UREDBA
O NAČINU OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA POREZA NA PROMET PROIZVODA I VOĐENJU EVIDENCIJE ZA PROMET PROIZVODA SA REPUBLIKOM CRNOM GOROM

("Sl. glasnik RS", br. 45/2003)

1. Uvodna odredba

Član 1

Ovom uredbom uređuje se način obračunavanja i plaćanja poreza na promet proizvoda sa Republikom Crnom Gorom i vođenje evidencije o prometu tih proizvoda.

2. Prodaja proizvoda kupcima sa teritorije Republike Crne Gore

Član 2

Na proizvode koji se prodaju kupcima sa teritorije Republike Crne Gore porez na promet proizvoda se ne plaća.

Poresko oslobođenje iz stava 1 ovog člana ostvaruje se na osnovu evidencione jedinstvene carinske isprave, koja se izdaje u skladu sa propisom kojim se uređuje postupak sa robom u prometu sa Republikom Crnom Gorom.

Član 3

Obveznik poreza na promet proizvoda koji je izvršio prodaju duvanskih prerađevina, alkoholnih pića, kafe, motornog benzina, dizel-goriva i lož-ulja kupcima sa teritorije Republike Crne Gore ima pravo na refakciju poreza na promet proizvoda plaćenog pri nabavci tih proizvoda.

Refakcija poreza na promet proizvoda vrši se u skladu sa članom 45 Zakona o porezu na promet - "Službeni glasnik RS", br. 22/2001, 73/2001 i 80/2002 (u daljem tekstu: Zakon) i člana 39 Pravilnika o načinu obračunavanja i plaćanja poreza na promet i o sadržini i načinu vođenja evidencije ("Službeni glasnik RS", br. 38/2001 i 36/2003) uz dokaz da su proizvodi otpremljeni na teritoriju Republike Crne Gore.

3. Kupovina proizvoda sa teritorije Republike Crne Gore

Član 4

Na proizvode koji se kupuju od prodavaca sa teritorije Republike Crne Gore za krajnju potrošnju, osim proizvoda za koje je članom 11 Zakona propisano poresko oslobođenje, plaća se porez na promet proizvoda.

Na duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu, motorni benzin, dizel-gorivo i lož-ulje, koji se kupuju od prodavaca sa teritorije Republike Crne Gore za svrhe iz člana 3 stav 1 tač. 1)-3) Zakona, plaća se porez na promet proizvoda.

Obračun i naplatu poreza na promet proizvoda iz st. 1 i 2 ovog člana, osim za motorna vozila i plovne objekte koji podležu obavezi godišnje registracije, vrši nadležni carinski organ u momentu unosa proizvoda na teritoriju Republike Srbije.

Član 5

Na proizvode, osim proizvoda iz člana 4 stav 2 ove uredbe, koji se kupuju od prodavaca sa teritorije Republike Crne Gore za svrhe iz člana 3 stav 1 tač. 1)-3) Zakona, ne plaća se porez na promet proizvoda.

Na opremu za vršenje delatnosti iz člana 11 stav 1 tačka 15) Zakona koji se kupuju od prodavaca sa teritorije Republike Crne Gore, ne plaća se porez na promet proizvoda.

Kupovina proizvoda iz st. 1 i 2 ovog člana bez plaćanja poreza na promet, može se vršiti pod uslovom da je kupac proizvoda dao poresku izjavu nadležnom carinskom organu i da je plaćanje za kupljene proizvode izvršeno u skladu sa propisima kojima se reguliše platni promet sa Crnom Gorom.

Član 6

Za proizvode iz člana 5 ove uredbe kupac proizvoda vodi posebnu evidenciju.

Evidencija iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) redni broj;

2) naziv, sedište i adresu prodavca;

3) broj i datum računa;

4) serijski i numerički broj poreske izjave;

5) iznos kupljenih proizvoda iskazan u računu;

6) broj i datum evidencione jedinstvene carinske isprave.

Član 7

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".