objektu odobrava rekonstrukcija, doziđivanje, nadziđivanje, adaptacija i dr. plaća se 50% od odgovarajuće takse po ovom tarifnom broju.

 

Tarifni broj 135.

 

Za rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za izradu tehničke dokumentacije po zakonu kojim se uređuje izgradnja objekata

5.600

Tarifni broj 136.

 

Za rešenje koje donosi republički organ kojim se odobrava izgradnja objekta (stalnog ili privremenog) plaća se taksa od 0,05% na predračunsku vrednost objekta.

 

NAPOMENA:

 

Predračunska vrednost po objektu uvećava se, za vreme od momenta njenog utvrđivanja (datum overe projekta) do dana podnošenja zahteva za rešenje primenom indeksa rasta cena na malo u tom periodu zaključno sa mesecom koji prethodi mesecu kada je zahtev podnet.

 

Tarifni broj 137.

 

Za rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za izvođenje radova po zakonu kojim se uređuje izgradnja objekta

6.000

Tarifni broj 138.

 

Za rešenje kojim se odobrava upotreba objekta plaća se taksa od 0,05% na predračunsku vrednost objekta

 

NAPOMENA:

 

Predračunska vrednost po projektu uvećava se, za vreme od momenta njenog utvrđivanja (datum overe projekta) do dana podnošenja zahteva za rešenje, primenom indeksa rasta cena na malo u tom periodu zaključno sa mesecom koji prethodi mesecu kada je zahtev podnet.

 

Tarifni broj 139.

 

Za prvi pregled kod proizvođača i sve naredne preglede kod korisnika parnih postrojenja (parnih i vrelovodnih kotlova, zagrejača vode i pregrejača para, parnih sudova pod pritiskom) koji se vrši po zahtevu korisnika

3.000

Tarifni broj 140.

 

Za izdavanje rešenja o utvrđivanju ispunjenosti uslova poslovnih prostorija u pogledu tehničke opremljenosti, zaštite na radu i drugih propisanih uslova po zahtevu stranke, i to:

 

1) do 50 m2

150

2) preko 50 m2 do 200 m2

300

3) preko 200 m2

600

Za rešenje o izgradnji telekomunikacionih objekata plaća se taksa od 0,3% na predračunsku vrednost.

 

Tarifni broj 141.

 

Za saglasnost na tehničku dokumentaciju za izgradnju ili rekonstrukciju objekata koji podležu veterinarsko-sanitarnoj kontroli

300

Za određivanje mesta karantina, vrstu i način dijagnostičkih ispitivanja i stručnu organizaciju koja će vršiti ta ispitivanja

300

Tarifni broj 142.

 

Za obaveštenje o:

 

1) razvrstavanju pravnih lica po delatnostima i određivanju matičnog broja

1.000

2) promeni delatnosti pravnih lica

1.000

Tarifni broj 143.

 

Za davanje odobrenja za priređivanje posebnih igara na sreću:

 

1) u igračnicama (kockarnica, kazino i sl.)

50.000

2) na automatima - po automatu

6.000

Za davanje odobrenja za priređivanje ostalih igara na sreću

10.000

NAPOMENA:

 

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se ako drugim propisom nije predviđeno plaćanje posebne takse, odnosno naknade za davanje odobrenja za priređivanje igara na sreću.

 

Tarifni broj 144.

 

Za ovlašćenja za rad na radio-telegrafskim i radio-telefonskim stanicama

500

Za ovlašćenja za rad na amaterskim radio- stanicama

200

Za tehnički pregled radio-stanice plaća se iznos po utrošenom radnom satu

500

Za prijavu o prestanku radio-stanice

100

Za dozvolu za amatersku radio-stanicu

200

Za dozvolu za radio-stanicu koju koriste građani (27 MHz)

200

Za upis početka rada u dozvolu za radio-stanicu amaterskog radio-operatera

100

Za upis početka rada u dozvolu za radio-stanicu koju koriste građani (27 MHz)

100

Tarifni broj 145.

 

Za davanje saglasnosti na uvoz medicinske i druge opreme za oslobađanje od plaćanja carine

3.500

Tarifni broj 146.

 

Za opomenu kojom se obveznik poziva da plati taksu

100

Tarifni broj 147.

 

Za žalbu protiv rešenja o prekršaju donesenom u prvom stepenu koju ulažu pravna lica, odgovorno lice u pravnom licu i građani

500

Za žalbu protiv rešenja carinarnice donesenog u upravnom postupku, koju ulažu pravna lica i građani

800

NAPOMENA:

 

Taksa se plaća prvostepenom organu prilikom ulaganja žalbe.

 

Tarifni broj 148.

 

Za zahtev za zaštitu prava ponuđača za:

 

1) nabavke velike vrednosti

4.000

2) nabavke male vrednosti

2.000

Tarifni broj 149.

 

Za rešenja o ispunjenosti uslova za:

 

1) obrađivače duvana

1.000

2) obavljanje proizvodnje duvanskih proizvoda i ispunjenosti uslova za pravo učešća na javnom tenderu za dobijanje dozvole za obavljanje proizvodnje tih proizvoda

300.000

3) obavljanje trgovine na veliko duvanskim proizvodima

30.000

4) obavljanje trgovine na malo duvanskim proizvodima po objektu

100

Tarifni broj 150.

 

Za upis u registre koji se vode kod Agencije za duvan

1.000

Za upis promena u registre iz stava 1. ovog tarifnog broja

300

Za brisanje iz registara iz stava 1. ovog tarifnog broja, po zahtevu lica na koje se odnose podaci iz tih registara

300

NAPOMENA:

 

Stav 3. ovog tarifnog broja ne odnosi se na registar o markama duvanskih proizvoda koje su stavljene u promet u Republici.

 

Napomene

Dinarski iznosi republičkih administrativnih taksi propisani ovim zakonom u Tarifi, usklađuju se sa godišnjom stopom rasta troškova života, videti:
1. Usklađene dinarske iznose iz Tarife republičkih administrativnih taksi ("Sl. glasnik RS", br. 53/2004), koji se primenjuju od 15. maja 2004. godine, i
2. Usklađene dinarske iznose iz Tarife republičkih administrativnih taksi ("Sl. glasnik RS", br. 42/2005), koji se primenjuju od 21. maja 2005. godine.